Бокстан бірінші ауыр салмақта әлем чемпиондарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Бокстан бірінші ауыр салмақта чемпионкәсіби боксшыларға берілетін атақ.

Қазіргі уақытта атақты бере алады:

Ұйымдар пайда болғанға дейін атақ абсолютті берілген.

Атақ иелері[өңдеу]

Басы Аяғы Чемпион Ұйым
31 наурыз 1980 25 қараша 1981 АҚШ Марвин Кэмел Universal (ББК (WBC))
Кэмел және Хорватия Мате Парлов бірінші ауыр салмақта бірінші атаққа 1979 жылы 12 тамызда Бүкіләлемдік бокс кеңесінің атағы үшін жұдырықтасты. Дегенмен бірінші жекпе-жек чемпионды анықтай алмады. Кэмел атақты қайтара матчта 1980 жылы 31 наурызда жеңді. Сол кезден бастапББК (WBC) бірінші ауыр салмақта жеңімпазды анықтайтын ұйымға айналды, кейбіреулер оны сөзсіз чемпион санайды.
25 қараша 1980 27 маусым 1982 Пуэрто-Рико Карлос де Леон Universal (ББК (WBC))
13 ақпан 1982 [[1 желтоқсан 1984 Пуэрто-Рико Оззи Окасио ББА (WBA)
Окасио Робби Уильмсты бірінші ауыр салмақтағы әлем чемпионы атағын ББА (WBA) нұсқасы бойынша жеңіп алды.
26 маусым 1982 17 шілде 1983 АҚШС. Т. Гордон ББК (WBC)
17 шілде 1983 6 маусым 1985 Пуэрто-Рико Карлос де Леон ББК (WBC)
13 ақпан 1983 6 қазан 1984 АҚШ Марвин Кэмел МБФ (IBF)
ББК (WBC) нұсқасы бойынша чемпион атағын берді, Кэмел бірінші атақта әлем чемпионын МБФ (IBF), нұсқасы бойынша Роди Макдональдты жеңу арқылы ұтып алды.
6 қазан 1984 25 қазан 1986 АҚШ Ли Рой Мёрфи МБФ (IBF)
1 желтоқсан 1984 27 шілде 1985 Оңтүстік Африка Республикасы Пит Кроус ББА (WBA)
6 маусым 1985 21 қыркүйек 1985 АҚШ Альфонсо Ратлифф ББК (WBC)
27 шілде 1985 12 шілде 19861 АҚШ Дуайт Брэкстон ББА (WBA)
21 қыркүйек 1985 22 наурыз 1986 АҚШ Бернард Бентон ББК (WBC)
22 наурыз 1986 9 сәуір 1988 Пуэрто-Рико Карлос де Леон ББК (WBC)
12 шілде 1986 15 мамыр 1987 АҚШ Эвандер Холлифилд ББА (WBA)
25 қазан 1986 15 мамыр 1987 АҚШ Рикки Парки МБФ (IBF)
15 мамыр 1987 9 сәуір 1988 АҚШ Эвандер Холлифилд ББА (WBA) & МБФ (IBF)
Холлифилд, Рикки Паркиді жеңе отырып, ББА (WBA) және МБФ (IBF) атақтарын біріктірді.
9 сәуір 1988 4 желтоқсан 19883 АҚШ Эвандер Холлифилд Universal
Холлифилд Пуэрто-Рико Карлос де Леонды жеңіп, Бүкіләлемдік бокс кеңесі нұсқасының атағын ұтып алды, осы арқылы өзінің сөзсіз чемпион екенін паш етті.
25 наурыз 1989 25 қыркүйек 19892 Франция Тауфик Бельбули ББА (WBA)
17 мамыр 1989 27 шілде 1990 Пуэрто-Рико Карлос де Леон ББК (WBC)
3 маусым 1989 22 наурыз 1990 Ұлыбритания Глен МакКрори МБФ (IBF)
27 қараша 1989 8 наурыз 1991 АҚШ Роберт Дэниэлс ББА (WBA)
12 наурыз 1989 17 мамыр 1990 АҚШ Бун Пальц ББҰ (WBO)
22 наурыз 1990 27 шілде 19912 АҚШ Джефф Лампкин МБФ (IBF)
17 мамыр 1990 1 мамыр 1992 Норвегия Магне Хавно3 ББҰ (WBO)
27 шілде 1990 20 шілде 1991 Италия Массимилиано Дуран ББК (WBC)
8 наурыз 1991 5 тамыз 19932 АҚШ Бобби Чез ББА (WBA)
