Португалия премьер-министрлерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Португалия Премьер-министрі
Primeiro Ministro da República Portuguesa
Flag of the Prime Minister of Portugal.svg
Премьер Министр туы
António Costa 2014 (cropped).jpg
Лауазымды иеленуші
Антониу Кошта
26 қараша 2015
Тағайындалды

Португалия президенті

Айлығы

4 жыл

Лауазым пайда болды

24 қыркүйек 1834

Лауазымдағы алғашқы қызметші

Жозе Мендиш Кабесадаш Жуниор

Сайты

portugal.gov.pt

Португалия Республикасының Премьер-министрі (порт. Primeiro-ministro de Portugal) елдің үкіметінің басшысы. Ол барлық министрлердің әрекеттерін үйлестіреді, тұтастай Үкіметті білдіреді, өз іс-қимылдары туралы есеп береді және Республика Ассамблеясына есеп береді және Республикалық Президентіне хабарлайды.

Бас министр ретінде мандаттар саны шексіз. Республикалық Президентінің заң шығарушы органдарға сайланғаннан кейін және әрбір партия жетекшісімен аудиториядан кейін тағайындалады, Ассамблеяға ұсынылған.

Премьер-Министрдің ресми резиденциясы - Сан-Бенто сарайының жанындағы үй, ол сондай-ақ жиі «Сан-Бенто сарайы» деп аталады, ал көптеген премьер-министрлер оны пайдаланбаған.

Мемлекеттік қызметтің тарихы[өңдеу]

Португалия премьер-министрінің ағымдағы мандатының шығу тегі 12-ші ғасырда Португалия монархиясының басына келеді. Ереже бойынша, Португалия Королінің жоғарғы лауазымды адамы басқалардан басым болды, Патшалықтың әкімшілігін үйлестіруді қамтамасыз ету, қазіргі кездегі премьер-министрдің функцияларын ішінара орындады. Бұл орынды мэрі атқарған, Канцлер жеке хатшысы немесе мемлекеттік хатшысы.

1736 жылы Мемлекеттік хатшы үшін үш лауазым құрылды, ал Патшалық Ішкі істер министрлігінің мемлекеттік хатшысы басқаларға қатысты басымдыққа ие болды.

Португалиядағы 1820 жылғы либералды революциядан бері либерализм мен парламентаризм қағидалары орнатылды. Алғашында үкімет хатшылары бастап (үшден алтыға дейін), тең мәртебесі бар, Ішкі істер бойынша хатшы басымдыққа ие болды. Абсолюттік қалпына келтірудің қысқа кезеңінен кейін, 1834 жылы конституциялық монархия құрылды және Министрлер Кеңесінің Төрағасы құрылды (порт. President do Conselho de Ministros). Кеңестің президенттері Патшалық Үкіметінің басшылары болды, атқарушы билікке ие, ол бұрын абсолютистском монархы болды, бірақ Ұлттық Конгрестің бақылаушы органымен шектелді.

1910 жылғы революция барысында республиканы жариялаудан кейін үкімет басшысының атағы өзгерді «Министрлердің Төрағасы» (порт. President do Ministério). Осы кезеңде үкімет парламенттің күшті билігінде болды және жиі парламенттік күйзелістер мен әлеуметтік тұрақсыздыққа байланысты болды.

қазіргі Португалия Республикасындағы Үкімет басшысының атауы болып табылады. Осы атау 1974 жылдың 25 сәуір күні Қалампырлар революциясынан кейін қабылданған 1976 жылғы Конституциясымен ресми түрде бекітілді. Португалия премьер-министрі атқарушы өкіметтің басшысы болып табылады және өз үкімет министрлерінің әрекетін үйлестіреді. Португалии является главой исполнительной власти и координирует действия министров своего правительства, оны басқа өкімет тармақтары алдында таныстырады (республика президенті, Ұлттық Ассамблея, сот билігі), Ұлттық Ассамблея алдында есеп береді және Республика президентін хабардар етеді. Қазіргі кезде Педру Пасуша Коэлью үкіметіне сенімсіздік вотумынан кейін, республиканың премьер-министрі социалист Антониу Кошта болып табылады.

