Ел тізімі (миллионер қалалар саны)

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Төменде миллионер қалалар саны бойынша елдер тізімі көрсетілген.

Миллионер қалалар тарихы[өңдеу]

Миллионер қалаларға тұрғындар саны 1 миллионнан асқан қалалар жатады. Әлемдегі ең алғаш тұрғындар саны миллионға жеткен қала Рим қаласы болған[1]. Әлемнің жаңа тарихындағы алғашқы миллионер қала 1800 жылы Жапониядағы Эдо (қазіргі Токио) қаласы болған. 1850 жылы миллионер қала екеу болса, 1985 жылы ондай қала саны 273-ке жеткен[2].
Эдо қаласының көрінісі, 1865-1866 жж.

Миллионер қалалар саны бойынша елдер тізімі[өңдеу]

Мемлекет Миллионер қалалар саны Атаулары
1  Қытай 96[3][4] Аньшань, Аньян, Баотоу, Бейжің, Бэньси, Вэньчжоу, Гирин, Гонконг, Гуанчжоу, Гуанъюань, Гуйян, Далянь, Датун, Дацин, Дунгуань, Дэян, Жичжао, Инкоу, Ичан, Кайфэн, Куньмин, Ланьчжоу, Линьфынь, Лицзян, Лоян, Лючжоу, Ляоян, Пуян, Нанкин, Наньнин, Наньчан, Наньчун, Наньян, Нинбо, Паньчжихуа, Пиндиншань, Пуэр, Сиань, Синин, Синьсян, Синьян, Сучжоу, Сюйчжоу, Сямынь, Тайань, Тайчжоу, Тайюань, Таншань, Тяньцзинь, Уси, Ухань, Үрімжі, Фошань, Фусинь, Фучжоу, Фушунь, Ханчжоу, Ханьдань, Харбин, Хух-Хото, Хэган, Хэфэй, Хуайбэй, Хуайнань, Хуанши, Цзинань, Цзыбо, Цзыгун, Цзямусы, Циндао, Циньхуандао, Цицикар, Чанчжоу, Чанчунь, Чанша, Чжанцзякоу, Чжаньцзян, Чжуншань, Чжухай, Чжэнчжоу, Чэнду, Чэндэ, Чунцин, Шанхай, Шаньтоу, Шаогуань, Шаоян, Шицзячжуан, Шэньчжэнь, Шэньян, Эчжоу, Яань, Янчжоу, Янчэн, Яньань, Яньтай
2  Үндістан 37[5] Агра, Аллаһабат, Амритсар, Асансол, Аурангабат, Ахметабат, Бангалор, Бхопал, Вадодара, Варанаси, Виджаявада, Вишакхапатнам, Дели, Джабалпур, Джайпур, Джамшедпур, Дханбад, Индаур, Калькутта, Кальян, Канпур, Кочин, Коямпуттур, Лакхнау, Лудхияна, Мадурай, Мирут, Мумбаи, Нагпур, Нашик, Патна, Пуна, Раджкот, Сурат, Фаритабат, Хайдарабат, Ченнай[6]
3  Бразилия 17[7][8] Белен, Белу-Оризонти, Бразилиа, Гояния, Гуарульюс, Кампинас, Куритиба, Манаус, Масейо, Порту-Алегри, Ресифи, Рио-де-Жанейро, Сальвадор, Сан-Гонсалу, Сан-Луис, Сан-Паулу, Форталеза
4  Ресей 15[9][10] Волгоград[11], Екатеринбург, Қазан, Мәскеу[12], Төменгі Новгород, Новосібір, Омбы, Пермь, Ростов-на-Дону, Самара, Санкт-Петербург[13], Үфі, Челябі
5  Индонезия 14[14] Бандуң, Батам, Бекаси, Богор, Депок, Джакарта, Макасар, Медан, Палембанг, Пеканбару, Семаранг, Сурабая, Тангеранг, Тангеранг-Селатан
6  Жапония 12[15][16] Йокогама, Кавасаки, Кобе, Киото, Нагоя, Осака, Сайтама, Саппоро, Сэндай, Токио, Фукуока, Хиросима
7  Корея Республикасы 10[17] Инчхон, Кваңджу, Пусан, Сеул, Соннам, Сувон, Тэгу, Тэджон, Ульсан, Чханвон
