Бейбітшілік саласында Нобель сыйлығының лауреаттарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Бейбітшілік саласында Нобель сыйлығы (швед. Nobels fredspris) — беделді марапат жыл сайын Нобель қорымен әлемдегі бейбітшілікті нығайтуға қосқан үлесі үшін беріледі. Альфред Нобельдің оның 1895 жылы 27 қарашадағы, Парижде жазылған өсиетіндегі бес Нобель сыйлығының бірі [1][2].

Үміткерлерді іріктеу[өңдеу]

Нобель қорының жарғысына сәйкес, кандидаттарды ұсынуы мүмкін тұлғалар төмендегідей :[3][4][5]

  1. Корольдік Швед ғылым академиясының мүшелері;
  2. экономика саласындағы А. Нобель еске алу сыйлығының комитетінің мүшелері ;
  3. экономика саласы бойынша Нобельді еске алу сыйлығының лауреаттары;
  4. Швеция, Дания, Финляндия, Исландия және Норвегия жоғары оқу орындары мен колледждердің тиісті пәндер профессорлары болып тұрақты жұмыс істейтіндер;
  5. Ғылым академиясы арқылы таңдалған кем дегенде алты жоғары оқу орны немесе орындарында тиісті кафедралардың басшылары;
  6. Академия ұсыныстары қабылдануға тұрарлық деп есептейтiн басқа ғалымдар.

5 және 6-тармақтарында аталған оқытушылар мен ғалымдардың таңдауға қатысты шешімдер, қыркүйек айының соңына дейін жыл сайын қабылданады.


1960-шы · 1970-ші · 1980-ші · 1990-шы · 2000-шы · 2010-шы


Лауреаттар тізімі[өңдеу]

1900-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1901
Jean Henri Dunant.jpg
Анри Дюнан
(1828—1910)
Швейцария Швейцария
Қызыл Крест Халықаралық комитетін және Женева конвенциясын негізін құрудағы оның рөлі үшін. [7]
Frederic Passy.jpg
Фредерик Пасси
(1822—1912)
Франция Франция
Көптеген жылдар бойы бітімгершілікке жұмсаған күш-қайраты үшін [8]
1902
Ducommun.jpg
Эли Дюкоммен
(1833—1906)
Швейцария Швейцария
Еуропада пацифистік қоғамдастықтардың түрлі қызметін үйлестіруде Халықаралық бейбітшілік бюросы құрудағы еңбегінің еленіуінің белгісі ретінде [9]
Charles Albert Gobat2.jpg
Шарль Гоба
(1843—1914)
Швейцария Швейцария
Халықаралық арбитраж ісіне жұмсаған күш-жігері үшін [10]
1903
Cremer.jpg
Уильям Кример
(1828—1908)
Ұлыбритания Ұлыбритания
Арбитраж арқылы бейбітшілікке қол жеткізуге күшінің құрметіне [11]
1904
Logo of Institut de Droit International.svg
Халықаралық құқық институты
(1873)
Бельгия Бельгия
Әлемдегі халықаралық құқық принциптерін анықтаған, оның кодификациясын қабылдаған және халықаралық проблемаларды шешу жолдарын ұсынған бірінші ұйымдардың бірі. [12]
1905
Bertha-von-Suttner-1906.jpg
Берта Зуттнер
(1843—1914)
Аустрия Аустрия
Белсенді пацифистік қызметі үшін [13]
1906
President Theodore Roosevelt, 1904.jpg
Теодор Рузвельт
(1858—1919)
АҚШ АҚШ
Портсмут келісіміне қол қоюдағы оның рөлі үшін [14]
1907
LouisRenault.jpg
Луи Рено
(1843—1918)
Франция Франция
Франциядағы Халықаралық құқықтың шынайы данышпаны ретінде [15]
Ernesto Teodoro Moneta.jpg
Эрнесто Монета
(1833—1918)
Италия Италия
Бейбітшілік үшін өзінің тынымсыз еңбегі үшін [16]
1908
KParnoldson.jpg
Клас Арнольдсон
(1844—1916)
Швеция Швеция
Норвегиялық жанжалды шешуге қатысқаны үшін [17]
Frederik Bajer by E. Møller.jpg
Фредерик Байер
(1837—1922)
Дания Дания
Аймақтық ынтымақтастықты нығайту үшін скандинавиялық парламентаралық одақ құрғаны үшін [18]
1909
Auguste Beernaert(03).jpg
Огюст Беернарт
(1829—1912)
Бельгия Бельгия
Халықаралық төрелік және қару-жарақты қысқарту үшін күрестегі күш-жігерін тану белгісі ретінде [19]
PaulBalluet.gif
Поль Д’Эстурнель
(1852—1924)
Франция Франция
Франция мен көршілес елдер арасындағы келісім-шарттар бойынша төрелігі үшін [20]

