Қазақстан елшілерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search


Тәуелсіздік алғаннан кейінгі Қазақстан Республикасының елшілерінің тізімі. Үйлесімді елшілерді қоспағанда. УСӨ - Уақытша сенімді өкіл.

Еуропа[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Аустрия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Әзірбайжан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. И. Аманғалиев (1993-1998)
  2. Р. Ибраев (1998-2002)
  3. А. Шукпутов (2002-2007)
  4. С. Пірімбетов (2008-2013)
  5. А. Жұмабаев (2013-н/в)
  6. С. Әбдікәрімов 30.09.2019 жылдан бастап

Армения[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Бозжігітов (2010-6.03.2015)
  2. Т. Оразаев 2016 жылы, 29 наурыздан

Беларусь[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. В. Темірбаев (1994-1996)
  2. Ю. Клочков (1996-1998)
  3. В. Алесин (1998-2003)
  4. Ғ. Алдамжаров (2003-2006)
  5. Б. Ысқақов (2006-2008)
  6. А. Смирнов (2008-2012)
  7. Е. Бөлегенов (2012-2017)
  8. Е. Ертісбаев (2017-2019)
  9. А. Бейсенбаев 2019 жылы 12 тамыздан

Бельгия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Ә. Қырбасов (1993-98)
  2. А. Есімов (1998-2001)
  3. Т. Сулейменов (2001-03)
  4. К. Жигалов (2003-09)
  5. Е. Утембаев (2009-12)
  6. А. Хамзаев (2012-22 мамыр 2018 жылы)
  7. А. Куспан (03.07.2018 жылдан)

Болгария[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Т. Уразаев (2004-08 – УСӨ)
  2. С. Абдыкаримов (2008-09 – УСӨ)
  3. Т. Избастин (2009-н/в – УСӨ, с 2019 года посол)

Хорватия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Абибуллаев (2008-09 – УСӨ)
  2. Т. Барлыбаев (2012-14 – УСӨ)
  3. А. Мусин (2014-4 января 2017)
  4. Т. Барлыбаев с 2017

Чехия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Картбаев, Советкали Камаубаевич (1997-2001 – УСӨ)
  2. Д. Бердалиев (2001-03 – УСӨ)
  3. Мусалимов, Игорь Идеалович (2003-04 – УСӨ)
  4. Ш. Омаров (2004-07+)
  5. А. Карашев (2008-28 шілде 2014 жылы)
  6. С. Абдыкаримов наурыз 2015 ж. - 30.09.2019
  7. М. Тәжин с 26.11.2019

Франция[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Германия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. С. Тұрсынов (1993-95)
  2. Е. Асанбаев (1996-2000)
  3. В. Гиззатов (2000-03)
  4. К. Сарыбай (2003-07)
  5. Н. Онжанов (2008-4 шілде 2014 жылы)
  6. Б. Нусупов (09.2014-06.2019)
  7. Д. Карипов 6 маусым 2019 жылдан

Грекия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Сарсенбаев (2005-07 – УСӨ)
  2. С. Нуртаев (2007-09 – УСӨ)
  3. С. Нуртаев (2009-09.2015)
  4. А. Волков сәуір 2016 жылдан

Мажарстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. С. Курмангожин (1993-96)
  2. Т. Сулейменов (1996-2001)
  3. С. Тұрсынов (2002-06)
  4. Р. Ибраев (2006-12)
  5. Н. Рустемов (2013-30.09.2019
  6. Ж. Абдрашов 30.09.2019 жылдан

Италия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. О. Сулейменов (1995-2001)
  2. Б. Әйтімова (2002-2004)
  3. А. Хамзаев (2004-2012)
  4. А. Елемесов (2012-10 тамыз 2015 жылдан)
  5. С. Нуртаев (қыркүйек 2015 жылдан)

Латвия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Литва[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. С. Бейсенов (1995-97)
  2. И. Адырбеков (1997-2002)
  3. Р. Ибраев (2002-06)
  4. Т. Кабдрахманов (2006-08)
  5. Г. Койшибаев (2008-12)
  6. Б. Мухамеджанов (2013-29 мамыр 2018)
  7. В. Темирбаев тамыз 2018 - 1.11.2019
  8. Т. Пиримбетов 1.11.2019 жылдан

