Шоқжұлдардың аудандары бойынша тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Гидра — ауданы жағынан ең үлкен шоқжұлдыз

Квадрат градуста өлшенген аспандағы аудандары бойынша реттелген 88 шоқжұлдыздың тізімі.

Орны Тобы[1] Аббревиатурасы Шоқжұлдыз Ауданы[2] (квадрат градус) Пайызы RA[3]:h m DEC[4]: d m Орналасу аймағы[5]
01 Her HYA Гидра 1302,844 3,16 % 11h 36,73m -14° 31,91′ SQ2
02 Zod VIR Бикеш 1294,428 3,14 % 13h 24,39m -04° 09,51′ SQ3
03 Urs UMA Үлкен Аю 1279,660 3,10 % 11h 18,76m +50° 43,27′ NQ2
04 Per CET Кит 1231,411 2,99 % 01h 40,10m -07° 10,76′ SQ1
05 Her HER Геркулес 1225,148 2,97 % 17h 23,16m +27° 29,93′ NQ3
06 Wat ERI Эридан 1137,919 2,76 % 03h 18,02m -28° 45,37′ SQ1
07 Per PEG Пегас 1120,794 2,72 % 22h 41,84m +19° 27,98′ NQ4
08 Urs DRA Айдаһар 1082,952 2,63 % 13h 04,27m +67° 00,40′ NQ3
09 Her CEN Центавр 1060,422 2,57 % 22h 17,38m -47° 20,72′ SQ3
10 Zod AQR Суқұйғыш 979,854 2,38 % 22h 17,38m -10° 47,35′ SQ4
11 Her OPH Жылан ұстаушы 948,340 2,30 % 17h 23,69m -07° 54,74′ SQ3
12 Zod LEO Арыстан 946,964 2,30 % 10h 40,03m +13° 08,32′ NQ2
13 Urs BOO Сиыршы 906,831 2,20 % 14h 42,64m +31° 12,16′ NQ3
14 Zod PSC Балықтар 889,417 2,16 % 00h 28,97m +13° 41,23′ NQ1
15 Zod SGR Мерген 867,432 2,10 % 19h 05,94m -28° 28,61′ SQ4
16 Her CYG Аққу 803,983 1,95 % 20h 35,28m +44° 32,70′ NQ4
17 Zod TAU Торпақ 797,249 1,93 % 04h 42,13m +14° 52,63′ NQ1
18 Urs CAM Керік 756,828 1,83 % 08h 51,37m +69° 22,89′ NQ2
19 Per AND Андромеда 722,278 1,75 % 00h 48,46m +37° 25,91′ NQ1
20 Wat PUP Корма 673,434 1,63 % 07h 15,48m -31° 10,64′ SQ2
21 Per AUR Жетекші 657,438 1,59 % 06h 04,42m +42° 01,68′ NQ2
22 Her AQL Бүркіт 652,473 1,58 % 19h 40,02m +03° 24,65′ NQ4
23 Her SER Жылан[6] 636,928 1,54 % 16h 57,04m +06° 07,32′ NQ3
24 Per PER Персей 614,997 1,49 % 03h 10,50m +45° 00,79′ NQ1
25 Per CAS Кассиопея 598,407 1,45 % 01h 19,16m +62° 11,04′ NQ1
26 Ori ORI Орион 594,120 1,44 % 05h 34,59m +05° 56,94′ NQ1
27 Per CEP Цефей 587,787 1,42 % 22h +71° 00,51′ NQ4
28 Urs LYN Сілеусін 545,386 1,32 % 07h 59,53m +47° 28,00′ NQ2
29 Zod LIB Таразы 538,052 1,30 % 15h 11,96m -15° 14,08′ SQ3
30 Zod GEM Егіздер 513,761 1,25 % 07h 04,24m +22° 36,01′ NQ2
31 Zod CNC Шаян 505,872 1,23 % 08h 38,96m +19° 48,35′ NQ2
32 Wat VEL Желкендер 499,649 1,21 % 09h 34,64m -47° 10,03′ SQ2
33 Zod SCO Сарышаян 496,783 1,20 % 16h 53,24m -27° 01,89′ SQ3
34 Wat CAR Белағаш 494,184 1,20 % 08h 41,70m -63° 13,16′ SQ2
35 Ori MON Жалғызмүйіз 481,569 1,17 % 07h 03,63m +00° 16,93′ NQ2
36 Lac SCL Мүсінші 474,764 1,15 % 00h 26,28m -32° 05,30′ SQ1
37 Bay PHE Феникс 469,319 1,14 % 00h 55,91m -48° 34,84′ SQ1
38 Urs CVN Тазы 465,194 1,13 % 13h 06,96m +40° 06,11′ NQ3
39 Zod ARI Тоқты 441,395 1,07 % 02h 38,16m +20° 47,54′ NQ1
40 Zod CAP Тауешкі 413,947 1,00 % 21h 02,93m -18° 01,39′ SQ4
41 Lac FOR Пеш 397,502 0,96 % 02h 47,88m -31° 38,07′ SQ1
42 Urs COM Вероника шашы 386,475 0,94 % 12h 47,27m +23° 18,34′ NQ3
43 Ori CMA Үлкен Арлан 380,118 0,92 % 06h 49,74m -22° 08,42′ SQ2
44 Bay PAV Тауыс 377,666 0,92 % 19h 36,71m -65° 46,89′ SQ4
45 Bay GRU Тырна 365,513 0,89 % 22h 27,39m -46° 21,11′ SQ4
46 Her LUP Бөрі 333,683 0,81 % 15h 13,21m -42° 42,53′ SQ3
47 Her SEX Секстант 313,515 0,76 % 10h 16,29m -02° 36,88′ SQ2
48 Bay TUC Тукан 294,557 0,71 % 23h 46,64m -65° 49,80′ SQ4
