Әзірбайжандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Әзірбайжанның 3 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандардың екеуі де тізімге мәдени талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2010 жылғы жағдайына сәйкес Бангладеш аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 10 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 BakuGate.jpgAzerbaigian-baku3.jpgBaku Maiden Tower 2010.jpg Ичери Шехер бекеті, Ширваншахтар сарайы және Қыз мұнарасы
(әз. İçəri şəhər / Şirvanşahlar sarayı / Qız Qalası)
Баку XII-XV ғ. 2000 958 iv
2 Qobustan.jpgPetroglyphs in Gobustan 01.jpg Гобустан қорығы және сондағы жар үстіндегі суреттер
(әз. Qobustan Dövlət Tarix və Bədii Qoruğu)
Ең жақын қала: Баку Мезолит 2007 1076 iii

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1 Ateshgah Fire Temple.jpg Атешгях
(әз. Atəşgah)
Ең жақын қала: Сураханы XVII ғ. 1998 1172 i, iii
2 Momine Hatoon Mausoleum.jpg Нахичевандағы монастырлер:
(әз. Naxçıvan türbələri)
* Юсиф ибн Кусейр мазары
* Момине хатун кесенесі
* Карабаглар елді мекеніндегі кесене
* Гюлистан кесенесі
Нахичевань XII ғ. 1998 1173 i, iv
3 Stamps of Azerbaijan, 2013-1122-1125.jpg Гирканұлттық паркі
(әз. Hirkan Milli Parkı)
Ең жақын қала: Ленкорань 1998 1174 vii, x
4 Rhinoceras binagadiensis.jpg Бинагадин көлі
(әз. Binəqədi dördüncü dövr fauna və flora qəbiristanlığı)
Баку 1998 1175 viii, ix
5 Mud Volcano in Gobustan 01.jpg Локбатан батпақ жанартауы
(әз. Lökbatan palçıq vulkanı)
Ең жақын қала: Локбатан 1998 1176 vii, viii, ix
6 Bail-2.JPG Баку қабатының тауы
(әз. Bakı dağ mərhələsi)
Баку 1998 1177 viii, ix
7 150px Каспий теңізінің жағалауындағы қорғаныс құрылыстары:
(әз. Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar)
* Бешбармақ бекеті
* Гильгильчай бекеті
* Чираг-гала
* Шабран бекеттері
* Мардакяндағы Төртбұрышты қорған
* Мардакяндағы Дөңгелек қорған
* Сабаил қорғаны
* Нардаран қорғаны
* Рамандағы Төртбұрышты қорған (Раман)
Шабранский ауданы, Хазар ауданы, Сабунчи ауданы V-XIV ғ. 2001 1573 -
8 Shushi fort.jpeg Шуша тарихи қаласы
(әз. Şuşa Tarixi Şəhər)
Шуша ауданы XVIII ғ. 2001 1574 i, iv, v, vi
9 Nakhichevan05.jpg Ордубад тарихи қаласы
(әз. Ordubad Tarixi Şəhər)
Ордубад ауданы
Нахичеван Автономды Республикасы
XIII ғ. 2001 1575 i, iv, v
10 Shekikhan.JPG Шеки тарихи қаласы және Шеки хандарының сарайы
(әз. Şəki / Şəki xan sarayı)
Шеки ауданы XV-XVIII ғ. 2001 1576 i, iv, v

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Center. — Әзірбайжандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра үміткер нысандар тізімі. Басты дереккөзінен мұрағатталған 1 наурыз 2012. Тексерілді, 21 қыркүйек 2011.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]