Тіл институтында шығарылған еңбектер тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

А.Байтұрсынұлы атындағы Тіл білімі институты қазақ тілінің құрылымы мен тарихы, диалектологиясы, ономастика мен терминологиясы, қоғамдық қызметі, туыстас және өзге де тілдермен байланысы, мәдени өмірдегі орнын зерттейді. Сондай-ақ, институт осы аталған мәселелер бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізумен қатар, жоғары білікті мамандар (ғылым кандидаттары мен докторларын) даярлайды.

Институт бірнеше бөлімдерге бөлінген. Атап айтсақ, "Тіл мәдениеті", "Ономастика", "Фонетика", "Терминология", "Этнолингвистика", "Тіл тарихы және диалектология", "Компьютерлік лингвистика", "Тіл экологиясы", "Грамматика", "Лексикология" бөлімдері. Институт құрылғаннан бері әрбір бөлімнің жасаған еңбектері мен зерттеулері қазақ тілін жаңа қырынан тануға және дамытуға үлес қосып келеді. Назарларыңызға әрбір бөлімнің жасаған еңбектерін ұсынамыз.

Тіл мәдениеті бөлімінің еңбектері[өңдеу]

  1. Қазақ пунктуациясының ережелері. (Қ.Неталиева, т.б.). Алматы, 1961.
  2. И.Ұйықбаев. Қазақ тілі орфографиясын оқыту жөніндегі методикалық нұсқаулар. Алматы, 1962.
  3. М.Балақаев. Қазақ тіл мәдениетінің мәселелері. Алматы, 1965.
  4. М.Балақаев, Е.Жанпейісов, М.Томанов, Б.Манасбаев. Қазақ тілінің стилистикасы. Алматы, 1966, 1974, 2005.
  5. И.Ұйықбаев. Тіл мәдениетінің кейбір мәселелері. Алматы, 1969.
  6. И.Ұйықбаев. Синтаксисті оқытқанда орфографияны үйрету жөнінде. Алматы, 1963.
  7. М.Балақаев. Қазақ тілінің мәдениеті. Алматы, 1971. 2-басылуы.
  8. Тіл мәдениеті және баспасөз. Алматы, 1972.
  9. Өрелі өнер. Алматы, 1976.
  10. И.Ұйықбаев. Қазіргі қазақ тіліндегі сөз варианттылық проблемасы. Алматы, 1976.
  11. С.Талжанов. Аударма және қазақ әдебиетінің мәселелері. Алматы, 1975.
  12. Сөз өнері. Алматы, 1978.
  13. Өнер алды: сөз, тіл өнері туралы цитаталар мен мақал-мәтелдер. Алматы, 1978.
  14. Жазушы және сөз мәдениеті. Алматы, 1983.
  15. М.Балақаев. Қазақ әдеби тілі және оның нормалары. Алматы, 1984.
  16. М.Балакаев. Казахский литературный язык. Алматы, 1987.
  17. Р.Сыздық, А.Алдашева, З.Бейсембаева, Қ.Неталиева. Қазақ әдеби тілінің ауызша түрі. Алматы, 1987.
  18. Н.Уәлиев. Сөз мәдениеті. Алматы, 1984.
  19. М.Балақаев. Тіл мәдениеті және қазақ тілін оқыту. Алматы, 1989.
