Жан басына шаққандағы ЖІӨ (номинал) бойынша елдер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Әлем елдері жан басына шаққандағы ІЖӨ-нің (номиналы) (ХВҚ, 2015)
██ $64 000 жоғары ██ $32 000 – 64 000 ██ $16 000 – 32 000 ██ $8 000 – 16 000 ██ $4 000 – 8 000 ██ $2 000 – 4 000 ██ $1 000 – 2 000 ██ $500 – 1 000 ██ $500 төмен ██ Мәлімет жоқ

Жан басына шаққандағы ЖІӨ экономикалық даму деңгейін анықтайды. жан басына шаққандағы ЖІӨ-ді нақты ерекшелік деп қарастырмаған жөн, өйткені өндірістің cалалық құрылымы, шығарылатын өнімнің сапасы, материалдар шығынының тиімділігі, өнім бірлігіне жұмсалатын энергияның және т.б. айтарлықтай маңызы бар. Салыстыру үшін барлық көрсеткіштер ортақ валютамен - АҚШ долларымен көрсетілген. Ұлттық валюталардан долларға айырбастау нарықтық айырбас бағамы бойынша жүзеге асырылады.

Жан басына шаққандағы ЖІӨ бойынша елдер тізімі[өңдеу]

ХВҚ тізімі (2013)[1] Дүниежүзілік банк тізімі(2013)[2] БҰҰ тізімі (2013)[3]
Мемлекет $
1  Люксембург 110573
2  Катар 104655
3  Норвегия 101271
4  Швейцария 80 276
5  Аустралия 64 157
6  Дания 57 999
7  Швеция 57 297
8  Сингапур 52 918
9  АҚШ 52 839
10  Канада 51 871
11  Аустрия 49 256
12  Ирландия 47 882
13  Кувейт 47 829
14  Нидерланд 47 651
15  Финляндия 47 625
16  Бельгия 45 537
17  Исландия 45 315
18  Германия 43 952
19  БАӘ 43 185
20  Франция 42 991
21  Бруней 40 804
22  Жаңа Зеландия 40 465
23  Жапония 39 321
24  Ұлыбритания 39 049
 Гонконг 38 605
25  Израиль 34 651
26  Италия 33 909
 Еуроодақ 32 125
27  Испания 29 409
28  Оман 25 720
29  Кипр 24 706
30  Сауд Арабиясы 24 246
31  Бахрейн 24 153
32  Корея Республикасы 23 838
33  Bahamas 23 505
34  Словения 22 717
35  Экваторлық Гвинея 22 344
36  Мальта 22 323
37  Грекия 21 617
38  Тайуан 20 706
39  Португалия 20 663
40  Тринидад және Тобаго 20 325
41  Чехия 18 868
42  Эстония 18 127
43  Словакия 17 929
44  Уругвай 16 834
45  Чили 16 043
46  Литва 15 633
47  Барбадос 15 294
48  Ресей 14 247
49  Латвия 14 924
50  Палау Республикасы 14 086
51  Антигуа және Барбуда 13 926
52  Сейшельдер 13 684
53  Қазақстан 11 772
54  Аргентина 11 679
55  Мексика 11 224
56  Бразилия 10 958
57  Панама 10 916
58  Либия 10 824
59  Түркия 10 745
60  Ливан 10 708
Әлем 10 486
61  Малайзия 10 429
62  Коста-Рика 10 166
63  Ботсвана 9 398
64  Морис 9 136
64  Суринам 9 061
66  Румыния 8 630
67  Әзірбайжан 8 165
68  Сент-Лусия 8 157
69  Колумбия 7 831
70  Гренада 7 679
71  Беларусь 7 414
72  Болгария 7 411
73  Черногория 7 250
74  Түрікменстан 7 110
75  Доминика 6 992
76  Оңт. Африка 6 847
77  Перу 6 797
78  Сент-Винсент және Гренадиндер 6 763
79  Мальдивтер 6 776
80  Қытай 6 569
81  Ирак 6 377
82  Эквадор 6 154
83  Сербия 6 017
84  Ангола 5 956
85  Тайланд 5 879
86  Доминикан Республикасы 5 763
87  Алжир 5 668
88  Намибия 5 657
89  Иордания 5 207
90  Ямайка 5 170
91  Тимор-Лесте 5 162
92  Македония 5 073
93  Иран 5039
94  Босния және Герцеговина 4 866
95  Белиз 4 695
96  Фиджи 4 669
97  Тонга 4 605
98  Парагвай 4 499
99  Тунис 4 431
100  Албания 4 039
101  Кабо-Верде 3 908
102  Сальвадор 3 900
103  Гайана 3 884
