АҚШ астаналарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Вашингтондағы АҚШ капитолийі

Бұл мақала АҚШ-тың қазіргі және бұрынғы ұлттық және субұлттық астаналарының тізімін, сондай-ақ бұрынғы отарлар, аймақтар, қазіргі таңда штаттарға айналған патшалықтардың тізімін қамтиды.

Әртүрлі уақытта әртүрлі аймақтарда елорда құқығы бір қаладан екінші қалаға өте алатын, мұндай құбылыстар халық санының артуы жоғары немесе саяси тұрақсыздықпен сипатталатын аймақтарға тән. Бірінші кезекте бұл 19 ғасырдың өзгешелігі болатын, себебі көптеген жаңа штаттар құрылып, елорда таңдау процессі жүзеге асып отырды.

Ұлттық астаналар[өңдеу]

1800 жылдан бастап Вашингтон АҚШ-тың тұрақты астанасы болып саналады.

АҚШ-тың тарихи астаналары[өңдеу]

АҚШ-тың құрамына енген, тарихи мемлекеттердің астаналары [өңдеу]

Flag of the Confederate States of America (1865).svg Американың конфедеративтік Штаттары[өңдеу]

Американың конфедеративтік Штаттарының тарихында үш астана болған:

Flag of Texas.svg Техас Республикасы[өңдеу]

1845 жылы Құрама штаттарға біріккенге дейін Техас Техас Республикасы ретінде әйгілі, тәуелсіз мемлекет болатын. Оның жеті астанасы болды:

  • Вашингтон-на-Бразосе, 1836
  • Харрисбург, 1836
  • Галвестон, 1836
  • Веласко, 1836
  • Батыс Колумбия, 1836
  • Хьюстон, 1837—1839
  • Остин, 1839—1845

Flag of Hawaii.svg Гавайи республикасы мен патшалығы[өңдеу]

1898 жылы АҚШ-тың ауданы болғанға дейін, Гавайи тәуелсіз мемлекет болған. Сол уақытта екі қала астана болған:

  • Лахаина, 1820—1845 (Гавайи корольдігі)
  • Гонолулу, 1845—1894 (Гавайи корольдігі); 1894—1898 (Гавайи республикасы)

Штаттардың астанасы[өңдеу]

АҚШ штаттарының тізімі 1970 жылдан бері өзгермеген, Оклахоманың астанасы Гатриден Оклахома-Ситиге көшірілген кезде. Бұл күннен кейін АҚШ-тың төрт аймағы штат статусын алды (Аризона, Нью-Мексико, Аляска және Гавайи), бірақ бұл аймақтардың астаналарының атауы қазіргі таңда қандай болса, 1910 жылы да солай болған.

Жақын арада АҚШ штаттарының астаналарының өзгеруі күтілмейді, мұндай көшу өте қымбатқа түседі.

АҚШ-тың 50 штатының тек 17 штатында астана ең үлкен қала болып саналады (Айдахо, Айова, Аризона, Арканзас, Гавайи, Джорджия,Батыс Виргиния, Индиана, Колорадо,Массачусетс, Миссисипи, Огайо, Оклахома, Род-Айленд, Оңтүстік Каролина және Юта).

Ескертпелер:

  • Штаттардың қазіргі астаналары қалың қаріппен белгіленген.
  •  Аймақтардың астаналары курсивпен белгіленген. 
  • Жыл, қала қашан астана болғанын көрсетеді.
Штат Астана Жыл Аңғартпа
Айдахо

1890 жылдан бастап штат.

Льюистон 1863 Айдахо аймағының астанасы
Бойсе 1864
1890 Штаттың астанасы
Айова

1846 жылдан бастап штат.

Берлингтон 1837 Висконсин аймағының астанасы
1838 Айова аймағының астанасы
Айова-Сити 1841
1846 Штаттың астанасы
Де-Мойн 1857
Алабама

1819 жылдан бастап штат.

Сент-Стефенс 1817 Алабама аймағының астанасы
Хантсвилл 1819 Штаттың астанасы
Кахаба 1820
Таскалуса 1826
Монтгомери 1846 Штаттың астанасы, 1861 жылға дейін — АҚШ Конфедерациясының астанасы
Аляска

1959 жылдан бастап штат.

