Билік басындағы монархтардың тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Монарх - монархияның басшысы, мемлекеттің өмір сүру үшін немесе әдетте бас тартқанға дейін басқаратын, әдетте, төрі арқылы тақ мұра алатын адам басқаратын нысаны. Монархтар автократтар болуы мүмкін (барлық абсолюттік монархияларда сияқты) немесе заң шығарушы билікке және / немесе атқарушы билікке (көптеген конституциялық монархиялар сияқты) берілген нақты билікпен шектелмеген немесе ешқандай резервтік держава болмаған салтанатты фигуралар болуы мүмкін. Көптеген жағдайларда монарх мемлекеттік дін мен байланысты болады. Көптеген мемлекеттерде монархтың кішігі, қатыспаған немесе билік етуге қабілетсіз болған кезде регент басқаруы мүмкін болса да, кез келген уақытта бір монархтың болуы мүмкін. Андоррадағы қазіргі жағдай сияқты, екі монарх бір мезгілде бір мемлекеттің үстінен билік жүргізетін жағдайларды өзекті деп атайды.

Монархтар өз атаулары мен стилі бойынша ерекшеленеді, көбінесе дәстүрлермен анықталады және мемлекеттің конституциясы бойынша кепілдендіріледі. Түрлі атаулар ағылшын тілінде қолданылады; мысалы, патша және ханзада, «ханзада» және «ханшайым», «император» және императрица типтік болған жерде қолданылған.

Олар жергілікті тілдерде әртүрлі түрде қаралатын болса да, төмендегі тізімдегі атаулар мен тақырыптар ағылшын тіліндегі жалпы эквиваленті арқылы әшекейленген.[1]. Роман цифрлары, қолданыстағы әкімшілерді бірдей атаумен бөлектеу үшін пайдаланылған,

Саяси және әлеуметтік-мәдени зерттеулерде монархия әдетте тұқым қуалайтын ережемен байланысты; көптеген монархтар тарихи және қазіргі заман контексттерінде корольдік отбасында дүниеге келді. Аралықты қанға жақындату, примогендік және аға тәуелділік сияқты әр түрлі формулаларды қолдану арқылы анықтады. Кейбір монархиялар, алайда, мұрагерлік етпейді, ал билеуші сайлау процесінің көмегімен анықталады; Қазіргі үлгі - Малайзияның тақ мұрагері. Бұл жүйелер монархияның модельдік тұжырымдамасына қарсы тұрады, бірақ олар көбінесе осындай деп саналады, өйткені олар белгілі бір қауымдастық сипаттамаларын сақтайды. Көптеген жүйелер мұрагерлік және сайланбалы элементтердің комбинациясын пайдаланады, онда сайлауды немесе мұрагердің тағайындалуын патша қанының мүшелері шектейді.

Төмендегі жазбалар алфавиттік тәртіппен ұйымдастырылған тиісті дұшпандардың жанында көрсетіледі. Бұл монархтар өздерінің егемен мемлекеттерінде мемлекет басшысы ретінде билік етеді. Құрастырушы бөлімшені басқаратын монархлар, мәдени немесе дәстүрлі саясатты құрайтын монархтар құрамына кіреді. Өтініш берушілерге талондар жойылған жағдайда үміткерлерді қараңыз.

Түрлі елдер монархтарының тізімі[өңдеу]