Молдова[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Нидерланд[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Д. Батрашев (2004-06 – УСӨ)
  2. М. Мурзамадиева (2007-2016)
  3. М. Ильясов (мамыр 2016 жылдан)[1]

Норвегия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. М. Есенбаев (2004-2006 – УСӨ)
  2. Жалгасбаев, Нурлан Адельевич (2006-08 – УСӨ)
  3. М. Есенбаев (2008-10 – УСӨ)
  4. Мусин, Нурлан Орынбасарович (2010-13 – УСӨ)
  5. А. Тажиев (2013-17 қыркүйек 2014)
  6. К. Абусеитов (09.2014-10.2018)
  7. Е. Ахинжанов 9 сәуір 2019 жылдан

Польша[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. И. Тутеволь (1999-2000 – УСӨ)
  2. Т. Айтмухамбетов (2000-01 – УСӨ)
  3. К. Жигалов (2000-03)
  4. Т. Сулейменов (2003-05)
  5. А. Волков (2005-12)
  6. Е. Утембаев (2012-2016 жылдары)
  7. А. Абибуллаев (05.2016-02.2017)
  8. М. Баймухан (07.2017-05.2020)
  9. А. Кирабаев (05.03.2020 жылдан бастап)

Португалия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Ж. Галиев ? — 30.09.2019
  2. Д. Батрашев 30.09.2019 жылдан бастап

Румыния[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Жусупов, Эрик Болатбекович (2003-05 – УСӨ)
  2. Б. Ордабаев (2005-08 – УСӨ)
  3. Калетаев, Кайрат ? (2008-12 – УСӨ)
  4. Т. Калиев (2012-14 – УСӨ)
  5. Д. Батрашев қыркүйек 2014 жылы- 30.09.2019
  6. Н. Рустемов 30.09.2019 жылдан бастап

Ресей[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Өкілеттік мерзімі Елші
Қаңтар 1994ақпан 2002 Тайыр Аймұхамедұлы Мансұров
2002қараша 2003 Алтынбек Сәрсенбайұлы
қараша 200324 қаңтар 2006 Қырымбек Елеуұлы Көшербаев
1 ақпан 200619 қаңтар 2007 Жансейіт Қансейітұлы Түймебаев
12 ақпан 200714 қазан 2008 Нұртай Әбіқайұлы Әбіқаев
11 қараша 200824 маусым 2009 Әділбек Рыскелдіұлы Жақсыбеков
14 тамыз 200925 сәуір 2012 Зауытбек Тұрысбеков
25 сәуір 201222 қаңтар 2014 Ғалым Ізбасарұлы Оразбақов
11 ақпан 201412 қаңтар 2017 Марат Мұханбетқазыұлы Тәжин
3 ақпан 201718 желтоқсан 2019 Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов
29 қаңтар 2020 — осы күнге дейін Ермек Беделбайұлы Көшербаев

Сербия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Г. Сыздыкбеков 30.09.2019 жылдан бастап

Словакия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Р. Василенко 21.12.2019 жылдан бастап[2]

Испания[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Хамзаев (1998-2004)
  2. Н. Даненов (2004-08)
  3. Е. Булегенов (2008-12)
  4. Б. Дюсенбаев (2012-2018)
  5. К. Жигалов (27.04.2018 жылдан бастап)

Швейцария[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Өтемұратов (1996-99)
  2. Н. Даненов (1999-2004)
  3. К. Абусеитов (2004-08)
  4. А. Жанкулиев (2008-09)
  5. М. Тлеуберди (2009-03.2016)
  6. Ж.Айтжанова 11 мамыр 2016 жылы - 4 қыркүйек 2019
  7. А. Бакаев 4 қыркүйек 2019 жылдан бастап

Швеция[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Д. Елеукенов (2013--03.2019)
  2. К. Абдрахманов наурыз 2019 жылдан бастап.

