Хорватиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Хорватияның 7 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 6 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Хорватия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 17 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Dubrovnik.jpg Дубровник көне қаласы
(xорв. Stari grad Dubrovnika)
Дубровницко-Неретванска жупания XII ғ. 1979 № 95 i, iii, iv
2 Split.jpg Сплит және Диоклетиано сарайы
(xорв. Split s Dioklecijanovom palačom)
Сплитско-Далматинска жупания б.з.б.III ғ. 1979 № 97 ii, iii, iv
3 Plitvicer Seen 1.jpg Плитвиц көлдері ұлттық паркі
(xорв. Nacionalni park Plitvička jezera)
Ең жақын елді мекен: Слунь қаласы
Лицко-Сеньска жупания, Карловацка жупания
1949 1979 № 98 vii, viii, ix
4 EuphrasiusBasilika.jpg Пореч қаласындағы Евфразиева базилика шіркеуі
(xорв. Biskupska zgrada Eufrazijeve bazilike u Poreču)
Истрийска жупания VI ғ. 1997 № 809 ii, iii, iv
5 Trogir pan.jpg Трогир қаласыныӊ тарихи орталығы
(xорв. Grad Trogir)
Сплитско-Далматинска жупания XII ғ. 1997 № 810 ii, iv
6 StJacobsSibenik.JPG Шибениктегі Эулие Иаков шіркеуі
(xорв. Katedrala sv. Jakova u Šibeniku)
Шибенско-Книнска жупания 1431 2000 № 963 i, ii, iv
7 Starigradsko polje hvar.jpg Хвар аралындағы Стариградска алабы
(xорв. Starogradsko polje na Hvaru)
Ең жақын елді мекен: Врбоска
Сплитско-Далматинска жупания
2008 № 1240 ii, iii, v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Sveta Stosija Zadar front.jpg Задар қаласындағы Епископтар кешені
(xорв. Biskupovog kompleks u Zadaru)
Задар
Задар жупаниясы
б.з.б. IX ғ. 2005 157 i, ii, iii, iv, vi
2 Ston-SK.jpg Стон
(xорв. Ston)
Дубровницко-Неретванска жупаниясы]] XV ғ. 2005 160 i, iii, iv, v
3 St. Michael's Church, Osijek.jpg Тврджа — Осиек қаласының көне аймағы
(xорв. Osječka Tvrđa)
Осиек
Осиецко-Бараньска жупаниясы
1687 жыл 2005 161 i, iv, vi
4 Varazdin Castle in summer 2009.jpg Вараждин қаласының көне аймағы
(xорв. Stari grad Varaždin)
Вараждинска жупаниясы XII ғ. 2005 162 i, iii, iv, vi
5 Veliki Tabor.JPG Велики Табор бекеті
(xорв. Veliki Tabor)
Ең жақын қала: Преграда
Крапинско-Загорска жупаниясы
XII ғ. 2005 1167 iv
6 Lonjsko Polje.JPG Лоньско поле табиғи паркі
(xорв. Park prirode Lonjsko polje)
Ең жақын қала: Сисак
Сисацко-Мославинска жупаниясы
2005 2012 көрсетілмеген
7 Velebit.jpg Велебит тау жотасы
(xорв. Velebit)
Лицко-Сеньска жупаниясы, Задарска жупаниясы, Шибенско-Книнска жупаниясы 2005 2013 vii, viii, ix, x
8 Zastava Osječko-baranjske županije.png Дунай-Иллер-Рейнски лимес
(xорв. Dunavski limes)
Осиецко-Бараньска жупаниясы б.з.б. I ғ. 2005 2014 i, ii, iii, iv, v
9 Split.jpg Сплит қаласының тарихи орталығы мен Диоклетиан сарайы
(xорв. Split s Dioklecijanovom palačom)
Сплитско-Далматинска жупаниясы III ғ. 2005 2015 i, ii, iii, iv, v
10 Lubenice cres1.JPG Любенице
(xорв. Lubenice)
Приморско-Горанска жупаниясы XV ғ. 2007 2017 v
11 Primosten.jpg Примоштендегі жүзімдіктер
(xорв. Vinogradima u Primoštenu)
Шибенско-Книнска жупаниясы 2005 5102 v, vi
12 Pustinja blaca 03 panzoom.png Брач аралындағы Блака шөлі
(xорв. Pustinja Blaca)
Сплитско-Далматинска жупаниясы 1305 2007 5103 ii, v
13 Motovun 2002 Croatia.jpg Мотовун
(xорв. Motovun)
Истрийска жупаниясы XII-XIII ғ. 2007 5104 ii, iv
14 Korcula City.jpg Корчула қаласының тарихи орталығы
(xорв. Korčula)
Дубровницко-Неретванска жупаниясы XV-XVI ғ. 2007 [1] ii, iii, iv, v
15 Telascica-Cliff.JPG Телашчица табиғи паркі және Корнаты ұлттық паркі
(xорв. Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica)
Задарска жупаниясы 2007 [2] vii, viii, x
16 Stećak kriz1.jpg «Стечки» ортағасыр мазарлары
(xорв. Stećak)
Дубровницко-Неретванска жупаниясы XII-XVI ғ. 2011 год 5618 ii, iii, vi
17 Korcula Croatia.jpg XV — XVII ғ. Венеция республикасының қорғаныс құрылыстары
(xорв. Mletačke utvrde XV - XVII stoljeća)
* Задар
* Шибеник
* Корчула
Задарска жупаниясы, Шибенско-Книнска жупаниясы, Дубровницко-Неретванска жупаниясы XII-XVI ғ. 2013 5846 ii, iii, vi

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Хорватиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 сәуір 2012. Тексерілді, 1 қараша 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]