Швециядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Швецияның 15 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 1-і табиғи және 13-і мәдени талаптар бойынша іліккен, 1-і - аралас талаптар бойынша.[1]. Бұдан басқа, 2009 жылғы жағдайына сәйкес Швеция аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 1 нысан үміткер ретінде тіркелген.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Drottningholmpalace.jpg Дроттнингхольм сарайы
(швед. Drottningholms slott)
Стокгольм ХVI ғ. 1991 559 iv
Birka Ansgar 2008.jpgThe ruins of Alsnö hus, Adelsö.JPG Бирка және Ховгорден археологиялық нысандар
(швед. Arkeologiska utgrävningar av Birka och Hovgården)
Ең жақын елді мекен: Стокгольм 800—975 1993 555 iii, iv
Engelsberg-Huettenwerk-01.jpg Энгельсберг теміржол зауыты
(швед. Engelsbergs bruk)
Ең жақын елді мекен: Фагерста
Лен: Вестманланд
1681 1993 556 iv
Tanumshede 2005 rock carvings 5.jpg Танумдағы жар үстіндегі рельефтер
(швед. Rock reliefer i Tanum)
Ең жақын елді мекен: Танум қаласы
Лен: Вестра-Гёталанд
б.з.б. II мыӊжылдық 1994 557 i, iii, iv
Skogskyrk Grav 2006.jpg Скугсчюркогорден 
(швед. Skogskyrkogården)
Лен: Стокгольм 1917—1940 1994 558 ii, iv
Visby 4-.JPG Ганза қаласы
(швед. Hansestaden Visby)
Лен: Готланд X ғ. 1995 731 iv, v
Gammelstad.jpg Лулео қаласының маңындағы Гаммельстад «шіркеулер мекені»
(швед. «Kyrkan uppgörelse» Gammelstad nära staden Luleå)
Лен: Норрботтен XIII ғасыр 1996 762 ii, iv, v
Sapmi Lappland.jpg Лапония
(швед. Laponia)
Лен: Норрботтен 1996 774 iii, v, vii, viii, ix
Kronokvarnen i Lyckeby.jpg Карлскруна қаласының әскери-теңіз порты
(швед. Örlogsstaden Karlskrona)
Лен: Блекинге 1680 1998 871 ii, iv
Olandeketorp.jpg Эланд аралының оңтүстік бөлігіндегі ауыл ландшафты
(швед. Landsbygdens landskap i södra delen av Öland)
Лен: Кальмар 2000 968 iv, v
Höga Kusten, Gulf Rödviken near Ullånger, Sweden.jpg Биік жаға және Кваркен архипелагы
(швед. «Höga kusten», skärgården Kvarken
Ең жақын елді мекен: Эрншёльдсвик
Лен: Вестерноррланд
(Финляндииямен бірге Flag of Finland.svg)
2000
2006
898 viii
Falu koppargruva.jpg Үлкен Мыс тауы таулы кен аймағы, Фалун қаласы
(швед. Mining regionen Stora Kopparberget i Falun)
Даларна X ғ. 2001 1027 ii, iii, v
Grimeton VLF transmitter 2004.jpg Варбергдегі радиостанциясы
(швед. Radiostationen Varberg)
Варберг қаласы
Халланд
1924 2004 1134 ii, iv
Hammerfest Meridianstein.jpg Струве геодезиялық иіні
(швед. Struves meridianbåge)
(4 пункт)
Норрботтен ii, iii, vi
Gästgivars.jpg Хельсингландтың фермалары
(швед. Hälsingegårdar)
Евлеборг, Емтланд XIV-XIX ғ. 2012 1282 v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 LA2-Rashult-2.jpg Карл Линнейдің биологиялық жүйелендіру жұмыстарымен байланысты ескерткіш жерлер
(швед. Vetenskapligt namn)
Крунуберг, Уппсала XVIII ғ. 2009 5491 vi

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.