Бокстан бірінші жартылай орта салмақта әлем чемпиондарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Бокстан 1-ші жартылай орташа салмақта чемпион — спортшы-боксшыларға берілетін атақ.

Қазіргі уақытта осы атақты бере алатын ұйымдар

Ұйымдар құрылғанға дейін абсолютті берілген.


Басы Аяғы Чемпион Атақ Қорғаулар саны
30 қаңтар 1923 27 наурыз 1925 Пинки Митчелл  АҚШ Бірауыздан 2
27 наурыз 1925 1926 Джеймс Ред Герринг  АҚШ NBA 1
21 қыркүйек 1926 18 ақпан 1930 Муши Каллахан  АҚШ NBA 3
18 ақпан 1930 24 сәуір 1931 Джек Кид Берг  Ұлыбритания NBA 6
24 сәуір 1931 18 қаңтар 1932 Тони Канзонери  АҚШ Бірауыздан 3
18 қаңтар 1932 20 ақпан 1933 Джонни Джадик  АҚШ Бірауыздан 1
20 ақпан 1933 21 мамыр 1933 Баттлинг Шоу  Мексика Бірауыздан 0
21 мамыр 1933 23 маусым 1933 Тони Канзонери  АҚШ Бірауыздан 0
23 маусым 1933 9 сәуір 1935 Барни Росс  АҚШ Бірауыздан 10

Барни Росс, жеңіл және жартылай жеңіл салмақтағы әлем чемпионы, өз атағын

10×10{{{1}}} 1935 жылы 9 сәуірде Генри Вудске қарсы табысты қорғағаннан кейін бос тастап кетті.

29 сәуір 1946 1946 Типпи Ларкин  АҚШ Бірауыздан 1

Ларкин оның бос атағын қалдырады. Ол бір кездері 1946 жылы 13 қыркүйекте, Вилли Джойсты ұрып, өзінің белдігін қорғап қалды.

12 маусым 1959 1 қыркүйек 1960 Карлос Ортис  Пуэрто-Рико Бірауыздан 2
1 қыркүйек 1960 14 қыркүйек 1962 Дуилио Лой  Италия Бірауыздан 2
14 қыркүйек 1962 15 желтоқсан 1962 Эдди Перкинс  АҚШ WBA 0
15 желтоқсан 1962 қаңтар 1963 Дуилио Лой  Италия WBA 0

Дуилио Лой 1963 жылы қаңтарда зейнеткерлікке шыққан жариялады және WBA титулын бос қалдырады.

21 наурыз 1963 15 маусым 1963 Роберто Крус  Филиппиндер WBA 0
15 маусым 1963 18 қаңтар 1965 Эдди Перкинс  АҚШ WBA & WBC 2
18 қаңтар 1965 29 сәуір 1966 Карлос Эрнандес  Венесуэла WBA & WBC 2
29 сәуір 1966 30 сәуір 1967 Сандро Лопополо  Италия WBA & WBC 1
30 сәуір 1967 1968 Такеши Фудзи  АҚШ WBA & WBC 1

Фудзи атағын бос қалдырады және WBA белдеуін 1968 жылы 12 желтоқсанда Николино Лосчеге жол беріп жоғалтты.

12 желтоқсан 1968 10 наурыз 1972 Николино Лосче  Аргентина WBA 5
14 желтоқсан 1968 31 қаңтар 1970 Педро Адигу кіші  Филиппиндер WBC 0
31 қаңтар 1970 14 ақпан 1974 Бруно Аркари  Италия WBC 9

Аркари жартылай жеңіл салмақта жұдырықтасуға өз WBC атағын бос қалдырады.

