Билік басындағы монархтардың тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Монарх - монархияның басшысы, мемлекеттің өмір сүру үшін немесе әдетте бас тартқанға дейін басқаратын, әдетте, төрі арқылы тақ мұра алатын адам басқаратын нысаны. Монархтар автократтар болуы мүмкін (барлық абсолюттік монархияларда сияқты) немесе заң шығарушы билікке және / немесе атқарушы билікке (көптеген конституциялық монархиялар сияқты) берілген нақты билікпен шектелмеген немесе ешқандай резервтік держава болмаған салтанатты фигуралар болуы мүмкін. Көптеген жағдайларда монарх мемлекеттік дін мен байланысты болады. Көптеген мемлекеттерде монархтың кішігі, қатыспаған немесе билік етуге қабілетсіз болған кезде регент басқаруы мүмкін болса да, кез келген уақытта бір монархтың болуы мүмкін. Андоррадағы қазіргі жағдай сияқты, екі монарх бір мезгілде бір мемлекеттің үстінен билік жүргізетін жағдайларды өзекті деп атайды.

Монархтар өз атаулары мен стилі бойынша ерекшеленеді, көбінесе дәстүрлермен анықталады және мемлекеттің конституциясы бойынша кепілдендіріледі. Түрлі атаулар ағылшын тілінде қолданылады; мысалы, патша және ханзада, «ханзада» және «ханшайым», «император» және императрица типтік болған жерде қолданылған.[1] [2] [3] [4][5]

Олар жергілікті тілдерде әртүрлі түрде қаралатын болса да, төмендегі тізімдегі атаулар мен тақырыптар ағылшын тіліндегі жалпы эквиваленті арқылы әшекейленген. Роман цифрлары, қолданыстағы әкімшілерді бірдей атаумен бөлектеу үшін пайдаланылған,

Саяси және әлеуметтік-мәдени зерттеулерде монархия әдетте тұқым қуалайтын ережемен байланысты; көптеген монархтар тарихи және қазіргі заман контексттерінде корольдік отбасында дүниеге келді. Аралықты қанға жақындату, примогендік және аға тәуелділік сияқты әр түрлі формулаларды қолдану арқылы анықтады. Кейбір монархиялар, алайда, мұрагерлік етпейді, ал билеуші сайлау процесінің көмегімен анықталады; Қазіргі үлгі - Малайзияның тақ мұрагері. Бұл жүйелер монархияның модельдік тұжырымдамасына қарсы тұрады, бірақ олар көбінесе осындай деп саналады, өйткені олар белгілі бір қауымдастық сипаттамаларын сақтайды. Көптеген жүйелер мұрагерлік және сайланбалы элементтердің комбинациясын пайдаланады, онда сайлауды немесе мұрагердің тағайындалуын патша қанының мүшелері шектейді.

Төмендегі жазбалар алфавиттік тәртіппен ұйымдастырылған тиісті дұшпандардың жанында көрсетіледі. Бұл монархтар өздерінің егемен мемлекеттерінде мемлекет басшысы ретінде билік етеді. Құрастырушы бөлімшені басқаратын монархлар, мәдени немесе дәстүрлі саясатты құрайтын монархтар құрамына кіреді. Өтініш берушілерге талондар жойылған жағдайда үміткерлерді қараңыз.

Елдер бойынша монархтар[өңдеу]

Кілт[өңдеу]

Аңыз
Кілт Сипаттама
Монарх Алдыңғы авторлар тізіміне сілтеме жасаған монархтың атауы.
Өйткені Тақтың болжанған күні; ескертулерде келтірілген тәжирлеу күні.
Үй Корольдік отбасының аты, қанайналым туралы ақпарат.
Түрі Монархияның нысаны, билік ішіндегі монархтың рөлі туралы ақпарат.
Өтеу Межелеудің ағымдағы жолына сілтеме жасай отырып, дәйектілік әдісі немесе үлгісі.
Штандарт Геральдика тиісті монархқа немесе монархияға жатқызылды.
N/A Белгілі бір өріс қолданылмайтын жерлерді білдіреді.
Деректер қол жетімді емес екенін білдіреді.


