Қазақстандағы Юнеско Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

Юнеско Әлемдік мұра тізімінде Қазақстанның 3 нысаны бар (2012 жылғы жағдайы бойынша). Екі нысан тізімге мәдени критерий бойынша енгізілсе, біреуі табиғи критерий бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2012 жылғы жағдайына сәйкес Қазақстан территироиясындағы 12 нысан Әлемдік мұра тізіміне үміткер ретінде тіркелген. [1]. Қазақстан Республикасы әлемдік мәдени және табиғи мұраларды қорғау жөніндегі Конвеницияны 1994 жылдың 29 сәуірінде ратификациялаған. [2]. Қазақстан территориясындағы орналасқан алғашқы нысан тізімге 2003 жылы Юнесконың Әлемдік мұра Комитетінің 27-ші сессиясында қабылданған.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан.

# Суреті Атауы Орналасуы Жасалу уақыты Тізімге еңгізілген жылы Критерийлер
1 Khoja ahmed Yasavi dome.jpg Қожа Ахмет Ясауи кесенесі
(ағылш. Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi)
Қала: Түркістан
Облыс: Оңтүстік Қазақстан облысы
13891405 2003 1103 i, iii, iv
2 Tanbaly.jpg Тамғалы петроглиф тас кешені
(ағылш. Petroglyphs within the Archaeological Landscape of Tamgaly)
Жақын қала: Алматы
Облыс: Алматы облысы
Б.з.д. II мыңжылдық — XX ғасыр басы 2004 1145 iii
3 Korgalzhinskiy Nature Reserve.JPG Сарыарқа — Солтүстік Қазақстан даласы мен көлдері
(ағылш. Saryarka – Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan)
Облыстар: Ақмола облысы, Қарағанды облысы, Қостанай облысы 2008 1102 ix, x

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

  1. Мерке түрік ордасы (1998)
  2. Беғазы-Дәндібай мәдени ескерткіштері (1998)
  3. Тасмола мәдениетінің қорғандары мен тас құрылыстары (1998)
  4. Ешкіөлмес петроглифтері (1998)
  5. Арпа-Өзен петроглифтері (1998)
  6. Қаратау жотасының палеолиттік нысандары мен геоморфологиясы (1998)
  7. Отырар оазисінің археологиялық нысандары (1998)
  8. Ұлытау мәдени ландшафты (1998)
  9. Солтүстік Тянь-Шань (Іле Алатау мемлекеттік ұлттық табиғи паркі) (2002)
  10. «Алтынемел» мемлекеттік ұлттық табиғи паркы (2002)
  11. Ақсу-Жабағылы қорығы (2002)
  12. Батыс Тянь-Шань (2010)
  13. Жібек жолы (2012)

Нысандардың географиялық орналасуы[өңдеу]

Қазақстандағы Юнеско әлемдік мұра нысандары


Тағы қараңыз[өңдеу]

Сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздері[өңдеу]

  1. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Қазақстандағы Эннеско Әлемдің мұра нысандарына үміткердер тізімі.. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 ақпан 2012. Тексерілді, 10 октября 2011.
  2. The States Parties - Kazakhstan. unesco.org. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 ақпан 2012. Тексерілді, 10 октября 2011.