Босния және Герцеговинадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Босния және Герцеговинаның 2 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысанның екеуі де тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Босния және Герцеговина аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 8 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Mostar Old Town Panorama 2007.jpg Мостар қаласындағы көне көпір
(босн. Stari most)
Мостар қаласы
Герцеговино-Неретвенский кантон
1566 жыл 2005 жыл № 946 vi
Bridge on the Drina July 2009.jpg Вишеградтағы Мехмет Паши Соколович көпірі
(босн. Most Mehmed-paše Sokolovića
серб. Мост Мехмед паше Соколовића)
Вишеград қаласы 1577 жыл 2007 жыл № 1260 ii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1 Сараево
(босн. Sarajevo)
Сараево кантоны 1263  1997 906 v
2 Vjetrenica Cave.JPG Ветреница үңгірі
(босн. Vjetrenica)
Ең жақын елді мекен: Завала 2004 , 2007 1975 vii, x
3 Jajce Total View.jpg Яйце табиғи-архитектуралық кешені
(босн. Jajce)
Орталық Босния кантоны 2006 2098 ii, iii, iv, v, vi, vii
4 Pocitelj Panorama.JPG Почитель ежелгі қоныс орыны
(босн. Počitelj)
Герцеговина-Неретвен кантоны XIV ғ. 2007 5092 ii, iii, iv, v, vi
5 Blagaj - source of the Buna river.jpg Благай табиғи-архитектуралық кешені
(босн. Blagaj)
Герцеговина-Неретвен кантоны XVI ғ. 2007 5280 ii, iii, iv, v, vi, vii
6 Blidinjsko polje a Blidinjsko jezero mezi pohorimi Cvrsnica.jpg Блидинье табиғи-архитектуралық кешені
(босн. Blidinje)
Кантон: Батыс Герцеговина кантоны б.з.б. VII ғ. 2007 5281 i, iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
7 Daorson.jpg Столац табиғи-архитектуралық кешені
(босн. Stolac)
Герцеговина-Неретвен кантоны б.з.б. XIII мыңжылдық 2007 5282 ii, iii, iv, v, vi, vii
8 Stecak Zmeljaski Muzej Sarajevo.jpg «Стечки» орта ғасырларлағы мазарлар
(босн. Stećaks)
22 нысан
Сербия
Босния және Герцеговина федерациясы
XII-XVI ғ. 2011 5607 ii, iii, vi

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Босния және Герцеговинадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 сәуір 2012. Тексерілді, 4 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]