Эльдар Александрович Рязанов

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Эльдар Александрович Рязанов
Eldar Ryazanov.jpg
Қызметі

режиссёр, сценарийші, актер, тележүргізуші, педагог, драматург

Туған күні

18 қараша 1927(1927-11-18)

Туған жері

Самара

Азаматтығы

КСРО КСРО
Flag of Russia.svg Ресей

Қайтыс болған күні

30 қараша 2015(2015-11-30) (88 жас)

Қайтыс болған жері

Мәскеу

Эльдар Александрович Рязанов (18 қараша 1927, Самара — 30 қараша 2015, Мәскеу[1] — Кеңес Одағы мен Ресейдің танымал кинорежиссері, сценарисі, педогогы, профессоры, актері.

Марапаттары[өңдеу]

  • РСФСР халық әртісі (1974)
  • КСРО Мемлекеттік сыйлығының иегері (1977)
  • Еңбек Қызыл Ту ордені (1977)
  • КСРО Халық әртісі (1984)
  • Халықтар Достығы ордені (1987)
  • Самараның құрметті азаматы (2012)

Библиография[өңдеу]

  • Рязанов Э. А. Ішкі монолог. Жырлар. // «Огонёк» : М.: Правда, 1988. — № 26. — ISSN 0132-2095.
  • Рязанов Э. А. Экран сыртында. — М., Правда,1990. — 48 бет., 150 000 дана. («Огонёк»)
  • Эльдар Рязанов. Болжам. — М.: Вагриус, 1994.
  • Рязанов Э. А. Ностальгия. — Төменгі Новгород: Деком, 1997.
  • Рязанов Э. А. Табиғатта жаман ауа-райы жоқ: өлең. — М.: ЭКСМО, 2011. — 352 с. — ISBN 978-5-699-04681-2

Фильмографиясы[өңдеу]

Жыл Фильм
Режиссёр Сценарист Продюсер Актёр Роль
1950 Олар Мәскеуде
1951 Қазан атындағы жол
1951 Шахматтан әлем біріншілігінде
1953 Сенің кітапшаларың
1953 Краснодарға жақын жерде
1954 Сахалин аралы
1955 Көктемгі дауыстар
1956 Қиыр Шығыс теңіздерінде
1956 Карнавал түні
1957 Мекен жайы белгісіз бойжеткен
1957 Оның өмірлік мақсаты
ұшқыш
1961 Соншалықты салмақты

(киноальманах)

1961 Тұрағы белгісіз адам
1962 Гусар балладасы
1965 Шағым кітабыңызды беріңіз
газеттің бас редакторы
1966 Автомобильден сақтаныңыз
жолаушы
1968 Бақыт қиылысы
1970 Козинцевпен бір сағат немесе жеті пікір

(телефильм)

камео
1971 Қария қарақшылар
1973 Италиялықтардың Ресейдегі адам нанғысыз оқиғалары
доктор
1973 Қызметкерлер

(телеспектакль)

1975 Тағдыр тәлкегі немесе жеңіл буыңызбен!

(телефильм)

ұшақтағы жолаушы
1977 Тәуекел түбі желқайық
камео
1977 Қызметтестер хикаясы
автобустағы жолаушы
1978 Иван Пырьев

(телефильм)

камео
1979 Сарай
насекомдар бөлімінің бастығы
1980 Жақсы әуен керек

(телефильм)

камео
1981 Ата-аналар

(телеспектакль)

1982 Вокзалда кездескен екеу
вокзал бастығының орынбасары
1984 Қатыгез романс
1987 Флейтадағы ұмыт қалған әуен
астроном
1987 Высоцкимен төрт рет кездесу

(телефильм)

жүргізуші
1988 Қымбатты Елена Сергеевна
көрші
1993 Президент отбасындағы күн

(телефильм)

жүргізуші
1993 Болжам
1994 Мен жеңіл ойлы грузинмін

(телефильм)

жүргізуші
1996 Әртіс актер емес...

(телефильм)

жүргізуші
2003 Жатын бөлменің кілті
полицея приставы
2007 Тағдыр тәлкегі. Жалғасы
ұшақтағы жолаушы

Дереккөздер[өңдеу]

Сілтемелер[өңдеу]