Ситка 1808 Сол кезде Новоархангельск — орыс Аляскасының астанасы
1867 Аляска Департаментінің астанасы
1900 Аляска округінің астанасы
Джуно 1906
1959 Штаттың астанасы
Аризона

1912 жылдан бастап штат.

Прескотт 1864 Аризона аймағының астанасы
Тусон 1867
Прескотт 1877
Финикс 1889
1912 Штаттың астанасы
Арканзас

1836 жылдан бастап штат.

Арканзас-Пост 1819 Арканзас аймағының астанасы
Литл-Рок 1821
1836 Штаттың астанасы
Вайоминг

1890 жылдан бастап штат.

Шайенн 1869 Вайоминг аймағының астанасы
1890 Штаттың астанасы
Вашингтон

1889 жылдан бастап штат.

Орегон-Сити 1848 Орегон аймағының астанасы
Сейлем 1851
Олимпия 1853 Вашингтон аймағының астанасы
1889 Штаттың астанасы
Вермонт

1791 жылдан бастап штат.

Виндсор 1777 Вермонт Республикасының астанасы
1791 Штаттың астанасы
Монтпилиер 1805 -
Виргиния

1776 жылдан бастап штат.

Джеймстаун 1619 Виргиния отарының астанасы
Уильямсберг 1699 Виргиния отарының астанасы, бастапқыда Мидл Плантэйшн деп аталды
1776 Штаттың астанасы
Ричмонд 1780
Ричмонд 1861 1861 ж. 29 мамырынан 1865 ж. 9 сәуірінен — АҚШ Конфедерациясының астанасы
Данвилл 1865 1865 ж. 3 және 10 сәуір аралығында  — АҚШ Конфедерациясының астанасы
Ричмонд 1865 Штаттың астанасы
Висконсин

1848 жылдан бастап штат.

Белмонт 1836 Висконсин аймағының астанасы
Берлингтон 1837 Висконсин аймағының астанасы, қазір Айованың бөлігі
Мадисон 1838 Висконсин аймағының астанасы
1848 Штаттың астанасы
Гавайи

1959 жылдан бастап штат.

Лахаина 1820 Гавайи патшалығының астанасы
Гонолулу 1845
1894 Гавайи Республикасының астанасы
1898 Гавайи аймағының астанасы
1959 Штаттың астанасы
Делавэр

1776 жылдан бастап штат.

Нью-Касл 1704 Делавэр отарының астанасы
Довер 1777 Штаттың астанасы
Джорджия

1776 жылдан бастап штат.

Саванна 1733 Джорджия отарының астанасы
1777 Штаттың астанасы
Огаста 1779
Хердс-Форт (Вашингтон) 1780
Огаста 1781
Саванна 1782
Эбенезер 1782
Саванна 1784
Огаста 1786
Луисвилл 1796
Милледжвилл 1807
Мэйкон 1864
Милледжвилл 1865
Атланта 1868
Батыс Виргиния

1863 жылдан бастап штат.

Вилинг 1863 Штаттың астанасы
Чарлстон 1870
Вилинг 1875
Чарлстон 1885
Иллинойс

1818 жылдан бастап штат.

Каскаския 1809 Иллинойс аймағының астанасы
Вандалия 1819 Штаттың астанасы
Спрингфилд 1839
Индиана

1816 жылдан бастап штат.

Винсеннес 1800 Индиана аймағының астанасы
Коридон 1813
1816 Штаттың астанасы
Индианаполис 1825
Калифорния

1850 жылдан бастап штат.

Монтерей 1777 Калифорнияның астанасы, кейінірек Жоғары Калифорнияның астанасы 
Сан-Хосе 1850 Штаттың астанасы
Вальехо 1852
Бениша 1853
Вальехо 1853
Сакраменто 1854
Канзас

1861 жылдан бастап штат.

Пауни 1855 Канзас аймағының астанасы
Лекомптон 1856 Де-юре Канзас аймағының астанасы
Топика Де-факто Канзас аймағының астанасы
Топика 1861 Штаттың астанасы
Кентукки

1792 жылдан бастап штат.