Украина[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Ю. Клочков (1994-96)
  2. Н. Искалиев (1997-99)
  3. Р. Чердабаев (1999-2003)
  4. А. Жумабаев (2003-11)
  5. З. Турисбеков (2012-2015)
  6. С.Ордабаев (2016-2020)
  7. Д.Кәлетаев (22 ақпан 2020 жылдан бастап)

Ұлыбритания[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Н. Әбіқаев (1995-96)
  2. Қ. Саудабаев (1996-99)
  3. Ә. Ахметов (2000-01)
  4. Е. Ыдырысов (2002-07)
  5. К. Әбусейітов (2008-17 қыркүйек 2014 жылы)
  6. Е.Қазыханов 17 қыркүйек 2014 жылы - 15 ақпан 2017 жылы
  7. Е. Ыдырысов ақпан 2017 жылдан бастап

Финляндия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Г. Койшибаев (2012—2016)
  2. М. Нуртлеуов (29 наурыз 2016—25 наурыз2019)
  3. Ж. Сартбаева (18 мамыр 2019 жылдан бастап)

Эстония[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Азия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Вьетнам[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Жумаханов (12.2013-05.2019))
  2. Е. Байжанов (05.2019 жылдан бастап)

Грузия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Айдаров, Наурыз Губайдулаевич (2003-05 – УСӨ)
  2. Жалгасбаев, Нурлан Адельевич (2005-06 – УСӨ)
  3. Мусалимов, Игорь Идеалович (2006-11 – УСӨ)
  4. Турсунов, Адиль Капанулы (2012-13 – УСӨ)
  5. Е. Ертысбаев (2013-2018)
  6. Б. Мухамеджанов(05.2018 жылдан бастап)

Иран[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Израиль[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Әйтімова (1996-2002)
  2. М. Тлеуберди (2002-03 – УСӨ)
  3. К. Абдрахманов (2003-2006)
  4. Талгат Орекенов (2006 – УСӨ)
  5. В. Зверьков (2006-2008)
  6. Г. Оразбаков (2008-12)
  7. Б. Нургалиев (2012-09.2014)
  8. Д. Куанышев желтоқсан 2014 - 30.09.2019
  9. С. Буршаков 30.09.2019

Иордания[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Сарсенбаев (2007-10.2014)
  2. А. Бердыбай (10.2014-06.2019)
  3. А. Туматов 6 маусым 2019 жылдан бастап

Ливан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Дербисалиев, Ербол Абдсаттарович (2004-07 – УСӨ)
  2. Калекенов, Ержан Жиенгалиевич (2008-10 – УСӨ)
  3. Д. Ембердиев (2011-белгісіз– УСӨ)

Катар[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Бердыбай (2007-10.2014)
  2. А. Шокыбаев қараша 2014 жылдан бастап

Кувейт[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Д. Ембердиев 28 маусым 2019 жылдан бастап

Сауд Арабиясы[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Әміреев (1996-2002)
  2. А. Мусинов (2002-06)
  3. Қ. Лама-Шариф (2006-11)
  4. Б. Тасымов (2011-13)
  5. Б. Батыршаев (2013-03.2019)
  6. Б. Арын наурыз 2019 жылдан бастап

Түркия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Қ. Саудабаев (1992-94, 1994-96)
  2. Б. Турсумбаев (1996-98)
  3. К. Сарыбай (1999-2003)
  4. А. Жанкулиев (2003-05)
  5. Б. Исабаев (2006-08)
  6. Б. Әміреев (2008-10)
  7. Ж. Түймебаев (2010-10.2016)
  8. А. Сапарбекулы 5 сәуір 2017 жылдан бастап

Оман[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Е. Абильдаев (2011-14)
  2. Е. Мукаш (2014-05.2019)
  3. Нажмедин Мухаметали 18 мамыр 2019 жылдан бастап

Біріккен Араб Әмірліктері[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Мусинов (2006-2013)
  2. Қ. Лама Шариф (2013-02.2019)
  3. М. Менилбеков ақпан 2019 жылдан бастап

Ауғанстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Бакбергенов, Мухамедкали (2003-05 – УСӨ)
  2. А. Смагулов (2005-11)
  3. О. Битимов (2011-04.2018)
  4. А. Есенгельдиев 2 сәуір 2018 жылдан бастап

Қытай[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Өкілеттік мерзімі Елші
желтоқсан 19921995 Мұрат Мұхтарұлы Әуезов
19952001 Қуаныш Сұлтанұлы Сұлтанов
қараша 2001қаңтар 2007 Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов
ақпан 200723 қараша 2011 Икрам Адырбекұлы Адырбеков
21 сәуір 20122014 Нұрлан Байұзақұлы Ермекбаев
21 ақпан 2015 - 1 қараша 2019 Шахрат Шәкізатұлы Нурышев
1 қараша 2019 - осы күнге дейін Ғабит Қойшыбаев

Үндістан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. М. Исаев (1993-94)
  2. Р. Ибраев (1995-98)
  3. А. Шакиров (1998-2004)
  4. К. Умаров (2004-09)
  5. Д. Куанышев (2010-09.2014)
  6. Б. Сарсенбаев 6 қазан 2014 - 4 қыркүйек 2019
  7. Е. Алимбаев 4 қыркүйек 2019[3]

Индонезия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Атамқұлов (2010-12)
  2. А. Оразбай (2012-01.2019)
  3. Д. Сарекенов(05.2019 жылдан бастап)

Жапония[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Есимбеков, Сабр Сайлаубекович (1995-96 – УСӨ)
  2. Т. Кабдрахманов (1996-2003)
  3. Е. Баударбек-Кожатаев (2003 – УСӨ)
  4. Б. Нургалиев (2003-06)
  5. Желдыбаева, Динара Бекеновна (2006-07 – УСӨ)
  6. А. Камалдинов (2007-2016)
  7. Дисюков, Алмас Ерикович (2016 – УСӨ)
  8. Е. Баударбек-Кожатаев (04.2016 жылдан бастап)

Корея Республикасы[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Шакиров (1995-96 – УСӨ)
  2. Т. Жукеев (1995-2000)
  3. Б. Нургалиев (2000-03)
  4. Д. Бердалиев (2003-06)
  5. Д. Бакишев (2006-08)
  6. Д. Бердалиев (2008-12)
  7. Д. Бакишев (2012-27.04.2018)
  8. Б. Дюсенбаев (27.04.2018 жылдан бастап)

Қырғызстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. М. Шаханов (1993-2003)
  2. Ө. Өзбеков (2003-08)
  3. Б. Оспанов (2008-09)
  4. Б. Исабаев (2009-16.03.2015)
  5. А. Бозжигитов (16.03.2015—7.02.2018)
  6. К. Кокрекбаев (7.02.2018—26.08.2019)
  7. К. Нурпеисов (26.08.2019 жылдан бастап)

Малайзия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Амангелді Жұмабаев (1996-99)
  2. Болатхан Тайжан (1999-2001)
  3. Тогузбаев, Олжас Кабдешевич (2001-02 – ВПД)
  4. И. Адырбеков (2002-04)
  5. М. Тлеуберди (2004-09)
  6. Б. Атамқұлов (2010-12)
  7. Д. Сарекенов (2012-13 – УСӨ)
  8. Д. Сарекенов (2013-05.2019)
  9. Б. Иманбаев (05.2019 жылдан бастап)

Моңғолия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. В. Конурбаев (1997-99 – УСӨ)
  2. Исагалиев, Кайрат Исагалиевич (1999-2002 – УСӨ)
  3. Картбаев, Советкали Камаубаевич (2002-05 – УСӨ)
  4. Сыздыков, Асхат Уристемович (2005-07 – УСӨ)
  5. О. Нурбаев (2007-12)
  6. К. Кобландин (2013-14 тамыз 2019)
  7. Ж. Адилбаев (14 тамыз 2019 жылдан бастап)[4]