1910-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1910
Current IPB Logo.png
Халықаралық бейбітшілік бюросы «Қарусыздану жөніндегі конференцияларды ұйымдастырғаны үшін». [21]
1911
TMCasser.jpg
Нидерланд Тобиас Ассер «Халықаралық төрелік саласындағы жұмысы үшін». [22]
Fried, Alfred Hermann (1864-1921).jpg
Аустро-Венгрия Альфред Герман Фрид «Оның халықаралық қызметі үшін».
1912
ElihuRoot.jpg
АҚШ Элиу Рут «Батыс жарты шарда бейбітшілікті нығайтудағы күш-жігері үшін». [23]
1913
HenriLaFontaine.jpg
Бельгия Анри Лафонтен «Еуропадағы бейбітшілік үшін халық қозғалысының шынайы көшбасшы ретінде». [24]
1914 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [25]
1915 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [26]
1916 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [27]
1917
Emblem of the ICRC.svg
Халықаралық Қызыл Крест комитеті «За деятельность по улучшению положения военнопленных». [28]
1918 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [29]
1919
Thomas Woodrow Wilson, Harris & Ewing bw photo portrait, 1919.jpg
АҚШ Томас Вудро Вильсон «Қазіргі заманғы халықаралық саясатта адамзаттың іргелі заңын енгізгені үшін». [30]

1920-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1920
Léon Bourgeois 1917.jpg
Франция Леон Виктор Огюст Буржуа [31]
1921
Hjalmar branting stor bild.jpg
Швеция Карл Яльмар Брантинг «Ұлттар Лигасының жұмысы және Швеция мен Норвегия арасындағы дауларды бейбіт шешудегі күші үшін». [32]
Christian Lous Lange.jpg
Норвегия Кристиан Ланге «Халықаралық дауларды шешу құралы ретінде төрелікті насихаттағаны үшін».
1922
Bundesarchiv Bild 102-09772, Fridjof Nansen.jpg
Норвегия Фритьоф Нансен «Ұзақ жылдары әлеуметтік осал адамдарға көмек көрсетудегі қызметі үшін». [33]
1923 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [34]
1924 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [35]
1925
Bundesarchiv Bild 183-R03618, Locarno, Gustav Stresemann, Chamberlain, Briand.jpg
Ұлыбритания Джозеф Остин Чемберлен «Локарно келіссөздеріндегі рөлі үшін». [36]
Chas G Dawes-H&E.jpg
АҚШ Чарлз Гейтс Дауэс «Оның атымен аталатын жоспарға қосқан үлесін тану белгісі ретінде».
1926
Aristide Briand 2.jpg
Франция Аристид Бриан «Сенімсіздік жылдарынан кейін Франция мен Германияның достық диалогқа қол жеткізуі және Локарно шартын жасасудағы оның рөлі үшін». [37]
Bundesarchiv Bild 146-1982-092-11, Gustav Stresemann.jpg
Германия Густав Штреземан
1927
Ferdinand Buisson (1841-1932).jpg
Франция Фердинанд Эдуард Бюиссон «Француз және неміс халықтарының арасындағы өзара түсіністікті қалпына келтіруге бағытталған қызметі үшін». [38]
Ludwig Quidde nobel.jpg
Германия Людвиг Квидде «Франция және Германиядағы қоғамдық пікірді бейбіт ынтымақтастыққа дайындағаны үшін».
1928 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [39]
1929
FrankKellogg.jpg
АҚШ Фрэнк Биллингс Келлог
(сыйлық 1930 ж. берілді)
«Париж пактісін дайындағаны үшін». [40]