Португалия Үкіметінің Басшысының Штандарттары[өңдеу]

«Ұлттық диктатура» (1926—1933)[өңдеу]

Үкімет басшысы
Үкімет төрағасы
(Presidente do Ministério)
Партиясы Үкімет Мерзім
José Mendes Cabeçadas Júnior.jpg ӘТФ капитаны Жозе Мендиш Кабесадаш Жуниор әскери Мендиш Кабесадаштың I үкіметі 30 мамыр 1926 жылы3 маусым 1926 жылы
José Mendes Cabeçadas Júnior.jpg ӘТФ капитаны Жозе Мендиш Кабесадаш Жуниор әскери Мендиш Кабесадаштың II үкіметі 3 маусым 1926 жылы7 маусым 1926 жылы
José Mendes Cabeçadas Júnior.jpg ӘТФ капитаны Жозе Мендиш Кабесадаш Жуниор әскери Мендиш Кабесадаштың III үкіметі 7 маусым 1926 жылы19 маусым 1926 жылы
Gomes da costa.jpg генерал Мануэл ди Оливейра Гомиш да Кошта әскери 19 маусым 1926 жылы9 шілде 1926 жылы
Carmona.jpg генерал Антониу Ошкар ди Фрагозу Кармона әскери Ошкар Кармонның I үкіметі 9 шілде 1926 жылы26 тамыз 1927 жылы
Carmona.jpg генерал Антониу Ошкар ди Фрагозу Кармона әскери Ошкар Кармонның II үкіметі 26 тамыз 1927 жылы18 сәуір 1928 жылы
Jaime Zuzarte Cortesao.gif Жайме Зузарте Кортесан Портудағы революциялық хунта 3 ақпан 1927 жылы7 ақпан 1927 жылы (қатарлас)
José Vicente de Freitas.JPG генерал Жозе Висенти ди Фрейташ әскери 18 сәуір 1928 жылы8 шілде 1929 жылы
генерал Артур Ивенш Феррас әскери 8 шілде 1929 жылы21 қаңтар 1930 жылы
Domingos Oliveira.jpg Домингуш да Кошта Оливейра әскери Домингуш да Кошта Оливейраның үкіметі 21 қаңтар 1930 жылы5 шілде 1932 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың I кабинеті 5 шілде 1932 жылы19 наурыз 1933 жылы

II Республика: Жаңа мемлекет (1933—1974)[өңдеу]

Үкімет басшысы
(Министрлер Кеңесінің төрағасы)
Партиясы Үкімет Мерзім
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың II кабинеті 19 наурыз 1933 жылы4 сәуір 1933 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың III кабинеті 4 сәуір 1933 жылы22 қазан 1934 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың IV кабинеті 22 қазан 1934 жылы18 қаңтар 1936 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың V кабинеті 18 қаңтар 1936 жылы6 қыркүйек 1944 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың VI кабинеті 6 қыркүйек 1944 жылы4 ақпан 1947 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың VII кабинеті 4 ақпан 1947 жылы2 тамыз 1950 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың VIII кабинеті 2 тамыз 1950 жылы7 шілде 1955 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың IX кабинеті 7 шілде 1955 жылы14 тамыз 1958 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың X кабинеті 14 тамыз 1958 жылы4 мамыр 1961 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың XI кабинеті 4 мамыр 1961 жылы4 желтоқсан 1962 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың XII кабинеті 4 желтоқсан 1962 жылы19 наурыз 1965 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың XIII кабинеті 19 наурыз 1965 жылы19 тамыз 1968 жылы
António de Oliveira Salazar, drawing.jpg Антониу ди Оливейра Салазар Ұлттық одақ Антониу ди Салазардың XIV кабинеті 19 тамыз 1968 жылы27 қыркүйек 1968 жылы
Marcello caetano.jpg Марселу даш Невиш Алвиш Каэтану Ұлттық одақ (1969 жылдан бастап,
Ұлттық халық әрекеті)
27 қыркүйек 1968 жылы25 сәуір 1974 жылы


«Қалампырлар революциясы» және демократияға көшу кезеңінің премьер-министрлері (1974—1976)[өңдеу]

Есімі Суреті Үкімет Мерзім
генерал Антониу Себаштьян Рибейру ди Спинола DuartePimentel04.jpg Ұлттық Құтқару Кеңесі 25 сәуір 1974 жылы16 мамыр 1974 жылы
профессор Аделину да Палма Карлуш 50 px I Уақытша үкімет 16 мамыр 1974 жылы19 шілде 1974 жылы
полковник Вашку душ Сантуш Гонсалвиш Vasco Goncalves 1982 Henrique Matos 01.jpg II Уақытша үкімет 19 шілде 1974 жылы1 қазан 1974 жылы
генерал Вашку душ Сантуш Гонсалвиш Vasco Goncalves 1982 Henrique Matos 01.jpg III Уақытша үкімет 1 қазан 1974 жылы26 наурыз 1975 жылы
генерал Вашку душ Сантуш Гонсалвиш Vasco Goncalves 1982 Henrique Matos 01.jpg IV Уақытша үкімет 26 наурыз 1975 жылы8 тамыз 1975 жылы
генерал Вашку душ Сантуш Гонсалвиш Vasco Goncalves 1982 Henrique Matos 01.jpg V Уақытша үкімет 8 тамыз 1975 жылы19 қыркүйек 1975 жылы
адмирал Жозе Батишта Пиньейру ди Азеведу 50px VI Уақытша үкімет 19 қыркүйек 1975 жылы23 маусым 1976 жылы (ресми түрде 23 шілдеге дейін)
екінші дәрежелі капитан Вашку Алмейда-и-Кошта 50px VI Уақытша үкімет И. о. 23 маусым 1976 жылы23 шілде 1976 жылы

