Меркурий кратерлерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Меркурий

Бұл Меркурий кратерлерінің тізімі. Кратерлердің барлығы өнер адамдарының құрметіне аталған: суретшілер, жазушылар, сәулетші және т. б. Көлемі 250 км-ден асатын кратерлер бассейндер категориясына жатады .

А[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Абу Нувас 17,5 21 115 Абу Нувас, араб ақыны.
Айвс −32,5 112 20 Чарльз Айвз, америкалық сазгер.
Аленкар −63,5 104 85 Жозе де Аленкар, бразилиялық жазушы.
Аль-Джахиз 1,5 22 95 Аль-Джахиз, араб жазушысы.
Аль-Хамадани 39 89,5 170 Бади аз-Заман аль-Хамадани, араб жазушысы.
Амарал −26,4 242,3 106 Тарсила до Амарал, бразилиялық суретші.
Амру аль-Кайс 13 176 50 Амру аль-Кайс, араб ақыны.
Андал −47 38.5 90 Андал, тамиль жазушысы.
Аполлодор 30,58 197,01 41,0 Аполлодор Дамасский, ежелгі грек сәулетшісі.
Аристоксен 82 11 65 Аристоксен, ежелгі грек философы әрі музыкатанушысы.
Атже 25,65 193,93 100,0 Эжен Атже, француз фотографы.
Африкан Хортон −50,5 42 120 Джеймс Африкан Хортон, Сьерра-Леоне елінің жазушысы.
Ахмад Баба 58,5 127 115 Ахмад Баба аль Массуфи, батыс-африкалық жазушы.
Ашвагхоша 11 21 80 Ашвагхоша, үнді ақыны.

Б[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Байрон −8 33 100 Джордж Гордон Байрон, ағылшын ақыны.
Балагтас −22 14 100 Франсиско Балагтас, филиппиндік ақын.
Бальзак 11 145 65 Оноре де Бальзак, француз жазушысы.
Барма −41,3 162,8 128.0 Барма, орыс сәулетшісі.
Барток −29 135 80 Бела Барток,венгр сазгері.
Басё −32 170,5 70 Мацуо Басё, жапониялық ақын.
Бах −69 103 225 Иоганн Себастьян Бах, неміс сазгері.
Беккет −40,1 248,8 57,0 Кларисса Беккет, аустралиялық суретші.
Бельо −18,5 120,5 150 Андрес Бельо, венесуэлалық жазушы.
Бернини −79,5 136 145 Джованни Лоренцо Бернини, италияндық сәулетші әрі мүсінші.
Бетховен −20 124 625 Людвиг ван Бетховен, неміс сазгері.
Боккаччо −80,5 30 135 Джованни Боккаччо, италияндық жазушы.
Боттичелли 64 110 120 Сандро Боттичелли, италияндық суретші.
Бо Цзюйи −6,5 165,5 60 Бо Цзюйи, қытай ақыны.
Боэций 64 110 120 Аниций Манлий Торкват Северин Боэций, рим мемлекет қайраткері, христиандық философ-неоплатоник.
Бо Я −45,5 21 90 Бо Я, қытайлық музыкант.
Браманте 46 62 130 Донато Браманте, италияндық сәулетші.
Брамс 58,5 177 75 Иоганнес Брамс, неміс сазгері.
Бронте 39 126,5 60 Шарлотта (1816—1855), Эмили (1818—1848), Энн (1820—1849), ағылшын жазушылары , сондай-ақ  Бренуэлл (1817—1848), суретші.
Брунеллески −8,5 22,5 140 Филиппо Брунеллески, италияндық сәулетші.

В[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Вагнер −67,5 114 135 Рихард Вагнер, неміс сазгері.
Вальмики −23,5 141,5 220 Вальмики,үнді ақыны.
Ван Гог −76 135 95 Винсент ван Гог, голландиялық суретші.
Ван Дейк 76,5 165 100 Антонис ван Дейк, фламандық суретші.
Ван Мэн 9,5 104 170 Ван Мэн, қытайлық суретшісі.
Ван Эйк 43,5 159 235 Ян ван Эйк, дат суретшісі.
Веласкес 37 54 120 Диего Родригес Веласкес, испандық суретші.
Вергеланн −37 56,5 35 Генрик Вергеланн, норвегиялық жазушы.
Верди 64,5 169 150 Джузеппе Верди, италияндық сазгер.
Вивальди 14,5 86 210 Антонио Вивальди, италияндық сазгер.
Висенте −56,5 143 85 Жиль Висенте, португалиялық ақын.
Вьяса 43,5 80 275 Вьяса, үнді ақыны.

