Вьетнамдағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Вьетнамның 8 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 5 нысан мәдени, 1 табиғи және 1 - аралас критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Вьетнам аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 7 нысан үміткер ретінде тіркелген[2], олардың ішінде 1 нысан мәдени, 3 табиғи және 3 - аралас критерийлар бойынша іліккен.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Hue Porte Citadelle.jpg Хюэ ескерткіштер кешені Хюэ қаласы XIX ғ. 1993 678 iii, iv
2 Asia Cruise Junk in Halong bay.JPG Халонг айлағы Куангнинь провинциясы 1994, 2000 672 vii, viii
3 5828772hoi-an.jpg Хойан тарихи қаласы Куангнам провинциясы XV — XIX ғ. 1999 948 ii, v
4 My Son B5.jpg Мишон ғибдатханасы Куангнам провинциясы IV — XIII ғ. 1999 949 ii, iii
5 Phongnhakebang2.jpg Фонгня-Кебанг ұлттық паркі Куангбинь провинциясы 2003 951 viii
6 Bắc Môn.JPG Ханойдағы Тханглонг императорлар қамалы Ханой XI ғ-дан бастап 2010 1328 ii, iii, vi
7 Tay Do castle South gate.JPG Хо әулетінің қамалы Тханьхоа провинциясы XIV  ғ-дан бастап 2011 1358 ii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 VN Chua Huong1 tango7174.JPG Хош иісті пагода
(вьетн. Quần thể di tích và danh thắng Hương Sơn)
Ханой 1991 960
2 Ba Be Lake 6464.jpg Бабе
(вьетн. Hồ Ba Bể)
Баккан 1997 957 viii, ix
3 Da co Sa Pa.jpg Шападағы петроглифтар
(вьетн. Khu bãi đá chạm khắc cổ tại Sa Pa)
Шапа
Лаокай
1997 959
4 Cat Tien National Park.jpg Каттьен ұлттық паркі
(вьетн. Vườn quốc gia Cát Tiên)
Донгнай, Ламдонг, Биньфыок 2006 5070 vii, ix, x
5 Flag of Vietnam.svg Конмоонг үңгірі
(вьетн. Hang Con Moong)
Тханьхоа, Ниньбинь 2006 5072
6 QD Catba2.jpg Катба архипелагы
(вьетн. Quần đảo Cát Bà)
Куангнинь 2011 5638 ix, x
7 Núi Yên Tử.jpg Йенты алып-ландшафтты кешені
(вьетн. Quần thể di tích danh thắng Yên Tử)
Куангнинь, Бакзянг 2014 5940 ii, iii, v, vi, vii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. UNESCO World Heritage Centre - Tentative Lists

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]