Вудард Элфри

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Элфри Вудард
Alfre Woodard
Сурет
Элфри Вудард 2012 жылы
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі:

Элфри Этте Вудард

Туған күні:

8 қараша 1952(1952-11-08) (66 жас)

Туған жері:

Талса, Оклахома, АҚШ

Мамандығы:

актриса

Белсенді жылдары:

1975

Э́лфри Ву́дард (ағыл. Alfre Woodard, 8 қараша 1952 жылы туған) — америкалық актриса, продюсер және қоғам қайраткері. Өз амнсап жолныда Вудард төрт «Эмми» премиясын, үш АҚШ киноактерлерінің Гилдия премиясын, «Алтын глобус» марапаттарына йе болды. Сонымен қатар 1984 жылы «Оскар» және 2010 жылы «Грэмми» номинацияларына йе болды. 18 номинацияға және төрт жеңіске жете отырып, Вудуардтың марапаттары америкалық актерлердің арасында сан жағынан алып қарағанда және «Эмми» премиялары бойынша абсолютті рекорд орнатты. 

Ерте өмірі[өңдеу]

Элфри Этте Вудард Талсте, Оклахом штатында үй шаруасындағы әйел мен дизайнер интерьердің отбасында туылып, сонда өсті. Орта католикалық мектепті аяқтағаннан кейін, ол драма өнерін жетк меңгеруіне мүмкіндік берген Бостон университетіне түсті. 1974 жылы ол университетті бакалавр дәрежесімен аяқтады және Вашингтондағы театрлық сахналарда қойылымдар қоя бастады. Ал 1977 жылы Лос-Анджелеске көшті, мұнда оны «Өзіне-өзі қол жұмсаймын деген гүл қыздар үшін кемпірқосақ ұясына кіріп кетекенде» офф-Бродвейлік пьесасындағы басты рөлі үшін үлкен мансаптық өсу күтіп түрған еді. 

Мансабы[өңдеу]

Элфри Вудардты өз заманының ең тәжірибелі және талантты афро-американдық актрисалардың бірі ретінде санайды. Өзінің шамамамен үш он жылға созылатын мансап жолында Вудард жүзге жуық фильмдерде және телевизиялық шоуларға түсіп үлгерді, және ең бастысы сыни тұрғыда драма өнерінде көптеген жетістікке жетті. 

Элфри Вудард 1987 жылы күйеуі Родерик Спенсермен «Эмми» салтанатында
Элфри Вудард 2008 жылы
Вудард 2008 жылы Барак Обамаға дауыс беруші ұйымның алдында

Жеке өмірі[өңдеу]

Вудард АҚШ демократиялық партиясының мүшесі болып табылады және осы жұмысқа белсенді қатысады. 2008 жылдың ақпан айында ол Огайо штатында Барак Обамаға дауыс беру үшін үгіттеу жұмысына қатысты. 2012 жылы ол қайтадан Коларадо штатында дауыс беруші ұйымның алдында үгіттеу жргізді. Элфри Вудард 1983 жылы тұрмысқа шыққан күйеуі Родерик Спенсермен және екі баласымен Санта-Моникада өмір сүреді.

Фильмография[өңдеу]

