Роуэн Аткинсон

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Роуэн Аткинсон
ағыл. Rowan Atkinson
Сурет
Аткинсон 2011 жылы қыркүйекте
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі

Rowan Sebastian Atkinson

Туған күні

6 қаңтар 1955(1955-01-06) (64 жас)

Туған жері

Консетт, Дарем, Ұлыбритания

Азаматтығы

 Ұлыбритания

Мамандығы

актер, сценарист, жазушы, продюсер

Белсенді жылдары

1979қазіргі уақытқа шейін

Бағыты

комедия

Марапаттары

BAFTA (1981, 1990)
Британ империясы ордені

IMDb

ID ID 0000100

Роуэн Себастьян Аткинсон CBE (ағыл. Rowan Sebastian Atkinson 6 қаңтар 1955 жылы, Консетт, Дарем, Англия, Ұлыбритания) — британдық актер, сценарист, продюсер және жазушы. Әлемге аттас сериалда мистер Бин комедиялық ролін сомдамуымен әйгілі. BAFTA сыйлығының лауреаты (1981, 1990), оның екіншісі «Қара сұр жылан» ситкомдағы рөлі үшін алды.

Өмірбаяны[өңдеу]

Компания директоры және фермер Эрик Аткинсон мен Элла Мэй Бэмбридждің отбасында дүниеге келді. Роуэннің үш туған ағасы бар - Пол (бала кезінде қайтыс болған), Родни мен Руперт.

Болашақ актер болашақ Ұлыбритания Премьер-Министрі Тони Блэрмен бірге Дарем соборында дайындық мектебінде оқыды. Блэр 13 жаста болғанда 11 жасар Аткинсон оның мектебіне ауысқан болатын. Содан кейін Роуэн Камбрия графтығындағы Сэнт-Бис мектебін бітірді. 1975 жылы электротехниканы оқыған Ньюкасл университетін бітірді. Оксфордтық Куинз-колледжінде электротехника бойынша магистр дәрежесін алды (2006 жылдан бастап осы колледждің құрметті мүшесі).

Отбасы[өңдеу]

1990 жылдан бастап 2015 жылдың 10 қарашасына дейін Роуэн Аткинсон гримші Санэстрэ Сестримен тұрмыс құрды. Үйлену тойын екі рет атап өтті: бірінші рет, барлығынан жасырын Нью-Йорктегі «Орыс шайханасы» мейрамханасында, бір аптадан соң Лондондағы сәнді «Савой» отелінің мейрамханасында 10 мың фунт жұмсап, 80 адамға залға тапсырыс берді. Ерлі-зайыптылардың екі баласы бар - ұл Бен, қыз Лили. 2014 жылдан бастап Роуэн Луиз Фордпен қарым-қатынаста болды, ол 2017 жылдың желтоқсан айында оған үшінші бала тауып берді.

Рауанның үлкен ағасы Родни Аткинсон (1948 ж.т.) - белгілі ағылшын экономисті, саясаткер және публицист.

Мансабы[өңдеу]

Аткинсонның актер ретінде мансабы 1978 жылы, The Atkinson People радиошоуда жетекші, сценариші және негізгі актері болған кезде басталды.

1990 жылы Аткинсонды бүкіл әлемге танымал қылдырған «Мистер Бин» телесериалын көрсете бастады. Сериал өте танымал болды, бір серия теледидарлар айналасында шамамен 20 миллион адамды жинады. Роуэн 1990 жылдан 1995 жылға дейін, содан кейін 2007 және 2015 жылдары бөлек эпизодтарда ролін сомдады. 1997 жылы толық метражды «Мистер Бин» фильмі жарыққа шықты, ал 2007 жылы оның жалғасы - «Мистер Бин демалыста» шықты.

2012 жылы ол Лондондағы Олимпиада ойындарының ашылуына қатысқан, Мистер Бин рөлін сомдап, синтезаторда (Korg M3) ойнап, «Отты күйме арба» фильмінің саундтрегін орындады.

