Пәкістандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Пәкістанның 6 нысаны бар (2013 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2013 жылғы жағдайына сәйкес Пәкістан аумағындағы 18 нысан Әлемдік мұра тізіміне үміткер ретінде тіркелген.[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Ghanghro location.jpg Мохенджо-Даро Синд провинциясы б.з.б. 2600 ж. 1980 № 138 ІІ, ІІІ
2 Taxila2.jpg Таксила Пенджаб провинциясы б.з.б. II ғ. 1980 № 139 IV, VI
3 Takht-i-bhai inner view of buddhist monastery.jpg Тахт-и-Бахи Хайбер-Пахтунхва провинциясы б.з.б.I ғ. 1980 № 140 IV
4 The Lahore Forts Alamgiri Gate Picture2 taken at night - July 20 2005.jpg Лахор бекеті Лахор қаласы 1180 1981 № 171 I, II, III
4 Shalamar Garden July 14 2005-South wall pavilion with fountains.jpg Шалимар баулары Лахор қаласы 1641 1981 № 171 I, II, III
5 Tomb 1 Thatta.jpg Татта Синд провинциясы 14 ғ. 1981 № 143 III
6 Rohtas Fort Magnificent Kabuli Gate.jpg Рохтас Пенджаб провинциясы 1541 1997 № 586 II, IV

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Badshahi Mosque July 1 2005 pic32 by Ali Imran (1).jpg Бадшахи мешіті
ағылш. Badshahi Mosque
Лахор қаласы 1671 1993 № 1277
2 Вазир Хан мешіті
ағылш. Wazir Khan Mosque
Лахор қаласы 1635 1993 № 1278
3 TombOfJahangirPart.JPG Джахангир кесенесі, Асаф-хан кесенесі және Акбари-Сарай
ағылш. Tomb of Jahangir, ағылш. Tomb of Asif Khan, ағылш. Akbari Sarai
Пенджаб провинциясы 1635 1993 № 1279
4 Hiran Minar Sheikhupura.JPG Хиран Минар
ағылш. Hiran Minar
Пенджаб провинциясы 1606 1993 № 1281
5 ShahRukne Alam 2.jpg Хазрат Шаха Рукн-и-Алам кесенесі
ағылш. Tomb of Hazrat Rukn-e-Alam
Мултан қаласы 1320 1993 № 1282
6 Rani Kot2.jpg Раникот бекеті
ағылш. Ranikot Fort
Синд провинциясы 826 1993 № 1284
7 Shah Jahan Mosque TQ0159 214.jpg Шах Джахан мешіті
ағылш. Shahjahan Mosque
Синд провинциясы 1647 1993 № 1286
8 Chaukundi1.JPG Шокханди кесенесі
ағылш. Chaukhandi tombs
Карачи қаласы б.з.б. 15 ғ. 1993 № 1287
9 Statuette Mehrgarh.jpg Мергархтағы археологиялық қазбалар
ағылш. Archaeological Site of Mehrgarh
Белуджистан провинциясы 1975 2004 № 1876
10 Flag of Khyber Pakhtunkhwa.svg Рехман-Дхеридағы археологиялық қазбалар
ағылш. Archaeological Site of Rehman Dheri
Хайбер-Пахтунхва провинциясы белгісіз 2004 № 1877
11 WellAndBathingPlatforms-Harappa.jpg Хараппадағы археологиялық қазбалар
ағылш. Archaeological Site of Harappa
Пенджаб провинциясы белгісіз 2004 № 1878
12 Flag of Khyber Pakhtunkhwa.svg Ранигаттағы археологиялық қазбалар
ағылш. Archaeological Site of Ranigat
Хайбер-Пахтунхва провинциясы 1980 2004 № 1879
13 Ashoka edict peshawar.jpg Шахбазгаридағы жар үстіндегі жазбалар
ағылш. Shahbazgarhi Rock Edicts
Хайбер-Пахтунхва провинциясы б.з.б. 272 ғ. 2004 № 1880
14 Flag of Khyber Pakhtunkhwa.svg Маншехрадағы жар үстіндегі жазбалар
ағылш. Mansehra Rock Edicts
Хайбер-Пахтунхва провинциясы б.з.б. 272 ғ. 2004 № 1881
15 Baltit fort.jpg Балтит
ағылш. Baltit Fort
Гилгит-Балтистан провинциясы 15 ғ. 2004 № 1882
16 Tomb near Syed Makhdom Jahanian Bukhary.JPG Биби Джавинди кесенесі, Багал-Халим кесенесі, Джалалуддин Бухари кесенесі және мешіті
ағылш. Tomb of Bibi Jawindi, Baha’al-Halim and Ustead and the Tomb and Mosque of Jalaluddin Bukhari
Пенджаб провинциясы 1494 2004 № 1883
17 Shahrukne Alam.jpg Шах Рукн-и-Алам кесенесі
ағылш. Tomb of Shah Rukn-e-Alam
Мултан қаласы 1320 2004 № 1884
18 Bhambore1.JPG Порт Банбхор
ағылш. Bhambore
Синд провинциясы 727 2004 № 1885

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Пәкістандағы Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар. Басты дереккөзінен мұрағатталған 22 мамыр 2012. Тексерілді, 4 қараша 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]