Билік басындағы монархтардың тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Бұл Билік басындағы монархтардың тізімі Тізімде тек тәуелсіз мемлекеттер монархтары бар. Тізім сондай-ақ Тақтың әулеті II Елизавета болып табылатын Достастық монархияларын ескереді. Тізім әліпби бойынша континентте.

Тізім[өңдеу]

Мемлекет Монарх

(Туған Күні)

Ресми атауы + идентификаторы Билікте (Жыл + күні) Династия Монархтың түрі Сабақтастық
 Бахрейн Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Хамад ибн Иса Әл-Халифа(1950 т) Royal Standard of Bahrain.svgБахрейн патшасы 6 наурыз 1999 Әл-Халифа абсолютті-конституциялық мұрагерлік
 Бутан King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Джигме Кхесар Намгьял Вангчук(1980 т) Emblem of Bhutan.svgБутан патшасы

(Друк Гьялпо)

15 желтоқсан 2006
Вангчук конституциялық
 Бруней Hassanal Bolkiah.jpg Хассанал Болкиах

(1946 т)

Royal Standard of Brunei.svgБруней сұлтаны 4. қазан 1967
Болкиах абсолютті
 Жапония Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg Акихито

(1933 т)

Flag of the Japanese Emperor.svgЖапон императоры 7 қаңтар 1989
Ямато конституциялық
 Иордания King Abdullah portrait.jpg II Абдалла(1962 т) Royal Standard of Jordan.PNGИорданияның Хашимит патшасы 7 шілде 1999
Хашимит
 Камбоджа Norodom Sihamoni (2007) (crop).jpg Нородом Сиамони(1953 т) Royal Standard of the King of Cambodia.svg

Камбоджа патшасы

14 қазан 2004
Нородом мұрагерлік және сайланды
 Кувейт Sheikh Sabah IV.jpg Сабах әл-Аһмад ас-Сабах(1929 т) Emblem of Kuwait.svgКувейт әмірі 29 қаңтар 2006
Әл-Сабах мұрагерлік және сайланды
 Малайзия Абдулла(1959 т) Flag of the Supreme Head of Malaysia.svgЯнг ди-Пертуан Агонг 31 қаңтар 2019[1].
Шах сайланды
 Оман QaboosBinSaidAlSaid.jpg Кабус бен Саид

(1940 т)

Standard of the Sultan of Oman.png

Оман сұлтаны

23 шілде 1970
Әл Бу Саид абсолютті мұрагерлік
 Катар Tamim bin Hamad al-Thani 2015.jpg Тамим бин Хамад Әл Тани(1980 т) Emblem of Qatar.svgКатар әмірі 25 маусым 2013
Әл-Тани
 Сауд Арабиясы Salman bin Abdull aziz December 9, 2013.jpg Салман ибн Абдул-Әзиз Әл Сауд

(1935 т)

Royal Standard of Saudi Arabia.svg

Сауд Арабия патшасы

23 қаңтар 2015
Әл-Сауд мұрагерлік және сайланды
 Тайланд HRH Vajiralongkorn (Cropped).jpg Маха Вачиралонгкорн

(X Рама) (1952 т)

King's Standard of Thailand.svg

Таиланд патшасы

13 қазан 2016[2][3]
Чакри конституциялық мұрагерлік
 БАӘ Khalifa Bin Zayed Al Nahyan-CROPPED.jpg Халифа ибн Зайд Әл-Нахайян(1948 т) Flag of the President of the United Arab Emirates.svg

Біріккен Араб Әмірліктерінің Президенті

3 наурыз 2004
Әл-Нахаян абсолютті-конституциялық Сайлаудың монархы мен мұрагері
 Лесото Letsie III.jpg III Летсе(1963 т) Royal Standard of Lesotho.svgЛесото патшасы 12 наурыз 1990
Мошеш конституциялық мұрагерлік және сайланды
 Марокко Mohammed VI.jpg VI Мұхаммед(1963 т) Royal standard of Morocco.svg

Марокко патшасы

23 шілде 1999
Алави конституциялық мұрагерлік
 Эсватини King Mswati III 2014.jpg III Мсвати

(1968 т)

Royal Standard of Swaziland.svgЭсватини патшасы 25 сәуір 1986
Дламини абсолютті мұрагерлік және сайланды
 Нидерланд Koning-willem-alexander-okt-15-s.jpg Виллем-Александр

(1967 т)

Royal Standard of the Netherlands.svgНидерланд патшасы 30 сәуір 2013
Оран конституциялық мұрагерлік
 Андорра Mons. Vives (30612833490).jpg Жоан Энрик Вивес-и-Сисилья

(1949 т)

Coat of arms of Andorra.svgАндорра князі 12 мамыр 2003
Emmanuel Macron in Tallinn Digital Summit. Welcome dinner hosted by HE Donald Tusk. Handshake (36669381364) (cropped 2).jpg Эммануэль Макрон

(1977 т)

14 мамыр 2017
 Бельгия Koning Filip van België.jpg Филипп

(1960 т)

Royal Standard of King Philippe of Belgium.svg

Бельгия патшасы

21 шілде 2013
Саксен-Кобург-Гот
 Испания Felipe VI 2015 (cropped).jpg VI Филипп

(1968 т)

