Қазақстан жоғарғы оқу орындарының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Қазіргі таңда Қазақстан Республикасында 180 жоғары оқу орны жұмыс істейді. Оның 13-і азаматтық емес, 167-сі азаматтық оқу орындары. Азаматтық оқу орындарының 55-і мемлекеттік, 112-сі мемлекеттік емес жоғары оқу орны[1] боп табылады. Алғашқы қазақстандық жоғарғы оқу орны 1928 жылы Алматы қаласында «Қазақ мемлекеттік университеті» деген атаумен құрылған (қазір Абай атындағы ҚазҰПУ).

Жоғарғы оқу орындарының тізімі[өңдеу]

Ұлттық ЖОО-дар[өңдеу]

Жоғарғы оқу орындарынның атауы Қала Қаланды Жетекшісі Сипаттамасы
Л. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті Астана 1996 Ректор: тарих ғылымдарының докторы
Сыдықов Ерлан Бәтташұлы
Т. Жүргенов атындағы Қазақ ұлттық өнер академиясы Алматы 1978 Ректор: тарих ғылымдарының кандидаты, доцент
Арыстанбек Мұхамадұлы
Алматы театр және өнер институтының ізбасары.
Бастапқыда институт екі факультеттен тұрды: Өнер мен Театр.
Қазіргі кезде академия бес факультет бойынша оқытады:
  • Театр өнері
  • Музыка өнері
  • Хореография
  • Кино, ТД мен Өнертану
  • Көркем сурет, мүсін, дизайн мен сәндік-қолданбалы өнер.
Құрманғазы атындағы Қазақ ұлттық консерваториясы Алматы 1944 Ректор: Қазақстанның халық әртісі, профессор
Әубәкірова Жания Жақияқызы
Қазақ ұлттық хореография академиясы Астана 2015 Ректор: Ресейдің халық әртісі, Ресей Мемлекеттік сыйлығының лауреаты, профессор
Асылмұратова Алтынай Абдуахимқызы
Хореография саласында көп деңгейлі кәсіптік білім берудің толық циклімен Орталық Азиядағы бірінші жоғары оқу орны.. Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә.Назарбаевтың арнайы тапсырмаларына сәйкес құрылған. Келесі бағыттар бойынша мамандар дайындайды: Бес факультеттерде «балет әртісі», «Би ансамблінің әртісі», «Режиссура», «Хореография», «Өнертану» және «Өнер менеджменті» (орта кәсіптік білім беру факультеті, балетмейстерлік факультеті, педагогика факультеті, әлеуметтік ғылымдар және өнер факультеті, мектеп).
Қазақ ұлттық аграрлық университеті Алматы 1929 (АЗМИ)
1930(ҚазАШИ)
Ректор: экономика ғылымдарының докторы, профессор
Тілектес Исабайұлы Есполов
Бұрынғы Қазақ ауыл шаруашылық институтының (ҚазШИ) және бұрынғы Алматы зоотехникалық-малдәрігерлік институты (АЗМИ) бірігуі нәтижесінде қалыптасты.
Ауыл шаруашылық мамандарын дайындайды:
  • бакалавриат - 42 мамандық
  • магистратура - 39 мамандық
  • докторантура - 16 мамандық.
С. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университеті Алматы 1931 Ректор: медицина ғылымдарының докторы, профессор
Айқан Ақанұлы Ақанов
Абай атындағы Қазақ Ұлттық педагогикалық университеті Алматы 1928 Ректор: педагогика ғылымдарының докторы, профессор
Серик Жайлауұлы Пралиев
Қазақ педагогикалық институтының (ҚазПИ) ізбасары.
12 мамандық бойынша мектепке дейінгі, орта және жоғары білімді оқытушыларды дайындайды.
Қ. Сәтбаев атындағы Қазақ ұлттық техникалық университеті Алматы 1934 Ректор: экономика ғылымдарының докторы, профессор
Жексенбек Макеұлы Әділов
Қазақ политехникалық институтының (ҚазПТИ) ізбасары.
Университет базалық білім беру институты, Қашықтықтан білім беру институты, әскери техниканың төрт мамандығы бойынша запастағы офицерлер дайындайтын Әскери іс-қимыл институтын және мамандандыруға бөлінген жеті техникалық институтты құрайды.
Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті Алматы 1934 Ректор: техника ғылымдарының докторы, профессор
Ғалымқайыр Мұтанұлы Мұтанов
Қазақ ұлттық өнер университеті Астана 1998 Ректор: Қазақстанның халық әртісі, профессор
Мұсақожаева Айман Қожабекқызы