1930-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1930 Натан Сёдерблум Швеция Натан Сёдерблум «Бейбітшілікке діни бірлестік арқылы жеткізуге тырысқан құрметіне». [41]
1931 Джейн Аддамс АҚШ Джейн Аддамс «Әлемнің барлық бейбітшілік сүйгіш әйелдерінің шынайы делегаты ретінде». [42]
Николас Мюррэй Батлер АҚШ Николас Мюррэй Батлер «Әлемдегі сарқылмас энергия мен істегі құлшынысы үшін».
1932 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [43]
1933 Ральф Норман Энджелл Ұлыбритания Ральф Норман Энджелл «Бейбітшілікті насихаттағаны үшін». [44]
1934 Артур Гендерсон Ұлыбритания Артур Хендерсон «Халықаралық қарусыздану істерін тұрақты қорғанысы үшін». [45]
1935 Карл фон Осецкий Германия Карл фон Осецкий
(сыйлық 1936 жылы берілді)
«Германиядағы милитаризмге қарсы күресі үшін». [46]
1936 Карлос Сааведра Ламас Аргентина Карлос Сааведра Ламас «1935 жылғы Боливия-Парагвай қақтығысындағы бітімгершілік рөлі үшін». [47]
1937 Роберт Сесил Ұлыбритания Роберт Сесил «Ұлттар Лигасының алдында қызметінің құрметіне». [48]
1938 Босқындар істері жөніндегі Нансен Халықаралық ұйымы Босқындар істері жөніндегі Нансен Халықаралық ұйымы «Әлеуметтік жағынан осалдарға көмек көрсетудегі қызметі үшін». [49]
1939 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [50]

1940-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1940 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [51]
1941 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [52]
1942 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [53]
1943 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [54]
1944 Международный комитет Красного Креста Халықаралық Қызыл Крест комитеті
(сыйлық 1945 ж. берілді)
«ХҚКК соғыс кезінде өзінің қызметінде халықтарының өмірлік мүдделерін және татуласу қажеттігін анықтау, адамзаттың ынтымақтастық іргелі принциптерінің құнын қайтарды». [55]
1945 Корделл Халл АҚШ Корделл Халл «Батыс жарты шарда татулықтың сақталуына, сауданың нығаюына және БҰҰны құрудағы оның күш-жігерін тану ретінде». [56]
1946 Эмили Грин Болч АҚШ Эмили Грин Болч «Бейбітшілік үшін көптеген жылдар бойғы тынымсыз жұмысы үшін». [57]
Джон Рэлей Мотт АҚШ Джон Рэлей Мотт «Миссионерлік қызметті үшін».
1947 Квакеры Қоғамға қызмет жөніндегі Достар комитеті (Квакеры) «Квакерлердің дүниежүзілік соғысқа қарсы наразылық белгісі үшін». [58]
Американдық қоғамға қызмет жөніндегі Достар комитеті (Квакеры)
1948 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [59]
1949 Джон Бойд Орр Ұлыбритания Джон Бойд Орр «Адамзатты оның мұқтаждарынан босатудағы оның қызметі ғана емес, сонымен қатар халықтар мен нәсілдердің арасындағы ынтымақтастық бейбітшіліктің негізін қалаудағы қызметін тану белгісі ретінде». [60]

1950-ші[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1950 Ральф Банч АҚШ Ральф Банч «Аймақтық ынтымақтастықты нығайтуға Скандинавияда парламентаралық одақ құрғаны үшін». [61]
1951 Леон Жуо Франция Леон Жуо «Бітімгершілік саласындағы жетістіктерінің құрметіне». [62]
1952 Альберт Швейцер Франция Германия Федеративтік Республикасы(1990 жылға дейін) Альберт Швейцер «Миссионерлік қызметті үшін». [63]
1953 Джордж Маршалл АҚШ Джордж Маршалл «Еуропадағы соғыстан кейінгі экономиканы қалпына келтіру мақсатында „Маршалл жоспары“ бастамашысы ретінде». [64]
1954 Біріккен Ұлттар Ұйымы Босқындар істері жөніндегі БҰҰ Жоғарғы комиссар қызметі «Босқындар көмек көрсету және олардың қажеттіліктеріне билік назар аударту тынымсыз және жиі рақымсыз күш-жігерін жұмсағаны үшін». [65]
1955 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [66]
1956 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [67]
1957 Лестер Боулс Пирсон Канада Лестер Боулс Пирсон «Суэц дағдарысын еңсерудегі рөлі үшін». [68]
1958 Жорж Пир Бельгия Жорж Пир «Босқындарға көмегі үшін». [69]
1959 Филип Ноэль-Бейкер Ұлыбритания Филип Ноэль-Бейкер «Қарусыздану жөніндегі ірі маман ретінде». [70]