Estandarte Real de España.svg

Испания патшасы

18 маусым 2014
Бурбондар
 Лихтенштейн Ιωάννης Αδάμ Β΄ του Λίχτενσταϊν.jpg II Ханс-Адам

(1945 т)

Standard of the Prince of Liechtenstein.svgЛихтенштейн князі 13 қараша 1989
Лихтенштейн
 Люксембург Henri of Luxembourg (2009).jpg Анри

(1955 т)

Grand Duke of Luxembourg Standard.pngЛюксембург Ұлы Герцогы 7 қазан 2000
Нассау-Вайльбург
 Монако Albert II February 2015 (cropped).jpg II Альбер

(1958 т)

Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg

Монако князі

6 сәуір 2005
Гримальди
 Норвегия H.M. Kong Harald taler (10308347696)- edit.jpg V Харальд

(1937 т)

Kongeflagg.svg

Норвегия патшасы

17 қаңтар 1991
Глюксбурги
 Швеция Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-433.jpg Карл XVI Густав

(1946 т)

Royal standard of Sweden.svg

Швеция патшасы

15 қыркүйек 1973
Бернадоты
 Дания Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg II Маргрете

(1940 т)

Royal Standard of Denmark.svgДания патшайымы 14 қаңтар 1972
Глюксбурги
 Ұлыбритания Queen Elizabeth II at Hillsborough Castle.jpg II Елизавета

(1926 т)

Royal Standard of the United Kingdom.svgRoyal Standard of the United Kingdom (in Scotland).svg

Біріккен Корольдігінің Патшайымы

6 ақпан 1952

[4]

Виндзор
 Антигуа және Барбуда Personal flag of Queen Elizabeth II.svgАнтигуа және Барбуда патшайымы 1 қараша 1981
 Аустралия Royal Standard of Australia.svgАустралия патшайымы 6 ақпан 1952
 Багам аралдары Personal flag of Queen Elizabeth II.svgБагам аралдарының патшайымы 10 шілде 1973
 Барбадос Personal flag of Queen Elizabeth II.svgБарбадос патшайымы 30 қараша 1966
 Белиз Personal flag of Queen Elizabeth II.svgБелиз патшайымы 21 қыркүйек 1981
 Канада Royal Standard of Canada.svgКанада патшайымы 6 ақпан 1952
 Гренада Personal flag of Queen Elizabeth II.svgГренада патшайымы 7 ақпан 1974
 Ямайка Royal Standard of Jamaica.svgЯмайка патшайымы 6 тамыз 1962
 Сент-Китс және Невис Personal flag of Queen Elizabeth II.svgСент-Китс және Невис патшайымы 19 қыркүйек 1983
 Сент-Лусия Personal flag of Queen Elizabeth II.svgСент-Люсия патшайымы 22 ақпан 1979
 Сент-Винсент және Гренадиндер Personal flag of Queen Elizabeth II.svgСент-Винсент және Гренадиндер патшайымы 27 қазан 1979
 Тувалу Personal flag of Queen Elizabeth II.svgТувалу патшайымы 1 қазан 1978
 Жаңа Зеландия Royal Standard of New Zealand.svgЖаңа Зеландия патшайымы 6 ақпан 1952
 Папуа — Жаңа Гвинея Personal flag of Queen Elizabeth II.svgПапуа-Жаңа Гвинеяның патшайымы 16 қыркүйек 1975
 Соломон аралдары Personal flag of Queen Elizabeth II.svgСоломон аралдарының патшайымы 7 шілде 1978
 Тонга Ulukalala Lavaka Ata.jpg VI Тупоу

(1959 т)

Royal Standard of Tonga.svg

Тонга патшасы

18 наурыз 2012
Тупоу
 Ватикан мемлекеті Pope Francis Korea Haemi Castle 19 (cropped).jpg Франциск

(1936 т)

Insigne Francisci.svgпапалық 13 наурыз 2013
абсолютті сайланды

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Малайзияда жаңа король сайланды, TRT Қазақша (4 ақпан 2019).
  2. New King for Thailand as Crown Prince, Vajiralongkorn, Ascends to Throne / NYTimes, 2016-12-01 Үлгі:Платно "Prime Minister Prayuth Chan-ocha said in a televised speech that the new monarch would be declared king retroactively to the day his father passed away .. “The heir to the throne graciously accepted the invitation,” the prime minister said. “A kingdom should not be without a monarch on the throne. The commencement of the new reign is therefore effective as of 13 October 2016.”"
  3. Провозглашен 1 декабря 2016 года - Принц Вачиралонгкорн стал королем Таиланда Рамой X / DW.com, 01.12.2016; официальной датой восхождения на престол ретроспективно считается 13 октября (до 1 декабря регентом был Прем Тинсуланон) - VAJIRALONGKORN ASCENDS THE THRONE AS KING RAMA X / Khaosod English, December 1, 2016 "He became the 10th king of the 234-year-old Chakri dynasty. The ascension is retroactive to Oct. 13."
  4. Elizabeth II (26 July 1979), Constitution of Saint Vincent and the Grenadines, Preamble.1.1, Kingstown: Queen's Printer, http://www.gov.vc/images/stories/Gov_images/docs/1979_constitution.pdf, retrieved 26 August 2014