Джеймс Эндрю Рашинг

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Джеймс Эндрю Рашинг
Сурет
Негізгі ақпарат
Қайтыс болған күні

8 маусым 1971(1971-06-08)

Қайтыс болған жері

Нью-Йорк

Белсенділік жылдары

19241971

Мемлекет

АҚШ

Мамандықтары

музыкант, әнші

Жанрлары

джаз, блюз

Джеймс Эндрю Рашинг (ағыл. James Andrew Rushing, Джимми Рашинг (ағыл. Jimmy Rushing) деген атпен белгілі; 16 тамыз 1901 жылы АҚШ-тағы Оклахома штатындағы Оклахома қаласында дүниеге келген — 8 маусым 1972 жылы АҚШ-тағы Нью-Йоркта дүниеден өткен) — америкалық джаз стилінде ән айтатын әнші.

Өмірбаяны[өңдеу]

Джеймс рашинг музыканттар отбасында туылды. Оның әкесі сырнайшы, ал анасы және ағасы әнші болған. Рашинг музыкалық теорияны Oklahoma City's Douglass High School мектебінен үйренді. Сосын Огайодағы Wilberforce University университетінде білім алуын жалғасытырды. Алғашында Рашинг скрипкада ойнап үйренді. Блюздық музыка үйрену кезінде оған McKinney's Cotton Pickers тобындағы өз ағалары Уэсли Мэннин және Джордж Томас үлгі болды.

1921 жылы ол лос-анджелеске келді. Бұл жерде ол алғаш рет роялда ойнап үйренді және Джелли Ролл Мартонның коллективіне қосылды.

1926 жылы Джимми Рашинг музыка саласында жұмыс істеуді тоқтатты. Ол Оклахомаға қайта оралып кафеде жұмыс жасады.

1927 жылы ол Литтл-рок Арканзастағы Page's Blue Devils оркестрінде ән айта бастады.

1929 жылы топтың басқа қатысушылары сияқты Канзас қаласынан шыққан Бенни Моутеннің тобына қосылады.

Моутеннің қазасынан кейін 1935 жылы Джимми Рашинг Каунт Бэйсидің оркестріне қосылады және осы коллективтің құрамында көп уақыт бойы жұмыс атқарады. Каунт Бэйси оркестрінде 1942 жылы Каунт Бэйси оркестрінің құрамында болған кезде Джимми Рашинг өзінің ең атақты хиті Mr. Five by Five әнін жазды. Бір қызығы, Каунт Бэйси коллективіндегі табыстың ең көп бөлігін Джимми Рашинг әкелген.

Шамамен 1950-жылдары Каунт бэйси оркестрі жойылды және Джимми рашинг өзінің жеке сольді карьерасын бастады. Осы уақыт аралығында ол әртүрлі коллективтермен бірге жұмыс жасады.1958 жылы ол Дюк Эллингтонмен бірге Jazz Party пластинкасын жазды.

1960 жылы атақты кул-джаз The Dave Brubeck Quartet коллективімен бірге жұмыс жасады. Бір критиктің бағасынан кейін бұл пластинка күтпеген өте көп мөлшерде табыс әкелді.

1958 жыыл Джимми Рашинг Ұлыбританияға бірнеше гастролдік сапарларға барып келді.

2009 жылы осы жердегі бір жазба қойылымы компакт-дискке қосылды.

Белгілі дискографиялар[өңдеу]

1955: Jimmy Rushing Sings the Blues

1955: Listen to the Blues

1956: Cat Meets Chick

1957: The Jazz Odyssey of James Rushing Esq.

1958: Little Jimmy Rushing and the Big Brass

1958: If This Ain't the Blues

1960: Brubeck and Rushing – The Dave Brubeck Quartet featuring Jimmy Rushing

1960: Rushing Lullabies

1960: Jimmy Rushing and the Smith Girls

1963: Five Feet of Soul

1964: Two Shades of Blue

1967: Every Day I Have the Blues

1967: Gee, Baby, Ain't I Good to You

1967: Who Was It Sang That Song?

1967: Blues and Things with

1968: Livin' the Blues

1986: Sent for You Yesterday

1971: The You and Me That Used to Be

1971: Goin' to Chicago

Дереккөздер[өңдеу]