Пәкістан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Т. Айтмухамбетов (1994-99)
  2. Б. Нарбаев (1999-2003)
  3. Б. Исабаев (2003-06)
  4. Б. Шабарбаев (2006-01.2018)
  5. А. Рахметуллин 28 маусым 2019 жылдан бастап

Сингапур[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Н. Ермекбаев (2003-04 – ВПД)
  2. Турсунов, Адиль Капанулы (2004-08 – ВПД)
  3. Е. Баударбек-Кожатаев (2008-04.2016)
  4. У. Сулеймен (06.2016-06.2019)
  5. А. Арыстанов (06.2019 жылдан бастап)

Тайланд[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. М. Есенбаев (1998-2000 – УСӨ)
  2. Жакенов, Дудар Тусупович (2000-2002 – УСӨ)
  3. Рахимбеков, Рашид Тауфикович (2002-03 – УСӨ)
  4. С. Сейдуалиев (2003-05 – УСӨ)
  5. Шабарбаев, Бакытбек Сейсебаевич (2005-06 – УСӨ)
  6. Мусин, Амир Болатович (2007-13 – УСӨ)
  7. М. Есенбаев (2013-07.2017)
  8. Р. Есболатова 03 шілде 2017 жылдан бастап

Тәжікстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. А. Жанкулиев (2001-03)
  2. Е. Абильдаев (2004-08)
  3. А. Ахметов (2008-10+)
  4. А. Смагулов (2011-2017)
  5. А. Тажибаев 18 наурыз 2019 жылдан бастап

Түрікменстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Амангелді Жұмабаев (1999—2004)
  2. Вячеслав Гиззатов (2004—2005)
  3. Мурат Атанов (2005—2008)
  4. Асхат Оразбай (2008—2012)
  5. Орман Нурбаев (2012—2017)
  6. Жандос Асанов (2018 — жылдан бастап)

Өзбекстан[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Америка[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Америка Құрама Штаттары[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Өкілеттік мерзімі Елші
1992-1994 Әлім Шәкирұлы Жамбұршын
19941996 Төлеутай Ысқақұлы Сүлейменов
19962000 Болат Нургалиев
желтоқсан 200015 мамыр 2007 Қанат Бекмырзаұлы Саудабаев
4 шілде 20074 қаңтар 2013 Ерлан Әбілфайызұлы Ыдырысов
4 қаңтар 20134 қаңтар 2017 Қайрат Ермекұлы Омаров
15 ақпан 2017 - осы күнге дейін Ержан Хозеұлы Қазыханов

Канада[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Е. Абильдаев (2008-11)
  2. К. Жигалов (2012-27.04.2018)
  3. А. Камалдинов (27.04.2018 жылдан бастап)

Мексика[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Елемесов, Андриан Копмагамбетович 2015-2018

Бразилия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Б. Ордабаев (2012-12.2015)
  2. К. Саржанов (29.03.2016)

Африка[өңдеу | қайнарын өңдеу]

Мысыр[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Болатхан Тайжан (1993-99)
  2. Аслан Мусин (1999-2002)
  3. Бағдат Әміреев (2002-08)
  4. Бахтияр Тасымов (2008-11)
  5. Берік Арын (2011-10.2016)
  6. А. Исагалиев 2017 - бүгінгі күнге дейін

Эфиопия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Е. Али (21.10.2014 - 18.07.2019)
  2. Б. Садыков (19.07.2019 жылдан бастан бүгінгі күнге дейін)

Оңтүстік Африка Республикасы[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Т. Калиев (2014-07.2019)
  2. К. Тумыш (12.07.2019 жылдан бастап бүгінгі күнге дейін)

Ливия[өңдеу | қайнарын өңдеу]

  1. Арыстан, Бахыт Сабитович (2003-06 – УСӨ)
  2. Р. Жумалы (2006-07 – УСӨ)
  3. Е. Мукаш (2007-09 – УСӨ)
  4. Оразаев, Мухит Советович (2009-11 – УСӨ)

Дереккөздер[өңдеу | қайнарын өңдеу]