Алла Сергеевна Демидова

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Алла Сергеевна Демидова (29 қыркүйек 1936, Мәскеу) — Таганкадағы театрда кеңінен танымал болған және отандық өнердің тарихына "ең маңызды және стильді орыс актрисаларының бірі" деген атпен тарихқа енген кеңестік және ресейлік кино және театр актрисасы, РСФСР халық әртісі (1984)

Биографиясы[өңдеу]

Алла Демидова 1936 жылы 29 қыркүйекте Мәскеу қаласында дүниеге келген. Әкесі Сергей Алексеевич Демидов алтын өндіретін кәсіпкерлер отбасынан шыққан, 1932 жылы репрессияға ұшырайды, бірақ көп кешікпей бостандыққа шығады. Бірнеше жыл өткеннен кейін С.А. Демидов өз еркімен майданға аттанып, 1944 жылы Варшаваны алу кезінде қаза табады. Қызында әкесі туралы естелік өте аз сақталған: «... Әкем фронттан демалыс алып үйге келгенде екеуміз тауға барып сырғанақ тептік. Мен оның артында аяғына жабысып алып отырғаным есімде...» «... Әкемді сүйіспеншілікпен еске алатындай, менің балалық шағымда ол туралы естелік өте аз сақталған...», - деп жазады.

Демидова соғыс кезінде Владимирдегі әжесінің қолында болады. Соғыс аяқталған соң оны анасы Александра Дмитриевна Демидова (қыз кезіндегі тегі - Харченко) тәрбиелейді. Ол МГУ-дің экономика факультетінде кибернетика және экономикалық бағдарламалау мамандығы бойынша кіші ғылыми қызметкер болып жұмыс істейді.

Алла Демидова 5 жасар кезінде болашағы туралы берген үлкендердің сұрақтарына «ұлы актриса» боламын деп жауап беретін. Мектеп театрында оған әйелдердің рөлін ойнауды ұсынбайды. Бірақ ол «Гроза» атты шығармадан Катеринаның монологы мен «Анна Каренинадан» үзінді оқып өз бетінше дайындалады.


Кәсіби мансабының басы[өңдеу]

Демидова 3-курсында МГУ-дің Студенттер театрының актрисасы болады. Алғашында – И.К. Липскийдің жетекшілігімен қойылған «Коварство и любовь» атты қойылымда қызметші қыздың рөлін сомдайды. 1958 жылы театрға жетекшілік етуге ТЮЗ-дің жас актері Ролан Быков келеді. Демидованың алғашқы маңызды сахналық жұмысы үлкен табыс алып келген «Такая любовь» атты қойылымдағы Лида Петрусованың рөлі болды. Қойылым 1958 жылы Р. Быковтың жетекшілігімен П. Когоуттың пьесасы бойынша И. Саввина, В. Шестаков және З. Филлердің қатысуымен қойылады. Бұл қойылым барлық қатысушыларға да табысты болады, Демидованың айтуы бойынша «қойылымға барлық Мәскеу келді». Сонымен қатар актриса үшін бұл рөл шығармашылық жолындағы ең маңыздыларының бірі болды.


Щукинск училищесі[өңдеу]

Үш бірдей театрдағы жұмыс[өңдеу]

Кинодағы бірінші танымалдылық[өңдеу]

«Таганка», 1960 жылдар соңы[өңдеу]

Сурет:Gertruda demidova.jpg
Демидова Гертруда рөлінде. Таганкадағы театр, «Гамлет», 1971 год.


1970 жылдарда кинодағы рөлдері[өңдеу]
Сурет:Chayka arkadina.jpg
А. Демидова Аркадина рөлінде.
«Чайка», 1970 жыл.

«Таганка», 1970 жылдар[өңдеу]

Демидова мен Высоцкий[өңдеу]
Авторлық бағдарламалар[өңдеу]
«Таганка», 1980 жылдар соңы[өңдеу]
Р. Виктюкпен серіктестік[өңдеу]
Сурет:Pevtzov demidova serebryakov.jpg
Д. Певцов, А.Демидова, А.Серебряков.
«Федра», Р. Виктюк

«Театр А»[өңдеу]

Демидова менЮ. Любимов[өңдеу]

1990 жылдар[өңдеу]

2000 — қазіргі уақыт[өңдеу]

Әдебиеттегі қызметі[өңдеу]

Сыншылар пікірі[өңдеу]

Сурет:Ranevskaya demidova 2.jpg
Демидова-Раневская.
«Вишневый сад». Одеон, 1987


Актерлік амплуа[өңдеу]