7  Мексика 10[18][19] Гвадалахара, Леон-де-лос-Альдама, Мехико, Монтеррей, Нецауалькойотль, Пуэбла-де-Сарагоса, Сапопан, Сьюдад-Хуарес, Тихуана, Чиуауа
9  АҚШ 9[20][21] Даллас, Лос Анжелес, Нью-Йорк, Сан-Антонио, Сан-Диего, Филадельфия, Финикс, Хьюстон, Чикаго
9  Пәкістан 9[22] Гуджранвала, Исламабад, Карачи, Лахор, Мултан, Пешавар[23], Равалпинди, Файсалабат, Хайдарабат
11  Иран 8[24] Ахваз, Исфаһан, Кередж, Қом, Мешһед, Тебриз, Тегеран, Шираз
12  Нигерия 7[25] Абуджа, Бенин-Сити, Ибадан, Кано, Лагос, Майдугури, Порт-Харкорт
13  Түркия 6[26] Адана, Анкара, Бурса, Газиантеп, Измир, Ыстамбұл
14  Аустралия 5[27][28] Аделаида, Брисбен, Мельбурн, Перт, Сидней
14  Бангладеш 5[29] Газипур, Дакка, Кхулна, Нараянгандж, Читтагонг
14  Оңтүстік Африка Республикасы 5[30] Дурбан, Йоханнесбург, Кейптаун, Претория, Соуэто
17  Венесуэла 4[31] Баркисимето, Валенсия, Каракас, Маракайбо
17  Германия 4[32] Берлин, Гамбург, Кёльн, Мюнхен
17  Ирак 4[33][34] Бағдат, Басра, Мосул, Эрбиль
17  Колумбия 4[35] Барранкилья, Богота, Кали, Медельин
17  Конго Демократиялық Республикасы 4[36] Кананга, Киншаса, Лубумбаши, Мбужи-Майи
17  Марокко 4[37] Касабланка, Марракеш[38], Рабат, Фес
17  Мысыр 4[39] Александрия, Гиза, Каир, Шубра-әл-Хайма
17  Сауд Арабиясы 4[40] Жидда, Медине, Мекке, Эр-Рияд
17  Украина 4[41][42] Днепропетровск, Киев, Одесса, Харьков
17  Филиппиндер 4[43][44] Давао, Калукан, Кесон-Сити, Манила
27  Аргентина 3[45][46] Буэнос-Айрес, Кордова, Росарио
27  Вьетнам 3[47] Хайфон, Ханой, Хошимин
27  Канада 3[48][49] Калгари, Монреаль[50], Торонто
27  Қазақстан 3[51] Алматы[52], Астана, Шымкент[53]
27  Қытай Республикасы[54] 3[55] Гаосюн, Тайбэй, Тайчжун
32  Боливия 2[56] Санта-Крус-де-ла-Сьерра, Эль-Альто
32  БАӘ 2[57] Абу-Даби, Дубай
32  Гана 2[58] Аккра, Кумаси
32  Испания 2[59] Барселона, Мадрид
32  Италия 2[60] Милан, Рим
32  Камерун 2[61] Дуала, Яунде
32  Мьянма 2[62] Мандалай, Янгон
32  Сирия 2[63] Алеппо, Дамаск
32  Судан 2[64] Омдурман, Хартум
32  Ұлыбритания 2[65] Бирмингем[66], Лондон
32  Эквадор 2[67] Гуаякиль, Кито
44  Алжир 1[68] Алжир
44  Ангола 1[69] Луанда
44  Армения 1[70] Ереван
44  Ауғанстан 1[71] Кабул
44  Аустрия 1[72] Вена
44  Әзірбайжан 1[73] Баку
44  Беларусь 1[74][75] Минск
44  Болгария 1[76] София
44  Буркина-Фасо 1[77] Уагадугу
44  Гаити 1[78][79] Порт-о-Пренс
44  Гватемала 1[80] Гватемала
44  Гвинея 1[81] Конакри
44  Гондурас 1[82] Тегусигальпа
44  Грекия 1[83] Афина
44  Грузия 1[84] Тбилиси
434  Доминикан Республикасы 1[85] Санто-Доминго
44  Жаңа Зеландия 1[86] Окленд
44  Замбия 1[87] Лусака