10 наурыз 1972 28 қазан 1972 Альфонсо Фрейзер  Панама WBA 0
28 қазан 1972 6 наурыз 1976 Антонио Сервантес  Колумбия WBA 10
21 қыркүйек 1974 15 шілде 1975 Перико Фернандес  Испания WBC 1
15 шілде 1975 30 маусым 1976 Саенсак Муангсурин  Тайланд WBC 1
6 наурыз 1976 1977 Уилфред Бенитес  Пуэрто-Рико WBA 2

Бенитес WBA арқылы қуылады

30 маусым 1976 29 қазан 1976 Мигель Веласкес  Испания WBC 0
29 қазан 1976 30 желтоқсан 1978 Саенсак Муангсурин  Тайланд WBC 7
25 маусым 1977 2 тамыз 1980 Антонио Сервантес  Колумбия WBA 6
30 желтоқсан 1978 23 ақпан 1980 Санг Хен Ким  Корея Республикасы WBC 2
23 ақпан 1980 26 маусым 1982 Соул Мамби  АҚШ WBC 5
2 тамыз 1980 9 қыркүйек 1983 Аарон Прайор  АҚШ WBA 8

Прайор 1983 жылы 9 қыркүйекте Алексис Аргуэллоға қарсы 8 х 10 {{{1}}} жеңіске жетіп, қорғағаннан кейін оның зейнетке кететінін жариялады, келесі жылы оралғаннан соң, IBF белбеуін жеңіп, табысқа жетеді.

26 маусым 1982 18 мамыр 1983 Лерой Хейли  АҚШ WBC 2
18 мамыр 1983 29 қаңтар 1984 Брюс Карри  АҚШ WBC 2
22 қаңтар 1984 1 маусым 1984 Джонни Бамфиз  АҚШ WBA 0
29 қаңтар 1984 21 тамыз 1985 Билли Костелло  АҚШ WBC 3
1 маусым 1984 21 шілде 1985 Джин Хэтчер  АҚШ WBA 1
22 маусым 1984 1985 Аарон Прайор  АҚШ IBF 1

Прайор IBF арқылы тайдырылған болатын.

21 шілде 1985 15 наурыз 1986 Убальдо Нестор Сакко  Аргентина WBA 0
21 тамыз 1985 5 мамыр 1986 Лонни Смит  АҚШ WBC 0
15 наурыз 1986 4 шілде 1987 Патрицио Олива  Италия WBA 2
26 сәуір 1986 30 қазан 1986 Гэри Хинтон  АҚШ IBF 0
5 мамыр 1986 24 шілде 1986 Рене Арредондо  Мексика WBC 0
24 шілде 1986 22 шілде 1987 Цуоши Хамада  Жапония WBC 1
30 қазан 1986 4 наурыз 1987 Джо Мэнли  АҚШ IBF 0
4 наурыз 1987 желтоқсан 1987 Терри Марш  Ұлыбритания IBF 1

Марш оның IBF атағын бос қалдырып, зейнетке кететінін жариялады.

4 шілде 1987 17 тамыз 1990 Хуан Мартин Коджи  Аргентина WBA 4
22 шілде 1987 12 қараша 1987 Рене Арредондо  Мексика WBC 0
12 қараша 1987 13 мамыр 1989 Роджер Мейуезер  АҚШ WBC 4
14 ақпан 1988 3 қыркүйек 1988 Джеймс Макгирт  АҚШ IBF 1
3 қыркүйек 1988 17 наурыз 1990 Мелдрик Тейлор  АҚШ IBF 2
6 наурыз 1989 23 ақпан 1991 Эктор Камачо  Пуэрто-Рико WBO 2
13 мамыр 1989 17 наурыз 1990 Хулио Сезар Чавес  Мексика WBC 3
17 наурыз 1990 18 наурыз 1991 Хулио Сезар Чавес  Мексика WBC & IBF 3

Чавес өзінің IBF белбеуін қорғаудан бас тартады.

17 тамыз 1990 14 маусым 1991 Лорето Гарса  АҚШ WBA 1
23 ақпан 1991 18 мамыр 1991 Грег Хауген  АҚШ WBO 0
18 наурыз 1991 29 қаңтар 1994 Хулио Сезар Чавес  Мексика WBC 8
18 мамыр 1991 1991 Эктор Камачо  Пуэрто-Рико WBO 0

Камачо Хулио Сезар Чавеспен WBC белдеуін үшін бос қалдырады. Ол WBC атағы 12 қыркүйекте, 1992 жылы жұдырықтасады (балл бойынша жеңіліп қалды) .