Түрлі елдер монархтарының тізімі[өңдеу]

Мемлекет
(бұрынғы монархтармен)
Портрет Монарх
(Туған күні)
Тақтаның басталу күні Өкілеттілік мерзімі Корольдік отбасы Басқару формасы Мұрагерлік Баннер Қайнар көзі
 Андорра
Ханзада
Mons. Vives (30612833490).jpg Жоан Энрик Вивес-и-Сисилья
(1949 туғ)
12 мамыр 2003 жыл 17 жыл, 6294 күн (Қолданылмайды) Тең төрешілері Парежесі [6][7]
Emmanuel Macron (cropped).jpg Эммануэль Макрон
(1977 туғ)
14 мамыр 2017 жыл 3 жыл, 1178 күн
 Ұлыбритания
Монарх
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg II Елизавета
(1926 туғ)
6 ақпан 1952 жыл 68 жыл, 25017 күн Виндзор
Монарх Тұқымқуалайтын Royal Standard of the United Kingdom
Royal Standard of the United Kingdom in Scotland
[8][9]
 Антигуа және Барбуда
Монарх
1 қараша 1981 жыл 38 жыл, 14156 күн Монарх Royal Standard of the United Kingdom [8]
 Аустралия
Монарх
6 ақпан 1952 жыл 68 жыл, 25017 күн Монарх Royal Standard of Australia [8][10]
 Багам аралдары
Монарх
7 қазан 1973 жыл 46 жыл, 17103 күн Монарх Royal Standard of the United Kingdom [8][11]
 Барбадос
Монарх
30 қараша 1966 жыл 53 жыл, 19606 күн Монарх Royal Standard of Barbados [8][12]
 Белиз
Монарх
21 қыркүйек 1981 жыл 38 жыл, 14197 күн Монарх [8][13]
 Канада
Монарх
6 ақпан 1952 жыл 68 жыл, 25017 күн Монарх Royal Standard of Canada [8][14]
 Гренада
Монарх
7 ақпан 1974 жыл 46 жыл, 16980 күн Монарх [8][15]
 Ямайка
Монарх
10 тамыз 1962 жыл 57 жыл, 21179 күн Монарх Royal Standard of Jamaica [8][16]
 Жаңа Зеландия
Монарх
6 ақпан 1952 жыл 68 жыл, 25017 күн Монарх Royal Standard of New Zealand [8][17]
 Сент-Китс және Невис
Монарх
19 қыркүйек 1983 жыл 36 жыл, 13469 күн Монарх [8][18]
 Сент-Лусия
Монарх
22 ақпан 1979 жыл 41 жыл, 15139 күн Монарх [8][19]
 Сент-Винсент және Гренадиндер
Монарх
27 қазан 1979 жыл 40 жыл, 14892 Монарх [8][20]
 Соломон аралдары
Монарх
7 шілде 1978 жыл
42 жыл, 15369 Монарх [8][21]
 Тувалу
Монарх
1 қазан 1978 жыл
41 жыл, 15283 Монарх [8][22]
 Бахрейн Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Әмір Хамад ибн Иса әл-Халифа
(1950 туғ)
6 наурыз 1999 жыл 21 жыл, 7822 Әл-Халифа[23] Аралас үкімет Тұқымқуалайтын Royal Standard of Bahrain [24]
 Бельгия Prince Philippe of Belgium, Duke of Brabant cropped.jpg Король Филип
(1960 туғ)
21 шілде 2013 жыл 7 жыл, 2571 Саксен-Кобург-Гот Монарх Тұқымқуалайтын Personal Standard of Philippe, King of the Belgians [25]
 Бутан King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Король Джигме Кхесар Намгьял Вангчук
(1980 туғ)
9 желтоқсан 2006 жыл 13 жыл, 4987

[26]

Вангчук Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын [27]
 Бруней Hassanal Bolkiah.jpg Сұлтан Хассанал Болкиах
(1946 туғ)
4 қазан 1967 жыл 52 жыл, 19298

[Ескерту 1]

Болкиах Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын Personal Emblem of the Sultan of Brunei [28]
 Камбоджа Norodom Sihamoni (2007) (crop).jpg Король Нородом Сиамони
(1953 туғ)
14 қазан 2004 жыл 15 жыл, 5773

[29]

Нородом Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау Royal Standard of the King of Cambodia [30][31]
 Дания Drottning Margrethe av Danmark.jpg Ханша II Маргрете
(1940 туғ)
14 қаңтар 1972 жыл 48 жыл, 48 күн Глюксбурги Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Denmark [32]
 Жапония Crown Prince Naruhito (2018).jpg Императоры Нарухито
(1960 туғ)
1 мамыр 2019 жыл 1 жыл, 461 күн


