Темір Нұрбақытұлы Бекмамбетов

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
(Темір Нұрыахытұлы Бекмамбетов бетінен бағытталған)
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Темір Бекмамбетов
Сурет
Жалпы мағлұмат
Туған кездегі есімі:

Темір Нұрбақытұлы Бекмамбетов

Туған күні:

25 маусым 1961(1961-06-25) (53 жас)

Туған жері:

Атырау, Қазақстан

Азаматтығы:

 Ресей

Мамандығы:

клипмейкер, режиссер , кинопродюсер

Белсенді жылдары:

1991 — осы уақытқа шейін

IMDb:

ID 0067457

Темір Нұрбақытұлы Бекмамбетoв (орыс. Тимур Нурбахытович Бекмамбетов; ағылш. Timur Nurbakhytovich Bekmambetov; маусымның 25,1961, Гурьев қаласы,Қазақ КСР) – шығу тегі қазақ, клипмейкер , продюсер, кинорежиссер.[1]

Биография[өңдеу]

1961 жылғы 25 маусымда Атырау қаласында дүниеге келген. Әкесі Нұрбақыт Бекмамбетов — "Гурьевэнэрго" - да жұмыс жасаған, анасы — Мира Богословская облыстық партиялық-кеңестік "Прикаспийская коммуна" газетінің редакторының орынбасары , әдеби қызметкері болды. C.M.Киров атындағы №17 орта мектебін бітірді. Мәскеулік Энергетика Иститутында оқыды, бірақ оқуын бітірмеді. Кейін Ташкент қаласына қоныс аударды.

Еңбек жолын 1986 жылы “Перед большой дорогой на войну” телефильмінде қоюшы- суретші болудан бастаған. 1987 жылы А.Островский атындағы Ташкент театр-көркемөнер институтын бітірген. Ол кезде оның мамандығы "театр және кино суреткері" болды. Сонда ол Виктор Вержбицкиймен танысты. Ақырында ол оның тұрақты, үздіксіз актерi болды.[2]

Ашғабадта армияда қызмет етті. "Ильхом" театрында және "Өзбекфильм" киностудиясында суретші болып қызмет істеді. 1978 жылы 17 жасында ол Мәскеуге қоныс аударып бейнебаяндар түсірумен айналысты.

Киномансабы[өңдеу]

1989 жылы "Кредит Москва"-банкіне жарнамалық сюжетін даярлады. 1989-1990 жж “Даттана” франциялық компаниясымен “Арал теңізі” көркем фильмнің жобасында қызмет атқарды.[3] 1994 жылы Сорренто кинофестивалінде әділқазылардың арнайы жүлдесі мен арнайы киносыншылардың Кинотаврдегі арнайы сыйлығын иеленген “Пешаварский вальс” толық метражды фильмі сценарийінің авторы және режисері болды. 1994 жылы Карловы Вары Халықаралық кинофестивалінде ең үздік режиссерлік жұмыс пен актерлік құрамның жүлдесіне ие болды. Менатеп банкінің жарнамалық бейнебаяндарының авторы. 1994 жылы Михаил Лесиный, "Видео Интернешнл" компаниясының жетекшісі арқылы Сергей Родинов, "Империал" банкінің президентімен танысады. 1992-1997 жылдар аралығында Cергей Родиновтың тапсырысы бойынша 20 жарнамалық ролик түсірді және түсірген жарнама роликтері кейін оны аудиторияға кеңінен танымал етті. 2002 жылы "Сэлдом”, “Пепси”, “Славянский” банкілері туралы жарнамалар түсірген. “Риал рекордс” компаниясы тапсырысы бойынша Юлия Чичеринамен бірлесіп 3 музыкалық “Ту-лу-ла”, “Жара”, “Дорога” клиптерін түсірді. “Жара” клипі Ресей кино академиясының арнайы жүлдесіне ие болып, “MTV Music Awards-2000” номинациясына ұсынылды. РТР телеканалының тапсырысы бойынша сегіз сериялық теледидарлық көркем "Наши 90-e" атты фильмін түсірді. Роджер Корман студиясы үшін "Гладиатрикс" фильмін түсіруге шақырылды. Түсірілу Ресейде басқарылды, фильм 2001 жылы экрандарда жарық көрді. 2002 жылы "ГАЗ-русские машины" атты фильмін түсірді.

2004-2005 жылдары оның атағын шығарған Сергей Лукьяненконың "Ночной дозор" және "Дневной дозор" аттас романы бойынша түсірілген фантастикалық фильмдерінің режисері әрі тең авторы. 2005 жылы Голливудқа шақырылған болатын.[4]

Эльдар Рязановтың рұқсат етуімен бірнеше ұрпақтың сүйікті киносына айналып үлгерген "Ирония судьбы" фильмінің де жалғасын түсіріп, бұл картина Ресей кинобизнесіндегі долларлық табыс табу рекордын түбегейлі жаңартты.

2006 жылы Жерар Депардье түскен ұялы телефон операторына арналған екі жарнамалық роликтің режисері.

2008 жылы әлемдік прокатқа "Особо опасен" фильмі шыққан алғашқы аптада 80 миллион доллар жинап үлгерген, әйгілі Анджелина Джолидің қатысуымен Голливудта түсірген фильмінен кейін, Темір Бекмамбетов Астанада өткен 5-ші халықаралық "Еуразия" кинофестивалының құрметті қонағы болды.

ЗАО "Империал фильм", киностудия "ТАББАК" және Базелевс Продакшн компаниясының ұйымдастырушысы және бас директоры.

Фильмография[өңдеу]

Жылы Фильм Лауазымы
режиcсер продюсер cценарист
1987 Перед большой дорогой на войну Иә
1994 Пешаварский вальс Иә Иә Иә
2000 Наши 90-е Иә Иә
2000 Гладиатрикс Иә
2002 "ГАЗ — Русские машины Иә Иә
2004 Ночной Дозор Иә Иә
2005 Дневной Дозор Иә Иә
2006 Громовы Иә
2007 Ирония судьбы. Продолжение Иә Иә Иә
2008 Особо опасен Иә
2009 9 (фильм) Иә
2009 Чёрная Молния Иә
2010 Ёлки Иә Иә
2011 Черная молния 2 Иә
2011 Выкрутасы Иә
2011 Аполлон 18 Иә
2011 Фантом (фильм) Иә
2012 Авраам Линкольн: Охотник на вампиров Иә Иә
2012 Ёлки 2 Иә Иә
2012 Золотой войн Иә Иә
2012 Приключения Алисы Иә
2012 Приключения Алисы. Пленники трех планет Иә
2013 Волшебник Изумрудного города Иә
2013 Сумеречный Дозор Иә
2013 Джентльмены удачи Иә Иә
2013 Черная молния 3 Иә

Марапаттары[өңдеу]

Бейнебаяндары[өңдеу]

Продюсерлер: Аллен Нибло, Джеймс Ричардсон

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Темір Бекмамбетовтың өмірбаяны IMDb cайтында
  2. The New York Times: From Russia, with Blood and Shape-Shifters
  3. http://telemedia.kz/archives/287
  4. http://www.azattyq.org/content/article/1200767.html

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]