  20. Н.Уәлиев, А.Алдашева. Қазақ орфографиясындағы қиындықтар. Алматы, 1988ж.
  21. Қазақ лексикасындағы жаңа қолданыстар. Алматы, 1985, 1992.
  22. А.Байтұрсынов. Тіл тағылымы. Алматы, 1992.
  23. Н.Уәлиев. Фразеология және тілдік норма. Алматы, 1998.
  24. Н.Уәлиев. Қазақтың бата-тілектері. Алматы, 1993; 2007.
  25. Қазақ тілі орфографиялық сөздігі Алматы, 1978ж.
  26. Қазақ тілі орфографиялық сөздігі Алматы, 1988ж.
  27. Қазақ тілі орфографиялық сөздігі Алматы, 2001ж.
  28. Қазақ тілі орфографиялық сөздігі Алматы, 2007ж.
  29. Қазақ тілі орфоэпиялық сөздігі Алматы, 1977.
  30. Қазақ тілі орфоэпиялық сөздігі. Алматы, 2005ж.
  31. Р.Сыздық. XV-XIX ғасырлардағы қазақ әдеби тілінің тарихы. Алматы, 1968, 1984, 1993, 2000.
  32. Р.Сыздық. Сөздер сөйлейді. Алматы, 1980ж, 1994.
  33. Р.Сыздық. Язык Жами'ат-тауарих Жалаири. Алматы, 1989.
  34. Р.Сыздық. Қадырғали би Қосымұлы және оның жылнамалар жинағы. Алматы, 1991.
  35. Р.Сыздық. Сөз құдіреті. Алматы, 1997.
  36. Р.Сыздық. Емле мен тыныс белгілері. Алматы, 1959, 1947, 1996, 2000жж.
  37. Р.Сыздық. Сөз сазы. Алматы, 1983, 1995, 2000.
  38. Р.Сыздық. Тілдік норма және оның қалыптануы. Алматы, 2001.
  39. Р.Сыздық. Қазақ тіліндегі ескіліктер мен жаңалықтар. Алматы, 2009ж.
  40. Р.Сыздық. Абайдың сөз өрнегі. Алматы, 1995.
  41. Тіл мәдениеті. Оқу құрал. Алматы, 2005. (бірлескен авторлар);
  42. Қазақ тілі. Сөз мәдениеті. Жалпы білім беретін мектептің қоғамдық-гуманитарлық бағыттағы 10-сыныбына арналған оқулық, әдістемелік құралдар; Алматы, 2006, 2010
  43. Қазақ тілі. Байқау оқулығы. Алматы, 2009. 12 жылдық мектептің 6-сыныбына арналған.
  44. Қазақстан Республикасы мемлекеттік қызметшісінің тілдік портфелі. Фонетикалық курс (2009)
  45. Қ.Күдеринова. Бірге және бөлек жазылатын сөздердің орфографиясы. Алматы, 2005.
  46. Қ.Күдеринова. Қазақ жазуының теориялық негіздері. Алматы, 2006, 2010.
  47. Қазақ тілінің орфоэпиялық анықтағышы. Алматы, 2004.
  48. Н.Уәли, Қ.Жаманбаева, Қ.Күдеринова. Емлесі қиын сөздер сөздігі. Алматы, 2000.
  49. Қазақ тілінің лексика-фразеологиялық жүйесіндегі жаңа қолданыстар // Тілтанымдық зерттеулер. Алматы, 2007.193-233бб.
  50. Бұқаралық ақпарат құралдарының тілі мен стилі // Тілтанымдық зерттеулер. Алматы, 2007.83-155бб.
  51. Р.Сыздық. Ғылыми таным үзіктері. Мақалалар жинағы. 3 томдық. Алматы, 2009.