Мемлекет
(бұрынғы монархтармен)
Портрет Монарх Түсіру күні Корольдік отбасы Жүйе Мұрагерлік Баннер Қайнар көзі
 Андорра
Князь
Mons. Vives (30612833490).jpg Жоан Энрик Вивес-и-Сисилья 12 мамыр 2003 жыл (Қолданылмайды) Тең төрешілері Парежесі [2][3]
Emmanuel Macron in Tallinn Digital Summit. Welcome dinner hosted by HE Donald Tusk. Handshake (36669381364) (cropped 2).jpg Эммануэль Макрон 14 мамыр 2017 жыл
 Ұлыбритания
Монарх
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg II Елизавета 6 ақпан 1952 жыл Виндзор
[4]
Монарх Тұқымқуалайтын Royal Standard of the United Kingdom
Royal Standard of the United Kingdom in Scotland
[5][6]
 Антигуа және Барбуда
Монарх
1 қараша 1981 жыл
[7]
Монарх Royal Standard of the United Kingdom [5]
 Аустралия
Монарх
6 ақпан 1952 жыл Монарх Royal Standard of Australia [5][8]
 Багам аралдары
Монарх
7 қазан 1973 жыл Монарх Royal Standard of the United Kingdom [5][9]
 Барбадос
Монарх
30 қараша 1966 жыл
[Ескерту 1]
Монарх Royal Standard of Barbados [5][10]
 Белиз
Монарх
21 қыркүйек 1981 жыл
[11]
Монарх [5][12]
 Канада
Монарх
6 ақпан 1952 жыл Монарх Royal Standard of Canada [5][13]
 Гренада
Монарх
7 ақпан 1974 жыл Монарх [5][14]
 Ямайка
Монарх
10 тамыз 1962 жыл
[15]
Монарх Royal Standard of Jamaica [5][16]
 Жаңа Зеландия
Монарх
6 ақпан 1952 жыл Монарх Royal Standard of New Zealand [5][17]
 Сент-Китс және Невис
Монарх
19 қыркүйек 1983 жыл
[18]
Монарх [5][19]
 Сент-Лусия
Монарх
22 ақпан 1979 жыл
[20]
Монарх [5][21]
 Сент-Винсент және Гренадиндер
Монарх
27 қазан 1979 жыл
[22]
Монарх [5][23]
 Соломон аралдары
Монарх
7 шілде 1978 жыл
[24]
Монарх [5][25]
 Тувалу
Монарх
1 қазан 1978 жыл
[26]
Монарх [5][27]
 Бахрейн Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Әмір Хамад ибн Иса әл-Халифа 6 наурыз 1999 жыл

[28]

Әл-Халифа[Ескерту 2] Аралас үкімет Тұқымқуалайтын Royal Standard of Bahrain [30]
 Бельгия Prince Philippe of Belgium, Duke of Brabant cropped.jpg Монарх Филип 21 шілде 2013 жыл Саксен-Кобург-Гот[Ескерту 3] Монарх Тұқымқуалайтын Personal Standard of Philippe, King of the Belgians [34]
 Бутан King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Патша Джигме Кхесар Намгьял Вангчук 9 желтоқсан 2006 жыл

[Ескерту 4]

Вангчук Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын [36]
 Бруней Hassanal Bolkiah.jpg Сұлтан Хассанал Болкиах 4 қазан 1967 жыл

[Ескерту 5]

Болкиах Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын Personal Emblem of the Sultan of Brunei [37]
 Камбоджа Norodom Sihamoni (2007) (crop).jpg Патша Нородом Сиамони 14 қазан 2004 жыл

[Ескерту 6]

Нородом[Ескерту 7] Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау[Ескерту 8] Royal Standard of the King of Cambodia [39]
 Дания Drottning Margrethe av Danmark.jpg Патшайым II Маргрете 14 қаңтар 1972 жыл Глюксбурги[Ескерту 9] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Denmark [43]
 Жапония Crown Prince Naruhito (2018).jpg Императоры Нарухито[Ескерту 10] 1 мамыр 2019 жыл

[Ескерту 11]

Ямато[Ескерту 12] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Standard of the Japanese Emperor [45]
 Иордания King Abdullah portrait.jpg Патша II Абдалла 7 ақпан 1999 жыл

[Ескерту 13]

Һашим Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын[Ескерту 14] Royal Standard of Jordan [50][51]
 Кувейт Sheikh Sabah IV.jpg Әмір Сабах әл-Аһмад ас-Сабах 29 қаңтар 2006 жыл Әл-Сабах[Ескерту 2] Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау[Ескерту 15] [55]
 Лесото Letsie III.jpg Король III Летсе 12 наурыз 1990 жыл

[Ескерту 16]

Мошеш Конституциялық монархия Тұқым қуалайтын және сайлау Royal Standard of Lesotho [56][57]
 Лихтенштейн Fürst Hans-Adam II. von und zu Liechtenstein (cropped).jpg Князь II Ханс Адам 13 қараша 1989 жыл

[Ескерту 17]

Лихтенштейн үйі Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of the Prince of Liechtenstein [59]
 Люксембург Henri of Luxembourg (2009).jpg Ұлы герцог Анри 7 қазан 2000 жыл