Тұлғасы мен мінезі[өңдеу]

Эзотерикаға қызығушылығы[өңдеу]

Жанұясы мен қоршаған ортасы[өңдеу]

Марапаттары мен дәрежелері[өңдеу]

Фильмография[өңдеу]

  1. 1957Ленинградская симфония
  2. 1961Девять дней одного годастудентка
  3. 1964Что такое теория относительности? (к/м) — ученая
  4. 1965КомэскЛидия Линяева, дежурный метеоролог
  5. 1966Дневные звёздыОльга Берггольц
  6. 1967СтюардессаОльга Ивановна
  7. 1968Шестое июляМария Спиридонова
  8. 1968Щит и мечАнгелика Бюхер
  9. 1968Живой трупЛиза Протасова
  10. 1968Служили два товарищакомиссар
  11. 1968Степень рискаЖеня
  12. 1969ЧайковскийЮлия фон Мекк
  13. 1970ЧайкаАркадина
  14. 1970Четвертый папа (к/м) — воспитательница
  15. 1971Иду к тебеЛеся Украинка
  16. 1971Ты и яКатя
  17. 1971Вся королевская ратьАнна
  18. 1972Визит вежливостиНина Сергеевна
  19. 1974ЗеркалоЕлизавета Павловна
  20. 1974Выбор целиВозлюбленная Оппенгеймера, Джейн
  21. 1975Бегство мистера Мак-Кинлипотаскушка
  22. 1976Легенда о ТилеКатлина
  23. 1976Повесть о неизвестном актёреСветильникова
  24. 1976Всегда со мноюискусствовед Лена
  25. 1977Аленький цветочекКолдунья
  26. 1977Любовь ЯроваяПавла Панова
  27. 1978Отец СергийПашенька
  28. 1979Стакан водыГерцогиня Мальборо
  29. 1981Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона: Собака БаскервилейЛора Лайонс
  30. 1981Звездопадмать Лиды
  31. 1982Пиковая дамаОт автора
  32. 1984Время отдыха с субботы до понедельникаАнна
  33. 1985 — «Испытатель» из киноальманаха Воскресные прогулкиЕлена
  34. 1985Дети солнцаЕлена Протасова
  35. 1987Крейцерова сонатадама
  36. 1988Осень, Чертаново
  37. 1992БесыМария Тимофеевна Лебядкина
  38. 1997Маленькая принцессамисс Минчин
  39. 1998Незримый путешественникимператрица Елизавета Алексеевна
  40. 2000Воспоминания о Шерлоке Холмсе (Сериал) — Лора Лайонс
  41. 2002Письма к ЭльзеЭльза
  42. 2004НастройщикАнна Сергеевна
  43. 2004Смерть ТаироваАлиса Коонен
  44. 2006Русские деньгиМурзавецкая

Мәдениетте[өңдеу]

  • В фильме «Сукины дети» по произведению Леонида Филатова, посвященном Театру на Таганке в момент конфликта Юрия Любимова с властью и объявления о его эмиграции, Демидова выведена под именем «Елена Константиновна Гвоздилова». Эту роль исполняет Нина Шацкая. Описание из беллетрезированного сценария:

…Елена Константиновна Гвоздилова, театральная прима, любимица критики, европейская штучка, ухоженная и уравновешенная, с хорошо отработанным выражением утомленной иронии в глазах.

Библиография[өңдеу]

  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}} (2009 — «ПРОЗАиК», Москва)
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}
  • Үлгі қатесі: қара {{Кітап}}

Қараңыз[өңдеу]

Ортаққорда бұған қатысты медиа санаты бар: Alla Demidova

Үлгі:Викицитатник

Ескерту[өңдеу]

Комментарии

Үлгі:Примечания

Источники

Үлгі:Примечания

Сілтемелер[өңдеу]

Үлгі:Премия «Ника» за лучшую женскую роль 2001—2020 Үлгі:Премия «Золотой орёл» за лучшую женскую роль Үлгі:Избранная статья Үлгі:Статья-кандидат

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Указ Президента РФ от 25 апреля 2001 г. № 460
  2. Указ Президента РФ от 16 апреля 1997 г. № 357
  3. Указ Президента РФ от 9 мая 2007 г. № 597
  4. Сообщение о награждении Демидовой А. С. орденом «За заслуги перед Отечеством» IV степени.
  5. Указ Президента РФ от 28 июля 2011 г. № 1019