Ономастика бөлімінің еңбектері[өңдеу]

  • Кітаптар
  1. А. Әбдірахманов. Қазақстанның жер-су аттары. - Қазақ ССР Ғылым академиясының баспасы. - Алматы: 1959.
  2. Т.Жанұзақов т.б. Қандай есімді ұнатасыз? Алматы, 1968, 116 б.
  3. А. Әбдірахманов. Топонимика және этимология. - Алматы: Ғылым 1975.
  4. Жанұзақов Т. Қазақ тіліндегі жалқы есімдер. Алматы, Мектеп 1965, 9 б.т.
  5. Жанұзақов Т. Қазақ есімдерінің тарихы. Жауапты редакторы Қазақ ССР Ғылым академиясының академигі Кеңесбаев І. К. Қазақ ССР-ның «Ғылым» баспасы, Алматы 1971, 215 б.
  6. Джанузаков Т. Очерк казахской ономастики. Ответственный редактор академик А.Т.Кайдаров. Издательство «Наука» Казахской ССР, 1982, 10,3 пл. 173 с.
  7. Жанұзақов Т., А.Әбдірахманов А., т.б. Орталық Қазақстанның жер-су аттары. Жауапты редакторы филология ғылымдарының докторы, Мемлекеттік сыйлықтың лауреаты Т.Жанұзақов. Алматы, Ғылым 1989, 253 б.
  8. Т.Жанұзақов. Есімдер сыры. Тайны имен. Алматы, 1974, 132 б. Алғысөз ретінде “Есімдеріміз қалай қойылған” мақала, одан соң ер және әйел есімдері жалпы алфавиттік тәртіппен беріліп, олардың білдірер мән-мағыналары қазақ және орыс тілдерінде түсіндірілген.
  9. Т.Жанұзақ. Сіздің есіміңіз. Ваше имя? Алматы, 1989, 192 б.
  10. О.А.Султаньяев. Понятные непонятности. Алматы, 1973, 62 с. Кітапша мектеп оқушыларына көмекші құрал ретінде арналған.
  11. А.Әбдірахманов. Қазақстан этнотопонимикасы. - Алматы, “Ғылым”, 1979, 124 б.
  12. Е.Керімбаев. Атаулар сыры. - Алматы: «Қазақстан» - 1984, 119 б.
  13. Т.Джанузаков. Тюркская ономастика. Перспективы и развитие. - Алма-Ата: «Наука», - 1990].
  14. Т.Жанузаков, Т.В.Линко, В.У.Махпиров и др. Имена народов Казахстана. - Алма-Ата. - 1990, 110 с.
  15. Рысбергенова Қ. Оңтүстік Қазақстан топонимдерін тарихи-лингвистикалық тұрғыдан зерттеу. - Алматы: «Ғылым» - 2000, 152 б.
  16. Иманбердиева С. Қала тағамхана атаулары.
  • Сөздіктер
  1. Е.Койчубаев. Краткий толковый словарь топонимов Казахстана. - Алма-Ата: «Наука», - 1974, 273 с.
  2. Е.Қойшыбаев. Қазақстанның жер-су аттары сөздігі. – Алматы: «Мектеп»- 1985, 256 б.
  3. Т.Жанұзақов, К.Есбаева. Қазақ есімдері. Казахские имена. Алма-Ата, «Наука» 1988, 478 б, 25 п.л.
  4. Қазақстан географиялық атауларының сөздігі. Жезқазған обл. Жауапты редакторы – филология ғылымдарының докторы, *Қазақстан Мемлекеттік сыйлығының лауреаты Т.Жанұзақов. - Алматы: «Ғылым», - 1990, 294 б. 20 баспа табақ.
  5. Қазақстанның географиялық атаулары. Ақмола облысы. Жауапты редакторы Телғожа Жанұзақ. – Алматы: «Рауан» - 1998, 325 б. 19 б.т.
  6. Қазақстан Республикасының топонимдері. Топонимия Республики Казахстан. (составители: Т.Жанузаков, К.К.Рысбергенова, Н.Б.Онгарбаева):- Алматы - 2001, 425 с., 25 п.л. Отв. редактор д.ф.н. Т.Жанузаков.
  7. Телғожа Жанұзақ. Есімдер сыры. Тайны имена. - Алматы - 2004, 210 б.
  8. Т.Жанұзақов. Есімдер сыры. Тайны имен. Алматы. 2004, 207 б.
  9. Т.Жанүзақов, Қ.Рысбергенова. Қазақ ономастикасы: Жетістіктері мен" болашағы. «Азия», Алматы, 2004, 126 б.
  10. Т.Жанұзақов. Қазақстан географиялық атаулары. Алматы облысы. Арыс, Алматы, 2005,252 б.
  11. Т.Жанұзақов. Қазақ ономастикасы. Казахская ономастика. 1. - Алматы-Астана. «Іс Сервис»ЖШС,- 2006, 400 б.
  12. Т.Жанүзақов. Қазақ ономастикасы. Атаулар сыры. 3. - «Дайк Пресс», - Алматы, 2007, 532 б.
  13. Т.Жанұзақов. Қазақ ономастикасы. Топонимика.2. - Павлодар,- 2008, 238 б.
  14. Т.Жанүзақов. Есіміңіз кім?Ваше имя? Ана тілі, - Алматы, - 2008, 168 б.
  15. Қазақ тілінің түсіндірме сөздігі. 50 мыңға жуық сөз бен сөз тіркесі енген. Жалпы редакциясын басқарған Т.Жанұзақов. «Дайк Пресс», - Алматы, - 2008, 968 б.
  16. Қазақ жер-су аттары. Энциклопедиялық анықтағыш. – Алматы: «Арыс», -2009 ????
  17. Қазақ кісі аттары. Энциклопедиялық анықтағыш. Алматы: «Арыс», - 2009
  18. Т.Жанұзақ. Жаңа кітабы 2010

Фонетика бөлімінің еңбектері[өңдеу]

