Еуропа мемлекеттерінің және тәуелді аймақтарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Еуропа — Азиямен бірігіп жер аумағы бойынша ірі құрлық болып табылатын Еуразияны құрайтын, алты дүние бөліктерінің бірі. Еуропаның жер аумағы — 10 млн км², халқы — 730 млн адам.

Толық мақаласы: Еуропа

Еуропа елдері төрт аймаққа бөлінеді: Батыс, Шығыс, Солтүстік және Оңтүстік. Кейбір географтар бесінші аймақты бөледі — Орталық Еуропа. Қырғи Қабақ Соғыс кезінде Батыс аймаққа капиталисттік, ал Шығысқа — социалисттік мемлекеттерді кіргізген.

Еуропаның жарты шарлардағы орны

Жалпы Еуропада 65 ел: олардың ішінде 50 тәуелсіз мемлекет, 9 тәуелді аймақ және 6 танылмаған республикалар енеді. 14 мемлекет аралдық, 19 — құрлық ішілік және 32-сі теңіздер мен мұхиттарға шығуға мүмкіндіктері бар ел.

Үш мемлекет — Қазақстан, Түркия және Ресей шекарасы көптеген деректер бойынша Еуропаға да Азияға да кіреді; сондай-ақ екі мемлекет (Әзірбайжан және Грузия) көптеген деректер бойынша, соның ішінде ресейлік[1][2] және батыстық[3], деректер бойынша Азия аумағына да Еуропа аумағына да енеді[4][5][6]\, сондай-ақ Закавказья және Кипрдың шекарасы Еуропамен тығыз байланыста.[7].

Сондай-ақ Еуропаға барлық Жерортатеңіздік мемлекеттер де кіреді.

27 мемлекет Еуроодақтың, 25 НАТО блогының мүшесі, ал Еуропа кеңесіне 47 мемлекет енеді.

Еуропа шекарасында дүние жүзіндегі ең алып мемлекет — Ресей, сондай-ақ ең кіші мемлекет (Ватикан) орналасқан.

БҰҰ бойынша Еуропаның аймақталуы

Түсініктемелер[өңдеу]

Негізгі аймақтар[өңдеу]

Батыс Еуропа[өңдеу]

справа

Толық мақаласы: Батыс Еуропа

Батыс Еуропа — негізінен латын тілді мемлекеттерді біріктіріп отырған, геосаяси аймақ.

Аймақта латын әліпбиі басым. Негізгі дін католицизм және протестантизм болып табылады.