104  Моңғолия 3 881
105  Украина 3 862
106  Самоа 3 833
107  Грузия 3 558
108  Индонезия 3 499
109  Суазиланд 3 484
110  Гватемала 3 482
111  Маршалл Аралдары 3 437
112  Конго Республикасы 3 408
113  Тувалу 3 371
114  Микронезия 3 267
115  Марокко 3 190
116  Армения 3 176
117  Шри-Ланка 3 127
118  Мысыр 3 114
119  Вануату 3 106
120  Бутан 2 863
121  Филиппиндер 2 792
122  Боливия 2 701
123  Гондурас 2 331
124  Папуа — Жаңа Гвинея 2 300
125  Молдова 2 214
126  Соломон аралдары 1 901
127  Вьетнам 1 896
128  Өзбекстан 1 852
129  Никарагуа 1 842
130  Гана 1 782
131  Нигерия 1 725
132  Сан-Томе және Принсипи 1 625
133  Джибути 1 597
134  Кирибати 1 583
135  Замбия 1 530
136  Судан 1 527
137  Йемен 1 518
138  Лаос 1 490
139  Үндістан 1 414
140  Пәкістан 1 295
141  Лесото 1 289
142  Қырғызстан 1 282
143  Камерун 1 268
144  Чад 1 234
145  Сенегал 1 141
146  Мавритания 1 126
147  Кот-д’Ивуар 1 054
148  Тәжікстан 1 050
149  Кения 1046
150  Камбоджа 1015
151  Комор аралдары 865
152  Бирма 835
153  Бангладеш 818
154  Бенин 794
155  Гаити 759
156  Зимбабве 756
157  Руанда 693
158  Мозамбик 650
159  Мали 631
160  Непал 626
161  Ауғанстан 622
162  Сиерра-Леоне 613
170  Буркина-Фасо 603
171  Танзания 599
172  Уганда 589
173  Того 585
174  Гвинея-Бисау 551
175  Эритрея 546
176  Гвинея 519
177  Гамбия 503
178  Эфиопия 483
179  Мадагаскар 451
180  Орталық Африка Республикасы 447
181  Либерия 436
182  Нигер 408
183  Бурунди 282
184  Малави 253
185  Конго Демократиялық Республикасы 237
186  Сирия н/д
Мемлекет $
1  Монако 163026
2  Лихтенштейн 134677
3  Люксембург 111662
4  Норвегия 100819
5  Катар 93 352
6  Швейцария 80 477
7  Аустралия 67 468
8  Сан-Марино 62 188
9  Дания 58 894
10  Швеция 58 269
11  Кувейт 56 369
12  Сингапур 55 182
13  АҚШ 53 183
14  Канада 51 911
15  Аустрия 49 074
16  Нидерланд 47 617
17  Ирландия 47 400
18  Финляндия 47 219
19  Андорра 46 418
20  Бельгия 45 387
21  Исландия 45 263
22  Германия 45 085
23  Біріккен Араб Әмірліктері 41 692
24  Франция 41 421
25  Жаңа Зеландия 40 842
26  Ұлыбритания 39 351
27  Бруней 38 563
28  Жапония 38 492
 Гонконг 38 124
29  Израиль 36 151
30  Италия 34 619
 Еуроодақ 34 072
31  Испания 29 118
32  Кипр 26 352
33  Корея Республикасы 25 977
34  Сауд Арабиясы 25 852
35  Бахрейн 24 613
36  Оман 22 181
37  Словения 22 059
38  Грекия 21 910
39  Багам аралдары 21 908
40  Португалия 21 029
41  Мальта 20 839
42  Экваторлық Гвинея 20 572
43  Чехия 18 861
44  Эстония 18 478
45  Тринидад және Тобаго 18 373
46  Словакия 16 893
47  Уругвай 16 351
48  Чили 15 732
49  Барбадос 14 917
50  Аргентина 14 760
51  Ресей 14 612
52  Венесуэла 14 415
53  Сейшельдер 14 220
54  Литва 14 172
55  Латвия 13 947
56  Сент-Киттс және Невис 13 710
57  Антигуа және Барбуда 13 669
58  Хорватия 13 530
59  Польша 13 432
60  Қазақстан 13 072
61  Мажарстан 12 560
62  Либия 12 167
63  Палау 11 810
64  Габон 11 531
65  Бразилия 11 208
66  Панама 11 037
67  Түркия 10 946
68  Малайзия 10 538
Әлем 10 472
69  Мексика 9 742
70  Ливан 9 705
71  Коста-Рика 9 391
72  Суринам 8 864
73  Морис 8 124
74  Румыния 7 943