Ямато Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Standard of the Japanese Emperor [33][34]
 Иордания King Abdullah portrait.jpg Король II Абдалла
(1962 туғ)
7 ақпан 1999 жыл 21 жыл, 7849 күн

[Ескерту 2]

Һашим Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Jordan [36][37]
 Кувейт Sheikh Sabah IV.jpg Әмір Сабах әл-Аһмад ас-Сабах
(1929 туғ)
29 қаңтар 2006 жыл 14 жыл, 5301 күн Әл-Сабах Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау [38]
 Лесото Letsie III.jpg Король III Летсе
(1963 туғ)
12 наурыз 1990 жыл 30 жыл, 11103 күн


Мошеш Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау Royal Standard of Lesotho [39][40]
 Лихтенштейн Fürst Hans-Adam II. von und zu Liechtenstein (cropped).jpg Князь II Ханс Адам
(1945 туғ)
13 қараша 1989 жыл 30 жыл, 11222 күн


Лихтенштейн үйі Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of the Prince of Liechtenstein [41]
 Люксембург Henri of Luxembourg (2009).jpg Ұлы герцог Анри
(1955 туғ)
7 қазан 2000 жыл 19 жыл, 7241 күн

[Ескерту 3]

Нассау-Вайльбург[Ескерту 4] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Grand Duke of Luxembourg Standard [42]
 Малайзия Sultan Abdullah Pahang 02.png Жоғарғы билеуші Абдулла
(1959 туғ)[Ескерту 5]
31 қаңтар 2019 жыл 1 жыл, 551 күн

[Ескерту 6]

Паханг Конституциялық монархия Тұқым қуалаушылық және ротация[Ескерту 7] Royal Standard of the Yang di-Pertuan Agong of Malaysia [47]
 Монако Prince Albert II of Monaco neu.jpg Ханзада II Альбер
(1958 туғ)
6 сәуір 2005 жыл 15 жыл, 5599 күн

[Ескерту 8]

Гримальди Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Personal Standard of Prince Albert II of Monaco [51]
 Марокко Mohammed VI of Morocco.jpg Король VI Мұхаммед
(1963 туғ)
23 шілде 1999 жыл 21 жыл, 7676 күн

[Ескерту 9]

Алави Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Morocco [53]
 Нидерланд Король Виллем-Александр
(1967 туғ)
30 сәуір 2013 жыл 7 жыл, 2653 күн Оран[Ескерту 10] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of the Netherlands [56]
 Норвегия King Harald V of Norway Trondheim2010- 1.jpg Король V Харальд
(1937 туғ)
17 қаңтар 1991 жыл 29 жыл, 10792 күн Глюксбурги Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Norway [57]
 Оман Secretary Pompeo Meets with the Sultan of Oman Haitham bin Tariq Al Said (49565463757) (cropped).jpg Сұлтан Хайсам бен Тарық
(1954 туғ)
10 қаңтар 2020 жыл 0 жыл, 207 күн Әл Бу Саид Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын Standard of the Sultan of Oman [58][59][60]
 Катар Tamim bin Hamad Al Thani 2014.jpg Әмір Тамим бин Хамад Әл Тани
(1980 туғ)
25 маусым 2013 жыл 7 жыл, 2597 күн Әл-Тани Абсолюттік монархия[Ескерту 11] Тұқымқуалайтын [62]
 Сауд Арабиясы Prince Salman bin Abd al-Aziz Al Saud at the Pentagon April 2012.jpg Король Салман
(1935 туғ)
23 қаңтар 2015 жыл 5 жыл, 2020 күн Әл-Сауд Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Saudi Arabia [63]
 Испания Felipe VI 2015 (cropped).jpg Король VI Филипп
(1968 туғ)
19 маусым 2014 жыл 6 жыл, 2238 күн Бурбондар Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Spain [64]
 Эсватини King Mswati III 2014.jpg Король III Мсвати
(1968 туғ)
25 сәуір 1986 жыл 34 жыл, 12520 күн Дламини Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын[65][66] Royal Standard of Swaziland [67]
 Швеция King Carl XVI Gustaf at National Day 2009 Cropped.png Король Карл XVI Густав
(1946 туғ)
15 қыркүйек 1973 жыл 46 жыл, 17125 күн


Бернадоты Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Sweden [68]
 Тайланд King Rama X official (crop).png Король Маха Вачиралонгкорн
(1952 туғ)

[Ескерту 12]

13 қазан 2016 жыл 3 жыл, 1391 күн

[Ескерту 13]