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Австрия
(Австрия республикасы)
Flag of Austria.svg
Вена Неміс Еуро &&&&&&&&&&083871.&&&&&083 871
113
&&&&&&&&08206524.&&&&&08 206 524
&&&&&&&&&&&&&091.&&&&&091
&&&&&&&&&&&&0279.500000279,5
&&&&&&&&&&036000.&&&&&036 000
LocationAustria.png
Бельгия
(Королевство Бельгия)
Flag of Belgium.svg
Брюссель Неміс;
нидерланд;
француз
Еуро &&&&&&&&&&032545.&&&&&032 545
&&&&&&&&&&&&0136.&&&&&0136
&&&&&&&010511000.&&&&&010 511 000
&&&&&&&&&&&&0318.&&&&&0318
&&&&&&&&&&&&0309.&10000309,01
&&&&&&&&&&&&&029.81400029,814
LocationBelgium.png
Ұлыбритания[8]
(Ұлыбритания және
Солтүстік Ирландия
Құрама Патшалығы)
Flag of the United Kingdom.svg
Лондон Ағылшын Фунт стерлинг &&&&&&&&&0244820.&&&&&0244 820
&&&&&&&&&&&&&076.&&&&&076
&&&&&&&060776238.&&&&&060 776 238
&&&&&&&&&&&&0247.&&&&&0247
&&&&&&&&&&&01736.3770001 736,377
&&&&&&&&&&030900.&&&&&030 900
LocationUnitedKingdom.png
Германия
(Германия Федеративті Республикасы)
Flag of Germany.svg
Берлин Неміс Еуро &&&&&&&&&0357022.&&&&&0357 022
61
&&&&&&&082310000.&&&&&082 310 000
&&&&&&&&&&&&0231.&&&&&0231
&&&&&&&&&&&02609.&&&&&02609
&&&&&&&&&&031472.&&&&&031 472
LocationGermany.png
Ирландия[8]
(Ирланд Республикасы)
Flag of Ireland.svg
Дублин Ирланд;
Ағылшын
Еуро &&&&&&&&&&070273.&&&&&070 273
&&&&&&&&&&&&0117.&&&&&0117
&&&&&&&&04240000.&&&&&04 240 000
&&&&&&&&&&&&&060.30000060,3
&&&&&&&&&&&&0177.200000177,2
&&&&&&&&&&043600.&&&&&043 600
LocationIreland.png
Лихтенштейн
(Лихтенштейн княздігі)
Flag of Liechtenstein.svg
Вадуц Неміс Швейцар франкі &&&&&&&&&&&&0160.400000160,4
189
&&&&&&&&&&034905.&&&&&034 905
&&&&&&&&&&&&0217.&&&&&0217
&&&&&&&&&&&&&&00.8250000,825
&&&&&&&&&&025000.&&&&&025 000
LocationLiechtenstein.png
Люксембург
(Ұлы Люксембург герцогтігі)
Flag of Luxembourg.svg
Люксембург Люксембург;
Неміс;
француз
Еуро &&&&&&&&&&&02586.4000002 586,4
&&&&&&&&&&&&0176.&&&&&0176
&&&&&&&&&0473000.&&&&&0473 000
&&&&&&&&&&&&0183.&&&&&0183
&&&&&&&&&&&&&033.87000033,87
&&&&&&&&&&071400.&&&&&071 400
LocationLuxembourg.png
Монако
(Монако княздігі)
Flag of Monaco.svg
Монако француз Еуро &&&&&&&&&&&&&&01.9500001,95
193
&&&&&&&&&&035656.&&&&&035 656
&&&&&&&&&&018285.&&&&&018 285
&&&&&&&&&&&&&&00.8700000,870
&&&&&&&&&&027000.&&&&&027 000
LocationMonaco.png
Нидерланд
(Нидерланд патшалығы)
Flag of the Netherlands.svg
Амстердам Нидерланд Еуро &&&&&&&&&&041526.&&&&&041 526
&&&&&&&&&&&&0131.&&&&&0131
&&&&&&&016440133.&&&&&016 440 133
&&&&&&&&&&&&0396.&&&&&0396
&&&&&&&&&&&&0477.400000477,4
&&&&&&&&&&026096.&&&&&026 096
LocationNetherlands.png
Франция
(Француз Республикасы)
Flag of France.svg
Париж француз Еуро &&&&&&&&&0547030.&&&&&0547 030
&&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047
&&&&&&&061875822.&&&&&061 875 822
&&&&&&&&&&&&0114.&&&&&0114
&&&&&&&&&&&02230.&&&&&02230
&&&&&&&&&&028647.&&&&&028 647
LocationFrance.png
Швейцария
(Швейцария Конфедерациясы)
Flag of Switzerland.svg
Берн Неміс;
итальян;
ретороман;
француз
Швейцар франкі &&&&&&&&&&041290.&&&&&041 290
132
&&&&&&&&07489370.&&&&&07 489 370
&&&&&&&&&&&&0181.400000181,4
&&&&&&&&&&&&0230.100000230,1
&&&&&&&&&&030723.&&&&&030 723
LocationSwitzerland.png

Шығыс Еуропа[өңдеу]

справа

Толық мақаласы: Шығыс Еуропа

Шығыс Еуропа — Еуропаның шығыс бөлігінде орналасқан геосаяси аймақ. Жер аумағы бойынша ең үлкен еуропалық аймақ.

Аймақ Византия империясының гүлденуі кезеңінде құрылған.

Негізгі дін православие және католицизм болып табылады. Аймақта кириллица және латиница қолданылады.

