Жапониядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Жапонияның 17 нысаны бар (2013 жылғы мәлімет бойынша). Бұл нысандар тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2011 жылғы жағдайына сәйкес Жапония территироиясындағы нысан Әлемдік мұра тізіміне 10 үміткер ретінде тіркелген.

Тізім[өңдеу]

Ел Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Критерийлер
1 Horyu-ji11s3200.jpg Хорю-дзи ауданындағы Будда ескерткіштері
(жапон. 法隆寺)
Икаруга,
Нара префектурасы
607 1993 660 I, II, IV, VI
2 Himeji Castle The Keep Towers.jpg Химедзи сарайы
(жапон. 姫路城)
Химедзи,
Хёго префектурасы
1333—1346 1993 661 I, IV
3 Cryptomeria japonica Tsuga sieboldii Yakushima.jpg Яку аралы
(жапон. 屋久島)
Кагосима префектурасы 1993 № 662 VII, IX
4 Sirakami santi.JPG Сираками-Санти тауларының ормандары
(жапон. 白神山地)
Хонсю аралының солтүстігінде 1993 663 IX
5 Byodo-in Uji03bs2640.jpg Ежелгі Киотоның тарихи ескерткіштері.
Удзи және Оцу қалалары.
Киото префектурасы,
Сига префектурасы
806 1994 688 II, IV
6 Ogi Shirakawa-gō, Gifu, Japan.jpg Сиракава-го және Гокаяма тарихи елді мекендері Тояма префектурасы,
Гифу префектурасы
1995 734 IV, V
7 HiroshimaGembakuDome6747.jpg Хиросима мемориалы
(жапон. 原爆ドーム)
Хиросима,
Хиросима префектурасы
XX ғ. 1996 775 VI
8 Itsukushima torii distance.jpg Ицукусима шіркеуі
(жапон. 厳島神社)
Ицукусима,
Хиросима префектурасы
VI ғ. 1996 776 I, II, IV, VI
9 Kofukuji0411.jpg Ежелгі қала Нараның тарихи ескерткіштері :
Тодай-дзи, Кофуку-дзи, Касуга-тайся, Ганго-дзи, Якуси-дзи, Тосёдай-дзи, Хэйдзё сарайы
Нара префектурасы VIII ғ. 1998 870 II, III, IV, VI
10 Taiyuin nitenmon gate.jpg Никко қаласының және Никко ұлттық паркінің ғибдатханалары мен киелі жерлері
(жапон. 日光市)
Тотиги префектурасы IV—VIII ғ. 1999 913 I, IV, VI
11 Naha Shuri Castle16s5s3200.jpg Рюкю королдігінің Гусуку және басқа ескерткіштері
(жапон. 御城)
Окинава аралы XII—XVII ғ. 2000 972 II, III, VI
12 Kongobuji Koyasan07n3200.jpg Священные места и пути паломников в горах полуострова Кии
(жапон. 熊野古道)
Префектура Вакаяма X—XI вв. 2004 1142 II, III, IV, VI
13 Goko Reflection.jpg Сирэтоко аралындағы ұлттық парк
(жапон. 知床国立公園)
Хоккайдо аралы 2005 1193 IX, X
14 Iwami Ginzan Silver Mine, Shimizudani Refinery Ruins 001.JPG Ивами Гиндзан күміс шахтасы
(жапон. 石見銀山)
Симанэ префектурасы,
Хонсю аралы
1526 2007 1246 II, III, V
15 Mōtsū-ji.JPG Хираидзуми қаласының тарихи ескерткіштері
(жапон. 平泉町)
Иватэ префектурасы 2011 1277 II, VI
16 Minamijima, Ogasawara, Tokyo.jpg Бонин аралдары
(жапон. 小笠原群島)
Огасавара префектурасы 2011 1362 IX
17 Фудзи тауы
(жапон. 富士山 )
Сидзуока және Яманаси префектураларының шекарасында 2013 1418 III, VI

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Әлемдің мұра критерилері
1 KamakuraDaibutsu3947.jpg Камакура қаласының ғибдатханалары және құрылыстары
(жапон. 鎌倉市)
Префектура Канагава 1192—1868 1992 370 I, II, III, IV, VI
2 Hikone castle18s3200.jpg Хикунэ бекеті
(жапон. 彦根城)
Хиконэ,
префектура Сига
1603—1622 1992 374 I, II, III, IV
3 富岡製糸場・繰糸場.jpg Томиока жібек тоқыма фабрикасы
(жапон. 富岡製糸場)
Томиока,
префектура Гумма
1872 2007 5094 II, IV, V
4 Kuroshima church.jpg Нагасаки қаласындағы шіркеулер және христиандық құрылыстар Префектура Нагасаки 2007 5096 II, III, IV, V, VI
5 Takamatsuzuka mural 2006-03-31.jpg Асука-Фудзивара: Жапонияның ежелгі астанасының археологиялық ескерткіштері Префектура Нара 2007 5097 II, III, IV, V, VI
6 Lake Motosu04.jpg Фудзи тауы
(жапон. 富士山)
Хонсю 2007 5098 III, IV, V, VI
7 National museum of western art05s3200.jpg Батыс өнерінің ұлттық мұражайының бас ғимараты
(жапон. 国立西洋美術館)
Токио 1959 2007 5164 I, II, VI
8 Oyu-kanjyouretuseki.JPG Хоккайдо аралындағы, Тохоку аймағындағы және басқа аймақтардағы Дземон кезеңіндегі археологиялық қазбалар Префектура Хоккайдо,
Тохоку (аймақ)
2009 5398 III, IV
9 Kagoshima Syuseikan.jpg Кюсю аралындағы және Ямагути префектурасындағы қазіргі заманының өнеркәсіп мұрасы Кюсю,
префектура Ямагути
2009 5399 II, III, IV
10 Munakata taisya honden.JPG Окиносима аралы және Мунаката маңындағы аймақтар Префектура Фукуока 2009 5400 II, III, IV, VI

Дереккөздер[өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу]


Сыртқы сілтемелер[өңдеу]