Чакри Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Standard of the King of Thailand [71]
 Тонга Ulukalala Lavaka Ata.jpg Король VI Тупоу
(1959 туғ)
18 наурыз 2012 жыл 8 жыл, 3061 күн Тупоу Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Tonga [72][31]
 БАӘ Khalifa Bin Zayed Al Nahyan-CROPPED.jpg Президенті Халифа ибн Зайд Әл-Нахайян
(1948 туғ)
3 қараша 2003 жыл 16 жыл, 6119 күн Әл-Нахаян[73] Абсолютті-Конституциялық[Ескерту 14] Тұқым қуалайтын және сайлау[Ескерту 15] Standard of the President of the United Arab Emirates [76]
 Ватикан Pope Francis South Korea 2014.png Рим папасы Франциск
(1936 туғ)
13 наурыз 2013 жыл 7 жыл, 2701 күн (Абсолютті) Абсолюттік монархия Оның құзырына сәйкес Palazzo Farnese flag of the Papacy.svg [77]


Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Monarch. CollinsDictionary.com. Collins English Dictionary - Complete & Unabridged 11th Edition.. Тексерілді, 22 қыркүйек 2012.
  2. Herb Michael All in the family: absolutism, revolution, and democracy in the Middle East — New York: SUNY Press, 1999. — P. 235. — ISBN 978-0-7914-4168-8.
  3. Spellman W. M. Monarchies 1000–2000 — London: Reaktion Books, 2001. — P. 22–23. — ISBN 978-1-86189-087-0.
  4. Harris Nathanial Systems of Government: Monarchy — London: Evans Brothers, 2009. — P. 38. — ISBN 978-0-237-53932-0.
  5. Hindley Geoffrey The Royal Families of Europe — London: Constable & Robinson, 2000. — P. 1–6. — ISBN 978-0-7867-0828-4.
  6. Government of Andorra Recepció de Nadal del copríncep episcopal Joan-Enric Vives (Catalan). Portal web del Govern d’Andorra. Government of Andorra (23 December 2009). Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  7. Constitution of Andorra, Ch. 3.
  8. a b c d e f g h i j k l m n o 英国政府 The Queen and the Commonwealth. Official website of the British Monarchy. 英国皇室. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  9. 安提瓜和巴布达宪法第六十八条
  10. 澳大利亚宪法第六十一条
  11. 巴哈马宪法第七十一条
  12. Барбадос Конституциясының 63-бабы
  13. 伯利兹宪法第三十六条
  14. 加拿大宪法第九条
  15. 格林纳达宪法第五十七条
  16. 牙买加宪法第六十八条
  17. 1986年立宪法案第一部
  18. 圣基茨和尼维斯宪法第五十一条
  19. 圣卢西亚宪法第五十九条
  20. 圣文森特和格林纳丁斯宪法第五十条
  21. 所罗门群岛宪法第一条
  22. 图瓦卢宪法第四十八条
  23. Alghanim, Salwa The reign of Mubarak al-Sabah: Shaikh of Kuwait, 1896-1915 — I.B.Tauris, 1998. — P. 5. — ISBN 978-1-86064-350-7.
  24. "The Kingdom of Bahrain: The Constitutional Changes". The Estimate (The International Estimate, Inc.). 2002-02-22. http://www.theestimate.com/public/022202b.html. Retrieved 2011-11-12. 
  25. 比利时政府 King Philippe. The Belgian Monarchy. 联邦公共服务;首相公署. Тексерілді, 22 шілде 2013.
  26. Denyer, Simon. Bhutan's Dragon King shows he is man of the people, 汤森路透 (7 қараша 2008). Тексерілді 12 қарашаның 2011.
  27. Staff writers. Bhutanese king steps down early, 英国广播公司 (15 желтоқсан 2006). Тексерілді 13 қарашаның 2011.
  28. a b 文莱政府 Prime Minister. The Royal Ark. Абсолютті монархия. Басты дереккөзінен мұрағатталған 7 қазан 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  29. Chandara, L., Samean, Y., Vachonn, M., Plaut, E., Botumroath, L. and Soenthrith, S.. King Norodom Sihamoni's coronation: a special supplement to the Cambodia Daily (қазан 2004 жыл). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  30. Government of Tonga GeneologyҮлгі:Sic of King Tupou VI. Office of the Lord Chamberlain (28 July 2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 тамыз 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  31. a b Government of Tonga Tu'i Kanokupolu. Palace Office. Басты дереккөзінен мұрағатталған 30 қараша 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  32. 丹麦政府 Her Majesty The Queen of Denmark. The Danish Monarchy. 丹麦宫廷. Басты дереккөзінен мұрағатталған 25 маусым 2010. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  33. 日本政府 Their Majesties the Emperor and Empress. 日本皇室. Тексерілді, 12 маусым 2019.