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Белоруссия
(Беларусь республикасы)
Flag of Belarus.svg
Минск Белорус;
орыс
Белорус рублі &&&&&&&&&0207600.&&&&&0207 600
83
&&&&&&&&09689800.&&&&&09 689 800
&&&&&&&&&&&&&049.&&&&&049
&&&&&&&&&&&&0130.800000130,8
&&&&&&&&&&013864.&&&&&013 864
LocationBelarus.png
Болгария
(Болгария республикасы)
Flag of Bulgaria.svg
София Болгар Лев &&&&&&&&&0110910.&&&&&0110 910
102
&&&&&&&&07640240.&&&&&07 640 240
&&&&&&&&&&&&&068.90000068,9
&&&&&&&&&&&&&066.11300066,113
&&&&&&&&&&010677.&&&&&010 677
LocationBulgaria.png
Мажарстан
(Венгрия)
Flag of Hungary.svg
Будапешт Мажар Форинт &&&&&&&&&&093030.&&&&&093 030
109
&&&&&&&010059000.&&&&&010 059 000
&&&&&&&&&&&&0108.&&&&&0108
&&&&&&&&&&&&0109.483000109,483
&&&&&&&&&&011218.&&&&&011 218
LocationHungary.png
Молдавия
(Молдова республикасы)
Flag of Moldova.svg
Кишинёв Молдава Молдава лейі &&&&&&&&&&033843.&&&&&033 843
135
&&&&&&&&03395600.&&&&&03 395 600
&&&&&&&&&&&&0111.400000111,4
&&&&&&&&&&&&&&04.&210004,021
0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан1 187
LocationMoldova.png
Польша
(Польша республикасы)
Flag of Poland.svg
Варшава Поляк Злотый &&&&&&&&&0312685.&&&&&0312 685
68
&&&&&&&038636157.&&&&&038 636 157
&&&&&&&&&&&&0123.&&&&&0123
&&&&&&&&&&&&0632.&&&&&0632
&&&&&&&&&&016600.&&&&&016 600
LocationPoland.png
Ресей
(Ресей Федерациясы)
Flag of Russia.svg
Мәскеу Орыс Ресей рублі &&&&&&&017098242.&&&&&017 098 242
1
&&&&&&0143530900.&&&&&0143 530 900
&&&&&&&&&&&&&&08.3000008,3
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»2380[9]
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»16 700[9]
LocationRussia.png
Румыния
(Румыния)
Flag of Romania.svg
Бухарест Румын Румын лейі &&&&&&&&&0237500.&&&&&0237 500
78
&&&&&&&022276056.&&&&&022 276 056
&&&&&&&&&&&&&091.&&&&&091
&&&&&&&&&&&&0270.&&&&&0270
&&&&&&&&&&016800.&&&&&016 800
LocationRomania.png
Словакия
(Словакиялық Республика)
Flag of Slovakia.svg
Братислава Словац Еуро &&&&&&&&&&048845.&&&&&048 845
126
&&&&&&&&05431363.&&&&&05 431 363
&&&&&&&&&&&&0111.&&&&&0111
&&&&&&&&&&&&&081.40000081,4
&&&&&&&&&&014987.&&&&&014 987
LocationSlovakia.png
Украина
(Украина)
Flag of Ukraine.svg
Киев Украин Украин гривні &&&&&&&&&0603700.&&&&&0603 700
43
&&&&&&&046314736.&&&&&046 314 736
&&&&&&&&&&&&&076.90000076,9
&&&&&&&&&&&&0337.300000337,3
0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан8 624
LocationUkraine.png
Чехия
(Чех Республикасы)
Flag of the Czech Republic.svg
Прага Чех Чех кронасы &&&&&&&&&&078866.&&&&&078 866
114
&&&&&&&010241138.&&&&&010 241 138
&&&&&&&&&&&&0129.&&&&&0129
&&&&&&&&&&&&0187.500000187,5
&&&&&&&&&&018308.&&&&&018 308
LocationCzechRepublic.png

Солтүстік Еуропа[өңдеу]

Northern-Europe-map.svg
Толық мақаласы: Солтүстік Еуропа

Солтүстік Еуропа — скандинавиялық және прибалтика мемлекеттерді біріктіретін, Еуропаның солтүстігінде орналасқан геосаяси аймақ.

Аймақтағы басым дін лютерандық және протестантизмнің басқа бағыттары.