Қызығушылығы, хоббиі[өңдеу]

Роуэн Аткинсон 2009 жылы Goodwood Circuit-да Мистер Бин сериалынан танымал көріністі қайталауды

Мистер Биннің көлігі: Роуэн Аткинсонның кейіпкері 1970 жылғы Mini Leyland 1000cc лимонында жүреді. Шын өмірде актер Роуэн Аткинсон спорттық автокөліктер қызықтыратын коллекционер ретінде танымал. Сондай-ақ, ол кәсіби журналдарда үнемі мақала жазады, «Top Gear» телевизиялық бағдарламасының 17-маусымда қонақ болып келді (17 маусым/ 4 эпизод). Аткинсон жинағына мыналар кіреді:

  • Aston Martin DB7 Vantage
  • Aston Martin V8 Zagato
  • Audi A8
  • Ford Falcon
  • Honda Civic Hybrid
  • Honda NSX
  • McLaren F1
  • Morgan Aeromax
  • Morris Traveller
  • Renault 5 Turbo
  • Mercedes-Benz W100
  • Jaguar Mark VII — 1952 жылғы шығарылым.
  • Mercedes SLS.

Сондай-ақ, актер жүк тасу авто көлігі мен жол пойыздарын жүргізуге құқылы.

Фильмография[өңдеу]

Роуэн Аткинсон мистер Бин рөлінде
Жыл Қазақша атауы Шын атауы Рөлі
1979 қыс. Консервіленген күлкі Canned Laughter Роберт Бокс / Дэйв Перри
1979-1982 с Сағат тоғыздық емес жаңалықтар Not the Nine O'Clock News әртүрлі рөлдер
1983 ф Өлі уақыт Dead on Time Бернард Фрипп
1983 ф Ешқашан «ешқашан» деме Never Say Never Again Найджел Смолл-Фосетт
1983-1989 с Қара сүр жылан Blackadder Эдмунд, Эдинбург герцогы
1988 қыс. Дэннис Дженнингстың кездесуі The Appointments of Dennis Jennings доктор Шунер
1989 ф Сұңғақ The Tall Guy Рон Андерсон
1990 ф Мыстандар The Witches мистер Стрингер
1990-1995 с Мистер Бин Mr. Bean мистер Бин
1993 с Ыстық бастар 2 Hot Shots! Part Deux Декстер Хэймэн
1994 ф Төрт үйлену той және бір жерлеу рәсімі Four Weddings and a Funeral Джеральд әке
1994 мф Арыстан патша The Lion King Зазу
1995-1996 с Жұқа көк сызық The Thin Blue Line инспектор Рэймонд Фаулер
1997 ф Мистер Бин Bean мистер Бин
1999 қыс. Дәрігер кім және қаңқұйлы өлімнің қарғысы Doctor Who and the Curse of Fatal Death Дәрігер
2000 ф Бәрі де мүмкін, балақай Maybe Baby мистер Джеймс
2001 ф Сорғы жарыстары Rat Race Энрико Поллини
2002 ф Скуби-Ду Scooby-Doo Эмиль Мондавариус
2002-2003 мс Мистер Бин: Анимациялық сериялар Mr. Bean: The Animated Series мистер Бин, дыбыстауы
2003 ф Джонни Инглиш Johnny English Джонни Инглиш
2003 ф Нағыз махаббат Love Actually Руфус
2005 қыс. Спайдерман Spider-Plant Man Питер Пайпер / Человек-паучник
2005 ф Ананы сақтау Keeping Mum Уолтер Гудфеллоу
2007 ф Мистер Бин демалыста Mr. Bean's Holiday мистер Бин
2011 ф Джонни Инглиш: Қайта жүктеу Johnny English: Reborn Джонни Инглиш
2016-2017 с Мегрэ Maigret комиссар Жюль Мегрэ
2018 ф Джонни Инглиш 3 Johnny English 3 Джонни Инглиш

Сілтеме[өңдеу]

Роуэн Аткинсон IMDB сайтында