Алаш Орда қайраткерлерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Тағы қараңыз: Алаш Орда

Алаш Орда мүшелерінің тізімі.

Суреті Есімі Өмір сүрген жылдары Әкімшілік-бірлік Қызметі Туған жері
1 Walitxan Tanas.jpg Уәлитхан Танашев 1887—1968 Бөкей Ордасынан заңгер Атырау
2 Халел Досмұхамедов.jpg Халел Досмұхамедов 1883—1939 Орал облысы әскери дәрігер Орал облысы, Гурьев уезі, Тайсойған бо­лысы,
(қазіргі Атырау облысы Қы­зылқоға ауданы)
3 Айдархан Тұрлыбаев 1877—? Ақмола облысы заңгер Ақмола облысы Көкшетау уезі Мезгіл болысы
4 Beremzhanov Ahmet.jpg Ахмет Бірімжанов 1871—1927 Торғай облысы заңгер Тор­ғай уезінің Тосын болысы
5 Халел Ғаббасов 1888—? Семей облысы физик-математик Семей қала­сы
6 Amanjol-Sadik.jpg Садық Аманжолов 1889—1941 Жетісу облысы заңгер Алматы облысы, Шелек ауданы, Қаратұрық ауылы
7 Mustafa Shokay in youth (cropped).jpg Мұстафа Шоқай 1890—1941 Сырдария облысы заңгер Сырдария губерниясы, Ақмешіт уезі, Наршоқы
Облыстардан тысқары
8 Alixan Bokeyxan.jpg Әлихан Бөкейханов 1866—1937 Арқа экономист, Алаш орда үкіметінің төрағасы Қарқаралы уезі, Семей облысы, Дала Өлкесі
9 Жанша Досмұхамедов.png Жанша Досмұхамедов 1887—? Орал облысы заңгер Орал облысы, Орал уезі, Жым­питы болысы
10 Әлімхан Ермеков 1891—1970 Қарқаралы математик Бөріктас, Ақтоғай ауданы, Қарағанды облысы
11 Tynyshpayev M.jpg Мұхаметжан Тынышбаев 1879—1937 Жетісу облысы инженер Жетісу облысы, Лепсі уезі, Мақаншы-Садыр болысы
12 Бақтыкерей Құлманов 1859—1919 Бөкей Ордасы шығыстанушы Астрахань губерниясы Ни­кольск ауылы
(қазіргі Атырау облысы, Құрманғазы ауданы)
13 Ақбаев.jpg Жақып Ақбаев 1876—1931 Арқадан заңгер Се­мей облысы, Қарқаралы уезі, Берікқара болысы
14 Базарбай Мәметов 1888—1946 Жетісу облысы заңгер Жетісу об­лысы, Лепсі уезі, Балқаш-Лепсі болысы
15 Отыншы Әлжанов 1873—1918 Шығыс Қазақстан ағартушы-мұғалім Семей облысы, Зайсан уезі, Нарын болысы

Мүшелікке кандидаттар[өңдеу]

  1. Иса Қашқынбаев (1891—1948) — Текеден, дәрігер;
  2. Нүсіпбек Жақыпбаев (1890—1932) — Жетісу облысынан, дәрігер;
  3. Ережеп Итбаев (1873—?, 1930 жж. ұсталынған) — Шығыс Қазақстаннан, заңгер;
  4. Сатылған Сабатаев (1874—1921) — Жетісу облысынан, Қаскелеңнен;
  5. Есенғали Қасаболатов (1889—1938) — Текеден, дәрігер;
  6. Батырқайыр Ниязов (1872—1924) — Бөкей Ордасынан, заңгер;
  7. Мұқыш Боштаев (1888—1921) — Баянауылдан, заңгер;
  8. Сейілбек Жанайдаров (1884—1929) — Атбасардан, заңгер;
  9. Сәлімгерей Нұралыханов (1878—?) — Бөкей Ордасынан, заңгер;
  10. Өмір Алмасов (? —1922) — Торғайдан, халық мұғалімі;
  11. Сейдәзім Қадырбаев (1885—1938) — Торғайдан, заңгер;
  12. Аспандияр Кенжин (1887—1938) — Гурьевтен, халық мұғалімі;
  13. Молданияз Бекімов (1882—?, 1930 жж. соң белгісіз) — Текеден, әскери қызметкер;
  14. Есен Тұрмағамбетов (? — ?) — Торғайдан;
  15. Сатылған Сабатаев (құжаттарда — Жанеке, Жапеке) (1878—1938) — Жетісу облысынан, қырғыз, мал дәрігері.

Алаш орданың оқу комиссиясының мүшелері[өңдеу]

  1. Ахмет Байтұрсынұлы (1872—1937) — Торғайдан, Орынбор қазақ мұғалімдер мектебін бітірген (1895);
  2. Мағжан Жұмабаев (1893—1938) — Қызылжардан, Омбы оқытушылар семинариясын бітір­ген (1917);
  3. Елдес Омаров (1892—1937) — Қостанайдан, Орынбор мұғалімдер мектебін бітірген (1911);
  4. Биахмет Сәрсенов (1885—1921) — Шығыс Қазақстаннан, Семей мұғалімдер семинариясын бітірген (1939);
  5. Телжан Шонанов (1894—1938) — Ырғыздан, Орынбор қазақ мұғалімдер мектебін бітірген (1916).