[Ескерту 18]

Нассау-Вайльбург[Ескерту 19] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of the Grand Duke of Luxembourg [61]
 Малайзия Жоғарғы билеуші Абдулла[Ескерту 20] 31 қаңтар 2019 жыл[Ескерту 21] Паханг Конституциялық монархия Тұқым қуалаушылық және ротация[Ескерту 22] Royal Standard of the Yang di-Pertuan Agong of Malaysia [66]
 Монако Prince Albert II of Monaco neu.jpg Князь II Альбер 6 сәуір 2005 жыл

[Ескерту 23]

Гримальди Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Personal Standard of Prince Albert II of Monaco [70]
 Марокко Mohammed VI of Morocco.jpg Патша VI Мұхаммед 23 шілде 1999 жыл

[Ескерту 24]

Алави Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Morocco [72]
 Нидерланд Koning-willem-alexander-okt-15-s.jpg Патша Виллем-Александр 30 сәуір 2013 жыл Оран[Ескерту 25] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of the Netherlands [75]
 Норвегия King Harald V of Norway Trondheim2010- 1.jpg Патша V Харальд 17 қаңтар 1991 жыл

[Ескерту 26]

Глюксбурги[注 1] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Norway [76]
 Оман QaboosBinSaidAlSaid.jpg Сұлтан Кабус бен Саид 23 шілде 1970 жыл Әл Бу Саид Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын Standard of the Sultan of Oman [77][78]
 Катар Tamim bin Hamad Al Thani 2014.jpg Әмір Тамим бин Хамад Әл Тани 25 маусым 2013 жыл Әл-Тани Абсолюттік монархия[Ескерту 27] Тұқымқуалайтын [80]
 Сауд Арабиясы Prince Salman bin Abd al-Aziz Al Saud at the Pentagon April 2012.jpg Патша Салман 23 қаңтар 2015 жыл Әл-Сауд Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын[注 2] Royal Standard of Saudi Arabia [82]
 Испания Felipe VI 2015 (cropped).jpg Патша VI Филипп 19 маусым 2014 жыл Бурбондар Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Spain [83]
 Эсватини King Mswati III 2014.jpg Патша III Мсвати 25 сәуір 1986 жыл Дламини Абсолюттік монархия Тұқымқуалайтын[注 3] Royal Standard of Swaziland [86]
 Швеция King Carl XVI Gustaf at National Day 2009 Cropped.png Патша Карл XVI Густав 15 қыркүйек 1973 жыл

[注 4]

Бернадоты Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Sweden [88]
 Тайланд King Rama X official (crop).png Патша Маха Вачиралонгкорн

[Ескерту 28]

13 қазан 2016 жыл

[Ескерту 29]

Чакри Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Standard of the King of Thailand [91]
 Тонга Ulukalala Lavaka Ata.jpg Патша VI Тупоу 18 наурыз 2012 жыл Тупоу[Ескерту 30] Конституциялық монархия Тұқымқуалайтын Royal Standard of Tonga [93]
 БАӘ Khalifa Bin Zayed Al Nahyan-CROPPED.jpg Президенті Халифа ибн Зайд Әл-Нахайян 3 қараша 2003 жыл Әл-Нахаян[Ескерту 31] Абсолютті-Конституциялық[Ескерту 32] Тұқым қуалайтын және сайлау[Ескерту 33] Standard of the President of the United Arab Emirates [97]
 Ватикан Pope Francis South Korea 2014.png Рим папасы Франциск[Ескерту 34] 13 наурыз 2013 жыл (Абсолютті) Абсолюттік монархия Оның құзырына сәйкес [98]


Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Forty Sandra World Royal Families — United States: Book Sales, Inc, 2009. — P. 94. — ISBN 978-0-7858-2530-2.
  2. 安道尔政府 Recepció de Nadal del copríncep episcopal Joan-Enric Vives (加泰罗尼亚语). Portal web del Govern d’Andorra. 安道尔政府 (23 желтоқсан 2009). Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  3. 安道尔宪法第三章
  4. a b c d e f g h i j k l m n o 英国政府 The Queen and the Commonwealth. Official website of the British Monarchy. 英国皇室. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  5. 安提瓜和巴布达宪法第六十八条
  6. 澳大利亚宪法第六十一条
  7. 巴哈马宪法第七十一条
  8. Барбадос Конституциясының 63-бабы
  9. 伯利兹宪法第三十六条
  10. 加拿大宪法第九条
  11. 格林纳达宪法第五十七条
  12. 牙买加宪法第六十八条
  13. 1986年立宪法案第一部
  14. 圣基茨和尼维斯宪法第五十一条
  15. 圣卢西亚宪法第五十九条
  16. 圣文森特和格林纳丁斯宪法第五十条
  17. 所罗门群岛宪法第一条
  18. 图瓦卢宪法第四十八条
  19. Alghanim, Salwa The reign of Mubarak al-Sabah: Shaikh of Kuwait, 1896-1915 — I.B.Tauris, 1998. — P. 5. — ISBN 978-1-86064-350-7.
  20. "The Kingdom of Bahrain: The Constitutional Changes". The Estimate (The International Estimate, Inc.). 2002-02-22. http://www.theestimate.com/public/022202b.html. Retrieved 2011-11-12. 
  21. The Belgian Monarchy. 比利时政府首相公署. Тексерілді, 28 желтоқсан 2012.
  22. 英国政府 The House of Windsor. Official website of the British Monarchy. 英国皇室. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  23. Herzogliche Hauptverwaltung The House of Wettin. Das Herzogliche Haus Sachsen-Coburg und Gotha. 萨克森-科堡-哥达大公家族基金会. Басты дереккөзінен мұрағатталған 14 желтоқсан 2011. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  24. 比利时政府 King Philippe. The Belgian Monarchy. 联邦公共服务;首相公署. Тексерілді, 22 шілде 2013.
  25. Denyer, Simon. Bhutan's Dragon King shows he is man of the people, 汤森路透 (7 қараша 2008). Тексерілді 12 қарашаның 2011.
  26. Staff writers. Bhutanese king steps down early, 英国广播公司 (15 желтоқсан 2006). Тексерілді 13 қарашаның 2011.
  27. a b 文莱政府 Prime Minister. The Royal Ark. Абсолютті монархия. Басты дереккөзінен мұрағатталған 7 қазан 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  28. Chandara, L., Samean, Y., Vachonn, M., Plaut, E., Botumroath, L. and Soenthrith, S.. King Norodom Sihamoni's coronation: a special supplement to the Cambodia Daily (қазан 2004 жыл). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  29. a b 柬埔寨政府 The Monarchy. 柬埔寨驻英国大使馆. Басты дереккөзінен мұрағатталған 11 қаңтар 2012. Тексерілді, 3 желтоқсан 2011.
  30. Corfield, Justin J. The history of Cambodia — ABC-CLIO, 2009. — P. 38. — ISBN 978-0-313-35722-0.
  31. 柬埔寨宪法第十四条
  32. Adams Woods, Frederick Mental and Moral Heredity in Royalty — BiblioBazaar, LLC, 2009. — P. 225. — ISBN 978-1-115-33425-9.
  33. 丹麦政府 Her Majesty The Queen of Denmark. The Danish Monarchy. 丹麦宫廷. Басты дереккөзінен мұрағатталған 25 маусым 2010. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  34. 日报政府 (2007-12-07). National Day of Japan to be celebrated. Пресс-релиз. Тексерілген 2010-12-07.
  35. a b 日本政府 Their Majesties the Emperor and Empress. 日本皇室. Тексерілді, 12 маусым 2019.
  36. Skya, Walter Japan's holy war: the ideology of radical Shintō ultranationalism — 杜克大学出版社, 2009. — P. 291. — ISBN 978-0-8223-4423-0.
  37. National Committee of Japanese Historians Historical studies in Japan — Brill Publishers, 1990. — Vol. VII. — P. 151. — ISBN 978-4-634-65040-4.
  38. MEDEA Institute Abdullah II (Jordan). Басты дереккөзінен мұрағатталған 18 қаңтар 2012. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  39. 约旦宪法第二十八条
  40. 约旦政府 His Majesty King Abdullah II. Abdullah II Official Website. 哈希姆皇家宫廷. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  41. 约旦政府 The Hashemites: Introduction. Office of King Hussein I. 哈希姆皇家宫廷. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  42. 科威特宪法第四条