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Дания
(Дания патшалығы)
Flag of Denmark.svg
Копенгаген Дат Дат кронасы &&&&&&&&&&043094.&&&&&043 094
130
&&&&&&&&05447084.&&&&&05 447 084
&&&&&&&&&&&&0126.400000126,4
&&&&&&&&&&&&0187.977000187,977
&&&&&&&&&&&&&034.70000034,700
LocationDenmark.png
Исландия
(Исландия)
Flag of Iceland.svg
Рейкьявик Исланд Исланд кронасы &&&&&&&&&0103125.&&&&&0103 125
104
&&&&&&&&&0316252.&&&&&0316 252
&&&&&&&&&&&&&&03.1000003,1
&&&&&&&&&&&&&012.17200012,172
&&&&&&&&&&040277.&&&&&040 277
LocationIceland.png
Норвегия
(Норвегия патшалығы)
Flag of Norway.svg
Осло Норвег Норвег кронасы &&&&&&&&&0385199.&&&&&0385 199
66
&&&&&&&&04681134.&&&&&04 681 134
&&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012
&&&&&&&&&&&&0335.300000335,3
&&&&&&&&&&072305.60000072 305,6
LocationNorway.png
Латвия
(Латвия республикасы)
Flag of Latvia.svg
Рига Латыш Лат &&&&&&&&&&064589.&&&&&064 589
121
&&&&&&&&02266822.&&&&&02 266 822
&&&&&&&&&&&&&035.&&&&&035
&&&&&&&&&&&&&029.21400029,214
&&&&&&&&&&&&&012.89600012,896
LocationLatvia.png
Литва
(Литва республикасы)
Flag of Lithuania.svg
Вильнюс Литов Лит &&&&&&&&&&065200.&&&&&065 200
120
&&&&&&&&03483972.&&&&&03 483 972
&&&&&&&&&&&&&055.&&&&&055
&&&&&&&&&&&&&049.49000049,49
&&&&&&&&&&015000.&&&&&015 000
LocationLithuania.png
Финляндия
(Финляндия Республикасы)
Flag of Finland.svg
Хельсинки Фин;
швед
Еуро &&&&&&&&&0338145.&&&&&0338 145
63
&&&&&&&&05219732.&&&&&05 219 732
&&&&&&&&&&&&&015.40000015,4
&&&&&&&&&&&&0163.&&&&&0163
&&&&&&&&&&&&&034.81900034,819
LocationFinland.png
Швеция
(Швеция патшалығы)
Flag of Sweden.svg
Стокгольм Швед
(де-факто)
Швед кронасы &&&&&&&&&0449964.&&&&&0449 964
55
&&&&&&&&09196227.&&&&&09 196 227
&&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020
&&&&&&&&&&&&0333.100000333,1
&&&&&&&&&&036900.&&&&&036 900
LocationSweden.png
Эстония
(Эстония республикасы)
Flag of Estonia.svg
Таллин Эстон Еуро &&&&&&&&&&046227.&&&&&046 227
132
&&&&&&&&01340602.&&&&&01 340 602
&&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029
&&&&&&&&&&&&&026.85000026,85
&&&&&&&&&&021800.&&&&&021 800
LocationEstonia.png

Оңтүстік Еуропа[өңдеу]

Southern-Europe-map.svg
Толық мақаласы: Оңтүстік Еуропа

Оңтүстік Еуропа — Еуропаның оңтүстік аймағында орналасқан, оңтүстік славян, романо және грек мемлекеттері құрайтын геосаяси аймақ.

Аймақ Ежелгі Грек заманында құрыла бастаған және Рим империясының гүлдену кезінде толығымен құралды.Бұл ең көне еуропалық аймақ.

Дін: православие және католицизм.

