Йемендегі ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Йеменның 4 нысаны бар (2011 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 3 нысан мәдени және 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Йемен аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 10 нысан үміткер ретінде тіркелген, оның 5 мәдени, 2 табиғи және 3 - аралас критерийлер бойыенша іліккен[2][3].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Sibam.jpg Шибам көне қаласы Шибам III ғ. 1982 192 III, IV, VI
2 Sana.jpg Сана қаласының тарихи аймағы Сана 1986 385 IV, V, VI
3 Zabid, Yemen.jpg Забид тарихи қаласы 1993 611 II, IV, VI
4 Socotra dragon tree.JPG Сокотра архипелагы Үнді мұхит 2008 1263 X


Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Нысан Орналасуы Критерий Дата Lien Координаттары Сурет
Джибла Ибб қаласының маңында мәдени
(ii), (iv), (v)
2002 1721 13°55′01″ с. е. 44°07′59″ ш. б. / 13.917° с. е. 44.133° ш. б. / 13.917; 44.133 (Jibla et son environnement) (G) (O) (Я) Yemen - by Steve Evans.jpg
Amiriya of Rada медресесі (The Madrasa Amiriya of Rada) d'Al Bayda' мәдени
(i), (iv)
2002 1720 14°25′01″ с. е. 44°46′01″ ш. б. / 14.417° с. е. 44.767° ш. б. / 14.417; 44.767 (La madrasa d'Amiriya de Rada') (G) (O) (Я)
Тсуля қаласының тарихи орталығы Амран қаласының маңында мәдени
(i), (iii), (iv)
2002 1719 15°36′ с. е. 45°54′ ш. б. / 15.6° с. е. 45.9° ш. б. / 15.6; 45.9 (La ville historique de Thula) (G) (O) (Я) Thula city.JPG
Мариб қаласының маңындағы қираған үйінділер Мариб мәдени
(i), (ii), (iv)
2002 1717 15°25′01″ с. е. 45°19′59″ ш. б. / 15.417° с. е. 45.333° ш. б. / 15.417; 45.333 (Site archéologique de Marib) (G) (O) (Я) Ancient Ma'rib 01.jpg
Саада тарихи қаласы Саада мәдени
(i), (iv), (v)
2002 1718 16°58′01″ с. е. 43°43′01″ ш. б. / 16.967° с. е. 43.717° ш. б. / 16.967; 43.717 (Ville historique de Sa'dah) (G) (O) (Я) Sa'dah 02.jpg
Hawf аймағы (The Hawf Area) Махра табиғи
(vii), (x)
2002 1726 16°39′00″ с. е. 52°59′31″ ш. б. / 16.65° с. е. 52.992° ш. б. / 16.65; 52.992 (La zone de Hawf) (G) (O) (Я)
[[Sharma/Jethmun жағалау аймағы (Sharma/Jethmun coastal area) Hadramaout табиғи 2002 1727 14°15′00″ с. е. 48°37′30″ ш. б. / 14.25° с. е. 48.625° ш. б. / 14.25; 48.625 (Zone côtière de Sharma/Jethmun) (G) (O) (Я)
Jabal Bura Al Hudaydah аралас 2002 1723 14°55′01″ с. е. 43°25′01″ ш. б. / 14.917° с. е. 43.417° ш. б. / 14.917; 43.417 (Jabal Bura) (G) (O) (Я)
Джабель Хараз аралас 2002 1722 15°10′01″ с. е. 43°45′00″ ш. б. / 15.167° с. е. 43.75° ш. б. / 15.167; 43.75 (Jabal Haraz) (G) (O) (Я)
Бурум жағалау аймағы Hadramaout аралас 2002 1724 14°15′00″ с. е. 48°37′30″ ш. б. / 14.25° с. е. 48.625° ш. б. / 14.25; 48.625 (Zone côtière de Balhaf/Burum) (G) (O) (Я) BirAli Crater.JPG

Дереккөздер[өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]