  43. Cordesman, Anthony H Gulf military forces in an era of asymmetric wars — Greenwood Publishing Group, 2007. — Vol. 2. — P. 111. — ISBN 978-0-275-99250-7.: "The royal family, Al Sabah, has two branches—Al Jaber and Al Salem—and has traditionally alternated in ruling Kuwait. This tradition, however, has changed following the death of Jaber Al Sabah [1977–2006]."
  44. Political Risk Yearbook, 1998 — Political Risk Services, 1998. — P. 48. — ISBN 978-1-85271-371-3.: "The two branches of the Al-Sabah family, the Jabers and the Salems, have traditionally alternated their rule, one providing the emir and the other the crown prince (also serving as prime minister)."
  45. 科威特政府 H.H. Amir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Diwan of the Almiri Court. Басты дереккөзінен мұрағатталған 8 наурыз 2007. Тексерілді, 15 қараша 2011.
  46. a b 莱索托政府 His Majesty King Letsie III. The Lesotho Monarchy. Басты дереккөзінен мұрағатталған 26 маусым 2009. Тексерілді, 28 сәуір 2010.
  47. Olivier, J Basotho in Lesotho. Sesotho Online. Sesotho Online. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  48. Leistra, Netty Furstentum Liechtenstein. Netty's Royalty Page. Басты дереккөзінен мұрағатталған 30 сәуір 2003. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  49. a b 列支敦士登政府 Prince Hans-Adam II. Portal of the Principality of Liechtenstein. 政府发言人办公室. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 маусым 2009. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  50. Image Liechtenstein The Principality of Liechtenstein. Portal of the Principality of Liechtenstein. Тексерілді, 9 шілде 2011.
  51. a b 卢森堡政府 Grand Duke Henri. 新闻和信息办公室. Тексерілді, 11 қараша 2010.
  52. Droits de Succession: Ordre successoral (法语). 卢森堡大公宫廷. Тексерілді, 28 желтоқсан 2012.
  53. Малайзияда жаңа король сайланды, TRT Қазақша (4 ақпан 2019).
  54. Pahang Sultan is our new King (Updated), 星報 (馬來西亞) (24 қаңтар 2019). Тексерілді 24 қаңтардың 2019.
  55. 马来西亚国家图书馆 Election of the Yang di-Pertuan Agong and Timbalan Yang di-Pertuan Agong. 马来西亚政府. Тексерілді, 4 желтоқсан 2011.
  56. 马来西亚国家图书馆 Yang di-Pertuan Agong XIV. 马来西亚政府. Тексерілді, 5 қаңтар 2011.
  57. 法新社. Prince Albert's Monaco enthronement complete, 澳大利亚广播公司 (20 қараша 2005). Тексерілді 7 желтоқсанның 2010.
  58. Biography. 摩纳哥亲王宫 (2011年). Тексерілді, 10 желтоқсан 2011.
  59. Sector, Charlotte. Playboy Prince Fulfills His Destiny, ABC新闻 (6 сәуір 2005). Тексерілді 7 желтоқсанның 2010.
  60. The House of Grimaldi. Infinite Public Relations. Тексерілді, 12 сәуір 2010.
  61. Staff writers. Mohammed VI takes Moroccan throne, 英国广播公司 (24 шілде 1999). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  62. Laurenson, John. The most powerful man in Morocco, 英国广播公司 (11 наурыз 2006). Тексерілді 15 қарашаның 2011.
  63. 荷兰政府 Orange and Nassau. The Dutch Royal House. 政府信息部. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 қараша 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  64. Steinberg, Glenn A The Former Ruling House of Lippe, 1939-1945. European Royalty during World War II. 新泽西学院. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 шілде 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  65. 荷兰政府 Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander (荷兰语). The Dutch Royal House. 政府信息部. Тексерілді, 30 сәуір 2013.
