Грузия қалаларының тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Georgia cities01.png
Кутаиси
Рустави
Зугдиди

Грузия қалалары[өңдеу]

Қазақша аты Грузинша Тұрғыны
мың адам (2013)[1]
Әкімшілік
қатыстығы
Статус алған жылы Ескертпе
Тбилиси თბილისი 1140,6 Тбилиси 458 1936 жылға дейін — Тифлис
Абаша აბაშა 6,3 Самегрело — Земо-Сванети 1964
Амбролаури ამბროლაური 2,4 Рача-Лечхуми және Квемо-Сванети 1966
Анаклиа ანაკლია 2,5 Самегрело — Земо-Сванети 2011
Ахалкалаки ახალქალაქი 9,8 Самцхе-Джавахети 1964 1066 - 1828 жылдары — Ахилкелек
Ахалцихе ახალციხე 19,9 Самцхе-Джавахети XII век 1936 ж. дейін— Ахалцих
Ахмета ახმეტა 8,5 Кахетия 1966
Багдати ბაღდადი 4,9 Имеретия 1981 1990  ж. дейін— Маяковский
Батуми ბათუმი 160,0 Аджария 1878 1936  ж. дейін - Батум
Болниси ბოლნისი 11,5 Квемо-Картли 1967 1818 — Катариненфельд, 1921 — Люксембург, Чёрюк-Гемерли
Боржоми ბორჯომი 13,6 Самцхе-Джавахети 1921 1936  ж. дейін — Боржом
Вале ვალე 5,5 Самцхе-Джавахети 1962
Вани ვანი 4,7 Имеретия 1981
Гардабани გარდაბანი 15,1 Квемо-Картли 1969 1947 ж. дейін — Гараязы
Гори გორი 54,7 Шида-Картли VII ғ.
Гурджаани გურჯაანი 9,5 Кахетия 1934
Дедоплис-Цкаро დედოფლისწყარო 7,4 Кахетия 1963 1991  ж. дейін — Цители-Цкаро
Джвари ჯვარი 4,9 Самегрело — Земо-Сванети 1981
Дманиси დმანისი 3,8 Квемо-Картли 1981 1981 ж. дейін- Башкечид
Душети დუშეთი 7,6 Мцхета-Мтианети 1213 1936  ж. дейін— Душет
Зестафони ზესტაფონი 25,1 Имеретия 1926
Зугдиди ზუგდიდი 75,1 Самегрело — Земо-Сванети 1918
Карели ქარელი 8,4 Шида-Картли 1981
Каспи კასპი 15,8 Шида-Картли 1959
Кварели ყვარელი 8,7 Кахетия 1964
Кобулети ქობულეთი 19,6 Аджария 1944
Кутаиси ქუთაისი 196,5 Имеретия VIII век 1936 ж. дейін— Кутаис
Лагодехи ლაგოდეხი 7,8 Кахетия 1962
Ланчхути ლანჩხუთი 7,5 Гурия 1961
Марнеули მარნეული 24,0 Квемо-Картли 1964 1952  ж. дейін- Сарван
Мартвили მარტვილი 5,7 Самегрело — Земо-Сванети 1982 1990  ж. дейін— Гегечкори
Мцхета მცხეთა 10,0 Мцхета-Мтианети 1956
Ниноцминда ნინოწმინდა 6,2 Самцхе-Джавахети 1983 1991 ж. дейін— Богдановка
Озургети ოზურგეთი 18,6 Гурия 1840 1934—1989 ж. — Махарадзе
Они ონი 3,0 Рача-Лечхуми и Квемо-Сванети 1846
Поти ფოთი 47,7 Самегрело — Земо-Сванети 1578
Рустави რუსთავი 122,5 Квемо-Картли 1948
Сагареджо საგარეჯო 11,7 Кахетия 1962
Самтредиа სამტრედია 30,2 Имеретия 1921
Сачхере საჩხერე 7,2 Имеретия 1964
Сенаки სენაკი 28,7 Самегрело — Земо-Сванети 1921 1933-1976 — Миха Цхакая
1976-1989 — Цхакая
Сигнахи სიღნაღი 2,4 Кахетия 1801
Телави თელავი 20,8 Кахетия 1801
Тержола თერჯოლა 6,3 Имеретия 1983
Тетри-Цкаро თეთრი წყარო 4,3 Квемо-Картли 1966
Ткибули ტყიბული 14,0 Имеретия 1939
Хашури ხაშური 29,3 Шида-Картли 1921 В 1931—1934 — Сталиниси
Хоби ხობი 6,2 Самегрело — Земо-Сванети 1981
Хони ხონი 11,2 Имеретия 1921 В 1936—1989 — Цулукидзе
Цагери ცაგერი 1,8 Рача-Лечхуми и Квемо-Сванети 1968
Цаленджиха წალენჯიხა 9,6 Самегрело — Земо-Сванети 1964
Цалка წალკა 2,5 Квемо-Картли 1984
Цнори წნორი 6,7 Кахетия 1965
Цхалтубо წყალტუბო 17,2 Имеретия 1953
Чиатура ჭიათურა 14,2 Имеретия 1921 1936  ж. дейін — Чиатуры

Абхазия[өңдеу]

Абхазия де-факто тәуелсіз мемлекет болып есептеледі, Грузияның бақылауында емес.

Қазақша аты Грузинша аты Абхаз аты Статус алған жылы Ескертпе
Гагра გაგრა Гагра 1933 Гагры
Гали გალი Гал 1932 Гал
Гудаута გუდაუთა Гәдоуҭа 1926
Новый Афон ახალი ათონი Афон Ҿыц 1987
Очамчыра ოჩამჩირე Очамчыра 1926 Очамчира
Пицунда ბიჭვინთა Пиҵунда 2007
Сухум სოხუმი Аҟәа 1848 Сухуми
Ткуарчал ტყვარჩელი Тҟәарчал 1942 Ткварчели

Оңтүстік Осетия[өңдеу]

Оңтүстік Осетия де-факто тәуелсіз мемлекет болып есептеледі, Грузияның бақылауына емес.

Қазақша аты Грузинша аты Осетинша Статус алған жылы Ескертпе
Квайса კვაისი Къуайса 2007
Цхинвал ცხინვალი Цхинвал 1922 Сталинири
Цхинвали
  1. STATISTICAL YEARBOOK OF GEORGIA 2013