  1. З.М.Базарбаева Типологическое исследование интонации вводных единиц (на материале французского, казахского и русского языков). Алма-Ата, 1991, 7 п.л.
  2. З.М.Базарбаева Қазақ тілінің интонациялық жүйесі. Алматы, 1996, 11п.л.
  3. З.М.Базарбаева Қазіргі қазақ тілінің интонация негіздері. Алматы, 2002, 12 п.л. (оқу құрал).
  4. З.М.Базарбаева Строй казахского языка. Фонетика (коллектив авторов) 1991.
  5. З.М.Базарбаева Қазақ грамматикасы (авторлар ұжымы). Алматы, 2002.
  6. З.М.Базарбаева Некоторые аспекты реформирования казахского алфавита на основе латинской графики. Латын графикасы негізіндегі қазақ әліпби. Алматы, 2007. 218-222 бб.
  7. З.М.Базарбаева Казахская интонация. Алматы, «Дайк-Пресс», 2008, 18 б.т.
  8. З.М.Базарбаева Қазақ тілі: интонология, фонология. Алматы, «Жібек жолы», 2008, 20,5 б.т.
  9. З.М.Базарбаева Казахско-русский справочник для широкого круга читателей. Алматы, 2010, 215 с.
  10. Ә.Жүнісбек Қазақ грамматикасы. Астана, 2002 (сегментті фонетика бөлімі).
  11. Ә.Жүнісбек Қазақ фонетикасы. Алматы, 2009.
  12. А.Жунисбек Введение в сингармоническую фонетику. Алматы, 2009.
  13. Ә.Жүнісбек Қазақша-орысша фонетикалық сөздік. Орал, 2009.
  14. Ә.Жүнісбек Әліпби ауыстыруды жазу реформасына айналдыру керек. Орал, 2007.
  15. А.Жунисбек Сингармонизм в казахском языке. Алма-Ата, 1980
  16. А.Жунисбек Гласные казахского языка. Алма-Ата, 1972.
  17. А.Жунисбек Просодика слова в казахском языке. Алма-Ата, 1987
  18. А.Жунисбек Строй казахского языка. Фонетика (коллектив.) Алма-Ата 1992.
  19. Қосқұрамды құрмалас сөйлем интонемалары мен интонациялық типтері. "Тілтаным", № 2, 2001.
  20. Фазылжанова А. Құрмалас сөйлем интонациясы және өтем заңы // ҚР ҰҒА Хабаршысы, Тіл әдебиет сериясы. 1999. № 3;
  21. Фазылжанова А. Қосқұрамды құрмалас сөйлем интонемалары мен интонациялық типтері // "Тілтаным", № 2, 2001;
  22. Фазылжанова А. Қазақ тілінің орфоэпиялық сөздігі (75 000 сөз) (құрастырушылардың бірі, жауапты шығарушының бірі). Бас редакторы: Ә.Жүнісбек. Құрастырушылар: Н.Уәли, Қ.Күдеринова А., «Арыс», 2004 ж.;
  23. Фазылжанова А. Қазақ орфоэпиясының сегментті және суперсегментті фонетикалық негіздері жайында // «Академик Рәбиға Сыздық және қазақ тіл білімі мәселелері». А., «Арыс», 2004 ж.;
  24. Фазылжанова А. Қазақ тілінің орфоэпиялық анықтағышы (радио,-тележурналистерге арналған көмекші құрал) // Сөйлеу техникасы мен эфирдегі дыбысталған сөздің интонациясы (41-66 бб.); Қазақ тілі функционалды стильдеріндегі мәтіндердің айтылым үлгілері (Ғ.Әнеспен бірге) (66 - 76); Қысқаша орфоэпиялық сөздік (Н.Уәлиұлы, Қ.Күдериновамен бірге) (76 – 198 бб.). Алматы, «Арыс», 2004 ж.;
  25. Фазылжанова А. Қазақ тілінің орфографиялық сөздігі (Жауапты редакторы мен құрастырушылардың бірі). Бас редакторы Р.Сыздық. А.: «Арыс», 2004;
  26. Фазылжанова А. Ауызша тіл және жазба тіл бірліктерінің дискреттілігі // «Академик Ш.Ш.Сарыбаев және қазақ тіл білімі мәселелері». А., «Арыс», 2005 ж.;
  27. Фазылжанова А. Онбестомдық «Қазақ әдеби тілінің сөздігі». І-ХV томдар (жауапты редакторының, авторларының бірі). Бас редакторлары Қ.Ысқақов, Н.Уәли. А.: «Арыс», 2006;