  34. Нарухито Жапонияның жаңа императоры болып таққа отырды | Материалды көшіріп бассаңыз https://qazaqtimes.com/article/61341 сайтының гиперсілтемесін міндетті түрде қойыңыз. Авторлық құқықты сақтаңыз. 2.5.2019
  35. MEDEA Institute Abdullah II (Jordan). Басты дереккөзінен мұрағатталған 18 қаңтар 2012. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  36. 约旦政府 His Majesty King Abdullah II. Abdullah II Official Website. 哈希姆皇家宫廷. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  37. 约旦政府 The Hashemites: Introduction. Office of King Hussein I. 哈希姆皇家宫廷. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  38. 科威特政府 H.H. Amir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Diwan of the Almiri Court. Басты дереккөзінен мұрағатталған 8 наурыз 2007. Тексерілді, 15 қараша 2011.
  39. 莱索托政府 His Majesty King Letsie III. The Lesotho Monarchy. Басты дереккөзінен мұрағатталған 26 маусым 2009. Тексерілді, 28 сәуір 2010.
  40. Olivier, J Basotho in Lesotho. Sesotho Online. Sesotho Online. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  41. 列支敦士登政府 Prince Hans-Adam II. Portal of the Principality of Liechtenstein. 政府发言人办公室. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 маусым 2009. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  42. a b 卢森堡政府 Grand Duke Henri. 新闻和信息办公室. Тексерілді, 11 қараша 2010.
  43. Droits de Succession: Ordre successoral (法语). 卢森堡大公宫廷. Тексерілді, 28 желтоқсан 2012.
  44. Малайзияда жаңа король сайланды, TRT Қазақша (4 ақпан 2019).
  45. Pahang Sultan is our new King (Updated), 星報 (馬來西亞) (24 қаңтар 2019). Тексерілді 24 қаңтардың 2019.
  46. 马来西亚国家图书馆 Election of the Yang di-Pertuan Agong and Timbalan Yang di-Pertuan Agong. 马来西亚政府. Тексерілді, 4 желтоқсан 2011.
  47. 马来西亚国家图书馆 Yang di-Pertuan Agong XIV. 马来西亚政府. Тексерілді, 5 қаңтар 2011.
  48. 法新社. Prince Albert's Monaco enthronement complete, 澳大利亚广播公司 (20 қараша 2005). Тексерілді 7 желтоқсанның 2010.
  49. Biography. 摩纳哥亲王宫 (2011年). Тексерілді, 10 желтоқсан 2011.
  50. Sector, Charlotte. Playboy Prince Fulfills His Destiny, ABC新闻 (6 сәуір 2005). Тексерілді 7 желтоқсанның 2010.
  51. The House of Grimaldi. Infinite Public Relations. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  52. Staff writers. Mohammed VI takes Moroccan throne, 英国广播公司 (24 шілде 1999). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  53. Laurenson, John. The most powerful man in Morocco, 英国广播公司 (11 наурыз 2006). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  54. 荷兰政府 Orange and Nassau. The Dutch Royal House. 政府信息部. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 қараша 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  55. Steinberg, Glenn A The Former Ruling House of Lippe, 1939-1945. European Royalty during World War II. 新泽西学院. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 шілде 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  56. 荷兰政府 Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander (荷兰语). The Dutch Royal House. 政府信息部. Тексерілді, 30 сәуір 2013.