44  Зимбабве 1[88] Хараре
44  Иордания 1[89] Амман
44  Йемен 1[90] Сана
44  Камбоджа 1[91] Пномпень
44  Кения 1[92] Найроби
44  Конго Республикасы 1[93] Браззавиль
44  Солтүстік Корея 1[94] Пхеньян
44  Кот-д’Ивуар 1[95] Абиджан
44  Куба 1[96] Гавана
44  Либерия 1[97] Монровия
44  Ливан 1[98] Бейрут
44  Ливия 1[99] Триполи
44  Мадагаскар 1[100] Антананариву
44  Мажарстан 1[101] Будапешт
44  Малайзия 1[102] Куала Лумпур
44  Мали 1[103] Бамако
44  Мозамбик 1[104] Мапуту
44  Моңғолия 1[105] Ұланбатыр
44  Никарагуа 1[106] Манагуа
44  Өзбекстан 1[107] Ташкент
44  Перу 1[108] Лима
44  Польша 1[109] Варшава
44  Румыния 1[110] Бухарест
44  Сенегал 1[111] Дакар
44  Сербия 1[112] Белград
44  Сингапур 1[113] Сингапур
44  Сомали 1[114] Могадишо
44  Тайланд 1[115] Бангкок
44  Танзания 1[116] Дар-әс-Сәлем
44  Уганда 1[117] Кампала
44  Уругвай 1[118] Монтевидео
44  Франция 1[119] Париж
44  Чехия 1[120] Прага
44  Чили 1[121] Сантьяго
44  Эфиопия 1[122][123] Аддис-Абеба

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Paul Bairoch. Cities and economic development: from the dawn of history to the present — Chicago, 1988
  2. Данные Farlex
  3. Қытайдың үлкен қалалары
  4. This list includes China’s 99 cities with populations over one million as of the 1990 national census. United Nations Statistics Division.
  5. Үндістанның үлкен қалалары
  6. Population of Citys and Towns of India
  7. Бразилияның үлкен қалалары
  8. Бразиля бойынша халық саны 1 шілде 2009 ж.
  9. Ресейдің үлкен қалалары
  10. Список городов Ресейдің с населением более 1 млн человек на сайте Госкомстата
  11. Население Волгограда — 2010 ж.
  12. Мониторинг — 2009 ж. Демография.
  13. ОЦЕНКА ЧИСЛЕННОСТИ ПОСТОЯННОГО НАСЕЛЕНИЯ на 1 қаңтар 2009 ж.
  14. Индонезияның үлкен қалалары
  15. Жапонияның үлкен қалалары
  16. United Nations Statistics Division — Citydata, желтоқсан 2002
  17. Кореяның үлкен қалалары
  18. Мексиканың үлкен қалалары
  19. List of cities in Mexico at allexperts.com
  20. АҚШ үлкен қалалары
  21. Table 5. Estimates of Population Change for Metropolitan Statistical Areas and Rankings: шілде 1, 2007 to шілде 1, 2008 (PDF). 2008 Population Estimates. U.S. Census Bureau (19 наурыз 2009). Тексерілді, 11 қазан 2009.
  22. Пәкістанның үлкен қалалары
  23. Peshawar. Encyclopaedia Britannica. Тексерілді, 14 қаңтар 2008.
  24. Иранның үлкен қалалары
  25. Нигерияның үлкен қалалары
  26. Түркияның үлкен қалалары
  27. Аустралияның үлкен қалалары
  28. 3218.0 - Regional Population Growth, Australia, 2007-08. Australian Bureau of Statistics.
