Брэд Питт

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Брэд Питт
Brad Pitt
Сурет
Брэд Питт 2008 жылы
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі:

Уильям Брэдли Питт

Туған күні:

18 желтоқсан 1963(1963-12-18) (50 жас)

Туған жері:

Шауни, Оклахома, АҚШ

Азаматтығы:

Flag of the United States.svg АҚШ

Мамандығы:

актер

Белсенді жылдары:

1987қазіргі уақытқа шейін

Марапаттары:

«Алтын глобус» (1995)

IMDb:

ID 0000093

Уильям Брэдли «Брэд» Питт (ағылш. William Bradley «Brad» Pitt; 18 желтоқсан 1963 жылы, Шауни, Оклахома, АҚШ) – америка актері, продюссер. 1995 жылғы «Алтын глобус» сыйлығының лауреаты.[1]

Өмірбаяны[өңдеу]

Уильям Брэдли Питт Шауни қаласында (АҚШ, Оклахома штаты) дүниеге келген. Әкесі, Уильям Питт, жүк тасымалдаумен айналысатын компанияда менеджер болып жұмыс істеген, анасы - Джейн Этта Хиллхаус, жергілікті мектептің оқытушысы болған.[2] Дуг Питт деген ағасы және Джулия Питт деген қарындасы бар. Мектеп қабырғасында Питт спортпен айналысқан, пікірталас клубына және музыкалық секцияларға қатысқан.[3] Мектепті бітірген соң ол Миссури-Колумбия университетіне түсіп, журналистика және жарнамалық істі оқыған. Алайда университетті тәмамдағаннан кейін Питт мамандығы бойынша жұмыс істемей, актерлік мансабын бастау үшін Голливудке аттанады. Осы жерде ол атын «Брэд Питт» деп өзгерткен.[4]

Мансабы[өңдеу]

Танымал актер болмай тұрып, Питт жүргізуші болып жиһаздарды тасымалдаған. Сонымен қатар ол актерлік курстарға қатысқан. Мансабы «Даллас» телехикаясындағы рөлімен басталған.[5] Ол киноларда хикаяларда кішігірім рөлдерді сомдай бастайды. 1988 жылы ол өзінің алғашқы басты рөлін «Тёмная сторона Солнца» фильмінде сомдап шыққан.[6]

1991 жылы ол сәтті болып шыққан «Тельма и Луиза» фильміне түседі. Осыдан кейін ол бірқатар жақсы шыққан рөлдерді сомдаған. [7]

1995 жылы Empire журналы Питті кино тарихындағы 25 ең сексуалды жұлдыздар тізіміне енгізген.[8]

1997 жылы Қытайдың Тибетке басып кіруін баяндайтын «Семь лет в Тибете» фильмі шығады. Осыдан кейін Брэд Питтпен оның фильм бойынша әріптесі Дэвид Тьюлиске Қытай Халық Республикасына келуге тыйым салынған.[9]

1999 жылы Брэд өзінің ең танымал рөлдерінің бірі Чак Паланиктің романы бойынша түсірілген «Бойцовский Клуб» фильміндегі Дэвид Финчерді сомдаған.[6] Бірақ коммерциялық жағынан сәтті шығып, оны әлемнің секс-символы ретінде танытқан «Троя» фильміндегі Ахиллестің рөлі болады. Содан кейінде ол көптеген фильмдерге түседі, соның ішінде өзінің қазіргі әйелі Анджелина Джолимен бірге түскен «Мистер и миссис Смит» (2005) шытырман комедиясы да бар.[10]

Оның соңғы рөлдерінің бірі - «Загадочная история Бенджамина Баттона» фильміндегі басты кейіпкердің рөлі, ол кәрі болып туылып өмірін аяғынан басына қарай кері өткізеді. Сондай-ақ ол Роберт Швенткенің «Жена путешественника во времени» фильмінің және Мэттью Вонның «Пипец» фильміне продюсерлік еткен.[11]

2002 жылы Питт Дженнифер Энистонмен және Paramount Pictures голливуд киностудиясының басшысы Брэд Грэймен бірігіп Plan B Entertainment продюсерлік компаниясын құрады. 2005 жылы компания басты рөлді Джонни Депп сомдаған «Чарли и шоколадная фабрика» фильмнің продюсері болған.[12] Сонымен қатар Питт жарнама роликтерінде де көріне бастаған. 2005 жылы Heineken жарнамасына, кейін американдық супермодель Татьяна Сороккомен бірге Хонда Акура жарнамасына түскен. SoftBank және Edwin Jeans үшін жапондық жарнамаға да түскен.[13]

Жеке өмірі[өңдеу]

1995 жылы «Семь» триллерінің түсірілісі кезінде Брэд фильм бойынша оның әйелін ойнаған Гвинет Пэлтроумен жақындасып кетеді. Екеуінің бас қосатындығы жайлы айтылып жүрген кезде, олар кенеттен ара қатынастарын тоқтатады (1997). 2000 жылдың 29 шілдесінде Питт Дженнифер Энистонмен үйленіп, 2005 жылы ажырасып кетеді. Көпшіліктің айтуына қарағанда ажырасудың себебі Дженнифердің балалы болғысы келмегендігінен дейді.[14]

