Қазақстан облыстарының әкімдерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Ақмола облысы[өңдеу]

  1. Андрей Георгиевич Браун (1986—1997)
  2. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (шілде-желтоқсан 1997).
  3. Владимир Карлович Гартман (желтоқсан 1997 — қыркүйек 1998)
  4. Сергей Витальевич Кулагин (қыркүйек 1998 — наурыз 2004)
  5. Мәжит Төлеубекұлы Есенбаев (наурыз 2004 — қаңтар 2008)
  6. Альберт Павлович Рау (23 қаңтар 2008 — 13 наурыз 2010)
  7. Сергей Александрович Дьяченко (13 наурыз 2010 — қаңтар 2012)
  8. Қайрат Пернешұлы Қожамжаров (21 қаңтар 2012 — 21 қаңтар 2013)
  9. Косман Қайыртайұлы Айтмұхаметов (қаңтар 2013 — май 2014)
  10. Сергей Витальевич Кулагин (2014 жылғы 27 мамыр — 2017 жылдын 14 наурыз)[1]
  11. Мәлік Кеңесбайұлы Мырзалин ( 2017 жылдын 14 наурыздан - 2019 жылдғы 19 наурыз)
  12. Ермек Боранбайұлы Маржықпаев 2019 жылдғы 19 наурыздан

Ақтөбе облысы[өңдеу]

  1. Евгений Михайлович Золотарев (1990—1992)
  2. Шалбай Кұлмаханұлы Кұлмаханов (1992—1993)
  3. Савелий Тимофеевич Пачин (1993—1995)
  4. Аслан Есболайұлы Мусин (қыркүйек 1995 — сәуір 2002)
  5. Ермек Жетпісбайұлы Имантаев (сәуір 2002 — шілде 2004)
  6. Елеусін Наурызбайұлы Сағындықов (10 шілде 2004 — 22 шілде 2011)
  7. Архимед Бегежанұлы Мұхамбетов (22 шілде 2011 — 11 қыркүйек 2015)[2]
  8. Бердібек Машбекұлы Сапарбаев (11 қыркүйек 2015 - 25 ақпан 2019)[3]
  9. Оңдасын Сейілұлы Оразалин 26 ақпан 2019

Алматы облысы[өңдеу]

  1. Ахметжан Смағұлұлы Есімов (1991—1994)
  2. Өмірзақ Өзбекұлы Өзбеков (1994—1996)
  3. Серік Әбікенұлы Үмбетов (1996—1997)
  4. Заманбек Қалабайұлы Нұрқаділов (желтоқсан 1997 — мамыр 2001)
  5. Шалбай Кұлмаханұлы Кұлмаханов (мамыр 2001 — 11 тамыз 2005)
  6. Серік Әбікенұлы Үмбетов (11 тамыз 2005 — 13 сәуір 2011)
  7. Аңсар Тұрсынханұлы Мұсаханов ( 13 сәір 2011 — 20 тамыз 2014)[4]
  8. Амандық Ғаббасұлы Баталов (20 тамыз 2014)

Атырау облысы[өңдеу]

  1. Сағат Қашкенұлы Түгелбаев (ақпан 1992 жыл - қазан 1994 жыл)
  2. Равиль Тәжіқараұлы Чердабаев (1994—1999)
  3. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (1999 жыл — желтоқсан 2000 )
  4. Серікбек Жүсіпбекұлы Дәукеев (желтоқсан 2000 — сәуір 2002)
  5. Аслан Есболайұлы Мусин (3 сәуір 2002 года — 6 қазан 2006 года)
  6. Бергей Сәулебайұлы Рысқалиев (қазан 2006 — тамыз 2012)
  7. Бақтықожа Салахатдинұлы Ізмұхамбетов (тамыз 2012 — 26 наурыз 2016)
  8. Нұрлан Асқарұлы Ноғаев ( 26 наурыз 2016)

Батыс Қазақстан облысы[өңдеу]

  1. Нәжімеден Ықсанұлы Есқалиев (ақпан 1992 — қаңтар 1993)
  2. Қабиболла Қабенұлы Жақыпов (қаңтар 1993 — 18 желтоқсан 2000)
  3. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев (18 желтоқсан 2000 — қараша 2003)
  4. Нұрғали Сәдуақасұлы Әшім (18 қараша 2003 — 28 тамыз 2007)
  5. Бақтықожа Салахатдинұлы Ізмұхамбетов (28 тамыз 2007 — қаңтар 2012)
  6. Нұрлан Асқарұлы Ноғаев (20 қаңтар 2012 — 26 наурыз 2016)
  7. Алтай Сейдірұлы Көлгінов ( 26 наурыз 2016 - 13 маусым 2019)
  8. Ғали Нәжімеденұлы Есқалиев 13 маусым 2019

