Германиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Германияның 39 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 36 нысан мәдени, 3 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Германия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 7 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Aachen Germany Imperial-Cathedral-01.jpg Ахен соборы
(нем. Aachener Dom)
Ахен қаласы VIII-IX ғ. 1978 3 i, ii, iv, vi
2 Speyer---Cathedral---South-View---(Gentry).jpg Шпайер соборы
(нем. Dom zu Speyer)
Шпайер қаласы
Рейнланд-Пфальц
XI ғ. 1981 168 ii
3 Gartenbrunnen der Würzburger Residenz.JPG Вюрцбург қаласындағы епископ резиденциясы
(нем. Würzburger Residenz mit Hofgarten und Residenzplatz)
Вюрцбург қаласы
Бавария
XVIII ғ. 1981 169 i, iv
4 Wieskirche boenisch okt 2003.jpg Висадағы қажылар шіркеуі
(нем. Wallfahrtskirche auf der Wies)
Вис деревнясы
Штайнгаден коммуннасы
Бавария
XVIII ғ. 1983 271 i, iii
5 Schloss Augustusburg Bruehl.jpg Брюль қаласындағы Аугустусбург сарайы және Фалькенлуст аңшылар қорғаны
(нем. Schlösser Augustusburg und Falkenlust in Brühl)
Брюль қаласы
Солтүстік Рейн — Вестфалия
XVIII ғ. 1984 288 ii, iv
6 Хильдесхайм қаласындағы Әулие Марияның кафедралық соборы және Әулие Михаил шіркеуі
(нем. Dom St. Mariae und Michaeliskirche in Hildesheim)
Хильдесхайм
Төменгі Саксония
XI ғ. 1985 187 i, ii, iii
7 Trier Porta Nigra BW 3.JPG Трир қаласынағы ежелгі рим ескерткіштері, кафедралық собор және құда ана шіркеуі
(нем. Römische Baudenkmäler, Dom und Liebfrauenkirche in Trier)
Трир қаласы
Рейнланд-Пфальц
I-III ғ. 1986 367 i, iii, iv, vi
8 Lübeck Holstentor.jpg Любек қаласы
(нем. Historische Hansestadt Lübeck)
Любек
Шлезвиг-Гольштейн
XV-XVI ғ. 1987 272 iv
9 Potsdam Orangerieschloss.jpg Потсдам және Берлинның сарайлары мен парктері
(нем. Schlösser und Gärten von Potsdam und Berlin)
Потсдам және Берлин
Бранденбург және Берлин
17301916 1990, 1992, 1999 532 i, ii, iv
10 Kloster Lorsch 03.jpg Лорш қаласынағы монастырь және капелла
(нем. Abtei und Altenmünster des Klosters Lorsch)
Лорш
Гессен
VIII-IX ғ. 1991 515 iii, iv
11 Rammelsberg.jpg Раммельсбергтегі көне кен орындары, Гослар тарихи қаласы және су іркуіш құрылыстары
(нем. Bergwerk Rammelsberg und die Altstadt von Goslar)
Гослар қаласы
Төменгі Саксония
XV-XIX ғ. 1992 623 i, iv
12 Bamberger Dom BW 6.JPG Бамберг қаласы
(нем. Altstädte von Bamberg)
Бамберг қаласы
Бавария
XII-XVIII ғ. 1993 624 ii, iv
13 Maulbronn Hof und Kirche.jpg Маульбронн монастырі
(нем. Zisterzienserabtei Kloster Maulbronn)
Маульбронн қаласы
Баден-Вюртемберг
XII ғ. 1993 546 ii, iv
14 Quedlinburg asv2018-10 img03 Castle.jpg Кведлинбургтағы көне қала және шіркеу
(нем. Stiftskirche und Altstadt Quedlinburg)
Кведлинбург қаласы
Саксония-Анхальт
1994 535 iv
15 VH Eingang pano.jpg Фёльклинген қаласынағы темір өндеу зауыты
(нем. Eisenhütte in Völklingen)
Фёльклинген қаласы
Саар
XIX-XX ғ. 1994 687 ii, iv
16 Grube Messel fg12.jpg Мессель карьері
(нем. Grube Messel)
Дармштадт-Дибург
Гессен
б.з.б. 57—36 млн жыл 1995 720 viii
17 Koelner Dom bei Nacht 1 RB.JPG Кёльн соборы