20 шілде 1991 7 шілде 19952 Үлгі:Country data ДР Конго Анаклет Вамба ББК (WBC)
7 қыркүйек 1991 30 шілде 1992 АҚШ Джеймс Уорринг МБФ (IBF)
25 шілде 1992 13 ақпан 1993 АҚШ Тайрон Буз ББҰ (WBO)
30 шілде 1992 30 сәуір 19963 АҚШ Альфред Коул МБФ (IBF)
13 ақпан 1993 26 маусым 1993 Германия Маркус Ботт ББҰ (WBO)
26 маусым 1993 17 желтоқсан 1994 Аргентина Нестор Джованнини ББҰ (WBO)
6 қараша 1993 22 шілде 1995 АҚШ Орлин Норрис ББА (WBA)
17 желтоқсан 1994 1 қаңтар 19953 Польша Дариуш Михальчевский ББҰ (WBO)
10 маусым 1995 4 қазан 1997 Германия Ральф Роккиджани ББҰ (WBO)
22 шілде 1995 8 қараша 1997 АҚШ Нейт Миллер ББА (WBA)
25 шілде 1995 21 ақпан 1998 Аргентина Марсело Домингес ББК (WBC)
31 тамыз 1996 21 маусым 1997 АҚШ Адольфо Вашингтон МБФ (IBF)
21 маусым 1997 8 қараша 1997 Ямайка Урия Грант МБФ (IBF)
4 қазан 1997 27 наурыз 1999 Ұлыбритания Карл Томпсон ББҰ (WBO)
8 қараша 1997 30 қазан 1998 АҚШ Имаму Мэйфилд МБФ (IBF)
8 қараша 1997 9 желтоқсан 2000 Франция Фабрис Тиоззо ББА (WBA)
21 ақпан 1998 19 ақпан 20023 Куба Хуан Карлос Гомес ББК (WBC)
30 қазан 1998 5 маусым 1999 АҚШ Артур Уильямс МБФ (IBF)
27 наурыз 1999 22 қыркүйек 2006 Ұлыбритания Джонни Нельсон ББҰ (WBO)
5 маусым 1999 26 сәуір 2003 Қазақстан Василий Жиров МБФ (IBF)
9 желтоқсан 2000 23 ақпан 2002 АҚШ Вирджил Хилл ББА (WBA)
23 ақпан 2002 7 қаңтар 2006 Франция Жан Марк Мормек ББА (WBA) & ББК (WBC)
12 қазан 2003 22 сәуір 2005 Гайана Уэйн Брейтуэйт ББК (WBC)
26 сәуір 2003 9 желтоқсан 20033 АҚШ Джеймс Тони МБФ (IBF)
1 мамыр 2004 20 мамыр 20053 АҚШ Кельвин Дэвис МБФ (IBF)
20 мамыр 2005 7 қаңтар 2006 Ямайка О`Нил Белл МБФ (IBF)
7 қаңтар 2006 31 наурыз 2006 Ямайка О`Нил Белл ББА (WBA)(Супер чемпион), ББК (WBC), & МБФ (IBF)
Ямайка О`Нил Белл, Франция Жан Марка Мормекты 2006 7 қаңтарда 10-шы раундта нокаутқа жіберіп, өзінің МБФ (IBF) нұсқасындағы атағы мен Мормектегі ББА (WBA) және ББК (WBC) атақтармен біріктірді және осылайша осы салмақта біріңғай чемпион атанды. Әйткенмен үш ай өткен соң МБФ (IBF) оның чемпиондық артықшылықтарынан федерация белгіленген үміткермен жұдырықтаспағаны үшін шықпағаны үшін бас тартты.
27 қаңтар 2006 24 қараша 2007 АҚШ Вирджил Хилл ББА (WBA)(Ылғи чемпион)
31 наурыз 2006 17 наурыз 2007 Ямайка О`Нил Белл ББА (WBA) (Супер чемпион), ББК (WBC)
22 қыркүйек 2006 8 наурыз 2008 Ұлыбритания Энцо Маккаринелли ББҰ (WBO)
26 қараша 2006 26 мамыр 2007 Польша Кшиштоф Влодарчик МБФ (IBF)
17 наурыз 2007 10 қараша 2007 Франция Жан Марк Мормек ББА (WBA) (Супер чемпион), ББК (WBC)
26 мамыр 2007 11 желтоқсан 2008 АҚШ Стив Каннингем МБФ (IBF)
10 қараша 2007 12 мамыр 2008 Ұлыбритания Дэвид Хэй ББА (WBA) (Супер чемпион), ББК (WBC)
8 наурыз 2008 12 мамыр 2008 Ұлыбритания Дэвид Хэй ББА (WBA) (Супер чемпион), ББК (WBC), ББҰ (WBO)
10 қараша 2007 ББА