Халықаралық ЖОО-дар[өңдеу]

Жоғарғы оқу орындарынның атауы Қала Қаланды Жетекшісі Сипаттамасы
Қожа Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ-түрік университеті Түркістан 1991 Президент: техника ғылымдарының докторы
Уәлихан Сейділдаұлы Әбдібеков
Халықаралық ақпараттық технологиялар университеті Алматы 2009 Ректор: экономика ғылымдарының докторы
Дамир Абдухалиұлы Шыныбеков
Назарбаев Университеті Астана 2010 Президент:
Шигео Катсу

Мемлекеттік ЖОО-дар[өңдеу]

Жоғарғы оқу орындарынның атауы Қала Қаланды Жетекшісі Сипаттамасы
Қ. Жұбанов атындағы Ақтөбе мемлекеттік өңірлік университеті Ақтөбе 1966 Ректор: Кенжебаев Кенжеғали Кенжебайұлы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2013 жылғы 29 мамырдағы № 529 «Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің жекелеген республикалық мемлекеттік кәсіпорындарын қайта құру туралы» Жарлығына сәйкес екі университетті: Ақтөбе мемлекеттік педагогикалық институты және Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе мемлекеттік университеті «Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік мемлекеттік университеті» шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорны құрылды.

Жаңадан құрылған университетті уәкілетті сот органдарында мемлекеттік тіркеу 2013 жылы 29 тамызда болды.

Ы. Алтынсарин атындағы Арқалық мемлекеттік педагогикалық институты Арқалық 1972 Ректор: Сейітбек Бекенұлы Қуанышбаев
Х. Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университеті Атырау 1950 Ректор: Бейбіт Баймағамбетұлы Мамраев
Атырау мұнай және газ университеті Атырау 1980 Ректор: Дүйсенбек Уырғалиұлы Құлжанов
Д. Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті Өскемен 1958 Ректор: Нұрлан Мұханұлы Темірбеков
С. Аманжолов атындағы Шығыс Қазақстан мемлекеттік университеті Өскемен 1952 Ректор: Мұхтар Əділбекұлы Төлеген
Шығыс Қазақстан аймақтық университеті Өскемен 2001 Ректор: Манарбек Қалымұлы Қылышқанов
Семей мемлекеттiк медицина университеті Семей 1953 Ректор: Төлебай Қосиябекұлы Рахыпбеков
І. Жансүгіров атындағы Жетісу мемлекеттік университеті Талдықорған 1972 Ректор: Қуат Маратұлы Баймырзаев
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті Орал 1963 Ректор: Асқар Мырзахметұлы Наметов
М. Оспанов атындағы Батыс Қазақстан мемлекеттік медицина университеті Ақтөбе 1997 Ректор: Ербол Жасуланович Бекмухамбетов
М. Өтемісов атындағы Батыс Қазақстан мемлекеттік университеті Орал 1932 Ректор: Нұрлан Хабибулұлы Серғалиев
Қазақ мемлекеттік қыздар педагогика университеті Алматы 1944 Ректор: Нүкетаева Динар Жүсіпәліқызы
Қарағанды мемлекеттік индустриялық университеті Теміртау 1963 Ректор: Әбдірахман Батырбекұлы Найзабеков
Қарағанды мемлекеттік медицина университеті Қарағанды 1950 Ректор: Раушан Сұлтанқызы Досмағамбетова
Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті Қарағанды 1953 Ректор: Марат Кеңесұлы Ибатов

ҚарМТУ - Қарағанды қаласының элиталық ЖОО және техникалық және гуманитарлық, орта кәсіптік білім беру, бакалавриат, магистратура және PhD докторантурасын дайындайтын Қазақстан Республикасының жетекші техникалық ЖОО бірі болып табылады. 1962-1965 жж. Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті, Елбасы Нұрсұлтан Назарбаев - ҚарМТУ студенті болды. Университеттің тарихи және құрметті сәтінен кейін, ҚарМТУ-да аты аңызға айналған - Қазақстан Республикасы Тұңғыш Президентінің университеті атауға иеленді. Сондай-ақ, 2016 жылы Қазақстан Республикасының Білім беру сапасы жөніндегі тәуелсіз агенттігі Қазақстан Республикасының ең үздік техникалық жоғары оқу орындарының тізімін жариялады, онда ҚарМТУ Қазақстан Республикасының ең үздік техникалық жоғары оқу орындары арасында екінші орынды иеленді.

Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті Қарағанды 1938 Ректор: Еркін Қиянатұлы Кубеев
Ш. Есенов атындағы Каспий мемлекеттік технологиялар мен инжиниринг университеті Ақтау 1976 Ректор: Берік Бақытжанұлы Ахметов
Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттiк университетi Көкшетау 1996
Қостанай мемлекеттік педагогикалық университеттi Қостанай 1939 Ректор: Еркін Аманжолұлы Әбіл
А. Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті Қостанай 1992 Ректор: Хусейн Хасенұлы Валиев
Қорқыт ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университеті Қызылорда 1998 Ректор: Қылышбай Алдабергенұлы Бисенов
Павлодар мемлекеттік педагогикалық университеті Павлодар 1962 Ректор: Алтынбек Нұхұлы
С. Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті Павлодар 1960 Ректор: Ахметова Гаухар Ғалымқызы
Рудный индустриалдық институты Рудный 1977 Ректор: Найзабеков Әбдірахман Батырбекұлы
М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті Петропавл 1937 Ректор: Өмірбаев Серік Мәуленұлы
Семей мемлекеттік педагогикалық институты Семей 1934 Ректор: Мейір Ғариполлаұлы Ескендіров
Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті Семей 1995 Ректор: Мейір Ғариполлаұлы Ескендіров
Тараз мемлекеттік педагогикалық институты Тараз 1967 Ректор: Асқар Бәдашұлұлы Абдуалы
М.Х.Дулати атындағы Тараз Мемлекеттік Университеті Тараз 1998 Ректор: Әшімжан Сүлейменұлы Ахметов
Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Академиясы Шымкент 1979 Ректор: Бақытжан Дериберұлы Сексенбаев
М. О. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті Шымкент 1943 Ректор: Дария Пернешқызы Қожамжарова

Құқық қорғау органдарының ЖОО-дар[өңдеу]

Жоғарғы оқу орындарынның атауы Қала Қаланды Жетекшісі Сипаттамасы
Қазақстан Республикасы ҰҚК Академиясы Алматы 1974 Начальник: әскердің генерал-лейтенанты
Әділ Шаяхметұлы Шаяхметов
КСРО-ның КГБ Жоғарғы курстарының Алматы филиалының ізбасары (КСРО МҚК-да ондай он оқу орны болған).
Қазақстан Республикасының Ұлттық қауіпсіздік комитеті үшін жедел жұмыскерлерді шет тілін меңгерген заңгер мамандығы бойынша дайындайды.
ІІМ Ш. Қабылбаев атындағы Костанай академиясы Костанай 1971 Бастық: полиция полковнигіи
Назарбек Жөкенұлы Бекбатыров
Бұған дейін: Қазақстан Республикасы ІІМ Қостанай жоғары мектебі, Қазақстан Республикасы ІІМ Қостанай заң институты, Қазақстан Республикасы Әділет министрлігі Қылмыстық-атқару жүйесі комитетінің Қостанай заң институты, Қазақстан Республикасы Әділет министрлігі Қылмыстық-атқару жүйесі комитетінің академиясы, Қазақстан Республикасы ІІМ ҚАЖК академиясы, Қостанай қаласының Қазақстан Республикасы ІІМ Академиясы.

Академия Қазақстан Республикасы ІІМ үшін бакалавриат және магистратура мамандықтары бойынша кадрлар дайындайды.

Бакалавриат мамандықтары:

- - құқық қорғау (мамандандыру: әкімшілік және қылмыстық атқару);

- педагогика мен психология;

- әлеуметтік жұмыс;

- юриспруденция.

Магистратура мамандықтары:

- құқық қорғау органдары (мамандандырылған бағыт);

- құқық қорғау (ғылыми-педагогикалық бағыт).

Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Алматы академиясы Алматы 1956 Бастық: полиция генерал-майоры
Құлыбаев Талғат Асқарұлы
Алма-Ата полиция мектебінің ізбасары.
В 90-е годы переформирован в высшее учебное заведение. 90-шы жылдары ол жоғары оқу орнына айналды. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің тергеу және әкімшілік бөлімдеріне полиция қызметкерлерін бес мамандық бойынша дайындайды.
Қазақстан Республикасы Бас прокуратурасының құқық қорғау органдарының академиясы Қосшы ауылы 2015 Ректор: әділет аға кеңесшісі
Шаяхметов Шәкір Шәмілұлы
Академия прокуратура, экономикалық зерттеу қызметі, сыбайлас жемқорлыққа қарсы қызмет және ішкі істер органдарын магистратура мен докторантура мамандықтары бойынша дайындайды.:
ҚР Ішкі істер министрлігінің Ақтөбе заң институты Ақтөбе 2010 Бастық: полиция полковнигі
Ерғали Ошпанбайұлы Түзелбаев
Қазақстан Республикасы Қорғаныс министрлігінің Радиоэлектроника және байланыс әскери-инженерлік институты Алматы 2001 Бастық: генерал-майор
Саганаев Асылхан Мәуленұлы
Коммуникация бөлімшелері, зениттік-зымырандық зымырандар, радиотехникалық әскерлер, әскери авиацияны радиотехникалық қолдау, әскерлер мен қаруды басқарудың автоматтандырылған жүйелері үшін командалық штаб.
Кеңес Одағының екі мәрте Батыры Т.Ж. Бигелдинов атындағы Әуе қорғаныс күштерінің Әскери институты Ақтөбе 1974 Бастық: армия полковнигі
Ибраев Әлім Әбутәліпұлы
Құрлық әскерлерінің әскери институты Алматы 1970 Бастық: әскер генерал-майоры
Сәбит Бейсенұлы Құдайбергенов
Алма-Аты жоғары қарулы күштері командалық училищесінің ізбасары.
Жоғарғы әскери оқу орнының бағдарламасы бойынша он екі мамандық бойынша құрлық күштеріне арналған офицерлерді төрт жыл оқу мерзімімен дайындайды.
ІІМ Б.Бейсенов атындағы Қарағанды академиясы Қарағанды 1969 Бастық: полиция генерал-майоры
Кенжетаев Жан Табылдинұлы
КСРО ІІМ Қарағанды полиция мектебінің ізбасары..
Қазақстан Республикасының Ішкі істер министрлігінің тергеу-әкімшілік бөлімшелеріне полиция қызметкерлерін үш мамандық бойынша дайындайды, сондай-ақ құқық қорғау мамандығы бойынша магистратура мен докторантура жүргізеді..
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті Көкшетау техникалық институты Көкшетау 1997 Бастық: өртке қарсы қызмет полковнигі
Шарипханов Сырым Дүсенғазыұлы
Институт Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің төтенше жағдайлар жөніндегі комитеті мамандарын 4 мамандық бойынша дайындайды:
  • Өрт қауіпсіздігі;
  • Төтенше жағдайларда қорғау;
  • Азаматтық қорғаныс әскерлерінің командалық тактикасы;
  • Өрт сөндіру және құтқару ісін жүргізу.
Қазақстан Республикасы Қорғаныс министрлігі Ұлттық қорғаныс университеті Щучинск 1997 Бастық: әскер генерал-майоры
Қуатов Николай Мамбетович
Қазақстан Республикасы Ұлттық ұланының Әскери институты Петропавл 1997 Бастық: полковник
Ахметов Жұмабек Хатиоллаұлы
Институт Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Ішкі әскерлері қызметкерлеріне жеті мамандық бойынша оқытады:
  • командалық тактикалық ішкі әскерлер
  • білім беру, әлеуметтік және құқықтық мәселелер жөніндегі қызметкер
  • командалық-тактикалық коммуникацияларды қолдау;
  • командалық тактикалық инженерлік және техникалық қолдау;
  • командалық-тактикалық зымырандық және артиллериялық қолдау әскерлері
  • әскерлердің командалық-тактикалық автокөліктерін сүйемелдеу;
  • әскерлердің командалық тактикалық логистикасы;
Қазақстан Республикасы ҰҚК Шекара қызметінің академиясы Алматы 1931 Ф.Э. Дзержинский атындағы Алматы шекара әскери училищенің ізбасары.
Қазақстан Республикасы ҰҚК Шекара қызметіне бес мамандық бойынша офицерлер дайындайды:
  • шекара қорғау бөлімшесінің офицері, басқару саласының маманы, командалық-тактикалық мамандану саласындағы маман
  • шекаралық бақылау басқармасының қызметкері, басқару саласының маманы, шекаралық бақылаудың мамандануы
  • кинолог-офицер, басқару саласының маманы, мамандандырылған кинология
  • фицер білім беру және әлеуметтік-құқықтық жұмыс бойынша (WISP), басқару саласының маманы
  • оперативті-барлау бөлімшесінің офицері, басқару саласының маманы, оперативті-барлау мамандануы.