  28. Фазылжанова А. Орфографиялық сөздік. (құрастырушылардың бірі). Жауапты редакторы Р.Сыздық. А.: «Арыс», 2007;
  29. Фазылжанова А. Әзербайжан, Түркия, Өзбекстанның латын графикасы негізіндегі жаңа әліпбиге көшу тәжірибелерін ғылыми-лингвистикалық талдау // Қазақ әліпбиін латын графикасына көшіру туралы ғылыми зерттеулер А., 2007 ж.;
  30. Фазылжанова А. «Рабочая тетрадь» (для начинающих самостоятельно изучать казахский язык) учебного комплекса «Тілашар» для самостоятельного изучения, изданного продюсерским центром Gala TV с видео и DVD форматным расширением, Алматы 2007. 15 б.т.;
  31. Фазылжанова А. Мемлекеттік тілдің әлеуметтік беделін көтеру: лингоәлеуметтану аспектілері (Н.Уәлимен бірге)// Тілтаным, 2008, № 4;
  32. Фазылжанова А. Мультимәдениеттілік және тілдік біргейлік // Туған тіл, 2009 ж., №1;
  33. Фазылжанова А. «Орхон-енисей жазба ескерткіштеріндегі с-ш дыбыстарының қазіргі қазақ тіліндегі рефлекциясы» //«Өркениеттер диалогындағы түркі әлемінің рөлі» атты халықаралық ғылыми симпозиум материалдары, Алматы, 2009 ж.;
  34. Фазылжанова А. Мемлекеттік тілді оқытудың ұлттық және тілдік бірегейлік аспектісіндегі жаңа тұжырымдамасы туралы // Қазақстан мектебі, 2009, №6;
  35. Фазылжанова А. Тілтанымдық жаңартпалардағы <лат. innovation> білімдер жүйесін қазақ тілі пәнінің мазмұнына енгізудің маңызы // Р.Сыздықдың 85 жылдығына арналған «Әдеби тіл және қазақ тілінің өміршендігі» атты ғылыми-конференция жинағы. Алматы, 2009;
  36. Фазылжанова А.Түркіаралық ротацизм және ламбдаизм мәселесі //Қазақ әдеби тілі тарихының өзекті мәселелері (Қ.Өміралиевтің 80 жылдығына арналған халықаралық конференция материалдары), Алматы, 2010;
  37. Фазылжанова А. Мультимәдени қоғамдағы тілдік бірегейлік (лат.identikus): мемлекеттік тілді лингвомәдени-семиотикалық жүйелер негізінде меңгертудің лингвистикалық аспектісі // Мемлекеттік тіл ұлттық бірегейліктің негізі. Алматы: «Қазақ энциклопедиясы», 2011;
  38. А.Аманбаева Интонация – тілдік қарым-қатынас құралдарының бірі // Тілтаным. 2003, №1.
  39. А.Аманбаева Суперсегментті фонетика жөнінде жалпы сипат // Тілтаным. 2003, №3. 53-55 бб.
  40. А.Аманбаева Қазақ тіліндегі интонацияның прагматикалық негізі мен коммуникативті маңызы // БжҒМ ҰҒА Хабарлары, Филология сериясы. №1, 2004 ж.
  41. А.Аманбаева Суперсегментті фонетика мен прагмалингвистиканың қазақ тіл біліміндегі алар орны // А.Байтұрсынұлының туғанына 130 жыл толуына арналған ғылыми жинақ. Алматы, 2004 ж.
  42. А.Аманбаева Дайындықсыз еркін сөйлеу интонациясын эксперименттік жолмен зерттеу. «Академик Ә.Қайдар және қазақ тіл білімінің өзекті мәселелері». А., 2004ж.
  43. А.Аманбаева Сахнадағы сөйлеу тілінің нақыштары // Алматы қаласы бойынша Тіл департаменті өткізген «Терминология және тіл мәдениетінің мәселелері» атты ғылыми-практикалық конференция, А., 2006.
  44. А.Аманбаева Түркі тіл біліміндегі морфонология құбылысының пайда болуы мен қызметі // Тілтаным 2008, №2.