Данвилл 1780 Виргинияның Кентукки округінің астанасы
Боулинг-Грин 1861 АҚШ Конфедерациясының үкіметтік астанасы(1861 ж. қарашасынан 1862 ж. ақпанынына дейін)
Франкфорт 1792 Штаттың астанасы
Колорадо

1876 жылдан бастап штат.

Аурария 1859 Джефферсон аймағының астанасы
Колорадо-Спрингс 1861 Колорадо аймағының астанасы
Голден 1862
Денвер 1867
1876 Штаттың астанасы
Коннектикут

1776 жылдан бастап штат.

Нью-Хейвен 1701 Отардың астанасы
1776 Штаттың астанасы
Хартфорд 1873
Луизиана

1812 жылдан бастап штат.

Мобил Бэй 1702 Француз отарының астанасы
Билокси 1720
Жаңа Орлеан 1722 Француз және испан отарының астанасы
1803 Орлеан аймағының астанасы
1812 Штаттың астанасы
Дональдсонвилл 1830
Жаңа Орлеан 1831
Батон-Руж 1849
Опелоусас 1862
Шривпорт 1863
Новый Орлеан 1865
Батон-Руж 1880
Массачусетс

1776 жылдан бастап штат.

Бостон 1630 Массачусетс Бэй отарының астанасы
1776 Штаттың астанасы
Миннесота

1858 жылдан бастап штат.

Сент-Пол 1849 Миннесота аймағының астанасы
1858 Штаттың астанасы
Миссисипи

1817 жылдан бастап штат.

Натчез 1798 Миссисипи аймағының астанасы
Вашингтон 1802
Натчез 1817 Штаттың астанасы
Джексон 1821
Миссури

1821 жылдан бастап штат.

Сент-Луис 1765 Француз отарының астанасы
1804 Миссури аймағының астанасы
Сент-Чарльз 1821 Штаттың астанасы
Джефферсон-Сити 1826
Мичиган

1837 жылдан бастап штат,

Детройт 1805 Мичиган аймағының астанасы
1837 Штаттың астанасы
Лансинг 1847
Монтана

1889 жылдан бастап штат.

Баннак 1864 Монтана аймағының астанасы
Виргиния-Сити 1865
Хелена 1875
1889 Штаттың астанасы
Мэн

1820 жылдан бастап штат.

Портленд 1820 де-юре штатының астанасы
Огаста 1827
Портленд 1832 де-факто штатының астанасы
Огаста 1832 Штаттың астанасы
Мэриленд

1776 жылдан бастап штат.

Сент-Мэрис Сити 1634 Мэриленд провинциясының астанасы
Аннаполис 1694 Мэриленд провинциясының астанасы
1777 Штаттың астанасы. 1783 жылдан 1784 жылға дейін— АҚШ-тың астанасы
Небраска

1867 жылдан бастап штат.

Омаха 1854 Небраска аймағының астанасы
Линкольн 1867 Штаттың астанасы
Невада

1864 жылдан бастап штат.

Карсон-Сити 1861 Невада аймағының астанасы
1864 Штаттың астанасы
Нью-Джерси

1776 жылдан бастап штат.

Элизабеттаун 1686 Нью-Джерси провинциясының астанасы
Принстон 1783 Штаттың астанасы. АҚШ-тың астанасы
Трентон 1784 Штаттың астанасы. АҚШ-тың 1784 ж. 1 қараша және 24 желтоқсан аралығындағы астанасы
Нью-Йорк

1776 жылдан бастап штат.

Нью-Йорк 1664 Нью-Йорк британдық провинциясының астанасы
Кингстон 1777 Штаттың астанасы
Харлей 1777
Пекипси 1777
Нью-Йорк 1788 Штаттың астанасы; АҚШ-тың 1785—1788 және 1789—1790 жж. аралығындағы астанасы
Олбани 1797 Штаттың астанасы
Нью-Мексико

1912 жылдан бастап штат.

Сан-Хуан 1598 Санта Фе де Нуэво Мехико провинциясының астанасы 
Санта-Фе 1609
1821 Нуэво Мехико аймағының астанасы
1850 Нью-Мексико аймағының астанасы
1912 Штаттың астанасы
Нью-Гэмпшир

1776 жылдан бастап штат.