  57. 挪威政府 His Majesty King Harald. Official website of the Royal House of Norway. 挪威皇室宫廷. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  58. Sultan Qaboos Centre for Islamic Culture About H.M the Sultan. 阿曼政府,宫廷底万. Басты дереккөзінен мұрағатталған 18 қаңтар 2012. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  59. Nyrop, Richard F Area Handbook for the Persian Gulf States — Wildside Press LLC, 2008. — P. 341. — ISBN 978-1-4344-6210-7.
  60. Мемлекет басшысы Оман Сұлтаны Хайсам бен Тариқ Әл Саидке көңіл айту жеделхатын жолдады 11.1.2020
  61. World and Its Peoples: Arabian Peninsula — Marshall Cavendish, 2006. — P. 64. — ISBN 978-0-7614-7571-2.
  62. 卡塔尔政府 H.H. The Amir's Biography. 埃米尔宫廷底万. Басты дереккөзінен мұрағатталған 2 желтоқсан 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  63. Saudi Arabia's King Abdullah dies, BBC News (23 қаңтар 2015). Тексерілді 23 қаңтардың 2015.
  64. 国王皇室 His Majesty the King Juan Carlos. The Royal Household of His Majesty the King. Тексерілді, 3 маусым 2014.
  65. Marwick, Brian Allan The Swazi: an ethnographic account of the natives of the Swaziland Protectorate — 剑桥大学出版社, 1940. — P. 5–75.
  66. Rubin, N.N. (2009-07-28). "The Swazi Law of Succession: A Restatement". Journal of African Law (剑桥大学出版社) 9 (2): 90–113. doi:10.1017/S0021855300001108. 
  67. Simelane, H.S. (2005), "Swaziland: Mswati III, Reign of", in Shillington, Kevin, Encyclopedia of African history, 3, Fitzroy Dearborn, pp. 1528–30, 9781579584559 
  68. 瑞典政府 H.M. King Carl XVI Gustaf (瑞典语). Sveriges Kungahus. 信息和新闻部. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  69. Thai Crown Prince Maha Vajiralongkorn proclaimed king, BBC News (1 желтоқсан 2016).
  70. Charuvastra, Teeranai. Prince Vajiralongkorn Proclaimed King Rama X (29 қараша 2016).
  71. The Illustrious Chakri Family. Mahidol University. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 мамыр 2012. Тексерілді, 28 сәуір 2010.
  72. Government of Tonga GeneologyҮлгі:Sic of King Tupou VI. Office of the Lord Chamberlain (28 July 2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 тамыз 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  73. Shoup, John A Saudi Arabia and the Gulf Arab States Today: A-J — Greenwood Publishing Group, 2009. — P. 323. — ISBN 978-0-313-34444-2.. "The Al Nahyan ... are a branch of the Al Bu Falah tribe of the Bani Yas confederation, and although they have been a small section of the tribe, the Al Nahyan have traditionally provided the paramount shaykh for the confederation."
  74. a b 阿拉伯联合酋长国宪法第五十一条和第五十四条
  75. Noack Sascha Doing Business in Dubai and the United Arab Emirates — GRIN Verlag, 2007. — P. 16. — ISBN 978-3-638-79766-5.
  76. Rosenthal, Laurie. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Katrina vanden Heuvel (12 маусым 2006).
  77. Argentina's Jorge Mario Bergoglio elected Pope. BBC新闻. 英国广播公司. Тексерілді, 13 наурыз 2013.
  1. 1 тамыз 1968 жыл加冕[28]
  2. 9 маусым 1999 жыл加冕[35]
  3. 加冕前,亨利自1998年3月4日起为摄政[42]
  4. 卢森堡王室为Үлгі:Le[43]分支,后者则源自Үлгі:Le波旁王朝Үлгі:Le分支。
  5. Ресми аударма - «ең жоғарғы мемлекет басшысы», сондай-ақ ағылшын тілінде «патша» деп аударылған. [44]
  6. 24 қаңтар 2019 жыл获推举出任最高元首,1月31日正式登基[45]
  7. “最高元首”一职由马来西亚九个州的世袭元首组成的统治者会议中选出,任期五年。根据非正式协议,此职位在九国中轮换,顺序按照资历[46]
  8. 根据传统,阿尔贝二世在2005年7月12日和11月19日两次加冕[48][49]。即位前他自2005年3月31日始为摄政[50]
  9. 30 шілде 1999 жыл Коронация[52]
  10. 荷兰皇室来源于Үлгі:Le利珀王朝[54][55]
  11. 根据宪法为君主立宪制,但实际仍为绝对君主制[61]
  12. 也被称作“玛哈•哇集拉隆功”。[69]亦称“拉玛十世”。[70]
  13. 4 мамыр 2019 жыл Коронация
  14. 总统 为政府首脑。但在最高委员会授权下,总统可任命总理,由此仍然具有一定权力[74]
  15. 根据宪法,阿联酋总统由联邦最高委员会选举,由其七个酋长国的统治者中产生[74]。但根据非正式协议,总统总由阿布扎比埃米尔,阿勒纳哈扬家族之首担任,由此在事实上为世袭制。此外,总理总为迪拜酋长国埃米尔,阿勒马克图姆家族之首担任[75]