Г[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Гайдн −26,5 715 230 Йозеф Гайдн, аустриялық сазгер.
Гвидо д’Ареццо −38 19 50 Гвидо д'Ареццо, италияндық музыкалық теорияшыл.
Гейне 33 124,5 65 Генрих Гейне, неміс ақыны.
Гендель 4 34 150 Георг Фридрих Гендель, неміс сазгері.
Гесиод −58 35,5 90 Гесиод, ежелгі грек ақыны.
Гёте 78,5 44,5 383 Иоганн Вольфганг Гёте, неміс жазушысы.
Гиберти −48 80 100 Лоренцо Гиберти, италияндық мүсінші.
Глинка 14,8 111,7 86,0 Михаил Иванович Глинка, орыс сазгері.
Глюк 37,5 18,5 85 Кристоф Виллибальд Глюк, аустриялық сазгер.
Гоген 66,5 97 75 Поль Гоген, француз суретшісі.
Гойя −6,5 152,5 135 Франсиско Хосе де Гойя, испандық суретші.
Гольбейн 35,5 29 85 Ганс Гольбейн Младший, неміс суретшісі.
Гомер −1 36,5 320 Гомер, ежелгі грек ақыны.
Гораций −68,5 52 48 Гораций, ежелгі рим ақыны.
Готорн −51 116 100 Натаниел Готорн, америкалық жазушы.
Гуань Ханьцин 29 53 155 Гуань Ханьцин, қытайлық драматургі.
Гюго 39 47,5 190 Виктор Гюго, француз жазушысы.

Д[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Дали 45,3 240,6 175 Сальвадор Дали, испандық суретші.
Дарио −26 10 160 Рубен Дарио, никарагуалық жазушы.
Дауленд −53 180 80 Джон Доуленд, ағылшын сазгері.
Дворжак −9,5 12,5 30 Антонин Дворжак, чехиялық сазгер.
Дега 37,5 127 45 Эдгар Дега, француз суретшісі.
Делакруа −44,5 129,5 135 Фердинан Делакруа, француз суретшісі.
Депре 81 92 40 Жоскен де Пре, франко-фламандық сазгер.
Державин 44,5 35,5 145 Гавриил Романович Державин, орыс ақыны.
Дзэами −2,5 148 125 Мотокиё Дзэмаи, жапондық драматург.
Диккенс −73 153 72 Чарльз Диккенс, ағылшын жазушысы.
Донн 3 14 60 Джон Донн, ағылшын ақыны.
Достоевский −44,5 177 390 Фёдор Михайлович Достоевский, орыс жазушысы.
Дун Юань 73,5 55 60 Дун Юань, қытайлық әртіс.
Дюрер 22 119,5 190 Альбрехт Дюрер, неміс суретшісі.

И[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Ибсен −24 36 160 Генрик Ибсен, норвегиялық драматург.
Иегуда Галеви 11,5 108 85 Иехуда Галеви, испан-еврейлік жазушы.
Иктин −79 165 110 Иктин, ежелгі грек сәулетшісі.
Имхотеп −17,5 37,5 160 Имхотеп, ежелгі грек сәулетшісі.

Й[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Йитс 9,5 35 90 Уильям Батлер Йейтс, ирландық ақын.
Йокаи 72,5 136 85 Мор Йокаи, венгр жазушысы.

К[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Калидаса −17,5 180 110 Калидаса, үнді жазушысы.
Калликрат −65 32 65 Калликрат, ежелгі грек сәулетшісі.
Камоэнс −70,5 70 70 Камоэнс, португалиялық жазушы.
Каннингем 30,48 203,07 37,0 Имоджен Каннингем, америкалық фотограф.
Кандинский 88 281 60 Василий Кандинский, орыс суретшісі.
Кардуччи −36 90 75 Джозуэ Кардуччи, италияндық ақын.
Кертес 27,44 214,06 33,0 Андре Кертес, венгр фотографы.
Китс −66,5 154 107,85 Джон Китс, ағылшын ақыны.
Койпер −11 31,5 60 Джерард Койпер, америкалық астроном.
Колридж −54,5 66,5 110 Сэмюэл Тейлор Кольридж, ағылшын ақыны.
Копли −37,5 35,5 30 Джон Синглтон Копли, америкалық суретші.
Куперин 30 153 75 Куперен, француз музыканттарының отбасы.
Куросава −52 23 180 Куросава Кинко, жапондық музыкант.
Кэнко −21 16,5 90 Ёсида Кэнко, жапондық жазушы.