  45. А.Аманбаева Морфонология құбылысының түркі тілдеріндегі көрінісі. // Қ.Өмірәлиевтің 80 жылдығына орай ұйымдастырылған халықаралық ғылыми-теориялық конференция. А., 2010ж.
  46. А.Аманбаева Қазақ тілі интонема модельдерінің прагмалингвистикалық сипаты // Тілтаным 2008, №1.
  47. Ж.Жұмабаева Қазақ вокализмінің даму жолдары // ҚР ҰҒА Хабарлары №1 (155). –Алматы, 2006. –Б. 72-75.
  48. Ж.Жұмабаева Түркі тілдеріндегі айырым белгінің (ашық/қысаң) тарихи сипаты // «Қазақ тіл біліміндегі функционалдық бағыт». –Алматы, 2006. –Б. 177-183.
  49. Ж.Жұмабаева Орхон-Енисей ескерткіштеріндегі дауысты дыбыстардың көрінісі // «Академик Рәбиға Сыздық және қазақ тіл білімінің мәселелері». Алматы, –2004. –Б. 159-161.
  50. Ж.Жұмабаева Қазақ фонетикасының зерттелу жайы // Тілтаным. №4 (16). – Алматы, 2004. –Б. 139-145.
  51. Ж.Жұмабаева Көне түркі тілдеріндегі дауыстылардың сипаты // Әл-Фараби атындағы ҚазҰУ хабаршысы. Филология сериясы. –Алматы. №7 (89). 2005. –Б. 41-44.
  52. Ж.Жұмабаева Тарихи фонетика: дауыстылардың фонологизациялану құбылыстары // «Академик Ә.Т. Қайдар және тіл білімі мәселелері». –Алматы, 2004, –Б. 367-375.
  53. Ж.Жұмабаева Түркі тілдеріндегі дауыстылардың даму тарихына қысқаша шолу // Ғ.Мұсабаев, М.Балақаев, І.Кеңесбаевтың 100 жылдығына орай ұйымдастырылған ғылыми-теориялық конференция. А., 2007.
  54. Ж.Жұмабаева «Ә» дауысты фонеманың мәселесі. // Тілтаным. 2007, №2.
  55. Ж.Жұмабаева Түркі тіліндегі дауыстылардың созылыңқы/қысқа белгілері // Тілтаным, №1 2008 ж.
  56. Н.Оспанғазиева Қазақ фонологиясындағы айырым белгі теориясы. // «Тілтаным» журналы. 2008. №3.
  57. Н.Оспанғазиева Қазақ тіл біліміндегі морфонологияның фонологиямен байланысу жолдары. // «Тілтаным» журналы. 2008. №4.
  58. Н.Оспанғазиева Бірөлшемді және көпмөлшерлі айырым белгілер. Қазақстан Республикасы Ұлттық Ғылым Академиясының Хабарлары 2008 ж. №5.
  59. Н.Оспанғазиева Фонеманың зерттелуі жайында. «Профессон Н. Оралбай және тіл білі мен әдістеме ілімі» атты конференция материалдары. 2008 ж.
  60. Н.Оспанғазиева Тарихи фонология ұғымы жөнінде. «Профессор С.М. Исаев: Қазақ тіл білімі мен әдебиеттанудың теориялық және әдістемелік мәселелері» атты халықаралық ғылыми конференциясының материалдар жинағы. 2008 ж.
  61. Н.Оспанғазиева Қазіргі қазақ тілі фонетикасының зерттелу бағыттары. «Рухани-ғылыми мұра» тақырыбындағы республикалық ғылыми теориялық конференция материалдары. Алматы. 2008 ж.
  62. Н.Оспанғазиева Фонема және оның айырым белгілері. Қазақстан Республикасы Ұлттық Ғылым Академиясының Хабарлары 2009 ж. №4.
  63. Н.Оспанғазиева Фонема және морфонема. Аманжол Қошанұлы Қошановтың 75 жасқа толуына арналған «Ақпараттық-инновациялық парадигмасының қалыптасуы жағдайында Қазақстанның қоғамдық ғылымдары» атты халықаралық ғылыми конференциясының материалдар жинағы. 2009 ж.
  64. Н.Оспанғазиева Түркі тілдеріндегі дауысты дыбыстар. ҰҒА академигі, филология ғылымдарының докторы Рабиға Сыздықтың 85 жылдығына орай өткізілген «Әдеби тіл және қазақ тілінің өміршеңдігі» атты ғылыми-теориялық конференцияның материалдары. 2009 ж.

