Сөйлеушілер саны бойынша тілдер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Әлем тұрғындарының ана тілі болып саналатын сөйлеушілер саны бойынша сұрыпталған тілдер тізімі, Encarta энциклопедиясының 2009 жылғы басылымы бойынша алынған мәліметтермен жинақталған.


Тіл Ана тілі
Encarta нұсқасы бойынша[1]
Шоғыры Таралу аймағы Өз атауы
(жазу түрі)
1 Қытай 1 270 000 000 Қытай Қытай, Тайвань, Сингапур, Малайзия 中文, 汉语
2 Хинди 500 000 000 Үндістан Үндістан हिन्दी
3 Испан 470 000 000 Испания Испания, көптеген Оңтүстік Америка елдері, Мексика, Орталық Америка (Белизден басқа), Экваторлық Гвинея, Куба, Доминикан Республикасы Español, Castellano
4 Ағылшын 400 000 000 Англия Ұлыбритания, АҚШ, Канада, Аустралия, Жаңа Зеландия, Ирландия, Шығыс Африка, Оңтүстік Африка, Нигерия, Гамбия, Гана, Сьерра-Леоне, Либерия, Гайана, Белиз, көптеген Вест-Үндістан елдері, Кипр, Мальта, Филиппиндер English
5 Араб 360 000 000 Араб Әлемі Таяу Шығыс, Солтүстік Африка, Занзибар, Оңтүстік Америка, Орталық Америка, Филиппиндер, Экваторлық Гвинея العربية
6 Бенгал 250 000 000 Бенгалия Бангладеш, Үндістан বাংলা Bāṇlā
7 Португал тілі 220 000 000 Португалия Португалия, Ангола, Бразилия, Гвинея-Бисау, Кабо-Верде, Мозамбик, Сан-Томе және Принсипи, Шығыс Тимор, Макао Português
8 Орыс 125 000 000 Ресей Ресей Русский тіл
9 Жапон 125 000 000 Жапония Жапония 日本語
10 Неміс 90 000 000 Германия Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Лихтенштейн, Бельгия Deutsch
11 Корей 76 000 000 Корея Корея Республикасы, КХДР, Қытай, АҚШ, Жапония 한국어, 조선말
12 Француз 75 000 000 Франция Франция, Монако, Люксембург, Бельгия, Швейцария, Канада (Квебек провинциясы), Батыс және Орталық Африка, Джибути, Тунис, Комор аралдары Français
13 Ява 85 000 000 Индонезия Индонезия Basa Jawa, Basa Jawi
14 Телугу 69 666 000 Үндістан Үндістан తెలుగు
15 Маратхи 68 022 000 Үндістан Үндістан मराठी
16 Вьетнам 80 000 000 Вьетнам Вьетнам, АҚШ, Камбоджа, Франция Tiếng Việt
17 Тамил 66 000 000 Үндістан Үндістан, Шри-Ланка, Сингапур, Малайзия தமிழ்
18 Итальян 62 000 000 Италия Италия, Сан-Марино, Ватикан, Швейцария Italiano
19 Түрік 65 000 000 Түркия Түркия, Германия, Болгария, Кипр Türk dili (Türkçe)
20 Урду 60 290 000 Пәкістан Пәкістан, Үндістан اردو, Urdu
21 Пенджаби 57 129 000 Пәкістан Пәкістан ਪੰਜਾਬੀ, پنجابی
22 Украин 36 000 000 Украина Украина, АҚШ, Канада, Польша, Ресей Українська мова
23 Гуджарати 46 100 000 Үндістан Үндістан ગુજરાતી
24 Тай 65 000 000 Таиланд Таиланд ภาษาไทย
25 Поляк 40 000 000 Польша Польша, Литва, Белоруссия język polski, polszczyzna
26 Малаялам 35 706 000 Үндістан Үндістан മലയാളം
27 Каннада 35 346 000 Үндістан Үндістан ಕನ್ನಡ
28 Ория 32 300 000 Үндістан Үндістан ଓଡ଼ିଆ
29 Бирман 36 000 000 Мьянма Мьянма (Бирма) ဗမာစာ
30 Әзірбайжан 31 423 000 Әзірбайжан Иран, Әзірбайжан, Ресей (Дағыстан), Түркия, Грузия, Ирак Azərbaycan dili, Azərbaycan Türkcəsi,

Azəri dili.

