Оңтүстік Кореядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Навигацияға өту Іздеуге өту

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Оңтүстік Кореяның 10 нысаны бар (2012 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2012 жылғы жағдайға сәйкес Оңтүстік Корея аумағындағы нысан Әлемдік мұра тізіміне 14 үміткер ретінде тіркелген.

Тізім[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Korea-Haeinsa-14.jpg Хэинса ғибдатханасы (кор. 해인사?, 海印寺?),
«Трипитака Кореана» жазбаларының қоймалары (кор. 팔만 대장경?, 八萬大藏經? или кор. 고려 대장경?, 高麗大藏經?)
Кёнсан-Намдо провинциясы 1237-1248 ж. (жазбалар),
XV ғ. (ғибдатхана)
1995 737 IV, VI
2 Jongmyo1.jpg Чонмё ғибдатханасы
кор. 종묘?, 宗廟?
Сеул 1601 жыл 1995 738 IV
3 경주 불국사 청운교 및 백운교.jpg Соккурам үңгірі (кор. 석굴암?, 石窟庵?)
және Пульгукса ғибдатханасы (кор. 불국사?, 佛國寺?)
Кенджу қаласы, Кёнсан-Пукто провинциясы 774 жыл 736 I, IV
4 Korea-Seoul-Changdeokgung-Injeongjeon-03.jpg Чхандоккун сарайлар кешені
кор. 창덕궁?, 昌德宮?
Сеул 1405 - 1412 ж. 1997 816 II, III, IV
5 Hwasgph1.jpg Хвасон бекеті
кор. 화성?, 華城?
Сувон қаласы, Кёнгидо провинциясы 1794-1796 ж. 1997 817 II, III
6 Gochang Dolmen Sites - 3.JPG Кочхане, Хвасун және Канхвадодағы дольмендер
кор. 고창 화순 강화지석묘군?, 高敞 和順 江華支石墓群?
б.з.б. VII-III век ғ. 2000 977 III
7 Bifyu 9.jpg Кёнджу тарихи аймақтары
кор. 경주 역사유적 지구?, 慶州歷史遺蹟地區?
Кёнджу, Кёнсан-Пукто провинциясы VII - X ғ. 2000 976 II, III
8 Hallasan 2.jpg Чеджудо аралы
кор. 제주도 자연유산지구?, 濟州島自然遺産地區?
Чеджудо провинциясы 2007 1264 VII, VIII
9
Sejong tomb 1.jpg
Чосон әулетінің басшылар кесенелері
(кор. 조선왕릉?, 朝鮮王陵?)
Сеул; Кёнгидо провинция; Канвондо провинциясы XIV-XX ғ. 2009 1319 III, IV, VI
10
Korea-Andong-Hahoe Folk Village-02.jpg
Хахве және Яндон дәстүрлі Кореян ауылдары
(кор. 안동하회마을?, 安東河回마을?)
Андон, Кёнсан-Пукто провинциясы; Кёнджу, Кёнсан-Пукто провинциясы XVI ғ. және XV ғ. 2010 1324 (III)(IV)

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Самнён-Сансон бекеті
(кор. 삼년산성?, 三年山城?)
Поын, Чхунчхон-Пукто провинциясы 470—486 ж. 1994 383 II, III, IV, V, VI
2
King Muryeong's tomb 6.jpg
Мурён патшасыныӊ кесенесі
(кор. 공주송산리고분군?, 公州宋山里古墳群?)
Конджу, Чхунчхон-Намдо провинциясы 523 жыл 1994 384 II, III, IV, V, VI
3 Korea - Seoul - National Museum - Incense Burner 0252-06a.jpg Канджин пештері
(кор. 강진 도요지?, 康津陶窯址?)
Чолла-Намдо провинциясы X—XIV ғ. 1994 385 II, III, IV, V, VI
4
Seoraksan3.jpg
Сораксан ұлттық паркі
(кор. 설악산천연보호구역?, 雪嶽山天然保護區域?)
Канвондо провинциясы 1994 386 VII, X
5 Оӊтүстік Кореяныӊ оӊтүстік жағалауындағы табылған динозаврлар қалдықтары
(кор. 남해안 일대 공룡화석지?, 南海岸一帶恐龍化石地?)
Чолла-Намдо провинциясы; Кёнсан-Намдо провинциясы 2002 1640 VIII, IX, X

Дереккөздер[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.

Тағы қараңыз[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу | қайнарын өңдеу]