  29. Бангладештің үлкен қалалары
  30. ОАР үлкен қалалары
  31. Венесуэлланың үлкен қалалары
  32. Германияның үлкен қалалары
  33. Ирактың үлкен қалалары
  34. Iraq — Major Cities
  35. Колумбияның үлкен қалалары
  36. Конго ДР үлкен қалалары
  37. Марокконың үлкен қалалары
  38. Recensement Général De La Population Et De L'Habitat De 2004. hcp.ma. Тексерілді, 27 наурыз 2009.
  39. Мысырдың үлкен қалалары
  40. Сауд Арабиясының үлкен қалалары
  41. Украинаның үлкен қалалары
  42. 1 тамыз 2009 ж. Донецк не является городом-миллионером
  43. Philippines in Figures 2008, National Statistics Office of the Philippines
  44. Population and Annual Growth Rates by Region, Province, and Highly Urbanized City: Population Censuses 1995, 2000, and 2007
  45. Аргентинаның үлкен қалалары
  46. INDEC: estimaciones de población
  47. Вьетнамның үлкен қалалары
  48. Канаданың үлкен қалалары
  49. Canada and Canadian Cities
  50. 1 812 723 жителей Монреаля 2001
  51. Қазақстанның үлкен қалалары
  52. Распоряжение администрации Президента Российской Федерации № 1495 «О написании названий государств — бывших республик КСРО и их столиц»
  53. Об изменении численности населения Республики Казахстан с начала 2018 года до 1 июня 2018 года
  54. Қытай Республикасы (Тайвань)) елін халықаралық қатынаста жалпы Тайвань деп атайды
  55. Үлгі:Из
  56. Боливияның үлкен қалалары
  57. БАӘ үлкен қалалары
  58. Гананың үлкен қалалары
  59. Испанияның үлкен қалалары
  60. Италияның үлкен қалалары
  61. Камерунның үлкен қалалары
  62. Мьянманың үлкен қалалары
  63. Сирияның үлкен қалалары
  64. Суданның үлкен қалалары
  65. Ұлыбританияның үлкен қалалары
  66. Население Бирмингема с statistics.gov.uk
  67. Эквадордың үлкен қалалары
  68. Алжирдің үлкен қалалары
  69. 2007 ж.
  70. Арменияның үлкен қалалары
  71. Ауғанстанның үлкен қалалары
  72. Австрияның үлкен қалалары
  73. Әзербайжанның үлкен қалалары
  74. Белоруссияның үлкен қалалары
  75. Минский горисполком
  76. Болгарияның үлкен қалалары
  77. Главные города Буркина Фасо
  78. Port-au-Prince : la capitale d’un pays
  79. Sister Cities Port-au-Prince&Miami
  80. Гватемаланың үлкен қалалары
  81. Гвинеяның үлкен қалалары
  82. Тегусигальпаның халқы
  83. Грекияның үлкен қалалары
  84. Грузияның үлкен қалалары
  85. Доминиканның үлкен қалалары
  86. Auckland’s population rose to about 1,417,000.
  87. Замбияның үлкен қалалары
  88. Зимбабвенің үлкен қалалары
  89. Иорданияның үлкен қалалары
  90. Йеменнің үлкен қалалары
  91. Камбоджаның үлкен қалалары
  92. Кенияның үлкен қалалары
  93. Конгоның үлкен қалалары
  94. Солт. Кореяның үлкен қалалары
  95. Кот-д’Ивуардың үлкен қалалары
  96. Кубаның үлкен қалалары
  97. Либерияның үлкен қалалары
  98. Бейрут халқы
  99. Ливияның үлкен қалалары
  100. Мадагаскардың үлкен қалалары
  101. Венгрияның үлкен қалалары
  102. Малайзияның үлкен қалалары
  103. Малидің үлкен қалалары
  104. Мозамбиктің үлкен қалалары
  105. Моңғолияның үлкен қалалары
  106. Datos Generales de Managua
  107. Өзбекстанның үлкен қалалары
  108. Перудің үлкен қалалары
  109. Польшаның үлкен қалалары
  110. Румынияның үлкен қалалары
  111. Сенегалдың үлкен қалалары
  112. Сербияның үлкен қалалары
  113. Сингапурдың үлкен қалалары
  114. Сомалидің үлкен қалалары
  115. Таиландтың үлкен қалалары
  116. Танзанияның үлкен қалалары
  117. Уганданың үлкен қалалары
  118. Уругвайдың үлкен қалалары
  119. Францияның үлкен қалалары
  120. Чехияның үлкен қалалары
  121. Чилидің үлкен қалалары
  122. Эфиопияның үлкен қалалары
  123. Аддис-Абеба на tripster.ru