14 маусым 1991 10 сәуір 1992 Эдвин Розарио  Пуэрто-Рико WBA 0
7 желтоқсан 1991 18 шілде 1992 Рафаэль Пинеда  Колумбия IBF 1
10 сәуір 1992 9 қыркүйек 1992 Акинобу Хиракана  Жапония WBA 0
29 маусым 1992 7 маусым 1993 Карлос Гонсалес  Мексика WBO 3
18 шілде 1992 1992 Пернелл Уитакер  АҚШ IBF 0

Уитакер оның IBF атағын бос қалдырады және Джеймс МакГиртті талқандап 6 наурызда, 1993 жылы жартылай жеңіл салмақтағы WBC әлем чемпионы атанды.

9 қыркүйек 1992 12 қаңтар 1993 Моррис Ист  Филиппиндер WBA 0
12 қаңтар 1993 17 қыркүйек 1994 Хуан Мартин Коджи  Аргентина WBA 6
15 мамыр 1993 13 ақпан 1994 Чарльз Мюррей  АҚШ IBF 2
7 маусым 1993 27 шілде 1994 Зак Падилья  АҚШ WBO 4

Падилья оның WBO чемпиондық атағын бос қалдырып, зейнеткерлікке кететінін жариялады.

29 қаңтар 1994 7 мамыр 1994 Фрэнки Рэндалл  АҚШ WBC 0
13 ақпан 1994 28 қаңтар 1995 Джейк Родригес  Пуэрто-Рико IBF 2
7 мамыр 1994 7 маусым 1996 Хулио Сезар Чавес  Мексика WBC 4
17 қыркүйек 1994 13 қаңтар 1996 Фрэнки Рэндалл  АҚШ WBA 2
28 қаңтар 1995 31 мамыр 1997 Костя Цзю  Аустралия IBF 5
20 ақпан 1995 9 наурыз 1996 Сэмми Фуэнтес  Пуэрто-Рико WBO 1
13 қаңтар 1996 16 тамыз 1996 Хуан Мартин Коджи  Аргентина WBA 0
9 наурыз 1996 29 мамыр 1998 Джованни Паризи  Италия WBO 5
7 маусым 1996 1997 Оскар де ла Хойя  АҚШ WBC 1

Де Ла Хойя 1997 жылы 12 сәуірде Пернелл Уитакерге қарсы қорғауда жеңіліп, оған белдігін береді (жартылай жеңіл салмақта WBC чемпионы атанды) .

16 тамыз 1996 11 қаңтар 1997 Фрэнки Рэндалл  АҚШ WBA 0
11 қаңтар 1997 10 қазан 1998 Халид Раилоу  Франция WBA 2
31 мамыр 1997 20 ақпан 1999 Винс Филлипс  АҚШ IBF 3
29 мамыр 1998 15 мамыр 1999 Карлос Гонсалес  Мексика WBO 0
10 қазан 1998 3 ақпан 2001 Шармба Митчелл  АҚШ WBA 4
20 ақпан 1999 2000 Террон Миллет  АҚШ IBF 1

Миллет ұзақ уақыттық жарақатына байланысты тайдырылады. 2000 жылы 5 тамызда IBF титулы қайтарып алу үшін Заб Джудамен кездесуінде жеңіліске ұшырайды.

15 мамыр 1999 22 шілде 2000 Рэндалл Бэйли  АҚШ WBO 2
21 тамыз 1999 3 ақпан 2001 Костя Цзю  Аустралия WBC 3
12 ақпан 2000 3 қараша 2001 Заб Джуда  АҚШ IBF 5
22 шілде 2000 2001 Энер Хулио  Колумбия WBO 0

Хулио 2001 жылы WBC арқылы алып тасталады және 19 қаңтар 2002 жылғы жаңа чемпионы Демаркус Корлиден таяқ жейді.

3 ақпан 2001 3 қараша 2001 Костя Цзю  Аустралия WBA & WBC 2
30 маусым 2001 12 шілде 2003 Демаркус Корли  АҚШ WBO 2
3 қараша 2001 19 қаңтар 2003 Костя Цзю  Аустралия WBA, WBC & IBF 2

Цзю оның WBA және WBC белбеулерін жоғалтуына мүмкіндік береді.