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Албания
( республикасыАлбания)
Flag of Albania.svg
Тирана Албан Лек &&&&&&&&&&028748.&&&&&028 748
139
&&&&&&&&03600523.&&&&&03 600 523
&&&&&&&&&&&&0134.&&&&&0134
&&&&&&&&&&&&&021.16000021,160
&&&&&&&&&&&06649.&&&&&06649
LocationAlbania.svg
Андорра
(\Андорра княздігі)
Flag of Andorra.svg
Андорра-ла-Велья Каталан Еуро &&&&&&&&&&&&0468.&&&&&0468
178
&&&&&&&&&&071822.&&&&&071 822
&&&&&&&&&&&&0154.&&&&&0154
&&&&&&&&&&&&&&02.7700002,77
&&&&&&&&&&038800.&&&&&038 800
LocationAndorra.png
Босния және Герцеговина
(Босния және Герцеговина)
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Сараево Босний;
серб;
хорват
Конверттелетін марка &&&&&&&&&&051197.&&&&&051 197
127
&&&&&&&&03981239.&&&&&03 981 239
&&&&&&&&&&&&&076.&&&&&076
&&&&&&&&&&&&&042.99800042,998
&&&&&&&&&&010715.&&&&&010 715
LocationBosniaAndHerzegovina.png
Ватикан[10]
(Ватикан Мемлекет Қаласы)
Flag of the Vatican City.svg
Ватикан Латын
Еуро &&&&&&&&&&&&&&00.4400000,44
234
&&&&&&&&&&&&0821.&&&&&0821
&&&&&&&&&&&01780.&&&&&01780
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�»
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�»
LocationVaticanCity.png
Грекия
(Грек Республикасы)
Flag of Greece.svg
Афина Грек Еуро &&&&&&&&&0131990.&&&&&0131 990
94
&&&&&&&011216708.&&&&&011 216 708
&&&&&&&&&&&&&084.&&&&&084
&&&&&&&&&&&&0412.521000412,521
&&&&&&&&&&036983.&&&&&036 983
LocationGreece.png
Испания[11]
(Испания патшалығы)
Flag of Spain.svg
Мадрид Испан Еуро &&&&&&&&&0504030.&&&&&0504 030
51
&&&&&&&045200737.&&&&&045 200 737
&&&&&&&&&&&&&090.&&&&&090
&&&&&&&&&&&01310.&&&&&01310
&&&&&&&&&&033700.&&&&&033 700
LocationSpain.png
Италия
(Италия Республикасы)
Flag of Italy.svg
Рим Итальян Еуро &&&&&&&&&0301318.&&&&&0301 318
71
&&&&&&&059448167.&&&&&059 448 167
&&&&&&&&&&&&0197.&&&&&0197
&&&&&&&&&&&01888.&&&&&01888
&&&&&&&&&&032319.&&&&&032 319
LocationItaly.png
Македония
(Македония республикасы)
Flag of Macedonia.svg
Скопье Македон Македон денара &&&&&&&&&&025713.&&&&&025 713
148
&&&&&&&&02038514.&&&&&02 038 514
&&&&&&&&&&&&&079.&&&&&079
&&&&&&&&&&&&&016.94000016,94
&&&&&&&&&&&07645.&&&&&07645
LocationMacedonia.png
Мальта
(Мальта республикасы)
Flag of Malta.svg
Валлетта Мальтий;
ағылшын
Еуро &&&&&&&&&&&&0316.&&&&&0316
185
&&&&&&&&&0402000.&&&&&0402 000
&&&&&&&&&&&01282.&&&&&01282
&&&&&&&&&&&&&&09.3420009,342
&&&&&&&&&&023200.&&&&&023 200
LocationMalta.png
Португалия[11]
(Португалия Республикасы)
Flag of Portugal.svg
Лиссабон Португал Еуро &&&&&&&&&&092391.&&&&&092 391
109
&&&&&&&010642836.&&&&&010 642 836
&&&&&&&&&&&&0114.&&&&&0114
&&&&&&&&&&&&0232.&&&&&0232
&&&&&&&&&&023464.&&&&&023 464
LocationPortugal.png
Сан-Марино
(Сан-Марино Мәртебелі Республикасы)
Flag of San Marino.svg
Сан-Марино Итальян Еуро &&&&&&&&&&&&&061.&&&&&061
191
&&&&&&&&&&028119.&&&&&028 119
&&&&&&&&&&&&0468.600000468,6
&&&&&&&&&&&&&&00.9040000,904
&&&&&&&&&&034600.&&&&&034 600
LocationSanMarino.png
Сербия
(Сербия республикасы)
Flag of Serbia.svg
Белград Серб Серб динары &&&&&&&&&&088361.&&&&&088 361
113
&&&&&&&010150265.&&&&&010 150 265
&&&&&&&&&&&&0115.&&&&&0115
&&&&&&&&&&&&&081.98200081,982
&&&&&&&&&&010985.&&&&&010 985
LocationSerbia.png
Словения
(Словения республикасы)
Flag of Slovenia.svg
Любляна Словен Еуро &&&&&&&&&&020273.&&&&&020 273
153
&&&&&&&&02023358.&&&&&02 023 358
&&&&&&&&&&&&&099.60000099,6
&&&&&&&&&&&&&048.38300048,383
&&&&&&&&&&028010.&&&&&028 010
LocationSlovenia.png
Хорватия
(Хорватия республикасы)
Flag of Croatia.svg
Загреб Хорват Хорват кунасы &&&&&&&&&&056542.&&&&&056 542
126
&&&&&&&&04453500.&&&&&04 453 500
&&&&&&&&&&&&&081.&&&&&081
&&&&&&&&&&&&&074.41900074,419
&&&&&&&&&&016758.&&&&&016 758
LocationCroatia.png
Черногория
(Черногория)
Flag of Montenegro.svg
Подгорица Черногор Еуро &&&&&&&&&&013812.&&&&&013 812
160
&&&&&&&&&0684736.&&&&&0684 736
&&&&&&&&&&&&&050.&&&&&050
&&&&&&&&&&&&&&03.4430003,443
&&&&&&&&&&&03800.&&&&&03800
LocationMontenegro.png