1960-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1960 Альберт Джон Лутули Оңтүстік Африка Республикасы Альберт Джон Лутули «Адамдар мен халықтар арасындағы әділдікті қамтамасыз етудегі күш-жігері үшін». [71]
1961 Даг Хаммаршельд Швеция Даг Хаммаршельд
(посмертно)
«БҰҰ-дағы қызметі үшін». [72]
1962 Лайнус Карл Полинг АҚШ Лайнус Карл Полинг «Ядролық сынауларға тыйым салу туралы шарт жобасын авторы ретінде». [73]
1963 Халықаралық Қызыл Крест комитеті Халықаралық Қызыл Крест комитеті «Өзінің жүз жылдығының құрметіне». [74]
Қызыл Крест қоғамдарының лигасы Қызыл Крест қоғамдарының лигасы «МККК бар болуының 100 жылдығының құрметіне».
1964 Мартин Лютер Кинг АҚШ Мартин Лютер Кинг «Қара нәсілділердің теңдігінің пайдасына қызметі үшін». [75]
1965 Біріккен Ұлттар Ұйымы БҰҰ Балалар қоры (ЮНИСЕФ) «“Халықтар арасындағы және әлемдегі бауырластықты“ нығайтуда белсенді рөлі үшін». [76]
1966 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [77]
1967 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген. [78]
1968 Рене Кассен Франция Рене Кассен «Адам құқықтары декларациясының 20 жылдығы құрметіне». [79]
1969 Халықаралық еңбек ұйымы Халықаралық еңбек ұйымы «Бейбітшілік инфрақұрылымын құру және халықтар арасындағы бауырластықты нығайтудағы қызметі үшін». [80]

1970-ші[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1970 Норман Эрнест Борлоуг АҚШ Норман Эрнест Борлоуг «Азық-түлік проблемасын шешуге қосқан үлесі үшін, әсіресе «жасыл революцияны» іске асырудағы қызметі үшін». [81]
1971 Вилли Брандт Германия Вилли Брандт «Шығыс пен Батыс арасындағы шиеленістің әлсіреуіне әкелген нақты бастамаларын тану ретінде». [82]
1972 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша ағындары арнайы қор бөліміне енгізілген. [83]
1973 Генри Киссинджер АҚШ Генри Киссинджер «Вьетнамда бітімге келуге байланысты еңбегін тану ретінде». [84]
Ле Дык Тхо Вьетнам Ле Дык Тхо
1974 Шон Макбрайд Ирландия Шон Макбрайд «Адам құқықтарының жағдайын бақылауға мүмкіндік беретін халықаралық тетіктерін құруғаны үшін». [85]
Эйсаку Сато Жапония Эйсаку Сато «Милитаристік қарсы саясаты үшін».
1975 Андрей Дмитриевич Сахаров КСРО Андрей Сахаров «Адамдар арасындағы бейбітшілік іргелі қағидаттарын батылдықпен қолдауы мен билікті асыра пайдалану және кез келген адамның құқықтарын аяқ асты етудің жолын кесуде батыл күресі үшін». [86]
1976 Бетти Уильямс Ұлыбритания Бетти Уильямс «Бейбітшілік ісіндегі жетістіктерін тану ретінде». [87]
Мейрид Корриган Ұлыбритания Мейрид Корриган
1977 Международная амнистия Халықаралық амнистия «Азаптау, зорлық-зомбылықтан және ыдыраудан адамның қадiр-қасиетiн қорғағаны үшін». [88]
1978 Анвар Садат Мысыр Анвар Садат «Израиль мен Египет арасындағы негізгі келісімдерді дайындағаны және жасасқаны үшін». [89]
Менахем Бегин Израиль Менахем Бегин
1979 Тереза ана Ирландия Үндістан Тереза ана «Адамдық қадiр-қасиетiн мызғымастығын қорғаудың ең маңызды саласындағы бейбітшілікті бекітуші ретінде». [90]