Жамбыл облысы[өңдеу]

  1. Өмірбек Бәйгелді (1990—1995)
  2. Амалбек Қозыбақұлы Тшанов (1995—1998)
  3. Сарыбай Сұлтанұлы Қалмырзаев (1998—1999)
  4. Серік Әбікенұлы Үмбетов (ақпан 1999 — 14 мамыр 2004)
  5. Бөрібай Биқожаұлы Жексембин (14 мамыр 2004 — 30 қараша 2009)
  6. Қанат Алдабергенұлы Бозымбаев (30 қараша 2009 — 20 желтоқсан 2013)
  7. Кәрім Насбекұлы Көкірекбаев (30 желтоқсан 2013 — 18 қаңтар 2018)
  8. Асқар Исабекұлы Мырзахметов (18 қаңтар 2018)

Қарағанды облысы‎[өңдеу]

  1. Идеал Ғалиұлы Мүсәлімов (1990—1991)
  2. Пётр Петрович Нефёдов (1992—1997)
  3. Мәжит Төлеубекұлы Есенбаев (шілде 1997 — қазан 1999)
  4. Камалтин Ескендірұлы Мұхамеджанов (қазан 1999 — 19 қантар 2006)
  5. Нұрлан Зайроллаұлы Нығматулин (19 қантар 2006 — 19 қараша 2009) Қожа
  6. Серік Нығметұлы Ахметов (19.11.2009 — 01.2012) Арғын, Қуандық, Қарпық
  7. Әбілғазы Қалиақпарұлы Құсайынов (20 қантар 2012 — 28 қантар 2013) Арғын, Қуандық, Мұрат
  8. Бауыржан Түйтеұлы Әбдішев (29 қантар 2013 — 20 маусым 2014)
  9. Нұрмұхамбет Қанапияұлы Әбдібеков (20 маусым 2014 -- 14 наурыз 2017)
  10. Ерлан Жақанұлы Қошанов с 14 наурыз 2017 Қырғыз руы

Қостанай облысы[өңдеу]

  1. Князев, Николай Трифонович (1988—1992)
  2. Кенжебек Үкіұлы Үкин (1992—1993)
  3. Балташ Молдабайұлы Тұрсымбаев (1993—1995)
  4. Тоқтарбай Қадамбаев (1995—1998)
  5. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (тамыз 1998 — наурыз 2004)
  6. Сергей Витальевич Кулагин (наурыз 2004 — 2011)
  7. Нұралы Мұстафаұлы Сәдуақасов (20 қаңтар 2012 — 11 қыркүйек 2015)
  8. Архимед Бегежанұлы Мұхамбетов ( 11 қыркүйек 2015)

Қызылорда облысы[өңдеу]

  1. Сейiлбек Шаухаманов (1992—1995)
  2. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (1995—1999)
  3. Серікбай Өрікбайұлы Нұрғисаев (28 шілде 1999 — сәуір 2004)
  4. Икрам Адырбекұлы Адырбеков (сәуір 2004 — ақпан 2007)
  5. Мұхтар Абрарұлы Құл-Мұхаммед (қаңтар 2007 — наурыз 2008)
  6. Болатбек Баянұлы Қуандықов (12 наурыз 2008 — қаңтар 2013)
  7. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев ( 17 қаңтар 2013 - 28 маусым 2019)
  8. Қуанышбек Досмайылұлы Ысқақов 28 маусым 2019

Маңғыстау облысы[өңдеу]

  1. Федор Афанасьевич Новиков (1990—1993)
  2. Ләззат Кетебайұлы Қиынов (1993—1995)
  3. Вячеслав Леонидович Левитин (қыркүйек 1995 — қазан 1997)
  4. Николай Иванович Баев (қазан 1997—1999)
  5. Ләззат Кетебайұлы Қиынов (1999—2002)
  6. Болат Әбілқасымұлы Палымбетов (ақпан 2002 — қаңтар 2006)
  7. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев (24 қаңтар 2006 — 22 желтоқсан 2011)
  8. Бауыржан Әлімұлы Мұхаметжанов (22 желтоқсан 2011 — 18 қаңтар 2013)
  9. Алик Серікұлы Айдарбаев ( 18 қаңтар 2013 -- 14 наурыз 2017)
  10. Ералы Лұқпанұлы Тоғжанов (с 14 наурыз 2017)
  11. Серікбай Өтелгенұлы Тұрымов (13 маусым 2019)