Л[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Леннон −36,41 318,76 95 Джон Леннон, британдық рок-музыкант, әнші, ақын, сазгер, суретші, жазушы.
Леопарди −73 180 69 Джакомо Леопарди, италияндық жазушы.
Лермонтов 15,5 48,5 160 Михаил Юрьевич Лермонтов, орыс ақыны.
Ли Бо 17,5 35 120 Ли Бо, қытайлық ақын.
Лисипп 1,5 133 150 Лисипп, ежелгі грек мүсіншісі.
Ли Цинчжао −77 73 60 Ли Цинчжао, қытайлық ақын.
Лу Синь 0,5 23,5 95 Лу Синь, қытайлық жазушы.
Лян Кай −39,5 183,5 105 Лян Кай, қытайлық суретші.

М[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық
Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Малер −19 19 100 Густав Малер, аустриялық сазгер.
Мансар 73.5 120 75 Жюль Ардуэн-Мансар, француз сәулетшісі.
Мансур 47.5 163 75 Мансур, үнді суретшісі.
Марк 31.5 176 55 Аузиас Марк, испандық ақын.
Марк Твен −10.5 138.5 140 Марк Твен, америкалық жазушы.
Марти −75.5 164 63 Хосе Марти, кубалық жазушы.
Марциал 69 178 45 Марк Валерий Марциал, ежелгі рим ақыны.
Матисс −23.5 90 210 Анри Матисс, француз суретшісі.
Ма Чжиюань −59 77 170 Ма Чжиюань,қытайлық жазушы.
Машо −1.5 83 105 Гийом де Машо, француз ақыны әрі сазгері.
Мелвилл 22 9.5 145 Герман Мелвилл, америкалық жазушы.
Мена 0.5 125 20 Хуан де Мена, испандық ақын.
Мендиш Пинту −61 19 170 Фернан Мендиш Пинту, португалиялық жазушы.
Микеланджело −44.5 110 200 Микеланджело, италияндық суретші.
Мильтон −25.5 175 175 Джон Мильтон, ағылшын ақыны.
Мирон 71 79.5 30 Элевтерлік Мирон, ежелгі грек мүсіншісі.
Мистраль 5 54 100 Габриэла Мистраль, чилилік ақын.
Мицкевич 23.5 102.5 115 Адам Мицкевич, поляк жазушысы.
Мольер 16 17.5 140 Мольер, француз драматургі.
Моне 44 9.5 250 Клод Моне, француз суретшісі.
Монтеверди 64 77 130 Клаудио Монтеверди, италияндық сазгер.
Мофуло −37 29 90 Томас Мофоло, Лесото жазушысы.
Моцарт 8 190.5 225 Вольфганг Амадей Моцарт, аустриялық сазгер.
Муди −13.1 215.4 80.0 Рональд Муди, ямайкалық суретші.
Мунк 40.6 207.3 54.0 Эдвард Мунк, норвегиялық суретші.
Мурасаки −12 31 125 Мурасаки Сикибу,жапондық ақын.
Мусоргский 33 96.5 115 Модест Петрович Мусоргский, орыс сазгері.

Н[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Навахи 36,1 214,9 34,0 Джозеф Навахи, гавайи суретшісі.
Навои 590 200,0 66,0 Алишер Навои,өзбек ақыны.
Нампейо −39,5 50,5 40 Айрис Нампейо, хопиялық әйел-мүсінші.
Нёйманн −36,5 35 100 Иоганн Нейман, неміс сәулетшісі.
Нерво 43 179 50 Амадо Нерво, мексикандық ақын.
Неруда −52,47 234,55 110,0 Пабло Неруда, чилилік ақын.
Низами 71,5 165 70 Низами Гянджеви,парсы ақыны.

О[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Овидий −69,5 23 40 Овидий, ежелгі рим ақыны.
Овнатанян −7,6 187,5 34,0 Акоп Овнатанян, армян суретшісі.
Оскисон 60,6 215,3 120,0 Джон Милтон Оскисон, чероки тайпасының жазушысы.

