Көлемі бойынша ең ірі көлдер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Көлемі бойынша әлем көлдерінің тізімі.

4000 км²-ден асатын көлдер тізімі[өңдеу]

түс бойынша белгілеу
Африка Азия Еуропа Солтүстік Америка Австралия Оңтүстік Америка
  Атауы Мемлекет(тер) Аумағы, км² Макс. ұзындығы, км Макс. тереңдігі, м Макс. көлемі км³ Маштабтағы сурет: Scale outline.png
1. Каспий теңізі*  Қазақстан
 Түрікменстан
 Иран
 Әзірбайжан
 Ресей
371000 1199 1025 78200 Caspian outline.gif
2. Мичиган-Гурон  Канада
 АҚШ
117702 710 282 8458 Michigan-huron outline.gif
3. Жоғарғы  Канада
 АҚШ
82414 616 406 12100 Superior outline.gif
4. Виктория  Уганда
 Кения
 Танзания
69485 322 84 2750 Victoria outline.gif
5. Танганьика  Бурунди
 Танзания
 Замбия
 Конго Демократиялық Республикасы
32893 676 1470 18900 Tanganyika outline.gif
6. Байкал [1]  Ресей 31500 636 1637 23600 Baikal outline.gif
7. Үлкен Аюлы көлі  Канада 31080 373 446 2236 Great bear outline.gif
8. Ньяса  Танзания
 Мозамбик
 Малави
30044 579 706 8400 Nyasa outline.gif
9. Үлкен Еріксіздер көлі  Канада 28930 480 614 2090 Great slave outline.gif
10. Эри  Канада
 АҚШ
25719 388 64 489 Erie outline.gif
11. Виннипег  Канада 23553 425 36 283 Winnipeg outline.gif
12. Онтарио  Канада
 АҚШ
19477 311 244 1639 Ontario outline.gif
13. Балқаш*  Қазақстан 18428 605 26 106 Balkhash outline.gif
14. Ладож  Ресей 18130 219 230 908 Ladoga outline.gif
15. Маракайбо  Венесуэла 13300 280
16. Тонлесап  Камбоджа 10000[2]
17. Онеж  Ресей 9891 248 120 280 Onega outline.gif
18. Титикака  Перу
 Боливия
8135 177 281 893 Titicaca outline.gif
19. Никарагуа  Никарагуа 8001 177 26 Nicaragua outline.gif
20. Атабаска  Канада 7920 335 243 204 Athabasca outline.gif
21. Туркана*  Эфиопия
 Кения
6405 248 109 204 Turkana outline.gif
22. Бұғы көлі  Канада 6330 245 337 Reindeer outline.gif
23. Эйр*  Аустралия 6216[3] 209
24. Ыстық-Көл*  Қырғызстан 6200 182 668 1738 Issyk-kul outline.gif
25. Урмия*  Иран 6001 130 16 Urmia outline.gif
26. Дунтинху  Қытай 6000[4]
27. Торренс*  Аустралия 5698 209
28. Венерн  Швеция 5545 140 106 153 Vänern outline.gif
29. Виннипегосис  Канада 5403 245 254 Winnipegosis outline.gif
30. Альберт  Уганда
 Конго Демократиялық Республикасы
5299 161 58 280 Albert outline.gif
31. Мверу  Замбия
 Конго Демократиялық Республикасы
5120 131 27 38
32. Неттилинг  Канада 5051 113 Nettilling outline.gif
33. Арал теңізі (оңтүстік)* [5]  Қазақстан
 Өзбекстан
≈5000 195 45
34. Нипигон  Канада 4843 116 165 Nipigon outline.gif
35. Манитоба  Канада 4706 225 248 Manitoba outline.gif
36. Үлкен Тұзды*  АҚШ 4662 121 10 Great salt outline.gif
37. Таймыр  Ресей 4560 26
38. Кукунор (Цинхай)*  Қытай 4200 110 38
39. Ханка  Ресей
 Қытай
4070 95 10,6 18,3

* Тұзды көл

Континеттер бойынша ең ірі көлдер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Байкал — әлемдегі ең терең көл
  2. Тонлесам көлінің аумағы 3 000 км²-ден 30 000 км²-ге дейін өзгеріп отырады.
  3. Маусым бойынша қатты өзгеріп өтырады.
  4. Маусымға қарай Дунтинху көлінің аумағын 4000 км²-ден 12000 км²-ге өзгеріп отырады.
  5. 1960 жылы 68 000 км²-мен әлемде көлемі бойынша 4 орында болған

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]