Терминология бөлімінің еңбектері[өңдеу]

  1. Тіл мәдениеті және баспасөз (ұжымдық еңбек). - Алматы: Ғылым, 1968, 160 б.
  2. Айтбаев Ө. Аудармадағы фразеологиялық құбылыс. - Алматы: Ғылым, 1975. - 228 б.
  3. Өрелі өнер (ұжымдық еңбек). - Алматы, 1976, - 126 б.
  4. Сөз өнері (ұжымдық еңбек). - Алматы: Ғылым, 1978, 7 б.т.
  5. «... ұлт саясатын бұрмалаушылар». - Алматы: Ғылым, 1981
  6. Қазақ терминологиясының мәселелері (ұжымдық еңбек). - Алматы: Ғылым, 1986, 10 б.т.
  7. Аударманың лексикалық-стилистикалық мәселелері (ұжымдық еңбек). - Алматы: Ғылым, 1987. 10 б.т.
  8. Айтбаев Ө. Қазақ терминологиясының дамуы мен қалыптасуы. - Алматы: Ғылым, 1988. - 208 б.
  9. Термин және олардың аудармалары (ұжымдық еңбек). - Алматы: Ғылым, 1990. 12 б.т.
  10. Айтбаев Ө. Қазақ сөзі (қазақ терминдерінің негіздері). – Алматы: Рауан, 1997. - 240 б.
  11. Айтбаев У. Основы казахской терминологии. Изд. «Арыс», Алматы, 2000. – 198 стр.
  12. Айтбаев Ө. Қазақ тіл білімінің мәселелері. – Алматы, «Арыс» баспасы, 2007, 45 б.т.
  13. Құрманбайұлы Ш. Алаш және терминтану. – Алматы, «Ел-шежіре». ҚҚҚ. 2008, - 240 б.
  14. Құрманбайұлы Ш. Терминқор қалыптастыру көздері мен терминжасам тәсілдері. Алматы: «Сөздік-Словарь», 2005. – 240.
  15. Құрманбайұлы Ш. Терминтану. Оқу құралы. – Астана, 2009. - 160 б.
  16. Құрманбайұлы Ш, Жұбаева О. Терминология мәселелері. І т. «1С-Сервис» ЖШС, 2006. - 288 б.
  17. Құрманбайұлы Ш. Е.Әбдірәсілов, Ә.Әміров. Терминология мәселелері. ІІ т. «1С-Сервис» ЖШС, 2006. - 288 б.
  18. Айдарбек Қ.Ж. Қазақ терминологиялық аталымының ономасиологиялық негіздері. – Алматы: «Мемлекеттік тілдерді дамыту институты», 2010. - 364 б.
  19. Қазақша-орысша қоғамдық ғылымдар терминдерінің сөздігі. Орысша-қазақша қоғамдық ғылымдар терминдерінің сөздігі (ұжымдық еңбек). – Алматы, фирма «Орнак» ЖШС. 2010. - 656 б.
  20. Терминдік бірліктердің лексикалық және т.б. тілдік бірліктерден айырым және ұқсас белгілері // «Мемлекеттік тіл саясаты: терминология, аударматану, ресми құжат тілі» атты халықаралық ғылыми теориялық конференция. – Алматы: «Арыс» баспасы, 2007 ж. 25-27 бб.
  21. Қошке Кемеңгерұлы мұрасының ұлттық терминқор қалыптастырудағы рөлі // Теоретические и практические аспекты обучения языкам и литературе (выпуск XX). –Т.:ТДЮИ нашриети, 2010. 90-95 бб.
  22. Термин дефинициясы турасында // Қазақ ұлттық университетінің Хабаршысы. 2010. №3 106-110 бб.
  23. Кейбір лингвистикалық терминдерді стандарттау жайында // Тілтаным 2010 №2. 61-65 бб.
  24. Қошке Кемеңгерұлы және химия терминдері // Терминологиялық хабаршы. 2010. №2. 4-14 бб.
  25. Стандарттау және қазақ терминологиясы. Қазіргі қазақ грамматикасы мен терминологиясын зерттеудің негізгі бағыттары. – Алматы, 2010. 203-207 бб.
  26. Ғұн дәуіріндегі түркілік атақ-лауазымдар туралы // «Қазақ тіл білімі мен түркітану мәселелері» атты халықаралық ғылыми-теориялық конференция материалдары. – Алматы: Жібек жолы, 2007. – ББ 278-281.
  27. Қазақ халқының битану дәстүріне мәдени-философиялық талдау (Л.Асқармен бірге) // Философия. Мәдениет. Ойлау. ІV Қасымжанов оқулары: Халықаралық ғылыми конференция материалдары. – Алматы, 2008. – ББ 229-236.
  28. Қазақтың бұрынғы ел басқару құрылымына қатысты кейбір атаулар // Терминологиялық хабаршы. – Астана, 2009. – №2(28). – ББ 31-38.
  29. Қазақ терминологиялық қорын қалыптастырудың және реттеудің лингвоәдістанымдық принциптері // Профессор Ж.А.Манкееваның 60 жылдығына арналған республикалық ғылыми-теориялық конференция материалдары. – Алматы, 2010.
  30. Атақ-лауазымға қатысты атаулардың мақал-мәтелдердегі тілдік репрезентациясы және уәжділігі // Көрнекті тілші ғалым, белгілі түркітанушы Құлмат Өмірәлиевтің туғанына 80 жыл толуына арналған халықаралық дөңгелек үстел материалдары. – Алматы, 2010.
  31. Киноаударма мәтінінің фонетикалық талдануы // Қазақ тіл білімінің өзекті мәселелері. – Алматы : «Кие», 2009. – 78-83 бб.
  32. Терминдердің көркем мәтіндегі қолданыс ерекшелігі //Қазіргі қазақ грамматикасы мен терминологиясын зерттеудің негізгі бағыттары. – Алматы, 2010. – 241-245 бб.
  33. Ғылыми мәтіндерден терминдерді іріктеу мақсаты // Тіл және мәдениет: тілдің антроөзектілік парадигмасы. Алматы: А.Байтұрсынұлы атындағы Тіл білімі институты, 2010. – 89-93 бб.
  34. Терминдерді біріздендіру, реттеу және сөздіктерде беру жайында. Тілтаным. №№1-2 – Алматы, 2011.
  35. Терминжасам және кейбір сөздердің қолданылуы туралы. Тілтаным. №№ 3-4. – Алматы, 2011.