Акционерлі ЖОО-дар[өңдеу]

Жоғарғы оқу орындарынның атауы Қала Қаланды Жетекшісі Сипаттамасы
А. Мырзахметов атындағы Көкщетау университеті Көкшетау 2000 Ректор

Елубайев Мади Сағынтайұлы

Педагогикалық ғимарат бес факультет бойынша 12 кафедраға біріктірілген. Университетте келесі кафедралар бар:
  • халықаралық қатынастар, тарих және әлеуметтік жұмыстар;
  • қаржы;
  • есеп және басқару;
  • юриспруденции;
  • шетел тілдері және аударма ісі;
  • ақпараттық жүйелер және информатика;
  • экология, өмір қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау;
  • дизайн және бос уақытты ұйымдастыру;
  • әлеуметтік-педагогикалық пәндер;
  • туризм, бастапқы әскери дайындық, дене шынықтыру және спорт;
  • тасымалдау, қозғалыс, көлікті пайдалану және кәсіптік білім беру;;
  • әскери кафедра.
Азаматтық авиация академиясы Алматы Ректор:
Байжұманов Мұхтар Қазбекұлы
Алматы энергетика және байланыс университеті Алматы 1975 Ректор: Дәукеев Ғұмарбек Жүсіпбекұлы
Ө. Байқоныров атындағы Жезқазған университеті Жезқазған 1996 Президент-ректор: Тәкішов Әбділмәлік Арғынұлы
Қазақ спорт және туризм академиясы Алматы Президент: Закирьянов Қайрат Қайрулинұлы
М. Тынышпаев атындағы Қазақ көлік және коммуникациялар академиясы Алматы Президент-ректор: Ботабеков Әділбек Қожабекұлы
Абылай хан атындағы Қазақ халықаралық қатынастар және әлем тілдері университеті Алматы Ректор: Кұнанбаева Салима Сағиқызы
С. Сейфуллин атындағы қазақ агротехникалық университеті Астана Ректор: Күрішбаев Ақылбек Қажығұлұлы
М. Нарықбаев атындағы Қазақ гуманитарлық заң университеті Астана Ректор: Нарықбаев Талғат Мақсұтұлы Гуманитарлық және құқықтық тәрбиелеудегі ұлттық көшбасшы. Қазақстандағы №1 заң жоғарғы оқу орны.

Мамандықтар дайындайды:

  • Юриспруденция
  • Құқық қорғау қызметі
  • Халықаралық құқық
  • Аударма ісі
  • Экономика
  • Менеджмент
  • Туризм
  • Қаржы
  • Есеп және аудит
  • Психология.

Сондай-ақ магистратура, докторантура, MBA, DBA мамандықтары бойынша дайындық жүргізеді.

Т. Рысқұлов атындағы Қазақ экономика университеті Алматы Ректор: Эндрю Вахтель
ҚМЭБИ университеті, Қазақстан менеджмент, экономика және болжау институты Алматы Президент: доктор Чан Йан Бэнг, Ph.D.
Қазақстан халықтар достығы университеті Шымкент Ректор: Қуатбеков Әбдімұса Мұратұлы
Астана мемлекеттік медицина академиясы Астана Ректор: Шайдаров Мәжит Зейнұлұлы
Халықаралық гуманитарлық-техникалық университеті Шымкент Президент: Журинов Ғалымжан Мұратұлы
Қаржы академиясы Астана Президент: Коржова Наталья Артемовна

Ректор: Шәкүлікова Гүлзада Тәңірбергенқызы

«Қаржы академиясы» АҚ университеттің жоғары оқу орнынан бастап халықаралық кәсіби біліктілігіне дейінгі үздіксіз білім беру жүйесінде еліміздің қаржы секторына мамандар дайындайды.

Жеке ЖОО-дар[өңдеу]

Түсініктемелер[өңдеу]

  1. a b c d e f g h мемлекеттік емес жоғары оқу орны
  2. a b c d e f g h i j k l m n Дереккөз алу қатесі: Жарамсыз <ref> тегі; no text was provided for refs named site

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]