Гриффитс Рэйчел

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Рэйчел Гриффитс
Rachel Griffiths
Сурет
Гриффитс 2012 жылы
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі

Рэйчел Энн Гриффитс

Туған күні

18 желтоқсан 1968(1968-12-18) (50 жас)

Туған жері

Мельбурн, Аустралия

Азаматтығы

 Аустралия

Белсенді жылдары

1991

Рэйчел Энн Гриффитс (ағыл. Rachel Anne Griffiths, 1968 жылдың 18 желтоқсанында дүниеге келген ) — аустриялық актриса, сценарист және режиссер, 1994 жылғы «Мюриэл үйлену тойы» фильміндегі рөлінен кейін ол танымал бола бастады. Сонымен қатар Гриффитс «Клиент әрқашан өлі» (20012005) телесериалындағы Бренд Ченовитч рөлімен және «Бауырлар мен сіңілдер» (20062011) телесериалындағы Сара Уокер рөлімен де ел арасында кеңінен таралған болып есептеледі.

Кино әлеміндегі жұмыстар Гриффитске көптеген марапаттар мен номинациялар әкелді, мысалға айта кететін болсақ, 1999 жылғы «Оскар» премиясы, 2002 жылғы «Алтын глобус»  премиясы, сонымен қатар, «АҚШ киноактерлер Гилдиясы» екі марапаты. Ол бұнымен қоса, «Эмми» премиясының төрт номинациясының төрт мәрте йегері болған: 2002, 2003, 2007 және 2008 жылдары. Бұдан бөлек актриса 1994, 2006, 2009 жылдары «Аустралия кинокртиктері» премиясын үш мәрте ұтып алған болатын. 

Ерте өмірі[өңдеу]

Гриффитс 1968 жылы Голд-Котста өнер пәнінің мұғалімім мен мектепе консултантының отбасында дүниеге келген. Ол бес жасында ата-анасымен және екі кіші бауырларымен бірге Мальбурнға қоныс аударған. Оған 11 жас толғанда, оның әкесі үйден 18-жасар қыз үшін кетіп қалған болатын. 

Фильмография[өңдеу]

Жылы Қазақша атауы Ағылшынша атауы Рөлі Ескертпе
1994 Мюриэльдің үйлену тойы Muriel’s Wedding Rhonda Epinstall
1996 Бәрі осылай жасайды Così Люси
1996 Джуд Jude Арабелла
1996 Революция балалары Children of the Revolution Анна
1997 Менің ұлым — фанат My Son the Fanatic Bettina/Sandra
1997 Жақын досымның үйлену тойы My Best Friend’s Wedding Саманта Ньюхаус
1998 Гиганттардың арасында Among Giants Джерри
1998 Хилари және Джеки Hilary and Jackie Hilary du Pré
1998 Эми Amy Tanya Rammus Номинация — Премия Австралийской академии кинематографа и телевидения за лучшую женскую роль

Номинация — Аустралия кинокритиктерінің екінші дәрежедегә үздік әйел рөлі үшін арнаған премиясы

1998 Ажырасқан Джек Divorcing Jack Lee Cooper
1999 Мен, қайтадан мен және қайта мен Me Myself I Pamela Drury Аустралиялық академияның кинеметограф және үздік әйел рөліне арнаған премиясы

Аустралия кинокритиктерінің екінші дәрежедегә үздік әйел рөлі үшін арнаған премиясы

2001 Нағыз Анна-Мари Very Annie Mary Annie Mary Pugh
2001—2005 Клиент әрқашан өлі Six Feet Under Brenda Chenowith 63 эпизод
2001 Кокаин Blow Ermine Jung
2001 Ағылшындық цирюльник Blow Dry Sandra
2002 Ұырының сөзі The Hard Word Carol Номинация — Аустралиялық академияның кинеметограф және үздік әйел рөліне арнаған премиясы
2002 Жаңа The Rookie Lorri Morris
2003 Банда Келли Ned Kelly Susan Scott
2005 Періште Angel Rodriguez Nicole
2006—2011 Бауырлар мен сіңілдер Brothers and Sisters Sarah Walker 109 эпизод
2006 Алға қадам Step Up Director Gordan
2008 Ай Comanche Moon Inez Scull Мини-сериал
2009 Сымбатты Кейт Beautiful Kate Sally Аустралиялық академияның кинеметограф және үздік әйел рөліне арнаған премиясы 

Аустралия кинокритиктерінің үздік әйел рөлі үшін арнаған премиясы

2010 Рейк Rake Eddie Langhorn 1 эпизод
2011 Жалынды человек Burning Man Miriam
2012 Джулиана Ассанждың әңгімесі Underground: The Julian Assange Story Christine Assange Телефильм
2013 Paper Giants: Magazine Wars Dulcie Boling Мини-сериал
2013 Лагерь Camp MacKenzie Greenfield 10 эпизод
2013 Митер Бэксті құқар Saving Mr. Banks Aunt Ellie
2016 Ұяттың елесімен Hacksaw Ridge Bertha Doss

Дереккөздер[өңдеу]