19 қаңтар 2003 4 маусым 2005 Костя Цзю  Аустралия IBF 1
12 шілде 2003 25 маусым 2005 Вивиан Харрис  Гайана WBA 2
12 шілде 2003 2004 Заб Джуда  АҚШ WBO 1

Заб Джуда бірыңғай жартылай жеңіл салмақтағы чемпион Кори Спинкске,өзінің WBC атағын бос қалдырды. Ол 2004 жылғы 10 сәуір ұпай санымен жеңіске жетеді.

24 қаңтар 2004 25 маусым 2005 Артуро Гатти  Канада WBC 2
11 қыркүйек 2004 2006 Мигель Анхель Котто  Пуэрто-Рико WBO 6

Котто жарлылай жеңіл салмақта жұдырықтасу үшін оның WBO атағын бос қалдырады. Ол 5 × 10 {{{1}}} жұдырықтасатын Карлос Кинтананы қайта кездесуде жеңіп, осы санатта 2006 жылы 2 желтоқсан WBA чемпионы болады.

4 маусым 2005 26 қараша 2005 Рикки Хаттон  Ұлыбритания IBF 1
25 маусым 2005 2006 Флойд Мейуезер кіші  АҚШ WBC 0

Мэйуэзер WBC бос атағын қалдырады.

25 маусым 2005 26 қараша 2005 Карлос Маусса  Колумбия WBA 0
26 қараша 2005 2006 Рикки Хаттон  Ұлыбритания WBA & IBF 0

Хаттон мерекелік ән қалдырады. Ол ұпай санымен Луис Коласоны талқандап, 2006 жыл 13 мамырда WBA жартылай жеңіл салмағна кетеді.

30 маусым 2006 20 қаңтар 2007 Хуан Уранго  Колумбия IBF 0
2 қыркүйек 2006 21 шілде 2007 Сулейман Мбайе  Франция WBA 1
15 қыркүйек 2006 10 мамыр 2008 Джуниор Уиттер  Ұлыбритания WBC 2
18 қараша 2006 5 шілде 2008 Рикардо Торрес  Колумбия WBO 2
20 қаңтар 2007 9 ақпан 2007 Рикки Хаттон  Ұлыбритания IBF 0

Хаттон оның міндетті қарсыласы Лавмор Ндуден гөрі Хосе Луис Кастильомен шығуды артықшылық көргені үшін IBF арқылы атақтан түсірілген болатын.

12 ақпан 2007 16 маусым 2007 Лавмора Нду  Аустралия IBF 0
16 маусым 2007 19 қыркүйек 2008 Пол Малиньяджи  АҚШ IBF 2

Малиньяджи өзінің IBF белдігін бос қалдырады.

21 шілде 2007 22 наурыз 2008 Гэвин Риз  Ұлыбритания WBA 0
22 наурыз 2008 18 шілде 2009 Андрей Котельник  Украина WBA 2
10 мамыр 2008 4 сәуір 2009 Тимоти Брэдли  АҚШ WBC 2
5 шілде 2008 4 сәуір 2009 Кендалл Холт  АҚШ WBO 1
30 қаңтар 2009 6 наурыз 2010 Хуан Уранго  Колумбия IBF 1
4 сәуір 2009 28 сәуір 2009 Тимоти Брэдли  АҚШ WBC & WBO 0

Брэдли өзінің WBC ресми қарсыласы Девон Александрмен шығудың орнына, Нейт Кэмпбеллге қарсы өз WBO белдігін қорғауды артық көргені үшін 2009 жылы 28 сәуірде қуылады.

28 сәуір 2009 Қазіргі уақытта Тимоти Брэдли  АҚШ WBO
18 шілде 2009 Қазіргі уақытта Амир Хан  Ұлыбритания WBA
1 тамыз 2009 6 наурыз 2010 Девон Александр  АҚШ WBC 1
6 наурыз 2010 Қазіргі уақытта Девон Александр  АҚШ WBC & IBF

Сілтемелер[өңдеу]