П[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Пёрселл 81 148 80 Генри Пёрселл, ағылшын сазгері.
Петрарка −30 26,5 160 Франческо Петрарка, италияндық ақын.
Пигаль −37 10,5 130 Жан-Батист Пигаль, француз мүсіншісі.
По 44,0 201,2 75,0 Эдгар Аллан По, америкалық ақын.
Полигнот 0 68,5 130 Полигнот, ежелгі грек суретшісі.
Попова 34,27 67,11 34,74 Любовь Сергеевна Попова, орыс суретшісі.
Пракситель 27 60 175 Пракситель, ежелгі грек мүсіншісі.
Пруст 20 47 140 Марсель Пруст, француз жазушысы.
Пуччини −64,5 46 110 Джакомо Пуччини, италияндық сазгер.
Пушкин −65 24 200 Александр Сергеевич Пушкин, орыс ақыны.

Р[өңдеу]

Кратер Ендік
Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Рабле −59,5 62,5 130 Франсуа Рабле, француз жазушы.
Раден Салех 2,2 201,3 25,0 Раден Салех, индонезиялық суретші.
Райнис 5 96,5 85 Райнис, латвиялық жазушы.
Рамо −54 38 50 Жан Филипп Рамо, француз сазгері.
Рафаэль −19,5 76,5 350 Рафаэль Санти, италияндық суретші.
Рен 24,5 36 215 Кристофер Рен, ағылшын сәулетшісі.
Ренуар −18 52 220 Пьер Огюст Ренуар, француз сәулетшісі.
Репин −19 63 95 Илья Ефимович Репин, орыс суретшісі.
Рильке −44,5 13,5 70 Райнер Мария Рильке, неміс ақыны.
Рименшнейдер −52,5 100,5 120 Тильман Рименшнейдер, неміс мүсіншісі.
Роден 22 18,5 240 Франсуа Роден, француз мүсіншісі.
Рубенс 59,5 73,5 180 Питер Пауль Рубенс, француз суретшісі.
Рублёв −14,5 157,5 125 Андрей Рублёв, орыс икон жазушысы.
Рудаки −3,5 51,5 120 Рудаки, парсы ақыны.
Raditladi 27,28 240,93 257,0 Leetile Disang Raditladi, ботсвандық жазушы.

С[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Саади −77.5 56 60 Саади, парсы ақыны.
Сайкаку 73 177 80 Ихара Сайкаку, жапондық ақын.
Салливен −16 87 135 Луис Генри Салливен, америкалық сәулетші.
Сармьенто −28,5 188,5 115 Доминго Сармьенто, аргентиналық жазушы әрі президент.
Саят-Нова −27,5 122,5 125 Саят-Нова, армян ақыны.
Свейнсдоттир −2,58 259,96 220,0 Джулиана Свейнсдоттир, ирландық суретші.
Сервантес −75 122 200 Мигель де Сервантес, испандық жазушы.
Синан 16 30 140 Синан, түрік жазушысы.
Скарлатти 40,5 99,5 135 Доменико Скарлатти, Алессандро Скарлатти, италияндық сазгерлер.
Скопас −81 173 95 Скопас, ежелгі грек мүсіншісі әрі сәулетшісі.
Снорри −5,5 83,5 30 Снорри Стурлусон, исландиялық жазушы.
Сор Хуана 49 24 80 Хуана Инес де ла Крус, мексикалық ақын.
Сотацу 45 19,5 130 Таварая Сотацу, жапондық суретші.
Софокл −6,5 146,5 145 Софокл, ежелгі грек драматургі.
Стравинский 50,5 73 170 Игорь Фёдорович Стравинский, орыс сазгері.
Стриндберг 54 136 165 Юхан Август Стриндберг, швед жазушысы.
Сурдас −46,5 94 100 Сурдас, үнді ақыны.
Суриков −37 125 105 Василий Иванович Суриков, орыс суретшісі.
Сэй −63,5 88,5 130 Сэй Сёнагон, жапондық жазушы.
Сэндер 42,59 205,6 50,0 Август Сэндер, неміс фотографы.