31 Парсы 75 000 000 Иран Иран, Ауғанстан, Тәжікстан فارسی
32 Өзбек 30 000 000 Өзбекстан Өзбекстан, Ауғанстан, Тәжікстан, Түркіменстан, Қазақстан O‘zbek tili, Ўзбек тили, ئۇزبېك تیلى
33 Сундан 27 000 000 Индонезия Индонезия Basa Sunda
34 Пушту 48 000 000 Ауғанстан Ауғанстан ښتو
35 Румын 26 265 555 Румыния Румыния, Молдавия Limba română
36 Бходжпури 26 254 000 Үндістан Үндістан भोजपुरी
37 Хауса 24 200 000 Батыс Африка Батыс Африка Hausa / هَوُس (до 1930-х годов)
38 Майтхили 24 191 900 Үндістан Үндістан मैथिली
40 Сербохорват 21 000 000 Сербия, Хорватия Бұрынғы Югославия (Словения мен Македонияны қоспағанда) Српскохрватски језик
41 Авадхи 20 540 000 Үндістан Үндістан अवधी
42 Йоруба 20 000 000 Нигерия Нигерия Yorùbá
43 Нидерланд 20 000 000 Нидерланд Нидерланд, Бельгия (солтүстігі), Суринам Nederlands
44 Синдхи 19 720 000 Пәкістан Пәкістан सिन्धी / سنڌي
45 Игбо 18 000 000 Нигерия Нигерия Igbo
46 Амхар 17 413 000 Эфиопия Эфиопия አማርኛ
47 Оромо 17 232 000 Эфиопия Эфиопия Afaan Oromoo
48 Индонезия 17 070 000 Индонезия Индонезия Bahasa Indonesia
49 Тагал 17 000 000 Филиппиндер Филиппиндер Tagalog
50 Непал 16 056 000 Непал Непал नेपाली
51 Ассам 15 374 000 Үндістан Үндістан অসমিয়া
52 Сараики 15 059 000 Пәкістан Пәкістан سرائیکی, ਸਰਾਇਕੀ, सराइकी
53 Себуан 15 000 000 Филиппиндер Филиппиндер Sugboanon
54 Мажар 14 500 000 Венгрия Венгрия Magyar nyelv
55 Читтагонг 14 000 000 Бангладеш Бангладеш চাটগাঁইয়া বুলি
56 Чжуан 14 000 000 Қытай Қытай Sawcuengh
57 Шона 14 000 000 Зимбабве Зимбабве Shona (chiShona)
58 Қазақ 15 000 000 Қазақстан Қазақстан, Қытай, Өзбекстан, Ресей, Моңғолия Қазақ тілі
58 Мадур 13 694 000 Индонезия Индонезия Basa Mathura
59 Сингал 13 220 000 Шри-Ланка Шри-Ланка සිංහල
60 Марвари 13 183 000 Үндістан Үндістан मारवाड़ी
61 Магахи 13 000 000 Үндістан Үндістан मगही
62 Харьянви 13 000 000 Үндістан Үндістан हरियाणवी
63 Грек 12 000 000 Грекия Грекия, Кипр Ελληνικά
64 Чех 12 000 000 Чехия Чехия Čeština, Česky
65 Чхаттисгархи 11 535 000 Үндістан Үндістан छत्तिसगढ़ी
66 Фула 11 428 700 Батыс Африка Батыс Африка Pulaar, Fulfulde
67 Декан 10 709 800 Үндістан Үндістан
68 Малагаси 10 484 000 Мадагаскар Мадагаскар Malagasy
69 Белорус 10 200 000 Белоруссия Беларусь Республикасы, Польша Беларуская мова

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Languages Spoken by More Than 10 Million People (10 млн-нан астам сөйлейтін тіл) энциклопедия мәліметтері бойынша Encarta. Басты дереккөзінен мұрағатталған 31 қазан 2009.