Франция президенттерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Франция Республикасының президенттерінің тізімі. Президенттік қызметін атқармаған, 1940—1947 жылдары аралығында уақытша мемлекет басшылары ретінде міндеттерді атқарған азаматтар да көрсетілген.


Суреті Есімі Басқару жылдары Ескертулер
Екінші республика (1848—1852)
1-ші Napoleon-III.jpg Луи Наполеон Бонапарт 18481852 1852 жылы өзін Наполеон III ретінде император деп жариялады.
Үшінші республика (1875—1940)
2-ші Thiersoldphoto.jpg Адольф Тьер 18711873 Отставкаға шықты.
3-ші Patrice de Mac Mahon.jpg Патрис Мак-Магон 18731879 Отставкаға шықты.
4-ші Jules Grevy.jpg Жюль Греви 18791887 1885/1886 жылы екінші мерзімге қайта сайланды. Отставкаға шықты.
5-ші Mfscarnot.jpg Сади Карно 18871894 Қызмет атқарған кезінде өлтірілді.
6-шы Jean Casimir-Perier.jpg Жан Казимир-Перье 18941895 Отставкаға шықты.
7-ші Felix Faure.jpg Феликс Фор 18951899 Қызмет атқарған кезінде қайтыс болды.
8-ші Emile Loubet.jpg Эмиль Лубе 18991906
9-шы Armand Fallieres.jpg Арман Фальер 19061913
10-шы Raymond Poincaré.jpg Раймон Пуанкаре 19131920
11-ші Deschanel.jpg Поль Дешанель 19201920 Отставкаға шықты.
12-ші Millerand.gif Александр Мильеран 19201924 Отставкаға шықты.
13-ші Gaston Doumergue.jpg Гастон Думерг 19241931
14-ші Paul Doumer.jpg Поль Думер 19311932 Қызмет атқарған кезінде өлтірілді.
15-ші Albert Lebrun 1932 (2).jpg Альбер Лебрен 19321940 1939 жылы екінші мерзімге қайта сайланды. Шындығында Виши үкіметі орнағаннан кейін президенттік орнын босатты.
Виши үкіметі (1940—1944)
Philippe Pétain (en civil, autour de 1930).jpg Анри Филипп Петен 19401944 «Мемлекет басшысы», президент болған жоқ.
Ерікті Франция (1940—1944)
De Gaulle-OWI-2.jpg Шарль де Голль 19401944 «Ерікті Франция» азаттық қозғалысын басқарған, президент болып жарияланған жоқ.
Республиканың уақытша үкіметі (1944—1946)
«уақытша үкіметтің басшылары», президенттер емес.
De Gaulle-OWI-2.jpg Шарль де Голль 19441946
Феликс Гуэн 1946
Жорж Бидо 1946
Léon Blum reading.jpg Леон Блюм 19461947
Төртінші республика (1947—1959)
16-шы VincentAuriol.png Венсан Ориоль 19471954
17-ші René Coty en 1948.JPG Рене Коти 19541959
Бесінші республика (1959 — қазіргі уақыт)
18-ші De Gaulle-OWI-2.jpg Шарль де Голль 19591969 1965 жылы екінші мерзімге қайта сайланды. Отставкаға шықты.
19-шы Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg Жорж Помпиду 19691974 Қызмет атқарған кезінде қайтыс болды. Помпиду мерзімінің алдында және кейін республика президентінің уақытша міндетін Сенат төрағасы Ален Поэр атқарған.
20-шы Valéry Giscard d’Estaing 1978.jpg Валери Жискар д’Эстен 19741981
21-ші Reagan Mitterrand 1984 (cropped).jpg Франсуа Миттеран 19811995 1988 жылы екінші мерзімге қайта сайланды.
22-ші JChirac20030602G8.jpg Жак Ширак 19952007 2002 жылы екінші мерзімге қайта сайланды.
23-ші Nicolas Sarkozy - Meeting in Toulouse for the 2007 French presidential election 0389 2007-04-12 cropped.JPG Николя Саркози 20072012
24-ші François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg Франсуа Олланд 2012—біздің уақыт


Партиялық тиістілік: көк — голлист; қызғылт — социалист; сары — тәуелсіз республикашыл.