49 Bay IND Үндіс 294,006 0,71 % 21h 58,33m -59° 42,40′ SQ4
50 Lac OCT Октант 291,045 0,71 % 23h 00,00m -82° 09,12′ SQ4
51 Ori LEP Қоян 290,291 0,70 % 05h 33,95m -19° 02,78′ SQ1
52 Her LYR Лира 286,476 0,69 % 18h 51,17m +36° 41,36′ NQ4
53 Her CRT Кесе 282,398 0,68 % 11h 23,75m -15° 55,74′ SQ2
54 Wat COL Көгершін 270,184 0,65 % 05h 51,76m -35° 05,67′ SQ1
55 Her VUL Лисичка 268,165 0,65 % 20h 13,88m +24° 26,56′ NQ4
56 Urs UMI Кіші Аю 255,864 0,62 % 15h 00,00m +77° 41,99′ NQ3
57 Lac TEL Телескоп 251,512 0,61 % 19h 19,54m -51° 02,21′ SQ4
58 Lac HOR Сағат 248,885 0,60 % 03h 16,56m -53° 20,18′ SQ1
59 Lac PIC Кескіндемеші 246,739 0,60 % 05h 42,46m -53° 28,45′ SQ1
60 Wat PSA Оңтүстік Балық 245,375 0,59 % 22h 17,07m -30° 38,53′ SQ4
61 Bay HYI Оңтүстік Гидра 243,035 0,59 % 02h 20,65m -69° 57,39′ SQ1
62 Lac ANT Насос 238,901 0,58 % 10h 16,43m -32° 29,01′ SQ2
63 Her ARA Құрбан шалынатын жер 237,057 0,57 % 17h 22,49m -56° 35,30′ SQ3
64 Urs LMI Кіші Арыстан 231,956 0,56 % 10h 14,72m +32° 08,08′ NQ2
65 Wat PYX Компас 220,833 0,54 % 08h 57,16m -27° 21,10′ SQ2
66 Lac MIC Микроскоп 209,513 0,51 % 20h 57,88m -36° 16,49′ SQ4
67 Bay APS Жұмақ Құсы 206,327 0,50 % 16h 08,65m -75° 18,00′ SQ3
68 Per LAC Кесіртке 200,688 0,49 % 22h 27,68m +46° 02,51′ NQ4
69 Wat DEL Дельфин 188,549 0,46 % 20h 41,61m +11° 40,26′ NQ4
70 Her CRV Құзғын 183,801 0,45 % 12h 26,52m -18° 26,20′ SQ3
71 Ori CMI Кіші Арлан 183,367 0,44 % 07h 39,17m +06° 25,63′ NQ2
72 Bay DOR Алтын Балық 179,173 0,43 % 05h 14,51m -59° 23,22′ SQ1
73 Urs CRB Солтүстік Тәж 178,710 0,43 % 15h 50,59m +32° 37,49′ NQ3
74 Lac NOR Жапсырма 165,290 0,40 % 15h 54,18m -51° 21,09′ SQ3
75 Lac MEN Үстел Тауы 153,484 0,37 % 05h 24,90m -77° 30,24′ SQ1
76 Bay VOL Ұшатын Балық 141,354 0,34 % 07h 47,73m -69° 48,07′ SQ2
77 Bay MUS Шыбын 138,355 0,34 % 12h 35,28m -70° 09,66′ SQ3
78 Per TRI Үшбұрыш 131,847 0,32 % 02h 11,07m +31° 28,56′ NQ1
79 Bay CHA Хамелеон 131,592 0,32 % 10h 41,53m -79° 12,30′ SQ2
80 Her CRA Оңтүстік Тәж 127,696 0,31 % 18h 38,79m -41° 08,85′ SQ4
81 Lac CAE Кескіш 124,865 0,30 % 04h 42,27m -37° 52,90′ SQ1
82 Lac RET Тор 113,936 0,28 % 03h 55,27m -59° 59,85′ SQ1
83 Her TRA Оңтүстік Үшбұрыш 109,978 0,27 % 16h 04,95m -65° 23,28′ SQ3
84 Her SCT Қалқан 109,114 0,26 % 18h 40,39m -09° 53,32′ SQ4
85 Lac CIR Циркуль 93,353 0,23 % 14h 34,54m -63° 01,82′ SQ3
86 Her SGE Жебе 79,932 0,19 % 19h 39,05m +18° 51,68′ NQ4
87 Wat EQU Кіші Ат 71,641 0,17 % 21h 11,26m +07° 45,49′ NQ4
88 Her CRU Оңтүстік Крест 68,447 0,17 % 12h 26,99m -60° 11,19′ SQ3

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Барлық шоқжұлдыздар 8 топқа бөлінген: Per=Персей, Urs=Үлкен Аю, Her=Геркулес, Zod=Зодиактік, Ori=Орион, Wat="Су тобы", Bay=Байер тобы, Lac=Никола Луи де Лакайль тобы.
  2. Барлық шоқжұлдыздың жалпы ауданы — 4π стерадиан, немесе (4π × 180/π)², шамамен 41252,961 квадрат градус.
  3. Тура көтерілу.
  4. Еңістік.
  5. «Аймақ» шоқжұлдыз орналасқан аспан бөлігін анықтайды: N — Солтүстік жартышар, S — Оңтүстік жартышар, квадранттар 1-ден 4-ке дейін.
  6. Жылан шоқжұлдызы екі бөлікке бөлінген: Жылан басы (Serpens Caput, 428,48 кв. градус, 15h 46,49m, +10° 58,20′) и Жылан құйрығы (Serpens Cauda, 208,44 кв. градус, 18h 07,60m, -04° 51,73′).