Болгариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Болгарияның 9 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 7 нысан мәдени, 2табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Франция аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 13 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1
Boyana Church 1.jpg
Боянска шіркеуі
(болг. Боянска църква)
София қаласы XIII ғ. 1979 42 ii, iii
2 Madara-rider-Svik.jpg Мадарски шабандозы
(болг. Мадарски конник)
Ең жақын елді мекен: Мадара 750 - 801 ж. 1979 43 i, iii
3
Ивановски скални църкви 1.jpg
Ивановодағы жартас шіркеулері
(болг. Ивановски скални църкви)
Иваново селосы
Русенская облысы
XIII - XVII ғ. 1979 45 ii, iii
4
The thracian tomb in Kazanlak from outside.jpg
Казанлыктағы фракия моласы
(болг. Тракийска гробница в Казанлък)
Казанлык қаласы б.з.б. IV ғ. 1979 44 i, iii, iv
5
Nesebar-bazylika-2.JPG
Несебырдағы ежелгі қала
(болг. Стар град в Несебър)
Несебыр қаласы
Бургасская облысы
б.з.б. VI ғ. — XIX ғ. 1983 217 iii, iv
6
Pirin national park.jpg
Пирин ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Пирин“)
Благоевградская облысы 1983
2010
225 vii, viii, ix
7
RilaMon1.jpg
Рилски монастырі
(болг. Рилски манастир)
Рила қаласы X ғ-дың соңы 1983 216 vi,
8
Srebarna-lake-Svik.jpg
Сребырна табиғи қорығы
(болг. Природен резерват „Сребърна“)
Ең жақын елді мекен: Сребырна
Силистренская облысы
1983 219bis x
9
Tomb sveshtari2-1-.jpg
Свештарахтағы Фрикия кесенесі
(болг. Тракийска гробница в Свещари)
Ең жақын елді мекен: Свештари
Разградская облысы
б.з.б. III ғ. 1985 359 i, iii

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1 Neolith-dwellings-Stara-Zagora.jpg Стара-Загорадағы неолиттік қоныс орындары
(болг. Неолитни жилища в Стара Загора)
Стара-Загора б.з.б. VI мыңжылдық 1984 44 iii, iv
2 Magura - drawings.jpg Магура үңгірі
(болг. Магура)
Ең жақын елді мекен: Рабиша
Видинская облысы
б.з.б. 100 000 — 40 000 жыл 1984 45 не указаны
3 Nicopolis ad Istrum - central part.jpg Никополис ад Иструм ежелгі рим қаласы
(болг. Римски град Никополис ад Иструм)
Ең жақын елді мекен:Никюп
Великотырнов облысы
102 1984 47 iii, iv
4 Flag of Bulgaria.svg Силистрадағы ежелгі рим мазары
(болг. Римска гробница в Силистра)
Силистра IV ғ. 1984 48 i, iii
5 Bachkovski manastir2.jpg Бачковски монастырі
(болг. Бачковски манастир)
Ең жақын елді мекен: Бачково
Пловдив облысы
1083 1984 49 i, iv, vi
6 Bulgarien-Roschen-2-1996.jpg Мелник қаласы және Роженски монастырі
(болг. Град Мелник и Роженски манастир)
Мелник
Благоевград облысы
XIII ғ. 1984 50 i, iv
7 Basarbovo2.jpg Русенски Лом ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Русенски Лом“)
Ең жақын елді мекен: Русе
Русе облысы
1984 54 не указаны
8 Odeon in Plovdiv.jpg Көне Пловдив
(болг. Старинен Пловдив)
Пловдив облысы б.з.б. VI мыңжылдық 2004 1948 ii, iv, vi
9 Aleksandrovo grobniza.jpg Александровска мазары
(болг. Александровска гробница)
Ең жақын елді мекен: Александрово
Хасков облысы
б.з.б. IV ғ. 2004 1949 не указаны
10 Vrachanski Balkan.jpg Врачанский карст табиғы қорығы
(болг. Природен резерват „Врачански карст“)
Ең жақын елді мекен: Враца
Врачан облысы
2011 5639 vii, viii, ix, x
11 Belogradchik creeks.jpg Белоградчишки жар тастары
(болг. Белоградчишки скали)
Белоградчик
Видин облысы
2011 5640 vii, viii
12 Centralbalkan.jpg Орталық Балкан ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Централен Балкан“)
Ең жақын елді мекен: Карлово
Пловдив облысы
2011 5641 vii, viii, ix, x
13 Pobitite kamyni.JPG Побити камни
(болг. Побити камъни)
Варна қаласы 2011 5642 vii, viii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Болгариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 22 қыркүйек 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]