75  Колумбия 7 752
76  Оңт. Африка 7 508
77  Гренада 7 485
78  Әзірбайжан 7 228
79  Ботсвана 7 191
80  Болгария 6 986
81  Иран 6 816
82  Черногория 6 816
83  Доминика 6 691
84  Беларусь 6 685
85  Перу 6 573
86  Мальдивтер 6 567
87  Сент-Лусия 6 558
88  Сент-Винсент және Гренадиндер 6 515
89  Түрікменстан 6 511
90  Ирак 6 455
91  Қытай 6 091
92  Доминикан Респ. 5 736
93  Намибия 5 668
94  Ангола 5 485
95  Тайланд 5 474
96  Ямайка 5 472
97  Эквадор 5 456
98  Алжир 5 404
99  Куба 5 383
100  Сербия 5 190
101  Иордания 4 945
102  Македония 4 589
103  Белиз 4 577
104  Тонга 4 494
105  Босния және Герцеговина 4 447
106  Фиджи 4 438
107  Тунис 4 237
108  Албания 4 149
109  Украина 3 867
110  Кабо-Верде 3 838
111  Парагвай 3 813
112  Сальвадор 3 777
113  Тувалу 3 740
114  Моңғолия 3 673
115  Гайана 3 584
116  Самоа 3 584
117  Индонезия 3 557
118  Маршалл Аралдары 3 556
119  Грузия 3 508
120  Косово 3 456
121  Гватемала 3 368
122  Армения 3 338
123  Сирия 3 289
124  Мысыр 3 187
125  Вануату 3 176
126  Микронезия 3 165
127  Конго Республикасы 3 154
128  Суазиланд 3 044
129  Марокко[4] 2 925
130  Шри-Ланка 2 923
131  Филиппиндер 2 588
132  Боливия 2 576
133  Бутан 2 399
134  Гондурас 2 264
135  Папуа — Жаңа Гвинея 2 184
136  Молдова[5] 2 038
137  Соломон аралдары 1 835
138  Никарагуа 1 754
139  Кирибати 1 743
140  Өзбекстан 1 717
141  Гана 1 605
142  Вьетнам 1 596
143  Судан 1 580
144  Нигерия 1 555
145  Йемен 1 494
146  Үндістан 1 489
147  Замбия 1 469
148  Джибути 1 464
149  Сан-Томе және Принсипи 1 402
150  Лаос 1 399
151  Пәкістан 1 290
152  Кот-д’Ивуар 1 244
153  Лесото 1 193
154  Қырғызстан 1 160
155  Камерун 1 151
156  Мавритания 1 106
157  Timor-Leste 1 068
158  Сенегал 1 032
159  Камбоджа 946
160  Чад 885
161  Тәжікстан 872
162  Кения 862
163  Оңтүстік Судан 862
164  Комор аралдары 831
165  Зимбабве 781
166  Гаити 771
167  Бенин 752
168  Бангладеш 747
169  Непал 707
170  Мали 694
171  Сиерра-Леоне 635
172  Буркина-Фасо 634
173  Ауғанстан 620
174  Руанда 620
175  Танзания[6] 591
176  Гвинея 591
177  Мозамбик 579
178  Того 574
179  Уганда 547
180  Гвинея-Бисау 539
181  Гамбия 512
182  Эритрея 504
183  Орталық Африка Республикасы 473
184  Эфиопия 470
185  Мадагаскар 447
186  Либерия 422
187  Нигер 383
188  Конго Демократиялық Республикасы 272
189  Малави 268
190  Бурунди 251
191  Сомали 139
Мемлекет $
1  Монако 173377
2  Лихтенштейн 152933
3  Люксембург 113373
4  Норвегия 103586
5  Катар 93352
-  Аумын 91377
6  Швейцария 84854
7  Аустралия 65600
8  Швеция 60566
9  Дания 59921
10  Сан-Марино 57293
11  Сингапур 54649
12  АҚШ 52392
13  Канада 52270
14  Кувейт 52198
15  Нидерланд 50930
16  Аустрия 50420
17  Ирландия 50155
18  Финляндия 49265
19  Бельгия 47261
20  Исландия 46520
21  Германия 45091
22  Біріккен Араб Әмірліктері 43049
23  Ұлыбритания 42423
24  Франция 42339
25  Жаңа Зеландия 41952
26  Андорра 41015
27  Бруней 38563
28  Жапония 38528
 Гонконг 38039
29  Израиль 37704
30  Италия 35243
 Еуроодақ 32507
31  Испания 28944
 Пуэрто-Рико 28509
32  Корея Республикасы 26482
33  Сауд Арабиясы 25962
34  Кипр 25197