(нем. Kölner Dom)
Кёльн қаласы XIII-XIX ғ. 1996 292 i, ii, iv
18 Bauhaus.JPG Веймар және Дессау қалаларындағы Баухауз архитектуралық мектебінің ескерткіштері
(нем. Bauhaus-Stätten: Bauhaus Dessau, Kunstschule und Kunstgewerbeschule Weimar, Musterhaus Am Horn)
Веймар және Дессау қалалары
Тюрингия және Саксония-Анхальт
XX ғ. 1996 729 ii, iv, vi
19 Wittenberg Lutherhaus.JPG Айслебен және Виттенберг қалаларындағы Мартин Лютермен байланысты жерлері
(нем. Lutherstädte Eisleben und Wittenberg)
Айслебен және Виттенберг қалалары
Саксония-Анхальт
XV-XVI ғ. 1996 783 iv, vi
20 Goethe Schiller Weimar.jpg «Классикалық Веймар»
(нем. Klassisches Weimar)
Веймар қаласы
Тюрингия
XVIII-XIX ғ. 1998 846 iii, vi
21 AlteNationalgalerie 1a.jpg Берлиндағы Мұражайлы арал
(нем. Museumsinsel in Berlin)
Берлин қаласы XIX-XX ғ. 1999 896 ii, iv
22 Wartburg2004.JPG Вартбург бекеті
(нем. Wartburg bei Eisenach)
Эйзенах қаласы
Тюрингия
XI ғ. 1999 897 iii, vi
23 Schloss Mosigkau.JPG Дессау-Вёрлиц парктар кешені
(нем. Dessau-Wörlitzer Gartenreich)
Дессау және Вёрлиц қалалары
Саксония-Анхальт
XVIII ғ. 2000 534 ii, iv
24 StGeorgReichenau-pjt.jpg Райхенау монастырлер аралы
(нем. Klosterinsel Reichenau im Bodensee)
Боденсе көлі
Баден-Вюртемберг
VII-XI ғ. 2000 974 iii, iv, vi
25 Zollverein Schacht 12.jpg Цольферайн көне көмір шахтасы
(нем. Zeche Zollverein und Kokerei Zollverein)
Эссен қаласы
Солтүстік Рейн — Вестфалия
XX ғ. 2001 975 ii, iii
26 Mittelrhein Burg Katz.jpg Орта Рейн алабы
(нем. Kulturlandschaft Oberes Mittelrheintal zwischen Bingen/Rüdesheim und Koblenz)
Рейндағы Бинген және Кобленц қалаларының арасындағы ұзындығы 65 км Рейн өзенінің алабы
Рейнланд-Пфальц
2002 1066 ii, iv, v
27 Stralsund St Nikolai St Jakobi.jpg Висмар және Штральзунд қалаларының тарихи орталықтары
(нем. Die historischen Altstädte Stralsund und Wismar)
Висмар және Штральзунд қалалары XIV-XVIII ғ. 2002 1067 ii, iv
28 Bremen-rathaus.jpg Бремен ратушасы және Бремен Роланд мүсіні
(нем. Bremer Rathaus und Bremer Roland)
Бремен қаласы XV ғ. 2004 1087 iii, iv, vi
29 Puecklerpark.jpg Мускау паркі
(нем. Fürst-Pückler-Park Bad Muskau)
ең жақын елді мекен: Бад-Мускау қаласы XIX ғ. 2004 1127 i, iv
30 Weißenburg Porta decumana1.jpg Рим империясының бекеттері
(нем. Obergermanisch-Rätischer Limes)
Германияның солтүстік-шығысынан оңтүстік-шығысына қарай Дунайға қарай орналасқан ұзыдығы км жер телімі II ғ. 1987, 2005 430 i, ii, iii, iv, vi
31 Regensburg 08 2006 2.jpg Регенсбургтағы ежелгі қала
(нем. Altstädte von Regensburg)
Регенсбург қаласы
Бавария
XI-XIII ғ. 2006 1155 ii, iii, iv
32 Hufeisensiedlung.jpg Модернизм заманыда салынған Берлиндегі тұрғын кешендері
(нем. Siedlungen der Berliner Moderne)
Берлин қаласы XX ғ. 2008 1239 ii, iv
33 Phoca vitulina and Halichoerus grypus on Sandplate.jpg Ваттен теңізі
(нем. Wattenmeer der Nordsee)
Төменгі Саксония, Шлезвиг-Гольштейн
Нидерландымен бірге Flag of the Netherlands.svg, Даниямен бірге Flag of Denmark.svg))
2009, 2014 1314 viii, ix, x
34 Hainich fg07.jpg Карпат тауларындағы соны ормандар мен Шорфхайде шамшат орман алабы