1980-ші[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1980 Адольфо Перес Эскивель Аргентина Адольфо Перес Эскивель «Адам құқықтары үшін күрескер ретінде». [91]
1981 Біріккен Ұлттар Ұйымы Босқындар істері жөніндегі БҰҰ Жоғарғы комиссар қызметі «Босқындар көмек көрсету және олардың қажеттіліктеріне билік назар аударту тынымсыз және жиі рақымсыз күш-жігерін жұмсағаны үшін». [92]
1982 Альва Мюрдаль Швеция Альва Мюрдаль, «За крупный вклад в дело разоружения». [93]
Альфонсо Гарсия Роблес Мексика Альфонсо Гарсия Роблес
1983 Лех Валенса Польша Лех Валенса «Адам құқықтары үшін күрескер ретінде». [94]
1984 Десмонд Мпило Туту Оңтүстік Африка Республикасы Десмонд Мпило Туту «Апартеидке қарсы күресте ерлігі мен қаһармандығы үшін». [95]
1985 АҚШ Бернард Лаун, Әлем дәрігерлері ядролық соғысты болдырмау үшін «Жұртшылықты хабарландыруы және бейбітшілік пайдасына адам санасын иілудегі қызметтері үшін». [96]
1986 Эли Визель АҚШ Эли Визель «Еврей халқының қайғы-қасіретке арналған, ұлтшылдықтың құрбандарына арналған тақырыптарға бейілділігі үшін». [97]
1987 Оскар Ариас Санчес Коста-Рика Оскар Ариас Санчес «Орталық Америкадағы бейбіт келіссөздердің бастамашысы ретінде». [98]
1988 БҰҰ Бітімгершілік күштері Біріккен Ұлттар Ұйымы БҰҰ Бітімгершілік күштері «Бейбітшілікті қолдауы үшін». [99]
1989 Далай-лама XIV 14-ші Далай-лама (Тензин Гьяцо) «Жеке тұлғалар, қауымдастықтар мен халықтар арасында мейірімділік, махаббат пен толеранттылықты оның тынымсыз уағыздағаны үшін». [100]

1990-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1990 Михаил Сергеевич Горбачёв КСРО Михаил Сергеевич Горбачёв «Бүгінде халықаралық қоғамдастық өмірінің маңызды бөліктерін сипаттайтын бейбіт процесінде оның жетекші рөлін тану ретінде». [101]
1991 Аун Сан Су Чжи Мьянма Аун Сан Су Чжи «Адам құқықтарын қорғаушы ретінде». [102]
1992 Ригоберта Менчу (второй справа) Гватемала Ригоберта Менчу «Адам құқықтары үшін, әсіресе, Американың байырғы халықтарының күрескері ретінде». [103]
1993 Нельсон Мандела Оңтүстік Африка Республикасы Нельсон Мандела «Апартеид режимінің бейбіт аяқталуына және Оңтүстік Африкада жаңа демократия негіздерін даярлаудағы олардың еңбегі үшін». [104]
Фредерик Виллем де Клерк (слева) және Нельсон Мандела Оңтүстік Африка Республикасы Фредерик Виллем де Клерк
1994 Ясир Арафат Палестина Ясир Арафат «Таяу Шығыстағы бейбітшілікке қол жеткізуге жұмсаған күш-жігері үшін». [105]
Шимон Перес Израиль Шимон Перес
Ицхак Рабин Израиль Ицхак Рабин
1995 Джозеф Ротблат Ұлыбритания Джозеф Ротблат «Үлкен әлемдік саясатта ядролық қарудың рөлін төмендету бағытталған жетістіктері, мен қару-жарақ бұл түрін тыйым салуға ұзақ мерзімді күш-жігері үшін». [106]
Канада Ғылыми және жаһандық мәселелер бойынша Пагуошской конференциялары.
1996 Карлуш Белу Индонезия Карлуш Белу «Шығыс Тимор жанжалын әділ және бейбіт жолмен шешуде олардың күш-жігері үшін». [107]
Жозе Рамуш-Орта Португалия Жозе Рамуш-Орта
1997 Швейцария Жаяу әскеге қарсы минаға тыйым салу жөніндегі халықаралық қозғалыс «Жер үсті минасын жоюға және тыйым салуға оның жасаған жұмысы үшін». [108]
Джоди Уильямс АҚШ Джоди Уильямс
1998 Джон Хьюм Ұлыбритания Джон Хьюм «Солтүстік Ирландиядағы жанжалдың бейбіт шешімін табу үшін жұмсаған күш-жігері үшін». [109]
Дэвид Тримбл Ұлыбритания Дэвид Тримбл
1999 «Шекарасыз дәрігерлер» «Қарулы қақтығыстар мен табиғи және техногендік апаттардың құрбандарына көмек көрсетуі мен гуманитарлық іс-шаралары үшін». [110]