35  Бахрейн 24695
36  Экваторлық Гвинея 24480
37  Словения 23161
38  Bahamas 22313
39  Мальта 22242
40  Оман 21929
41  Грекия 21722
42  Португалия 21429
43  Чехия 19510
44  Эстония 19328
45  Тринидад және Тобаго 18240
46  Словакия 17573
47  Уругвай 16351
48  Чили 15723
49  Сейшельдер 15565
50  Литва 15381
51  Науру 15211
52  Латвия 15097
53  Барбадос 14854
54  Аргентина 14760
55  Ресей 14680
56  Антигуа және Барбуда 13790
57  Польша 13760
58  Сент-Киттс және Невис 13710
59  Қазақстан 13650
60  Хорватия 13490
61  Мажарстан 13058
62  Венесуэла 12213
63  Либия 12029
64  Палау 11480
65  Бразилия 11199
66  Түркия 10972
Әлем 10553
67  Малайзия 10514
68  Панама 10472
69  Мексика 10293
70  Коста-Рика 10195
71  Габон 10151
72  Суринам 9826
73  Ливан 9793
74  Морис 9593
75  Румыния 8705
76  Мальдивтер 8220
77  Түрікменстан 7987
78  Гренада 7843
79  Колумбия 7826
80  Әзірбайжан 7814
81  Беларусь 7664
82  Болгария 7543
83  Сент-Лусия 7328
84  Ботсвана 7312
85  Черногория 7109
86  Куба 6985
87  Оңт. Африка 6950
88  Доминика 6915
89  Қытай 6626
90  Перу 6593
91  Иран 6563
92  Сент-Винсент және Гренадиндер 6484
93  Сербия 6313
94  Тайланд 6270
95  Эквадор 6003
96  Доминикан Респ. 5826
97  Ирак 5790
98  Ангола 5668
99  Намибия 5462
100  Алжир 5325
101  Ямайка 5126
102  Македония 5110
103  Белиз 4894
104  Босния және Герцеговина 4662
105  Иордания 4618
106  Фиджи 4578
107  Тимор-Лесте 4362
108  Парагвай 4294
109  Тунис 4263
110  Тонга 4173
111  Албания 4066
112  Моңғолия 4056
113  Украина 4024
114  Тувалу 3882
115  Сальвадор 3826
116  Гайана 3739
117  Кабо-Верде 3731
118  Грузия 3715
119  Самоа 3632
120  Маршалл Аралдары 3586
121  Армения 3504
122  Гватемала 3478
123  Индонезия 3475
124  Микронезия 3216
125  Шри-Ланка 3159
126  Конго Республикасы 3153
127  Мысыр 3110
128  Вануату 3040
129  Нигерия 2966
130  Марокко 2952
131  Палестина 2908
132  Боливия 2868
133  Суазиланд 2819
134  Филиппиндер 2765
135  Бутан 2363
136  Гондурас 2293
137  Молдова 2285
138  Папуа — Жаңа Гвинея 2106
139  Өзбекстан 1977
140  Соломон аралдары 1912
141  Вьетнам 1868
142  Никарагуа 1851
143  Гана 1846
144  Сан-Томе және Принсипи 1770
145  Кирибати 1705
146  Джибути 1668
147  Сирия 1606
148  Лаос 1589
149  Үндістан 1548
150  Замбия 1540
151  Судан 1438
152  Йемен 1422
153  Мавритания 1418
154  Кот-д’Ивуар 1407
155  Камерун 1329
156  Қырғызстан 1303
157  Пәкістан 1238
158  Бирма 1183
159  Лесото 1075
160  Сенегал 1072
161  Оңтүстік Судан 1045
162  Тәжікстан 1036
163  Камбоджа 1008
164  Кения 994
165  Бангладеш 980
166  Комор аралдары 846
167  Чад 818
168  Бенин 752
169  Сиерра-Леоне 725
170  Зимбабве 714
171  Гаити 706
172  Мали 691
173  Ауғанстан 683
174  Непал 656
175  Буркина-Фасо 649
176  Руанда 620
177  Танзания 608
178  Уганда 598
179  Того 590
180  Солт. Корея 583
181  Мозамбик 579
182  Гвинея 532
183  Гамбия 512
184  Гвинея-Бисау 510
185  Эритрея 507
186  Орталық Африка Республикасы 483
187  Мадагаскар 447
188  Нигер 395
189  Либерия 356
190  Малави 355
191  Эфиопия 354
192  Конго Демократиялық Республикасы 286
193  Бурунди 229