III Республиканың премьер-министрлері[өңдеу]

Есімі Суреті Үкімет Мезгіл
Мариу Алберту Нобри Лопиш Суариш Mário Soares (2003).jpeg I Конституциялық үкімет 23 шілде 1976 жылы23 қаңтар 1978 жылы
Мариу Алберту Нобри Лопиш Суариш Mário Soares (2003).jpeg II Конституциялық үкімет 23 қаңтар 1978 жылы29 тамыз 1978 жылы
Алфреду Нобри да Кошта 50px III Конституциялық үкімет 28 тамыз 1978 жылы22 қараша 1978 жылы
Карлуш Мота Пинту 50px IV Конституциялық үкімет 22 қараша 1978 жылы1 тамыз 1979 жылы
Мария ди Лурдиш Пинтасилгу Maria de Lourdes Pintasilgo 1986 (cropped).jpg V Конституциялық үкімет 1 тамыз 1979 жылы3 қаңтар 1980 жылы
Франсишку Мануэл Лумбралиш ди Са Карнейру Sá Carneiro.jpg VI Конституциялық үкімет 3 қаңтар 1980 жылы4 желтоқсан 1980 жылы
Диогу Фрейташ ду Амарал Freitas do Amaral, XV Cimeira Ibero-Americana - Salamanca, Espanha.jpg VI Конституциялық үкімет 4 желтоқсан 1980 жылы9 қаңтар 1981 жылы м.а.
Франсишку Пинту Балсемау Francisco Pinto Balsemão.jpg VII Конституциялық үкімет 9 қаңтар 1981 жылы4 қыркүйек 1981 жылы
Франсишку Пинту Балсемау Francisco Pinto Balsemão.jpg VIII Конституциялық үкімет 4 қыркүйек 1981 жылы9 маусым 1983 жылы
Мариу Алберту Нобри Лопиш Суариш Mário Soares (2003).jpeg IX Конституциялық үкімет 9 маусым 1983 жылы6 қараша 1985 жылы
Анибал Каваку Силва Cavaco Silva 2007.jpg X Конституциялық үкімет 6 қараша 1985 жылы17 тамыз 1987 жылы
Анибал Каваку Силва Cavaco Silva 2007.jpg X I Конституциялық үкімет 17 тамыз 1987 жылы31 қазан 1991 жылы
Анибал Каваку Силва Cavaco Silva 2007.jpg X II Конституциялық үкімет 31 қазан 1991 жылы28 қазан 1995 жылы
Антониу Гутерреш António-Guterres.jpg XIII Конституциялық үкімет 28 қазан 1995 жылы25 қазан 1999 жылы
Антониу Гутерреш António-Guterres.jpg XIV Конституциялық үкімет 25 қазан 1999 жылы6 сәуір 2002 жылы
Жозе Мануэл Дурау Баррозу Jose Manuel Barroso.jpg XV Конституциялық үкімет 6 сәуір 2002 жылы17 шілде 2004 жылы
Педру Сантана Лопиш Pedro Santana Lopes.jpg XVI Конституциялық үкімет 17 шілде 2004 жылы12 наурыз 2005 жылы
Жозе Сократеш Socrates2006-2.jpg XVII Конституциялық үкімет 12 наурыз 2005 жылы26 қазан 2009 жылы
Жозе Сократеш Socrates2006-2.jpg XVIII Конституциялық үкімет 26 қазан 2009 жылы21 маусым 2011 жылы
Педру Пасуш Коэлью Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Summit June 2010 (82).jpg XIX Конституциялық үкімет / XX Конституциялық үкімет 21 маусым 2011 жылы26 қараша 2015 жылы
Антониу Кошта António Costa 2014 (cropped).jpg XXI Конституциялық үкімет 26 қараша 2015 жылы