2000-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
2000 Ким Дэ Чжун Оңтүстік Корея Ким Дэ Чжун «Солтүстік және Оңтүстік Корея қосылуына және Оңтүстік Корея және жалпы Шығыс Азиядағы демократия мен адам құқықтарын нығайтуға қатты теңдесіз жұмысы үшін». [111]
2001 БҰҰ байрағы Біріккен Ұлттар Ұйымы БҰҰ «Неғұрлым ұйымдасқан әлем құру және әлемдегі бейбітшілікті нығайту қосқан үлесі үшін». [112]
Кофи Аннан Гана Кофи Аннан
2002 Джимми Картер АҚШ Джимми Картер «Бүкіл әлемде бейбіт қақтығыс басқару үшін және адам құқықтары үшін күресуге жұмсаған күш-жігері үшін». [113]
2003 Ширин Эбади Иран Ширин Эбади «Демократияны дамытуға қосқан үлесі үшін және адам құқықтары, әсіресе Ирандағы әйелдер мен балалардың, үшін күресі үшін». [114]
2004 Вангари Маатаи Кения Вангари Маатаи «Демократия мен бейбітшілік дамуына ұзақ мерзімді үлесі үшін». [115]
2005 Флаг МАГАТЭ Біріккен Ұлттар Ұйымы МАГАТЭ «Әскери мақсаттарда ядролық энергияны пайдалануды болдырмау және қауіпсіз ықтимал жағдайында бейбіт мақсатта оның пайдаланылуын қамтамасыз ету үшін күш-жігері үшін». [116]
МАГАТЭ байрағы Мысыр Мохаммед аль-Барадеи
2006 Мухаммад Юнус Бангладеш Мухаммад Юнус «Әлеуметтік-экономикалық дамуы негіздерін жасау үшін күш-жігері үшін». [117]
Бангладеш Grameen Bank
2007 Альберт Гор АҚШ Альберт Гор «Адам қызметінің туындаған жаһандық климаттың өзгеруі салдарын зерттеуде және оны ықтималдылығын болдырмау үшін іс-шараларды әзірлеуге жұмсаған күш-жігері үшін». [118]
Біріккен Ұлттар Ұйымы МГЭИК
2008 Мартти Ахтисаари Финляндия Мартти Ахтисаари «Ол үш онжылдықта бірнеше құрлықта жасаған халықаралық дауларды шешу үшін, сол маңызды күш-жігері үшін». [119]
2009 Барак Обама АҚШ Барак Обама «Халықтар арасындағы халықаралық дипломатияны және ынтымақтастықты нығайтуда зор күш-жігері үшін». [120]

2010-шы[өңдеу]