Оңтүстік Қазақстан облысы[өңдеу]

  1. Марс Фазылұлы Үркімбаев (1992—1993)
  2. Зауытбек Қауысбекұлы Тұрысбеков (желтоқсан 1993 — желтоқсан 1997)
  3. Қалық Абдуллаұлы Абдуллаев (желтоқсан 1997 — шілде 1999)
  4. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (шілде 1999 - тамыз 2002)
  5. Болат Әбжаппарұлы Жылқышиев (31 тамыз 2002 — қыркүйек 2006)
  6. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (қыркүйек 2006 — 28 тамыз 2007)
  7. Нұрғали Сәдуақасұлы Әшім (28 тамыз 2007 — 4 наурыз 2009)
  8. Асқар Исабекұлы Мырзахметов (4 наурыз 2009 — 8 тамыз 2015)
  9. Бейбіт Бәкірұлы Атамқұлов (8 тамыз 2015- 7 қазан 2016)
  10. Жансейіт Қансейітұлы Түймебаев (7 қазан 2016)

Павлодар облысы[өңдеу]

  1. Исаев, Борис Васильевич (1991—1992)
  2. Асығат Әсиұлы Жабағин (1992—1993)
  3. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (1995—1997) Арғын-Қанжығалы
  4. Ғалымжан Бадiлжанұлы Жақиянов (желтоқсан 1997 — қараша 2001) Найман?
  5. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (2001—2003) Арғын-Қанжығалы
  6. Қайрат Айтмұхамбетұлы Нұрпейісов (14 маусым 2003 — қыркүйек 2008)
  7. Бақытжан Әбдірұлы Сағынтаев (30 қыркүйек 2008 — 20 қаңтар 2012) Ошақты
  8. Ерлан Мұхтарұлы Арын (20 қаңтар 2012 — 20 желтоқсан 2013)
  9. Қанат Алдабергенұлы Бозымбаев (20 желтоқсан 2013 — 25 наурыз 2016)
  10. Болат Жұмабекұлы Бақауов ( 25 наурыз 2016)[5] Уақ

Солтүстік Қазақстан облысы[өңдеу]

  1. Медведев, Святослав Александрович (1988—1992)
  2. Гартман, Владимир Карлович (1992—1997)
  3. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (1997—1999) Арғын-Қанжығалы
  4. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (қазан 1999 — май 2002)
  5. Смирнов Анатолий Владимирович (17 мамыр 2002 — 24 желтоқсан 2003)
  6. Тайыр Аймұхамедұлы Мансұров (24 желтоқсан 2003 — 9 қазан 2007)
  7. Серік Сұлтанғазыұлы Біләлов (09 қазан 2007 — январь 2013)
  8. Самат Сапарбекұлы Ескендіров ( 22 января 2013 — 27 мамыр 2014)
  9. Ерік Хамзаұлы Сұлтанов ( 27 мамыр 2014 года — 14 марта 2017 года)
  10. Құмар Іргебайұлы Ақсақалов (с 14 марта 2017 года)

Шығыс Қазақстан облысы‎ облысы[өңдеу]

  1. Әбдіманат Сауытбайұлы Омаров (1991—1992)
  2. Амангелді Иманақышұлы Бектемісов (февраль 1992 — 17 маусым 1994)
  3. Лавриненко Юрий Иванович (17 маусым 1994 — 30 қараша 1995)
  4. Десятник Леонид Васильевич (30 қараша 1995 — 10 апреля 1996)
  5. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (1996—1997)
  6. Виталий Леонидович Метте (17 апреля 1997 — 26 февраля 2003)
  7. Талғатбек Жәмшитұлы Абайділдин (27 февраля 2003 — 8 желтоқсан 2004)
  8. Виктор Вячеславович Храпунов (8 желтоқсан 2004 — 11 января 2007)
  9. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (январь 2007 — май 2008)
  10. Әділғазы Сәдуақасұлы Бергенов (7 мамыр 2008 - 4 марта 2009)
  11. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (4 марта 2009-11 қараша 2014)[6]
  12. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (11 қараша 2014 бастап)[7]

Жабылған облыстардың әкімдері[өңдеу]

Жезқазған облысы[өңдеу]

  1. Григорий Петрович Юрченко (1992 — 1994)
  2. Альберт Гергардович Саламатин (1994)
  3. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (тамыз 1994 — сәуір1996)
  4. Ерлан Байкенұлы Смаилов (1996 — 1997)