Арнайы аймақтар[өңдеу]

Бір бөлігі Еуропада орналасқан Азия мемлекеттері[өңдеу]

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Қазақстан
(Қазақстан республикасы)
Flag of Kazakhstan.svg
Астана Қазақ

Орыс

Қазақстан теңгесі &&&&&&&&02724900.&&&&&02 724 900
9
&&&&&&&016560000.&&&&&016 560 000
&&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06,0
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»214,4[12]
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»13 000[12]
LocationKazakhstan.png
Түркия
(Түркия республикасы)
Flag of Turkey.svg
Анкара Түрік Түркия лирасы &&&&&&&&&0780580.&&&&&0780 580
36
&&&&&&&071158647.&&&&&071 158 647
&&&&&&&&&&&&&093.&&&&&093
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»1026[13]
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»14 600[13]
LocationTurkey.png

Бұл мемлекеттер толығымен Азияда орналасқан

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Әзірбайжан
(Әзірбайжан республикасы)
Flag of Azerbaijan.svg
Баку Әзірбайжан Әзірбайжан манаты 0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан86 600
112
0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан9 235 000
&&&&&&&&&&&&0105.&&&&&0105
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»93,02[14]
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»10 200[14]
LocationAzerbaijan.png
Грузия
(Грузия)
Flag of Georgia.svg
Тбилиси Грузин Грузин лариі 0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан69 700
118
0Айтылым қатесі: Күтілмеген сан.Айтылым қатесі: Күтілмеген сан4 385 400
&&&&&&&&&&&&&063.&&&&&063
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»24,51[15]
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «»5400[15]
LocationGeorgia.png

Тәуелді аймақтар[өңдеу]

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Ел Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
ЖІӨақт
ЖІӨ халық жанына шаққанда
Карта
Аланд
(Аланд аралдары[16])
Flag of Åland.svg
Мариехамн Финляндия Швед Еуро &&&&&&&&&&013517.&&&&&013 517 &&&&&&&&&&026711.&&&&&026 711
&&&&&&&&&&&&&017.50000017,5
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�» Åland map with borders.svg
Гернси
(Бейливик Гернси)
Flag of Guernsey.svg
Сент-Питер-Порт Ұлыбритания Ағылшын Гернси фунты,
фунт стерлингов
&&&&&&&&&&&&&078.&&&&&078 &&&&&&&&&&065573.&&&&&065 573
&&&&&&&&&&&&0836.300000836,3
&&&&&&&&&&&&&&02.5900002,59
&&&&&&&&&&040000.&&&&&040 000
Guernsey sm02.png
Гибралтар
(Гибралтар Мемлекеттік Меншігі)
Flag of Gibraltar.svg
Гибралтар Ұлыбритания Ағылшын Гибралтар фунты,
фунт стерлинг
&&&&&&&&&&&&&&06.8000006,8 &&&&&&&&&&027921.&&&&&027 921
&&&&&&&&&&&04290.&&&&&04290
&&&&&&&&&&&&&&01.&660001,066
&&&&&&&&&&038200.&&&&&038 200
Gibraltar map-en-edit2.svg
Джерси
(Бейливик Джерси)
Flag of Jersey.svg
Сент-Хелиер Ұлыбритания Ағылшын;
француз
Джерси фунты,
фунт стерлинг
&&&&&&&&&&&&0116.&&&&&0116 &&&&&&&&&&089300.&&&&&089 300
&&&&&&&&&&&&0760.&&&&&0760
&&&&&&&&&&&&&&03.6000003,6
&&&&&&&&&&040000.&&&&&040 000
Jersey-islands.png
Остров Мэн
(Мэн Аралы Мемлекеттік Меншігі)
Flag of the Isle of Mann.svg
Дуглас Ұлыбритания Мэн;
Ағылшын
фунт,
фунт стерлинг
&&&&&&&&&&&&0572.&&&&&0572 &&&&&&&&&&080058.&&&&&080 058
&&&&&&&&&&&&0131.200000131,2
&&&&&&&&&&&&&&02.1130002,113
&&&&&&&&&&035000.&&&&&035 000
IsleOfMan SheadingsAndParishes-en.svg
Фарер
(Фарер аралдары)
Flag of the Faroe Islands.svg
Торсхавн Дания Фарер;
дат
Дат кронасы &&&&&&&&&&&01399.&&&&&01399 &&&&&&&&&&048228.&&&&&048 228
&&&&&&&&&&&&&033.10000033,1
&&&&&&&&&&&&&&02.2000002,2
&&&&&&&&&&045250.&&&&&045 250
Faroe map with villages, streets, straits, firths, ferry harbours and major moutains.png
Шпицберген
(Свальбард[17])
Flag of Norway.svg
Лонгйир Норвегия Норвег Норвег кронасы &&&&&&&&&&061022.&&&&&061 022 &&&&&&&&&&&02321.&&&&&02321
&&&&&&&&&&&&&&00.&400000,04
0Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�».Айтылым қатесі: Танылмаған тыныс белгісі «�» Topographic map of Svalbard.svg