Год Қазақша атауы Ағылшынша атауы Рөлі Ескертпе
1978 Remember My Name Rita
1979 Freedom Road Katie
1980 Салауатты өмір салты HealtH Sally Benbow
1981 The Sophisticated Gents Evelyn Evers
1982 The Ambush Murders Kariha Ellsworth
1982-1983 Tucker’s Witch Marcia Fulbright 12 эпизод
1983 Кросс-Крик Cross Creek Geechee
1983 Блюз Хилл-стрит Hill Street Blues Doris Robson 3 эпизод
1984 Тәтті кек Sweet Revenge Vicki Teague
1985 Sara Rozalyn Dupree 13 эпизод
1985, 1988 Сент-Элсвер St. Elsewhere Dr. Roxanne Turner 13 эпизод
1985 Жүректен шыққан сөз Words by Heart Claudie Sills
1986 Шет жағасы
Extremities Patricia
1986 Шынайы емес себептер Unnatural Causes Maude DeVictor
1987 Лос-Анджелес заңы L.A. Law Adrianne Moore Эпизод: «Pilot»
1987 Мандела Mandela Winnie Mandela
1987 The Life Saver Andrea Crawford
1988 Жаңа рождестволық ертегі Scrooged Grace Cooley
1989 Мисс Фейерверк Miss Firecracker Popeye Jackson
1989 Мэри Томастың әңгімесі A Mother’s Courage: The Mary Thomas Story Mary Thomas
1990 Blue Bayou Jessica Filley
1991 Үлкен каньон Grand Canyon Jane
1991 Pretty Hattie’s Baby Hattie шығарылмады
1992 Құмарлық балығы Passion Fish Chantelle
1992  Бетти Лу сөмкесіндегі мәлімет The Gun in Betty Lou’s Handbag Attorney Ann Orkin
1993 Махабаттағы байлық Rich in Love Rhody Poole
1993 Жүрек және жан дүние Heart and Souls Penny Washington
1993 Бофа! Bopha! Rosie Mangena
1994 Құмар ойын Blue Chips Lavada McRae
1994 Круклин Crooklyn Carolyn Carmichael
1994 Фрейзьер Frasier камео Эпизод: «The Botched Language of Cranes»
1995 Құрақ көрпе How to Make an American Quilt Marianna
1995 Фортепиано сабақтары The Piano Lesson Berniece
1996 Жұлдызды жол:алғашық контакт Star Trek: First Contact Lily Sloane
1996 Гулливер саяхаты
Gulliver’s Travels Queen of Brobdingnag
1996 Алғашқы қорқыныш Primal Fear Judge Miriam Shoat
1996 Мені үйге шығарып сал Follow Me Home Evey
1996 Болашаққа қадам A Step Toward Tomorrow Dr. Sandlin
1997 Үйлену тойында The Member of the Wedding Berenice Sadie Brown
1997 Мисс Эверстің балалары Miss Evers' Boys Eunice Evers
1998 Бұлаққа қайту Down in the Delta Loretta Sinclair
1998 Бөлім Homicide: Life on the Street Dr. Roxanne Turner Эпизод: «Mercy»
1999 Күлкілі валентинкалар Funny Valentines Joyce May
1999 Тілек ағашы The Wishing Tree Clara Collier
1999 Доктор Мамфорд Mumford Lily
2000 Не дайындаймыз? What’s Cooking? Audrey Williams
2000 Жүрек мерекесі Holiday Heart Wanda
2000 Жүрек және махаббат Love & Basketball Camille Wright
2000 Динозавр Dinosaur Plio дыбыстау
2001  Ка-Пэкс ғаламшары K-PAX Claudia Villars
2002 Дебр Уингер Searching for Debra Winger в роли себя
2002 Тронберридің жабайы отбасы The Wild Thornberrys Movie Akela дыбыстау
2003 Әнші детектив The Singing Detective Chief of Staff ән салушы детектив
2003 Жер ядросы The Core Talma Stickley
2003 Радио Radio Principal Daniels
2003 Уақыт A Wrinkle in Time Mrs. Whatsit
2003 Практика The Practice Denise Freeman «Final Judgement» және «Down the Hatch» эпизодтары
2004 Ұмытылған The Forgotten' Detective Anne Pope
2005 Сұлулық салоны Beauty Shop Miss Josephine
2006 Жаңашылдық Something New Joyce McQueen
2005-2006 Үй йелері Desperate Housewives Betty Applewhite 26 эпизод
2006 Ырғақты ұста Take the Lead Principal Augustine James
2007 Холлис Вудс картинкалары Pictures of Hollis Woods Edna Reilly
2008 Америкалық Фиалка American Violet Alma Roberts
2008 Аңшылар отбасы The Family That Preys Элис Пратт
2008 Америкалық шығыс AmericanEast Angela Jensen
2008 Менің жеке жауым My Own Worst Enemy Mavis Heller 9 эпизод
2009-2010 Үш өзен Three Rivers Dr. Sophia Jordan 12 эпизод
2009 Маған дейін жет Reach for Me Evelyn
2010-2011 Мемфис Бит Memphis Beat Lt. Tanya Rice 20 эпизод
2010, 2012 Нағыз қан True Blood Ruby Jean Reynolds 5 эпизод
2011
Grey’s Anatomy Justine Campbell «Heart Shaped Box» эпизоды
2012 Болат магнолии Steel Magnolias Ouiser
2013
Copper Хэтти Лемастер 6 эпизод
2013 12 жылдық құлдық 12 Years a Slave Harriet Shaw
2014 Аннабель қарғысы
Annabelle Эвелин
2014-2015 Жұмыстар жайы State of Affairs Президент США Констанс Пэйтон 13 эпизод
2015 Миссисипидегі серуен Mississippi Grind
2015 Knucklehead Шейла
2016 Люк Кейдж Luke Cage Мэрайя Диллард

Дереккөздер[өңдеу]