Оңтүстік Кореядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Оңтүстік Кореяның 10 нысаны бар (2012 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2012 жылғы жағдайға сәйкес Оңтүстік Корея аумағындағы нысан Әлемдік мұра тізіміне 14 үміткер ретінде тіркелген.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Korea-Haeinsa-14.jpg Хэинса ғибдатханасы (кор. 해인사?, 海印寺?),
«Трипитака Кореана» жазбаларының қоймалары (кор. 팔만 대장경?, 八萬大藏經? или кор. 고려 대장경?, 高麗大藏經?)
Кёнсан-Намдо провинциясы 1237-1248 ж. (жазбалар),
XV ғ. (ғибдатхана)
1995 737 IV, VI
2 Jongmyo1.jpg Чонмё ғибдатханасы
кор. 종묘?, 宗廟?
Сеул 1601 жыл 1995 738 IV
3 경주 불국사 청운교 및 백운교.jpg Соккурам үңгірі (кор. 석굴암?, 石窟庵?)
және Пульгукса ғибдатханасы (кор. 불국사?, 佛國寺?)
Кенджу қаласы, Кёнсан-Пукто провинциясы 774 жыл 736 I, IV
4 Korea-Seoul-Changdeokgung-Injeongjeon-03.jpg Чхандоккун сарайлар кешені
кор. 창덕궁?, 昌德宮?
Сеул 1405 - 1412 ж. 1997 816 II, III, IV
5 Hwasgph1.jpg Хвасон бекеті
кор. 화성?, 華城?
Сувон қаласы, Кёнгидо провинциясы 1794-1796 ж. 1997 817 II, III
6 Gochang Dolmen Sites - 3.JPG Кочхане, Хвасун және Канхвадодағы дольмендер
кор. 고창 화순 강화지석묘군?, 高敞 和順 江華支石墓群?
б.з.б. VII-III век ғ. 2000 977 III
7 Bifyu 9.jpg Кёнджу тарихи аймақтары
кор. 경주 역사유적 지구?, 慶州歷史遺蹟地區?
Кёнджу, Кёнсан-Пукто провинциясы VII - X ғ. 2000 976 II, III
8 Hallasan 2.jpg Чеджудо аралы
кор. 제주도 자연유산지구?, 濟州島自然遺産地區?
Чеджудо провинциясы 2007 1264 VII, VIII
9
Sejong tomb 1.jpg
Чосон әулетінің басшылар кесенелері
(кор. 조선왕릉?, 朝鮮王陵?)
Сеул; Кёнгидо провинция; Канвондо провинциясы XIV-XX ғ. 2009 1319 III, IV, VI
10
Korea-Andong-Hahoe Folk Village-02.jpg
Хахве және Яндон дәстүрлі Кореян ауылдары
(кор. 안동하회마을?, 安東河回마을?)
Андон, Кёнсан-Пукто провинциясы; Кёнджу, Кёнсан-Пукто провинциясы XVI ғ. және XV ғ. 2010 1324 (III)(IV)

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Самнён-Сансон бекеті
(кор. 삼년산성?, 三年山城?)
Поын, Чхунчхон-Пукто провинциясы 470—486 ж. 1994 383 II, III, IV, V, VI
2
King Muryeong's tomb 6.jpg
Мурён патшасыныӊ кесенесі
(кор. 공주송산리고분군?, 公州宋山里古墳群?)
Конджу, Чхунчхон-Намдо провинциясы 523 жыл 1994 384 II, III, IV, V, VI
3 Korea - Seoul - National Museum - Incense Burner 0252-06a.jpg Канджин пештері
(кор. 강진 도요지?, 康津陶窯址?)
Чолла-Намдо провинциясы X—XIV ғ. 1994 385 II, III, IV, V, VI
4
Seoraksan3.jpg
Сораксан ұлттық паркі
(кор. 설악산천연보호구역?, 雪嶽山天然保護區域?)
Канвондо провинциясы 1994 386 VII, X
5 Оӊтүстік Кореяныӊ оӊтүстік жағалауындағы табылған динозаврлар қалдықтары
(кор. 남해안 일대 공룡화석지?, 南海岸一帶恐龍化石地?)
Чолла-Намдо провинциясы; Кёнсан-Намдо провинциясы 2002 1640 VIII, IX, X

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]