  66. a b 挪威政府 His Majesty King Harald. Official website of the Royal House of Norway. 挪威皇室宫廷. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  67. Sultan Qaboos Centre for Islamic Culture About H.M the Sultan. 阿曼政府,宫廷底万. Басты дереккөзінен мұрағатталған 18 қаңтар 2012. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  68. Nyrop, Richard F Area Handbook for the Persian Gulf States — Wildside Press LLC, 2008. — P. 341. — ISBN 978-1-4344-6210-7.
  69. World and Its Peoples: Arabian Peninsula — Marshall Cavendish, 2006. — P. 64. — ISBN 978-0-7614-7571-2.
  70. 卡塔尔政府 H.H. The Amir's Biography. 埃米尔宫廷底万. Басты дереккөзінен мұрағатталған 2 желтоқсан 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  71. Cordesman, Anthony H Saudi Arabia: national security in a troubled region — ABC-CLIO, 2009. — P. 9. — ISBN 978-0-313-38076-1.: "In October 2006, King Abdullah issued a new succession law that amended the 1992 Basic Law and formalized the process by creating the Allegiance Commission. The new law both defines how a king will choose among possible candidates and provides a formal way for developing a consensus to choose the king's successor. The Allegiance Commission will select a king and crown prince upon the death or incapacitation of either. This commission expands the role of the ruling family in the selection process. ... It is composed of some 35 sons and grandsons of the late founder of the Kingdom, Abd al-Aziz al-Saud, who will vote in secret ballots on who could and could not be eligible to be future kings and crown princes."
  72. Saudi Arabia's King Abdullah dies, BBC News (23 қаңтар 2015). Тексерілді 23 қаңтардың 2015.
  73. 国王皇室 His Majesty the King Juan Carlos. The Royal Household of His Majesty the King. Тексерілді, 3 маусым 2014.
  74. Marwick, Brian Allan The Swazi: an ethnographic account of the natives of the Swaziland Protectorate — 剑桥大学出版社, 1940. — P. 5–75.
  75. Rubin, N.N. (2009-07-28). "The Swazi Law of Succession: A Restatement". Journal of African Law (剑桥大学出版社) 9 (2): 90–113. doi:10.1017/S0021855300001108. 
  76. Simelane, H.S. (2005), "Swaziland: Mswati III, Reign of", in Shillington, Kevin, Encyclopedia of African history, 3, Fitzroy Dearborn, pp. 1528–30, 9781579584559 
  77. 瑞典政府 Kungl Maj:ts kung?relse (1973:702). 司法部 (19 қыркүйек 1973). Басты дереккөзінен мұрағатталған 19 ақпан 2012. Тексерілді, 12 маусым 2010.
  78. 瑞典政府 H.M. King Carl XVI Gustaf (瑞典语). Sveriges Kungahus. 信息和新闻部. Тексерілді, 7 желтоқсан 2010.
  79. Thai Crown Prince Maha Vajiralongkorn proclaimed king, BBC News (1 желтоқсан 2016).
  80. Charuvastra, Teeranai. Prince Vajiralongkorn Proclaimed King Rama X (29 қараша 2016).
  81. The Illustrious Chakri Family. Mahidol University. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 мамыр 2012. Тексерілді, 28 сәуір 2010.
  82. 汤加政府 GeneologyҮлгі:Sic of King Tupou VI. 宫务大臣办公室 (28 шілде 2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 тамыз 2010. Тексерілді, 9 желтоқсан 2010.
  83. a b 汤加政府 Tu'i Kanokupolu. 宫廷办公室. Басты дереккөзінен мұрағатталған 30 қараша 2011. Тексерілді, 12 қараша 2011.
  84. Shoup, John A Saudi Arabia and the Gulf Arab States Today: A-J — Greenwood Publishing Group, 2009. — P. 323. — ISBN 978-0-313-34444-2.. "The Al Nahyan ... are a branch of the Al Bu Falah tribe of the Bani Yas confederation, and although they have been a small section of the tribe, the Al Nahyan have traditionally provided the paramount shaykh for the confederation."
  85. a b 阿拉伯联合酋长国宪法第五十一条和第五十四条
  86. Noack Sascha Doing Business in Dubai and the United Arab Emirates — GRIN Verlag, 2007. — P. 16. — ISBN 978-3-638-79766-5.
  87. Rosenthal, Laurie. Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Katrina vanden Heuvel (12 маусым 2006).
  88. Argentina's Jorge Mario Bergoglio elected Pope. BBC新闻. 英国广播公司. Тексерілді, 13 наурыз 2013.

Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "注".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".
Дереккөз алу қатесі: <ref> tag in <references> has conflicting group attribute "Ескерту".

  1. Дереккөз алу қатесі: Жарамсыз <ref> тегі; no text was provided for refs named British
  2. a b Үлгі:Le部族分支[29]
  3. 比利时王室和温莎王朝都为萨克森-科堡-哥达王朝分支[31][32],而萨克森-科堡-哥达王朝则为韦廷王朝分支[33]
  4. 6 қараша 2006 жыл[35]
  5. 1 тамыз 1968 жыл加冕[37]
  6. 29 қазан 2004 жыл加冕[38]
  7. 跋摩王朝分支。“诺罗敦”一姓为诺罗敦一世后人所使用[39][40]
  8. 国王由皇家王位委员会由安东诺罗敦西索瓦的男性后代中选举产生,职位终身[41]
  9. 官方称石勒苏益格-荷尔斯泰因-索恩德堡-格吕克斯堡王朝,为奥尔登堡王朝分支[42]
  10. “德仁”为现任天皇的名,但并非其尊号,并在日本也不会被如此称呼。德仁的统治年号为“令和”,根据传统他将在死后被称作“令和天皇”[44]
  11. 22 қазан 2019 жыл加冕[45]
  12. 日本天皇不使用姓氏[46][47]
  13. 9 маусым 1999 жыл加冕[48]
  14. 原则上根据长子继承制世袭,但国外亦可从其王储中选择[49]
  15. 继承人由在位埃米尔指定,提名必须由国会多数通过[52]。根据传统,王位在萨巴赫王朝的两个分支中轮流交换:萨莱姆和贾比尔[53][54]。在位埃米尔来自贾比尔分支。
  16. 于31 қазан 1990 жыл加冕。1990年11月12日至1995年1月25日亦在位为国王[56]
  17. 15 тамыз 1990 жыл[58]。登基前汉斯•亚当自1984年8月26日起为摄政[59]。15 тамыз 2004 жыл,大公任命其子阿洛伊斯王储为摄政,以准备其在日后即位,但根据宪法大公仍然为国家元首[60]
  18. 加冕前,亨利自1998年3月4日起为摄政[61]
  19. 卢森堡王室为Үлгі:Le[62]分支,后者则源自Үлгі:Le波旁王朝Үлгі:Le分支。
  20. Ресми аударма - «ең жоғарғы мемлекет басшысы», сондай-ақ ағылшын тілінде «патша» деп аударылған. [63]
  21. 24 қаңтар 2019 жыл获推举出任最高元首,1月31日正式登基[64]
  22. “最高元首”一职由马来西亚九个州的世袭元首组成的统治者会议中选出,任期五年。根据非正式协议,此职位在九国中轮换,顺序按照资历[65]
  23. 根据传统,阿尔贝二世在2005年7月12日和11月19日两次加冕[67][68]。即位前他自2005年3月31日始为摄政[69]
  24. 30 шілде 1999 жыл Коронация[71]
  25. 荷兰皇室来源于Үлгі:Le利珀王朝[73][74]
  26. 21 қаңтар 1991 жыл冕,1991年6月23日祝圣。即位前哈拉尔自1990年6月1日始为摄政[76]
  27. 根据宪法为君主立宪制,但实际仍为绝对君主制[79]
  28. 也被称作“玛哈•哇集拉隆功”。[89]亦称“拉玛十世”。[90]
  29. 4 мамыр 2019 жыл Коронация
  30. 图伊•卡诺库柏鲁王朝的分支[92][93]
  31. 阿勒纳哈扬为阿勒法拉希的一支,后者则为雅什部落的部族[94]
  32. 总统 为政府首脑。但在最高委员会授权下,总统可任命总理,由此仍然具有一定权力[95]
  33. 根据宪法,阿联酋总统由联邦最高委员会选举,由其七个酋长国的统治者中产生[95]。但根据非正式协议,总统总由阿布扎比埃米尔,阿勒纳哈扬家族之首担任,由此在事实上为世袭制。此外,总理总为迪拜酋长国埃米尔,阿勒马克图姆家族之首担任[96]
  34. 以罗马主教之名,为梵蒂冈城国元首。


Дереккөз алу қатесі: "注" деп аталған дереккөз тобында <ref> тегі бар, бірақ тиісті <references group="注"/> тегі табылмады, немесе </ref> жабу тегін қажет етеді