Халит Ергенч

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Халит Ергенч
Сурет
Жалпы мағлұмат
Туған күні:

30 сәуір 1970(1970-04-30) (43 жас)

Туған жері:

Ыстанбұл, Түркия

Азаматтығы:

 Түркия

Мамандығы:

Түркия әртісі

Халит Ергенч (түр. Halit Ergenç [haːˈlit eɾˈgentʃ]) (1970 жылы 30 сәуірде Ыстанбұлда дүниеге келген) – түрік елінің театр және кино актеры.

Өмірбаяны[өңдеу]

Халит Ергенч 1970 жылы Ыстанбұлда актер Саит Ергенчтың отбасында дүниеге келген. 1989 жылы ол Ататүрік атындағы лицейде білім алды. ЖОО-ны жалғастыру үшін Халит алғашында Ыстанбұлдық техникалық университетіне, бірінші курсты тәмамдағанан кейін Мимар Синан атындағы Университетке ауысып кеткен. Оқу кезінде ол маркетолог және оператор болып жұмыс істеген. Бір кезде Халит әнші Айше Пеккан мен бірге ән айтып, биші ретінде де өзін көрсеткен.

Мансабы[өңдеу]

1996 жылы Халитты «Дормен» театрына жұмысқа қабылдап, оған «Патша және мен» мюзиклінен оның алғашқы рөлін берді. Қара періште телехикаясы арқылы ол өзін жақсы көрсете білді. Ергенч театрда жұмысын жалғастырып, онда «Мені сүйші, Кет!», «Тәтті ғашықтар», «Мені жақсы көр», «Амфитрион», «Евита», «Елес және басқалары», «Сарқырамалар суарса» қойылымдарында орын тапты. «Көше Капмаджа» және «Олжақта бола ма?» телехикаяларында жұмыс істегенен кейін, ол Нью-Йоркке барып, онда «Зактың хикаялары» мюзиклінде ойнады. 2000 жылы Ергенч «Жоқ жерден махаббат», «Ажал іздері» фильмдерімен, «Зерда», «Әкем, Гофрет және мен» телехикаяларында рөл алды. Сонымен қатар Ергенч «Бүгін кет ары, кел», «Попкорн», «Арапшасы» театралдық қойылымдарында ойнаған. 2004 жылы ол «Алия» телехикаясында Санем Челик және Нежат Ишлермен бірге басты рөлдердің біріне ие болды.2005 жылы Ергенч режиссер Чахан Ырмактың «Әкем мен ұлым» драмасында түсті. 2006 жылы «2.0 желісі» фильмінде Халит Ергенч Алманияның беделді түрік актрисасы - Селма Ергечпен бірге басты рөлде көрінді. 2006 жылдан бастап «Мың бір түн» телехикаясында Онур Аксалдың рөлін сомдаған. Сол шақта сонымен қатар ол: «Көтеріліс машиналары» және «Алғашқы махаббат» фильмдерінде рөлдерін сомдады. 2006 – 2008 жылдар аралығында Халит Ергенч Нью-Йорктегі Монхеттонның әйгілі театры Бродвейде көптеген басты рөлдердің майталманы болған. Ергенч тағы «Көшбасшымыз - Ататүрік» фильмінде Мустафа Кемал Ататүріктің рөлін сомдады. 2011 жылдан бастап «Ғажайып ғасыр» телехикаясында Ғажайып Сұлтан Сүлейманның рөлінде ойнап жүр. Халит керемет биші. Ол түріктің «Үлкендер үшін бишілер» атты бағдарламада қатысқан. Халит Ергенчтің айтуы бойынша оған Зеки Демиркубуз және Ферзан Езпетек атты әйгілі режиссерлермен жұмыс істегенді және Реха Ердем бен Чаған Ырмак атты жас дарынды режиссерлермен жұмыс істеуді жақсы көретінді.

Жеке өмірі[өңдеу]

2008 жылы Халит Гизем Сойсалдыға үйленді, бірақ, біржарым жылдан соң жұп ажырасып кетті. Одан кейін «Мың бір түн» телехикаясы кезінде бірге жұптасып жұмыс істеген актриса Бергүзар Көрелге үйленіп, одан Али атты ұлы бар.

Фильмография[өңдеу]

жылы Қазақша атауы Шынайы атау Сомдаған рөлі
1996 ф «Тәтті ғашықтар» Tatlı Kaçıklar Күршат / Kürşat
1996 с «Қара періште» Kara Melek
1997 ф «Олжақта бола ма?» Böyle mi Olacaktı?
1998 ф «Құрметшілер» Gurbetçiler
1999 тф «Ажал іздері» Ölümün El Yazısı
2000 ф «Жоқ жерден махаббат» Hiç Yoktan Aşk
2001 с «Әкем, Гофрет және мен» Dedem, Gofret ve Ben Ведат / Vedat
2002 с «Азад» Azad
2002 с «Зейбек жалыны» Zeybek Ateşi Алеко / Aleko
2002 с «Құмсалдағы іздер» Kumsaldaki İzler Фазыл / Fazıl
2002 с «Зерда» Zerda Девран / Devran
2003 с «Әке» Baba Картал / Kartal
2003 с «Сапкадан әкем шықты» Sapkadan babam çikti
2003 с «Есір Шехрин істері» Esir Şehrin İnsanları Лари Диксон / Lary Dixon
2004 ф «Мектеп» Okul Себел Бей / Sebel Bey
2004 с «Алийе» Aliye Синан Карахан / Sinan Karahan
2005 ф «Әкем мен ұлым» Babam ve Oğlum Өзкан / Özkan
2006 ф «2.0 желісі» The Net 2.0 Игорь Иванаков / Igor Ivanakov
2006 ф «Трамвай» Tramvay Незих / Nezih
2006 ф «Алғашқы махаббат» İlk Aşk Кемал / Kemal
2006-2009 с «Мың бір түн» Binbir Gece Онур Аксал / Onur Aksal
2008 ф «Көтеріліс машиналары» Devrim Arabaları бас инжинер Уғур/ Yüksek Mühendis Uğur
2009 ф «Ащы махаббат» Acı Aşk Орхан Атаоғлу/ Orhan Ataoglu
2010 ф «Көшбасшымыз - Ататүрік» Dersimiz - Atatürk Мустафа Кемал Ататүрік
2011 ф «Қонақ» Misafir Октай / Oktay
2011-қ. к. с «Ғажайып ғасыр» Muhteşem Yüzyıl Ғажайып Сұлтан Сүлейман I / Kanuni Sultan Süleyman