Беларусиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Беларусияның 4 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 3 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Беларусия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 10 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Poland Bialowieza - BPN.jpg Беловеж орманы
(белор. Белавежская пушча)
Ең жақын елді мекен: Каменец
( Польшамен бірге Flag of Poland.svg)
1992, 2014 33 vii
2 Mir Castle.jpg Мирский қорғаны
(белор. Мірскі замак)
Мир
Гродненская облысы
XVI—XVII ғ. 2000 625 ii, iv
3 Струве геодезиялық иіні
(белор. Дуга Струвэ)
(5 пункт)
Гродненская облысы, Брестская облысы
(Латвиямен Flag of Latvia.svg, Литвамен Flag of Lithuania.svg, Молдавиямен Flag of Moldova.svg, Норвегиямен Flag of Norway.svg, Ресеймен Flag of Russia.svg, Финляндияен Flag of Finland.svg, Украинамен Flag of Ukraine.svg, Швециямен Flag of Sweden.svg, Эстониямен Flag of Estonia.svg бірге)
XIX ғ. 2005 1187 ii, iii, vi
4 Несвижский қорғаны
(белор. Палацава-паркавы комплекс Радзівілаў у Нясвіжы)
Несвиж қаласы
Минская облысы
XVI ғ. 2005 1196 ii, iv, vi

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Augustov canal Nemnovo14.jpg Августовски каналы
(белор. Аўгустоўскі канал)
Сопоцкин
Гродно облысы
XIX ғ. 2004 ж. 1892 i, iii
2 Belarus-Polatsk-Cathedral of Sophia-12.jpg Полоцктағы Софийски соборы
(белор. Сафійскі сабор)
Полоцк
Витебс облысы
10301060 2004 ж. 1893 i, ii
3 Kamyanets003.jpg Каменецкая мұнарасы
(белор. Камянецкая вежа)
Каменец
Брест облысы
12711288 2004 1894 i, ii, iii
4 Grodno kaloza.jpg Гродзенская Барысаглебская шіркеуі
(белор. Гродзенская Барысаглебская царква)
Гродно
Гродно облысы
1183 2004 1895 i, ii
5 Sviato-Nikolskij monastyr v Mogileve.jpg Свято Микалая монастырі
(белор. Манастыр Св. Мікалая)
Могилёв
Могилёв облысы
XVII ғ. 2004 ж. 1896 i
6 BrestFortress7.JPG Брест бекеті
(белор. Брэсцкая крэпасць)
Брест
Брест облысы
18331842 2004 1897 i, ii, iii
7 Belarus-Homel-Palace of Pashkevichs-6.jpg Гомель сарйлар және парктер кешені
(белор. Гомельскі палацава-паркавы ансамбль)
Гомель
Гомель облысы
XVIII-XIX ғ. 2004 ж. 1898 i, ii
8 Belarus-Muravanka-Church of Birth of Holy Virgin-2.jpg Белоруссия, Польша және Литвадағы бекеттер
(белор. Абарончы храм)
Минск облысы, Брест облысы XVI ғ. 2004 1899 i
9 Belarus-Minsk-Skaryna Avenue-2.jpg Минсктегі Тәуелсіздік дңғылы сәулет кешені
(белор. прашпект Незалежнасці)
Минск
Минск облысы
19401950 2004 1900 i
10 St. Nikita Church in Zditovo.jpg Полесьенің ағаш шіркеулері
(белор. Палессе)
Гомель облысы, Брест облысы XVI ғ. 2004 ж. 1901 i, ii, iii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Беларусиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 17 ақпан 2012. Тексерілді, 2 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]