Көкшетау облысы[өңдеу]

  1. Чапай Мүтәлләпұлы Әбутәліпов (1990—1991)
  2. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (1992—1993)
  3. Нәжімеден Ықсанұлы Есқалиев (1993)
  4. Жұмабаев Қызыр Ыбырайұлы (1993—1996)
  5. Досбол Баянұлы Жаңғалов (1996—1997)

Семей облысы[өңдеу]

  1. Вячеслав Федорович Чернов[8] (1992—1995)
  2. Ғалымжан Бадылжанұлы Жақиянов (1995—1997)
  3. Виталий Леонидович Метте (март — 17 апреля 1997)

Талдықорған облысы[өңдеу]

  1. Сағынбек Тоқабайұлы Тұрсынов (1990—1993)
  2. Серік Шаяхметұлы Ақымбеков (1993—1996)
  3. Өмірзақ Өзбеков (1996—1997)

Торғай облысы[өңдеу]

  1. Сергей Витальевич Кулагин (февраль 1992 - маусым 1993)
  2. Жақан Қосабаев (маусым 1993 - қазан 1995)
  3. Виталий Алексеевич Брынкин (қазан 1995 - апрель 1997)

Республикалық маңызы бар қалалар[өңдеу]

Астана[өңдеу]

  1. Аманжол Қуанышұлы Бөлекпаев (1992-1997)
  2. Әділбек Рыскелдіұлы Жақсыбеков (10 желтоқсан 1997 — маусым 2003)
  3. Темірхан Мыңайдарұлы Досмұханбетов (маусым 2003 — март 2004)
  4. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (март 2004 — қыркүйек 2006)
  5. Асқар Ұзақбайұлы Мамин (21 қыркүйек 2006 — 4 апреля 2008) Қанжығалы
  6. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (апреля 2008 — 22 қазан 2014) Жаппас
  7. Әділбек Рыскелдіұлы Жақсыбеков (22 қазан 2014 -21 июнь 2016 )
  8. Әсет Өрентайұлы Исекешев ( с 21 июня 2016 - 10 қыркүйек 2018 )
  9. Бақыт Тұрлыханұлы Сұлтанов 11 қыркүйек 2018 жыл - 13 маусым 2019
  10. Алтай Сейдірұлы Көлгінов 13 маусым 2019

Алматы[өңдеу]

  1. Заманбек Қалабайұлы Нұрқаділов (1985—1994) Албан
  2. Шалбай Құлмаханұлы Құлмаханов (маусым 1994 — маусым 1997) ысты
  3. Виктор Вячеславович Храпунов (16 маусым 1997 — 9 желтоқсан 2004)
  4. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (9 желтоқсан 2004 — 4 апреля 2008) Жаппас
  5. Ахметжан Смағұлұлы Есімов (c 4 апреля 2008 — 9 тамыз 2015)[9][10] Шапырашты
  6. Бауыржан Қыдырғалиұлы Байбек (9 тамыз 2015 - 28 маусым 2019 )[11] Шапырашты, дулат
  7. Бақытжан Әбдірұлы Сағынтаев 28 маусым 2019

Байқоңыр[өңдеу]

  1. Брынкин Виталий Алексеевич (1992—1994)[12]
  2. Дмитриенко Геннадий Дмитриевич (1994—2002)[13]
  3. Мезенцев Александр Фёдорович (2002—2013)
  4. Петренко Анатолий Павлович (16 қыркүйек 2013)[14]

Тағы қара[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Указ «О назначении Кулагина С.В. акимом Акмолинской области»
  2. Глава государства подписал Указ "О назначении Мухамбетова А.Б. акимом Актюбинской области"
  3. http://www.rikatv.kz/evrika/articles/kak-menyali-akimov.html
  4. Глава государства подписал Указ «О назначении Мусаханова А. Т. акимом Алматинской области»
  5. Акимом Павлодарской области назначен Булат Бакауов – 365info.kz
  6. Руководители области | официальный сайт акима ВКО
  7. Чем запомнился Бердыбек Сапарбаев на посту акима ВКО
  8. Чернов Вячеслав Федорович - биография - кто такой Чернов Вячеслав Федорович?
  9. Акимы областей, городов Астаны и Алматы — ukimet.kz
  10. Назначения акимов в Казахстане (весь список)
  11. Бауыржан Байбек назначен акимом Алматы
  12. Имя и значение Байконура навсегда вписаны в историю Казахстана — ровесник космодрома Е.Нургалиев
  13. Главы администрации
  14. Структура администрации. Официальный сайт администрации города Байконур