Жыл Суреті Ел[6], лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
2010 Лю Сяобо Қытай Халық Республикасы Лю Сяобо «Қытайдағы іргелі адам құқықтары үшін ұзақ зорлық-зомбылықсыз күресі үшін» [121]
2011 Элен Джонсон-Серлиф Либерия Элен Джонсон-Серлиф «Әйелдер құқықтары мен қауіпсіздігі үшін зорлық-зомбылықсыз күресі мен бейбіт процесіне қатысқаны үшін». [122]
Лейма Гбови Либерия Лейма Гбови
Тавакуль Карман Йемен Тавакуль Карман
2012 Еуроодақ Еуропалық одақ Еуропалық Одақ «Еуропадағы адам құқықтарын қорғаудағы алпыс жыл бойы және құрлықты біріктірудегі ұзақ мерзімді рөлі үшін». [123]
2013 ХҚТҰ «Химиялық қаруды жоюға қатысты үлкен күш-жігері үшін». [124]
2014 Малала Юсафзай Пәкістан Малала Юсуфзай «Білім беруде балалар мен жастардың құқықтарын қанауға қарсы күресі үшін». [125]
Кайлаш Сатьяртхи Үндістан Кайлаш Сатьяртхи
2015 Тунис Тунистегі ұлттық диалог квартеті «2011 жылы Жасмин революциясы соңында Тунисте плюралистік демократия құрылысына «квартеттің» шешуші үлес қосқаны үшін» [126]
2016 Хуан Мануэль Сантос Колумбия Хуан Мануэль Сантос «Елдегі жарты ғасырдан көп азамат соғысының аяқтау үшін күш-жігері үшін» [127]
2017 Ядролық қаруға тыйым салу жөніндегі халықаралық науқан Ядролық қаруды кез-келген пайдаланудың және осындай қаруды келісімдер арқылы тыйым салудың қайғылы зардаптарына назар аудартуға күш салғаны үшін. [128]

Қайнары[өңдеу]