Т[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық 
Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Тагор −2,5 64 115 Рабиндранат Тагор, үнді жазушысы.
Такаёси −37 164 105 Такаёси, жапондық суретші.
Тансен 4,5 72 25 Тансен, үнді сазгері.
Тинторетто −47,5 24 60 Тинторетто, италияндық суретші.
Тициан −3 42,5 115 Тициан, италияндық суретші.
Толстой −15 165 400 Лев Николаевич Толстой, орыс жазушысы.
Тургенев 66 135 110 Иван Сергеевич Тургенев, орыс жазушысы.
Тьягараджа 4 149 100 Тьягараджа, үнді сазгері.

У[өңдеу]

Кратер Ендік
Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Уитмен 41,4 11,4 70,0 Уолт Уитмен, америкалық ақын.
Ункей −31 63,5 110 Ункей, жапондық мүсінші.
Устад Иса −31,5 166 105 Устад Иса, үнді сәулетшісі.

Х[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Ханса −56,5 52 100 Аль-Ханса, көне араб ақыны.
Харунобу 15,5 141 100 Судзуки Харунобу, жапондық суретші.
Хиросигэ −13 27 140 Утагава Хиросигэ, жапондық суретші.
Хитомаро −16 16 105 Какиномото Хитомаро, жапондық ақын.
Хольберг −66,5 61 66 Людвиг Хольберг, дат жазушысы.
Хун Каль −0,5 20 1,5 '20' майя тілінде (ол арқылы Меркурийде 20 градус батыс бойлық меридианы өтеді)

Ц[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Цай Вэньчжи 23,5 22,5 120 Цай Вэньчжи, қытайлық ақын әрі сазгер.
Цао Чжань −13 142 110 Цао Чжаньқытайлық жазушы-новеллист.
Цзян Куй 14,5 103 40 Цзян Куй, қытайлық ақын.
Ци Байши −4,2 196 15 Ци Байши, қытайлық суретші.
Цураюки −62 22,5 80 Ки-но Цураюки, жапондық жазушы.

Ч[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Чайковский 8 50,5 160 Пётр Ильич Чайковский, орыс сазгері.
Чехов −33,5 61,5 130 Антон Павлович Чехов, орыс жазушысы.
Чжао Мэнфу −87,3 132 150 Чжао Мэнфу, қытайлық суретші.
Чжу Да 3,5 106 100 Чжу Да, қытайлық суретші.
Чон Чхоль 47 116 120 Чон Чхоль, кореялық ақын.
Xiao Zhao 10,64 236,21 23,0 Xiao Zhao, қытайлық суретші.

Ш[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Шевченко −53 47 130 Тарас Григорьевич Шевченко, украиналық ақын әрі суретші.
Шекспир 48,5 151 350 Уильям Шекспир, ағылшын ақыны.
Шелли −47,5 128,5 145 Перси Биши Шелли, ағылшын ақыны.
Шёнберг −15,5 136 30 Арнольд Шёнберг, аустриялық сазгер.
Шер-Гил −45,1 225,5 73,0 Амрита Шер-Гил, үнді суретшісі.
Шолом-Алейхем 50,4 87,7 200 Шолом-Алейхем, еврей жазушысы
Шопен −64,5 124 100 Фредерик Шопен, поляк сазгері.
Шпиттелер −68 62 66 Карл Шпиттелер, швейцариялық ақын.
Шуберт −42 54,5 160 Франц Шуберт, аустриялық сазгер.

Э[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Эйтоку −21.5 157.5 105 Кано Эйтоку, жапондық суретші.
Эквиано −39 31 80 Олауда Эквиано, батыс-африкалық жазушы.
Эминеску 10.79 245.87 125.0 Михай Эминеску, румыниялық ақын.
Энвонву −9.9 238.4 38.0 Бен Энвонву, нигериялық суретші әрі мүсінші.

Ю[өңдеу]

Кратер Ендік Бойлық Диаметр (км) ___Құрметіне аталған
Юн Сон До −72,5 109 61 Юн Сон До, кореялық ақын.

Дереккөздер[өңдеу]

  • Batson R.M., Russell J.F. (1994), Gazetteer of Planetary Nomenclature, United States Geological Survey Bulletin 2129 [1]
  • Davies M.E., Dwornik S.E., Gault D.E., Strom R.G. (1978), Atlas of Mercury, NASA Scientific and Technical Information Office [2]

Сілтемелер[өңдеу]

Ортаққорда бұған қатысты медиа файлдар бар: Category:Impact craters on Mercury