Қазақстандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Қазақстанның 3 нысаны бар (2012 жылғы мәлімет бойынша). Екі нысан тізімге мәдени талаптар бойынша енгізілсе, біреуі табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2012 жылғы жағдайына сәйкес Қазақстан территироиясындағы 12 нысан Әлемдік мұра тізіміне үміткер ретінде тіркелген.[1] Қазақстан Республикасы әлемдік мәдени және табиғи мұраларды қорғау жөніндегі Конвеницияны 1994 жылдың 29 сәуірінде ратификациялаған.[2]. Қазақстан территориясындағы орналасқан алғашқы нысан тізімге 2003 жылы ЮНЕСКОның Әлемдік мұра Комитетінің 27-ші сессиясында қабылданған.

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан.

# Суреті Атауы Орналасуы Жасалу уақыты Тізімге еңгізілген жылы Талаптар
1 Khoja ahmed Yasavi dome.jpg Қожа Ахмет Ясауи кесенесі
(ағылш. Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi)
Қала: Түркістан
Облыс: Оңтүстік Қазақстан облысы
13891405 2003 1103 i, iii, iv
2 Tanbaly.jpg Тамғалы петроглиф тас кешені
(ағылш. Petroglyphs within the Archaeological Landscape of Tamgaly)
Жақын қала: Алматы
Облыс: Алматы облысы
Б.з.д. II мыңжылдық — XX ғасыр басы 2004 1145 iii
3 Korgalzhinskiy Nature Reserve.JPG Сарыарқа — Солтүстік Қазақстан даласы мен көлдері
(ағылш. Saryarka – Steppe and Lakes of Northern Kazakhstan)
Облыстар: Ақмола облысы, Қарағанды облысы, Қостанай облысы 2008 1102 ix, x

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Әлемдің мұра критерилері
1 Zhambyl province seal.png Мерке түрік ордасы Ең жақын елді мекені: Мерке
Область: Жамбыл облысы
VI ғXI ғ 1998 1131 көрсетілмеген
2 Coat of Arms of Karagandy Province.svg Беғазы-Дәндібай мәдени ескерткіштері Ең жақын елді мекені: Ақтогай (Карағанды облысы) б.з.б.XIII ғ.б.з.б.IX ғ. 1998 1132 ii, iii, iv
3 Logo Pavlodar region.png Тасмола мәдениетінің қорғандары мен тас құрылыстары Карағанды облысы, Көкшетау облысы, Павлодар облысы б.з.б.VII ғ.Iб.з.б.IIIғ. 1998 1133 көрсетілмеген
4 Алматы облысы герб.png Ешкіөлмес петроглифтері Ең жақын елді мекені: Талдықорған XIIIб.з.б.IX ғ. 1998 1134 көрсетілмеген
5 South Kazakhstan province seal.png Арпаөзен петроглифтері Ең жақын елді мекені: Шолаққорған ОҚО б.з.б. I-ші мыңжылдық 1998 1135 ii, iii, iv
6 Кентау. Вид 012 2007.jpg Қаратау жотасының палеолиттік нысандары мен геоморфологиясы ОҚО, Жамбыл облысы, Қызылорда облысы 1998 1136 көрсетілмеген
7 Otrar-rev.jpg Отырар оазисінің археологиялық нысандары Ең жақын елді мекені: Түркістан ОҚО 1998 1137 iii, iv
8 Dzhuchi khan mausoleum.jpg Ұлытау мәдени ландшафты Ең жақын елді мекені: Жезқазған Қарағанды облысы 1998 1138 көрсетілмеген
9 BAO June.JPG Солтүстік Тянь-Шань (Іле Алатау мемлекеттік ұлттық табиғи паркі) Ең жақын елді мекені:Алматы 2002 1681 x
10 Altynemel dune.jpg «Алтынемел» мемлекеттік ұлттық табиғи паркы Ең жақын елді мекен: Алматы 2002 1682 vii, viii, ix
11 Aksu Jabagly 2.JPG Ақсу-Жабағылы қорығы ОҚО, Жамбыл облысы 2002 1683 vii, x
12 Aksu Jabgly 3.JPG Батыс Тянь-Шань
* Қаратау қорығы
* Ақсу-Жабағлы қорығы
* Сайрам-Өгем ұлттық паркі
ОҚО, Жамбыл облысы 2010 5519 vii, viii, ix, x
13 Transasia trade routes 1stC CE gr2.png Жібек жолы Аймақ: Еуропа - Қытай 2012 [1] көрсетілмеген

Нысандардың географиялық орналасуы[өңдеу]

Қазақстандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі (Қазақстан)
Қазақстандағы Юнеско әлемдік мұра нысандары

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сілтемелер[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Қазақстандағы Эннеско Әлемдің мұра нысандарына үміткердер тізімі.. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 ақпан 2012. Тексерілді, 10 октября 2011.
  2. The States Parties - Kazakhstan. unesco.org. Басты дереккөзінен мұрағатталған 24 ақпан 2012. Тексерілді, 10 октября 2011.