Грамматика бөлімінің басты еңбектері[өңдеу]

Ұжымдық еңбек

  1. Қазақ грамматикасы. – Астана, 2002. -784 б.
  2. Грамматиканың өзекті мәселелері. – Алматы: «Арыс», 2007. - 482 б.
  3. Қазақ тілінің функционалды грамматикасы //Тілтанымдық зерттеулер (2003-2005жж.). - Алматы, 2007. 94-135-бб.
  4. Қазақ тілінің функционалды грамматикасы. - Алматы: «Сөздік/Словарь», 2010. 1-кітап. 720 б.
  5. Қазақ тілінің функционалды грамматикасы. - Алматы: «Дайк-Пресс», 2012. 2-кітап. 830 б.

Лексикология бөлімінің басты еңбектері[өңдеу]

  1. Жанпейісов Е.Н. Қазақ прозасының тілі. – Алматы, 1968.
  2. Жанпеисов Е.Н. Этнокультурная лексика казахского языка (на материалах произведений М.Ауезова). – Алма-Ата, 1989.
  3. Хусаин К.Ш. В.В.Радлов и казахский язык. – Алма-Ата, 1981.
  4. Хусаин К.Ш. Звукоизобразительность в казахском языке. – Алма-Ата, 1988.
  5. Хұсайын К.Ш. Дыбысбейнелеуіштік теориясының негіздері. – Алматы, 2009.
  6. Манкеева Ж.А. Реконструкция первичных корней глагольных основ казахского языка. – Алма-Ата, 1991.
  7. Манкеева Ж.А. Мәдени лексиканың ұлттық сипаты. – Алматы, 1997.
  8. Манкеева Ж.А. Қазақ тіліндегі этномәдени атаулардың танымдық негіздері. ¬–Алматы: Жібек жолы, 2008.
  9. Манкеева Ж.А. Қазақ тіліндегі байырғы түбірлерді жаңғырту. – Алматы: Мемлекеттік тілді дамыту орталығы, 2010.
  10. Манкеева Ж.А. Қазақ филологиясы: егіз негіз (ғылыми мақалалар жинағы). –Алматы: Арыс, 2010.
  11. Бизақов С. Тілдік норма және варианттылық. – Алматы, 1997.
  12. Қазақ грамматикасы. Фонетика, сөзжасам, морфология, синтаксис. – Астана, 2002 (авторлар бірлестігі).
  13. Бизақов С. Көңіл-күй лебіздері. – Алматы, 2007.
  14. Бизақов С. Синонимдер сөздігі. – Алматы, 2007.
  15. Бизақов С. Қазақ тілі қандай тіл? – Алматы, 2010.
  16. Ғабитханұлы Қ. Қазақ мифологиясының тілдегі көрінісі. – ҚХР, Пекин, 2011.
  17. Әмірбекова А. Қазіргі қазақ тіл біліміндегі жаңа бағыттар. – Алматы, 2011
  18. Тілтанымдық зерттеулер (2003-2005 жж.). – Алматы, 2007.
  19. Профессор Ж.А.Манкееваның 60 жасқа толу мерейтойына арналған «Тіл және мәдениет: тілдің антропоөзектік парадигмасы» атты республикалық ғылыми-теориялық конференция материалдары. – Алматы, 2010 және т.б.

Қазақстанның тәуелсіздік алғаннан кейінгі жарық көрген ғылыми еңбектер:

  1. Манкеева Ж.А. Реконструкция первичных корней глагольных основ казахского языка. ¬¬– Алма-Ата: Гылым, 1991. – 154 с.
  2. Манкеева Ж.А. Мәдени лексиканың ұлттық сипаты. – Алматы: Ғылым, 1997. – 272 б.
  3. Манкеева Ж.А. Қазақ тіліндегі этномәдени атаулардың танымдық негіздері. ¬– Алматы: Жібек жолы, 2008. – 355 б.
  4. Манкеева Ж.А. Қазақ тіліндегі байырғы түбірлерді жаңғырту. – Алматы: Мемлекеттік тілді дамыту орталығы, 2010. – 212 б.
  5. Манкеева Ж.А. Қазақ филологиясы: егіз негіз (ғылыми мақалалар жинағы). – Алматы: Арыс, 2010. – 520 б.
  6. Хұсайын К.Ш. Дыбысбейнелеуіштік теориясының негіздері. – Алматы: Жібек жолы, 2009. ¬– 368 б.
  7. Бизақов С. Сөз нұсқалары және балама атаулар. – Алматы: Самара-Принт, 2008.
  8. Ғабитханұлы Қ. Қазақ мифологиясының тілдегі көрінісі. – ҚХР, Пекин, 2011.
  9. Әмірбекова А.Б. Қазіргі қазақ тіл біліміндегі жаңа бағыттар. – Алматы. Елтаным баспасы, 2011. – 200 б.