Ажырасу ісіне дейін Питт «Мистер и миссис Смит» фильмі бойынша әріптесі Анджелина Джолимен кездесіп жүрген. Екеуі ара қатынастары жайлы ресми түрде мәлімдеген.[15] 2006 жылдың 27 мамырында Намибияда Питтың Шайло Нувель атты қызы, ал 2008 жылдың 12 шілдесінде Францияда Нокс Леон және Вивьен Маршелин атты егіздері дүниеге келеді.[16] Брэд Анджелинаның барлық асыранды балаларын асырап алады. Қазір олардың алты баласы бар: ұлдары - Мэддокс Шиван, Пакс Тьен және Нокс Леон; қыздары - Захара Марли, Шайло Нувель және Вивьен Маршелин. Барлық балаларының тегі Джоли-Питт.[17]

Фильмографиясы[өңдеу]

  • 1987 Нет выхода
  • 1987 Нейтральная полоса
  • 1987 Меньше, чем ноль
  • 1987 Проблемы роста
  • 1987 Даллас
  • 1988 Джамп-стрит, 21
  • 1988 Тёмная сторона Солнца
  • 1989 Счастливы вместе
  • 1989 Пропуск занятий
  • 1989 Президент класса
  • 1989 Кошмары Фредди
  • 1990 Картина
  • 1990 Слишком молода, чтобы умереть?
  • 1990 Дни славы
  • 1991 Гонки по кругу
  • 1991 Тельма и Луиза
  • 1991 Джонни Замша
  • 1992 Контакт
  • 1992 Параллельный мир
  • 1992 Там, где течёт река
  • 1993 Калифорния
  • 1993 Настоящая любовь
  • 1994 Услуга
  • 1994 Интервью с вампиром: Хроника жизни вампира
  • 1994 Легенды осени
  • 1995 Семь
  • 1995 12 обезьян
  • 1996 Спящие
  • 1997 Собственность дьявола
  • 1997 Семь лет в Тибете
  • 1998 Знакомьтесь, Джо Блэк
  • 1999 Бойцовский клуб
  • 1999 Быть Джоном Малковичем
  • 2000 Большой куш
  • 2001 Мексиканец
  • 2001 Шпионские игры
  • 2001 Одиннадцать друзей Оушена
  • 2001 Друзья
  • 2002 Во всей красе
  • 2002 Признания опасного человека
  • 2003 Синдбад: Легенда семи морей мультфильмінде Синдбадты дыбыстаған
  • 2003 Эбби Сингер
  • 2004 Троя
  • 2004 Двенадцать друзей Оушена
  • 2005 Мистер и миссис Смит
  • 2006 Вавилон
  • 2007 Тринадцать друзей Оушена
  • 2007 Как трусливый Роберт Форд убил Джесси Джеймса
  • 2008 После прочтения сжечь
  • 2008 Загадочная история Бенджамина Баттона
  • 2009 Бесславные ублюдки
  • 2010 Мегамозг мультфильмінде Мачоменді дыбыстаған
  • 2011 Древо жизни
  • 2011 Человек, который изменил всё
  • 2011 Делай ноги 2 мультфильмінде Криль Уиллді дыбыстаған
  • 2012 Сделка Когана
  • 2012 Мировая война Z
  • 2012 Затерянный город Z[18]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Jeanna Bryner. Study: Men With 'Cavemen' Faces Most Attractive to Women. August 23, 2007 [cited January 1, 2008]. Fox News.
  2. The Brangelina fever. The Age (Australia). February 6, 2006 [cited September 8, 2008]. Reuters.
  3. Chris Mundy. Slippin' around on the road with Brad Pitt. Rolling Stone. December 1, 1994.
  4. Brad Pitt Was a Wrestler and a Diver – Never a Baseball Player, People (19 қыркүйек 2011). Тексерілді 25 желтоқсанның 2011.
  5. Profile of Brad Pitt, Activist & Film Actor, About.com.
  6. a b Brad Pitt Filmography, Biography. May 11, 2006 [cited October 30, 2008]. Fox News.
  7. Karen S. Schneider. Look Who Bagged Brad. People. January 15, 1996 [cited April 3, 2009].
  8. Brad Pitt, sexiest man alive, is also one of the silliest. The Kansas City Star. September 12, 2008:E1.
  9. Tim Nudd. Brad Pitt: 'Strippers Changed My Life'. People. January 22, 2007 [cited October 14, 2008].
  10. "Brad Pitt on Another World", The Another World Home Page. Retrieved 2012-01-10.
  11. The Biography Channel. Brad Pitt Biography [cited May 20, 2009]; p. 1.
  12. Garth Pierce. Would the real Brad Pitt please stand up? Scotland on Sunday. September 28, 2008 [cited May 26, 2009].
  13. Jay Martel. Hot Actor: Brad Pitt. Rolling Stone. May 14, 1992.
  14. Joyce J. Persico. Hollywood Hunk Brad Pitt Is Casual About Celebrity. The Times-Picayune. September 29, 1995:L34.
  15. Brad Pitt [archived July 12, 2010; cited July 12, 2010].
  16. Ken Tucker. Too Young to Die — TV Review. Entertainment Weekly. February 23, 1990 [cited October 14, 2008].
  17. Across the Tracks — Cast, Crew, Director, and Awards. The New York Times. [cited October 14, 2008].
  18. Brad Pitt's epic journey. May 13, 2004 [cited May 20, 2009]. BBC News.