Елдер арасында бөлінген аралдар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Аралдардың көпшілігі бір елге немесе мүлдем тиесілі емес. Бұл тізімге аумағы екі немесе одан да көп елдер арасындағы мемлекеттік шекараға бөлінген бірнеше аралдар кіреді.

Теңіз аралдары[өңдеу]

Арал Ауданы,
км²
Мемлекеттер[1] Карта
Жаңа Гвинея 785 753[2]  Индонезия (53.5 %)

 Папуа — Жаңа Гвинея (46.5 %)

New guinea blank.svg
Калимантан 748 168[2]  Индонезия (73 %)

 Малайзия (26 %)
Үлгі:BR (1 %)

Borneo2 map russian names.svg
Ирландия 81 638[2]  Ирландия (83 %)

 Ұлыбритания (17 %)

Ei-map rus.svg
Гаити 73 929[2]  Доминикан Респ. (65 %)

 Гаити (35 %)

La Española.svg
Исла-Гранде (Отты жер) 47 992[2]  Чили (56 %)

 Аргентина (44 %)

Isla Grande de Tierra del Fuego.png
Тимор 28 418[2]  Индонезия (53 %)

 Тимор-Лесте (47 %)

Timor-map.png
Кипр 9 234[2] Де-юре

 Кипр (97 %)
Ұлыбритания Егемен әскери базалар кротири мен Декелия (3 %)
Де-факто
 Кипр (60 %)
Солтүстік Кипр Түрік Республикасы Солтүстік Кипр (35 %)
Ұлыбритания Егемен әскери базалар Акротири мен Декелия (3 %)
Біріккен Ұлттар Ұйымы Кипрдегі БҰҰ буферлік аймағы (2 %)

CYPRUS MAP.png
Себатик 452,2[2]  Индонезия

 Малайзия

Остров Себатик.png
Узедом 445[3]  Германия (79 %[3])

 Польша (21 %)

Usedom Karte.svg
Сен-Мартен 91,9[2]  Франция (61 %)

 Нидерланд (39 %)

Saint martin map.PNG
Катая 0,71  Финляндия

 Швеция[4]

Катая.svg
Фахд королінің көпірі жасанды аралдар 0,66[5]  Сауд Арабиясы

 Бахрейн

Остров на мосту Короля Фадха.svg
Меркет 0,03  Финляндия (50 %)

 Швеция (50 %)

Märket ru.svg
Койлуото[6] < 0,03  Финляндия (>50 %)

 Ресей (<50 %)

Карта острова Койлуото.svg
Жаңа Жер[7]  Украина (>50 %)

 Румыния (<50 %)

Канада және Гренландияның (Дания аумағы) құрлықтық қайраңын бөлетін сызық Ганс аралы арқылы өтеді. Екі жақ та Ганс аралын өздерікі деп санайды. Аралдан мемлекеттік шекара арқылы өтетін бөлу қайраңы желісі айтылды, бірақ қолдамады.

Көл аралдары[өңдеу]

Өзен аралдары[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Жақшада аралдың иемденген аумағы.
  2. a b c d e f g h i Islands by land area. UN system-wide Earthwatch. United Nations Environment Programme (18 ақпан 1998). Басты дереккөзінен мұрағатталған 6 шілде 2012.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 27 қыркүйек 2009.
  3. a b Margedant Udo Politische Landeskunde Mecklenburg-Vorpommern — Mecklenburg-Vorpommern: Landeszentrale für politische Bildung. — P. 89.
  4. Карта Инакари, финской части Катаи 65°41′59″ с. е. 24°10′08″ ш. б. / 65.699644° с. е. 24.168781° ш. б. / 65.699644; 24.168781 (G) (O) (Я)
  5. Border Station. King Fahd Causeway. King Fahd Causeway Authority. Басты дереккөзінен мұрағатталған 25 желтоқсан 2012.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 27 қыркүйек 2009.
  6. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
  7. Рiчка Дунай вiд порту Ренi до Гирла // Держгiдрография. 2011