Лесото корольдерінің тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Лесото Королі
ағылш. King of Lesotho
Royal Standard of Lesotho.svg
Лесото Королінің Байрағы
Лауазымды иеленуші
Letsie III.jpg
III Летсие
7 ақпан 1996 жыл бастап
Тақ мұрагері Леротоли Давид Сиисо
Алғашқы Королі I Мошвешве (бастығы ретінде)
Лауазым пайда болды 1822 жыл
Резиденция Король сарайы (Масеру)

Бұл мақалада Лесото монархтары (1966 жылға дейін Басутоленд деп те аталады) берілген.

Сабақтастық[өңдеу]

Лесото таққа отыру Африка патшалығы конституциясының V тарауында баяндалған.

V тарау Лесото конституциясының 45-бабында былай делінген:

(1) Басшылар колледжі кез-келген уақытта Лесотоның әдеттегі заңына сәйкес, қайтыс болғаннан кейін корөл лауазымына қол жеткізуге құқығы бар адамды (немесе құқығын беретін адамдар ретінде) тағайындай алады. сол кеңседе кез-келген бос орынның иесі немесе оның пайда болуы және егер ол қайтыс болса немесе бос орын болса, бұрын осы бөлімді орындау үшін тағайындалған және Лесотоның әдеттегі заңы бойынша осы кеңседе жұмыс істеуге қабілетті адам бар , бұл адам (немесе егер ондай адамнан көп болса, лауазымға жетуге бірінші құқылы деп танылған адам) Король болады.
(2) Егер иесінің қайтыс болуына байланысты немесе Король кеңсесінде қандай-да бір бос қызмет орын алса, (1) бөлімге сәйкес Патша болатын адам болмаса, Басқарушылар колледжі барлық жылдамдықпен және Лесотоның әдеттегі заңына сәйкес, Корөл лауазымына жету үшін адамды тағайындауға кірісіңіз, содан кейін тағайындалған адам Патша болады.

Өтемақы[өңдеу]

Король-де жылына 52,778 АҚШ доллары тұратын жеке әмиян беріледі.[1]

Лесото Жоғарғы көсемдері (Басутоленда, 1822—1965)[өңдеу]

Аты Шын аты Билігінің басталуы Билігінің аяқталуы Қосымша
1 Мошвешве I Moshweshwe I 1822 18 қаңтар 1870
2 Летсие I Мошвешве Letsie I Moshweshwe 18 қаңтар 1870 20 қараша 1891
3 Леротоли Летсие Lerotholi Letsie 20 қараша 1891 19 маусым 1905
4 Летсие II Леротоли Letsie II Lerotholi 21 маусым 1905 28 қаңтар 1913
5 Натаниэль Гриффит Леротоли Nathaniel Griffith Lerotholi 11 сәуір 1913 шілде 1939
6 Саймон Сиисо Гриффит Simon Seeiso Griffith 3 маусым 1939 26 желтоқсан 1940
7 Габасане Масофа Gabasane Masopha 26 желтоқсан1940 28 қаңтар 1941 регент
8 Мантсебо Амелия Матсаба Mantsebo Amelia 'Matsaba 28 қаңтар 1941 12 наурыз 1960 регент
9 Мошвешве II Moshweshwe II 12 наурыз 1960 30 сәуір 1965

Король және Лесото ханшасы (1965 - біздің уақыт)[өңдеу]

Суреті Аты Туған күні
Қайтыс болған күні
Қызметіне кірісті Қызметін тоқтатты Дереккөздер
Moshoeshoe II van Lesotho.jpg
II Мошвешве
Moshoeshoe II
2 мамыр 1938(19380502)25 қаңтар 1996 4 қазан 1966 жыл 12 қараша 1990 жыл Басутоландтың Жоғарғы лидерінің ұлы Саймон Сисо Гриффит пен Монцебо Амелия Мансаба; Басутоландтың жоғары басшысы (1960-1965)
Letsie III.jpg
III Летсие
Letsie III
17 шілде 1963(19630717) 12 қараша 1990 жыл 25 қаңтар 1995 жыл II Корөл Мошвесвенің ұлы және патшайым Мамохато; 1-тақта; 1995 жылы әкесінің пайдасына отставкаға кетті
Moshoeshoe II van Lesotho.jpg
II Мошвешве
Moshoeshoe II
2 мамыр 1938(19380502)25 қаңтар 1996 25 қаңтар 1995 жыл 15 қаңтар 1996 жыл Басутоландтың Жоғарғы Көшбасшысының ұлы Саймон Сисо Гриффит пен Монцебо Амелия Мансаба; Басутоландтың жоғары басшысы (1960-1965)
Letsie III.jpg
III Летсие
Letsie III
17 шілде 1963(19630717) 7 ақпан 1996 жыл Қазіргі уақыт II Корөл Мошвесвенің ұлы және патшайым Мамохато; 2-тақта

Король байрағы[өңдеу]

Сілтеме[өңдеу]

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Ministry of Finance of the Kingdom of Lesotho BUDGET ESTIMATES BOOK FOR FINANCIAL YEAR 2018/2019.