12 мамыр 2008 ББҰ

15 шілде 2008 Ұлыбритания Дэвид Хэй ББА (WBA) (Супер чемпион), ББҰ (WBO)
24 қараша 2007 28 қыркүйек 2008 Германия Фират Арслан ББА (WBA)(Ылғи чемпион)
28 қыркүйек 2008 берілмеді Панама Гильермо Джонс ББА (WBA)
28 қазан 2008 22 қараша 2009 Италия Якоб Фрагомени ББК (WBC)
11 желтоқсан 2008 18 қазан 2009 Польша Томаш Адамек МБФ (IBF)
17 қаңтар 2009 29 тамыз 2009 Аргентина Виктор Эмилио Рамирес ББҰ (WBO)
29 тамыз 2009 берілмеді Германия Марко Хук ББҰ (WBO)
22 қараша 2009 22 қаңтар 2010 Мажарстан Жолт Эрдеи ББК (WBC)
16 мамыр 2010 28 қыркүйек 2014 Польша Кшиштоф Влодарчик ББК (WBC)
5 маусым 2010 1 қазан 2011 АҚШ Стив Каннингем МБФ (IBF)
1 қазан 2011 берілмеді Куба Йоан Пабло Эрнандес МБФ (IBF)
30 желтоқсан 2012 берілмеді Ресей Денис Лебедев ББА (WBA)

Сілтемелер[өңдеу]

1 Кейінірек Дуайт Мұхаммед Кауи ретінде белгілі.
2 Чемпиондықтан алынып тасталды деп танылуы, чемпиондық істен / міндетті немесе тағайындалған қарсыласына қарсы атағын қорғаудан бас тартқаны үшін кері қайтарып алынады.
3 Бас тартылған атау.

Басқа бөлімшелерде чемпиондық белбеуді жеңіп алған бірінші ауыр салмақтағы чемпиондар[өңдеу]

  • Бракстон, Михальчевски, Хилл және Тиоззо барлығы жартылай ауыр салмақтағы чемпиондар.
  • Холифилд и Тони являются только два бывших чемпионов тяжелом, чтобы выиграть кусок супертяжелом весе. Тони также завоевала титулы в среднем весе и суперсреднем
  • Тек Холифилд пен Тони ғана ауыр салмақты атағын ұтып алған екі бұрынғы бірінші ауыр салмақтағы чемпиондар. Тони орташа және супер орташа салмақтағы атағын да жеңіп алған.

1980 жылға дейін бірінші ауыр салмақтағы әлем чемпиондары[өңдеу]

Бірінші ауыр салмақ класы ББК (WBC) арқылы 1979 жылы ашылды, және белбеу Мате Парлов пен АҚШ Марвин Кэмел арасындағы жекпе-жек жеңімпазына берілуі тиіс болатын. Ұрыс тең аяқталды, және чемпиондық 1980 жылы 31 наурыздағы олардың арасындағы реваншта дейін Кэмэл иеленгенге дейін бос болды. ББА (WBA) 1982 жылы талап арыз кейіннен Пуэрто-РикоОззи Окасио мен Робби Уильямс арасындағы шайқаста өз белбеуін ашты, бұл жолы Окасио жеңген болатын.