Танылмаған немесе жартылай танылған елдер[өңдеу]

Атауы
(Ресми атауы)
Байрақ Елорда Ел Тіл Валюта Жер аумағы, км²
Аумағы бойынша нешінші орында
Халқы
Тығыздығы
Карта
Косово[18]
(Косово республикасы)
Flag of Kosovo.svg
Приштина Сербия Албан;
серб
Еуро &&&&&&&&&&010887.&&&&&010 887 &&&&&&&&02200000.&&&&&02 200 000
&&&&&&&&&&&&0220.&&&&&0220
LocationKosovo.svg
Транснистрия[19]
(Транснитрия Молдов Республикасы)
Flag of Transnistria (state).svg
Тирасполь Молдавия Молдав;
орыс;
украин
рубль &&&&&&&&&&&04163.&&&&&04163 &&&&&&&&&0533500.&&&&&0533 500
&&&&&&&&&&&&0133.&&&&&0133
TransnistrieLocatie.png

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Русское географическое общество. А. А. Чибилёв. Еуро-Азиатская граница: история вопроса и современные представления. Феномен Евразия: две части света на одном материке  (орыс.)
  2. Еуропа // Словари и энциклопедия на Академике  (орыс.)
  3. Europe  (ағыл.) — Британника энциклопедиясында
  4. Martin W. Lewis, Kären Wigen The myth of continents: a critique of metageography — University of California Press. — Б. 28. — ISBN 0-520-20743-2.
  5. CIA Factbook 2011 (ағыл.)
  6. National Geographic Atlas of the World — 7th. — Washington, DC: National Geographic, 1999. — ISBN 0-7922-7528-4. «Europe» (pp. 68-9); «Asia» (pp. 90-1): «A commonly accepted division between Asia and Europe … is formed by the Ural Mountains, Ural River, Caspian Sea, Caucasus Mountains, and the Black Sea with its outlets, the Bosporus and Dardanelles.»
  7. worldatlas., The Middle East The Middle East. — «As a point-of-interest, Armenia and Azerbaijan have long been associated with the Middle East, but in recent years, some sources now consider them to be more closely aligned with Europe based on their modern economic and political trends. We have moved in that direction, and the same applies for the island country of Cyprus, as it does for Georgia, the former Russian republic.»  Басты дереккөзінен мұрағатталған 14 қазан 2012. Тексерілді, 30 қыркүйек 2012.
  8. a b Ұлыбритания мен Ирландияны Батыс, сондай-ақ Солтүстік Еуропаға да еңгізеді
  9. a b The World Factbook, Russia, 2011
  10. Ватикан парламенттік монархияның қасиеттеріне ие болғанымен, теократтық монархия болып табылады.
  11. a b Испания мен Португалияның Оңтүстік Еуропаға да Батыс Еуропаға да кіргізеді.
  12. a b The World Factbook, Kazakhstan, 2011
  13. a b The World Factbook, Turkey, 2011
  14. a b The World Factbook, Azerbaijan, 2011
  15. a b The World Factbook, Georgia, 2011
  16. Аланд аралдарының ішкі заңдары бойынша Финляндия бөлігі ретінде танылады.
  17. Свальбард (Шпицберген) ішкі заңдары бойынша Норвегия патшалығының иелігі болып табылады. 1920
  18. Жартылай танылған мемлекет
  19. Танылмаған мемлекет

Сілтемелер[өңдеу]