  1. Завещание Альфреда Нобеля  (орыс.). nobeliat.ru. Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 тамыз 2012. Тексерілді, 6 шілде 2012.
  2. Alfred Nobels testamente  (швед.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 тамыз 2012. Тексерілді, 6 шілде 2012.
  3. Nomination of the Laureates in Economics. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 16 шілде 2011. Тексерілді, 14 қазан 2012.
  4. Statutes for The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel approved by the Crown on the 19th day of желтоқсан 1968. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 қазан 2007. Тексерілді, 18 қазан 2007.
  5. Nomination and Selection of the Laureates in Economics. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 13 қазан 2007. Тексерілді, 18 қазан 2007.
  6. a b c d e f g h i j k l сыйлықтың ресми сайты на сәйкес сыйлықты алу уақытында лауреаттың мекен-жайы, Оның туған орнынан немесе азаматтығынан әр түрлі болуы мүмкін.
  7. Henry Dunant - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  8. Frédéric Passy - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  9. Élie Ducommun - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  10. Albert Gobat - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  11. Randal Cremer - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  12. The Nobel Peace Prize 1904  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  13. Bertha von Suttner - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  14. Theodore Roosevelt - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  15. Louis Renault - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  16. Ernesto Teodoro Moneta - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  17. Klas Pontus Arnoldson - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  18. Fredrik Bajer - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  19. Auguste Beernaert - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  20. Paul Henri d'Estournelles de Constant - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.
  21. The Nobel Peace Prize 1910  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  22. The Nobel Peace Prize 1911  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  23. The Nobel Peace Prize 1912  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  24. The Nobel Peace Prize 1913  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  25. The Nobel Peace Prize 1914  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  26. The Nobel Peace Prize 1915  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  27. The Nobel Peace Prize 1916  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  28. The Nobel Peace Prize 1917  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  29. The Nobel Peace Prize 1918  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  30. The Nobel Peace Prize 1919  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  31. The Nobel Peace Prize 1920  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  32. The Nobel Peace Prize 1921  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  33. The Nobel Peace Prize 1922  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  34. The Nobel Peace Prize 1923  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  35. The Nobel Peace Prize 1924  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  36. The Nobel Peace Prize 1925  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  37. The Nobel Peace Prize 1926  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  38. The Nobel Peace Prize 1927  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  39. The Nobel Peace Prize 1928  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  40. The Nobel Peace Prize 1929  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  41. The Nobel Peace Prize 1930  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  42. The Nobel Peace Prize 1931  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  43. The Nobel Peace Prize 1932  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  44. The Nobel Peace Prize 1933  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  45. The Nobel Peace Prize 1934  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  46. The Nobel Peace Prize 1935  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  47. The Nobel Peace Prize 1936  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  48. The Nobel Peace Prize 1937  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  49. The Nobel Peace Prize 1938  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  50. The Nobel Peace Prize 1939  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  51. The Nobel Peace Prize 1940  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  52. The Nobel Peace Prize 1941  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  53. The Nobel Peace Prize 1942  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  54. The Nobel Peace Prize 1943  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  55. The Nobel Peace Prize 1944  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  56. The Nobel Peace Prize 1945  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  57. The Nobel Peace Prize 1946  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  58. The Nobel Peace Prize 1947  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  59. The Nobel Peace Prize 1948  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  60. The Nobel Peace Prize 1949  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  61. The Nobel Peace Prize 1950  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  62. The Nobel Peace Prize 1951  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  63. The Nobel Peace Prize 1952  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  64. The Nobel Peace Prize 1953  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  65. The Nobel Peace Prize 1954  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  66. The Nobel Peace Prize 1955  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  67. The Nobel Peace Prize 1956  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  68. The Nobel Peace Prize 1957  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  69. The Nobel Peace Prize 1958  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  70. The Nobel Peace Prize 1959  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  71. The Nobel Peace Prize 1960  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  72. The Nobel Peace Prize 1961  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  73. The Nobel Peace Prize 1962  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  74. The Nobel Peace Prize 1963  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  75. The Nobel Peace Prize 1964  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  76. The Nobel Peace Prize 1965  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  77. The Nobel Peace Prize 1966  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  78. The Nobel Peace Prize 1967  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  79. The Nobel Peace Prize 1968  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  80. The Nobel Peace Prize 1969  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  81. The Nobel Peace Prize 1970  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  82. The Nobel Peace Prize 1971  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  83. The Nobel Peace Prize 1972  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  84. The Nobel Peace Prize 1973  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  85. The Nobel Peace Prize 1974  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  86. The Nobel Peace Prize 1975  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  87. The Nobel Peace Prize 1976  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  88. The Nobel Peace Prize 1977  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  89. The Nobel Peace Prize 1978  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  90. The Nobel Peace Prize 1979  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  91. The Nobel Peace Prize 1980  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  92. The Nobel Peace Prize 1981  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  93. The Nobel Peace Prize 1982  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  94. The Nobel Peace Prize 1983  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  95. The Nobel Peace Prize 1984  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  96. The Nobel Peace Prize 1985  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  97. The Nobel Peace Prize 1986  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  98. The Nobel Peace Prize 1987  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  99. The Nobel Peace Prize 1988  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  100. The Nobel Peace Prize 1989  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  101. The Nobel Peace Prize 1990  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  102. The Nobel Peace Prize 1991  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  103. The Nobel Peace Prize 1992  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  104. The Nobel Peace Prize 1993  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  105. The Nobel Peace Prize 1994  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  106. The Nobel Peace Prize 1995  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  107. The Nobel Peace Prize 1996  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  108. The Nobel Peace Prize 1997  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  109. The Nobel Peace Prize 1998  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  110. The Nobel Peace Prize 1999  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  111. The Nobel Peace Prize 2000  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  112. The Nobel Peace Prize 2001  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  113. The Nobel Peace Prize 2002  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  114. The Nobel Peace Prize 2003  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  115. The Nobel Peace Prize 2004  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  116. The Nobel Peace Prize 2005  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  117. The Nobel Peace Prize 2006  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  118. The Nobel Peace Prize 2007  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  119. The Nobel Peace Prize 2008  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  120. The Nobel Peace Prize 2009  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  121. The Nobel Peace Prize 2010  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  122. The Nobel Peace Prize 2011  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  123. The Nobel Peace Prize 2012  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 желтоқсан 2012. Тексерілді, 25 желтоқсан 2012.
  124. The Nobel Peace Prize 2013  (ағыл.). Нобель қоры. Тексерілді, 25 желтоқсан 2013.
  125. Бейбітшілік саласындағы Нобель сыйлығы Малала Юсафзайға және Кайлаш Сатьярти берілді  (орыс.). РИА Новости. Тексерілді, 10 қазан 2014.
  126. Лауреатом Нобелевской премии мира стал «квартет» национального диалога в Тунисе.
  127. The Nobel Peace Prize 2016 (eng). Фонд Нобеля. Тексерілді, 7 қазан 2016.
  128. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) - Facts  (ағыл.). The Nobel Foundation.