Портсмут 1679 Нью-Хэмпшир провинциясының астанасы
Экзетер 1775 Штаттың астанасы 
Конкорд 1808
Огайо

1803 жылдан бастап штат.

Маритта 1788 Солтүстік-Батыс аймағының астанасы
Чилликоти 1800
1803 Штаттың астанасы
Зейнсвилл 1810
Чилликоти 1812
Колумбус 1816
Оклахома

1907 жылдан бастап штат.

Гатри 1889 Оклахома аймағының астанасы
Гатри 1907 Штаттың астанасы
Оклахома-Сити 1910
Орегон

1859 жылдан бастап штат.

Орегон-Сити 1848 Орегон аймағының астанасы
Сейлем 1851
Корвалис 1855
Сейлем 1855
Сейлем 1859 Штаттың астанасы
Пенсильвания

1776 жылдан бастап штат.

Филадельфия 1682 Пенсильвания провинциясының астанасы
1776 Штаттың астанасы, 1776, 1777, 1778—1783, 1790—1800 жылдарда — АҚШ-тың астанасы
Ланкастер 1799 Штаттың астанасы, 1777 жылы АҚШ-тың астанасы
Йорк - АҚШ-тың 1777—1778 жж. астанасы
Гаррисберг 1812 Штаттың астанасы
Род-Айленд

1776 жылдан бастап штат.

Провиденс 177 Штаттың астанасы
Солтүстік Дакота

1889 жылдан бастап штат.

Янктон 1861 Дакота аймағының астанасы, қазір Оңтүстік Дакотаның бөлігі
Бисмарк
1883 Дакота аймағының астанасы
1889 Штаттың астанасы
Солтүстік Каролина

1776 жылдан бастап штат.

Чарльстон 1670 Отар астана
Нью-Берн 1712
1776 Штаттың астанасы
Роли
1794
Теннесси

1796 жылдан бастап штат.

Роки Маунт 1790 Оңтүстік-Батыс аймақтың астанасы
Ноксвилл 1791
1796 Штаттың астанасы
Кингстон - Штаттың 1807 ж. біркүндік астанасы 
Нашвилл 1812 Штаттың астанасы
Мерфрисборо 1818
Нашвилл 1826
Техас

1845 жылдан бастап штат.

Лос-Адеас 1721 Отар астана, қазір Луизиананың бөлігі
Сан-Антонио-де-Бехар 1772 Отар астана
Сальтильо 1824 Коауила және Техас штатының астанасы
Монклова 1833
Вашингтон-на-Бразосе 1836 Техас Республикасының астанасы
Галвестон 1836 Техас Республикасының уақытша астанасы
Харрисбург 1836
Веласко 1836
Батыс Колумбия 1836
Хьюстон 1837 Техас Республикасының астанасы
Остин 1839 Техас Республикасының астанасы, 1839 ж. дейін Ватерлоо деп аталған
1845 Штаттың астанасы
Флорида

1845 жылдан бастап штат.

Сент-Огастин (Сан-Агустин) 1565 Флорида испандық отарының астанасы
1821 Флорида аймағының астанасы; британдық Шығыс Флориданың астанасы
Пенсакола Флорида аймағының астанасы; британдық Батыс Флориданың астанасы
Таллахасси 1824 Флориданың астанасы
1845 Штаттың астанасы
Оңтүстік Дакота

1889 жылдан бастап штат.

Янктон 1861 Дакота аймағының астанасы
Бисмарк 1883 Дакота аймағының астанасы, қазір Солтүстік Дакотаның астанасы
Пирр 1889 Штаттың астанасы
Оңтүстік Каролина

1776 жылдан бастап штат.

Чарльстон 1670 Отар астана
1776 Штаттың астанасы
Колумбия 1786
Юта

1896 жылдан бастап штат.

Филлмор 1850 Юта аймағының астанасы
Солт-Лейк-Сити 1858
1896 Штаттың астанасы

Дереккөздер[өңдеу]

Город Вальехо на сайте «CityTownInfo.com» (ағылш.). — Информация о городе. Тексерілген 4 желтоқсан 2011. Архивировано из первоисточника 17 февраля 2012.

Сілтемелер[өңдеу]