Жан басына шаққандағы ЖІӨ-нің тарихи маңызын қалпына келтіру[өңдеу]

1980 жылдан бері әлемнің елдерінде жан басына шаққандағы ЖІӨ жөніндегі деректер БҰҰ-да жинақталады[7], аса ертерек тарихи аралықтар үшін бағалау мен есептеу құндылықтары пайдаланылады. Соңғы екі мың жылдықтағы әлем елдері үшін ЖІӨ-нің жан басына шаққандағы салыстырмалы бағамының ең беделді деректерін Maddison Project береді[8], оның негізін көрнекті британдық ғалым, экономикалық өсу тарихы бойынша сарапшы Ангус Меддисон қалады[9][10]. Деректер А. Меддисонның өзінің зерттеулерінен басқа Maddison Project қосымша басқа көздерден алынған түрлі елдер мен уақыт аралығындағы халықтардың жан басына шаққандағы ЖІӨ-нің беделді бағалауларын қамтиды.

Әлемнің кейбір елдеріндегі «халықаралық» доллар бойынша 1990 жылғы жан басына шаққандағы ЖІӨ

Жыл Рим империясы[11] Орталық

және

Солтүстік Италия[8]

 Англия /

 Ұлыбритания /

Біріккен корольдік[8]

Киев Русі /

 Ресей,

б.  Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы[8]

 Қытай [8]  Үндістан[8] Грекия /

Оттоман имп. /

 Түркия[8]

Жалпы әлем бойынша[8]
1 800 600 2000 650
150 923-1284 750
1000 757 1000[12] 750-1000 800-1100 600 750
1300 1 620 742
1400 1 751 1 099
1500 1 533 1 086 1 100 800-1100 660 750
1600 1 363 1 082 1 000 793
1700 1 476 1 513 1 000 729 700
1800 1 363 2 097 1 000 1 000 1 000
1885 1 671 3 574 865 750 567
1913 2 305 4 921 1 414 552 673 1 213 1 543
1950 3 172 6 939 2 841 448 619 1 623 2 104

Ресей Федерациясы Үкіметі жанындағы Қаржы университеті сарапшыларының қару-жарақ пен түрлі тауарлардың мұражай коллекцияларына жасаған талдауы әлем аймақтарының соңғы 4 мыңжылдықтағы жан басына шаққандағы ЖІӨ бағалауға мүмкіндік берді.

Алынған ақпаратқа сәйкес, 2-ші мыңжылдықтан бастап Еуропада 19 ғасырдың басына дейін, жан басына шаққандағы ЖІӨ жылына 0.7-1.7 мың долларда құбылып тұрған (2005 жылғы бағамен).[13][14].

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Data refer mostly to the year 2013. World Economic Outlook Database-October 2013, International Monetary Fund. Опубликовано 8 қазан 2013.
  2. Data refer to the year 2014. World Development Indicators database, World Bank. Опубликовано 3 шілде 2014.
  3. National Accounts Main Aggregates Database, желтоқсан 2013, United Nations Statistics Division. Опубликовано: 4 янв. 2015.
  4. Батыс Сахараны қамтиды.
  5. Днестр бойын қоспағанда.
  6. Тек материгі кіреді.
  7. UNdata
  8. a b c d e f g h Maddison Project
  9. Angus_Maddison Уикипедия (ағылш.)
  10. Angus Maddison Гронинген университеті сайтында
  11. Elio Lo Cascio, Paolo Malanima. Ancient and Pre-Modern Economies. GDP in the Roman Empire and Early Modern Europe (2011)
  12. Уолтер мох, История России: 1917 г. (2005), стр. 37.
  13. Зубец Алексей Николаевич. Истоки и история экономического роста / М.: Изд-во "Экономика", 2014. 463 с. ISBN 978-5-282-03354-0
  14. Зубец А.Н. Тарихтағы сандық бағалаулар (клиометриялық құралдар). Қаржы университеті, 2014.