(нем. Urwaldartige Buchenwälder Deutschlands)
Бранденбург, Гессен, Мекленбург - Алдынғы Померания, Тюрингия
Словакиямен бірге Flag of Slovakia.svg, Украинамен бірге Flag of Ukraine.svg)
2007
2011
1133 ix
35 Alfeld Fagus-Werke 1-2005.jpg Фагус фабрикасы
(нем. Fagus-Werk in Alfeld)
Альфельд қаласы
Төменгі Саксония
19111914 2011 1368 ii, iv
36 Pfahlbauten Unteruhldingen 2005 05.jpg Альпының маңындағы тарихтан бұрынғы бағана үстіндегі тұрғын жайлар
(нем. Prähistorische Pfahlbauten um die Alpen)
(18 пункт )
Бавария, Баден-Вюртемберг
Франциямен Flag of France.svg, Швейцариямен Flag of Switzerland.svg, Австриямен Flag of Austria.svg, Италиямен Flag of Italy.svg, Словениямен Flag of Slovenia.svg)
б.з.б.V -I мыңжылдық 2011 1363 iii, v
37 Bayreuth Markgraefliches Opernhaus 2002.jpg Маркграф опера театры
(нем. Markgräfliches Opernhaus in Bayreuth)
Байройт қаласы
Бавария
17441748 2012 1379 i, iv
38 Bergpark wilhelmshoehe grosse fontaene.jpg Вильгельмсхёэ таулы паркі
(нем. Bergpark Wilhelmshöhe)
Кассель қаласы
Гессен
16961866 2013 1413 iii, vi
39 Corvey 2.png Корвей аббаттығы
(нем. Abtei und Schloss Corvey)
Хёкстер қаласы
Солтүстік Рейн — Вестфалия
822 2014 1447 ii, iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Hamburg-090613-0266-DSC 8363-Speicherstadt.jpg Гамбургтағы пакгауздардың Шпайхерштадт көне кешені және Чилихаус ғимараты
(нем. Speicherstadt und Chilehaus mit dem Kontorhausviertel in Hamburg)
Гамбург қаласы 18831928
19221924
1999 1367 i, iii, iv
2 Francke Foundations in Halle.JPG Галледегі Франкенің қорының ғимараттары
(нем. Franckesche Stiftungen in Halle an der Saale)
Галле қаласы
Саксония-Анхальт федералды жері
16951748 1999 1368 iii, iv, vi
3 Naumburger Dom 3.jpg Наумбург соборы және Зале мен Унструт өзендерінің ландшафты
(нем. Naumburger Dom und die Landschaften entlang der Saale und der Unstrut)
Наумбург қаласы
Саксония-Анхальт федералды жері
12131260 1999 1369 i, iii, iv
4 Corbu weissenhof lores.jpg Ле Корбюзьенің сәулет жұмыстары
(нем. Das architektonische Werk Le Corbusiers)
Штутгарт қаласы
Баден-Вюртемберг федералды жері
1927 2007 5118 i, ii, vi
5 Danewerk.JPG160px Викингтар заманының тарихы жерлері мен артефакттары
(нем. Danewerk/Haithabu)
* Даневирке
* Хедебю
Шлезвиг-Гольштейн федералды жері VII ғ. бастап 2011 5591 iii
6 Pano keilberg fichtelberg.jpg Кенді таулардың мәдени ландшафты
(нем. Mining Kulturlandschaft Erzgebirge)
Саксония азат мемлекеті федералды жері XVI ғ. бастап 2012 5776 ii, iii, iv, v, vi
7 Altes Dampfbad Baden-Baden.JPGKurhausbad Bad Kissingen - außen.JPG Еуропаның әйгілі батпақ шипажайлары
(нем. Baden-Baden/Bad Kissingen/Bad Ems/Bad Homburg vor der Höhe/Wiesbaden/Bad Pyrmont)
* Баден-Баден
* Бад-Киссинген
* Бад-Эмс
* Бад-Хомбург
* Висбаден
* Бад-Пирмонт
Баден-Вюртемберг, Бавария, Рейнланд-Пфальц, Гессен, Төменгі Саксония федералды жерлер XIX ғ. бастап 2014 5934 ii, iii, iv, vi

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Германиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 6 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]