Моңғолиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Моңғолияның 3 нысаны бар ( 2011 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандар тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2011 жылғы жағдайына сәйкес Моңғолия аймағындағы нысан Әлемдік мұра тізіміне 8 үміткер ретінде тіркелген.[1][2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Ел Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Uvs núr.JPG Убсу-Нур өзенінің алабы
(моңғ. Увс нуурын сав)
Еӊ жақын қала: Улангом
Аймақ: Увс
2003 № 769 ix, x
2 Harhorin.jpg Орхон өзенінің алабының мәдени ландшафты
(моңғ. Орхоны хөндийн соёлын дурсгал)
Еӊ жақын қала Хархорин
Аймак: Уверхангай
VI — XIV ғ. 2004 № 1081 ii, iii, iv
3 Алтайдағы петроглифтер
(моңғ. Монгол алтайн нурууны хадны зургийн цогцолбор)
Еӊ жақын қала Улгий
Аймак: Баян-Улгий
б.з.б. XII мыӊжылдық— VIII ғ. 2011 1382 iii

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1 Flag of Mongolia.svg Цаган-Саладағы петроглифтер
(моңғ. Цагаан салаа)
Еӊ жақын қала: Улгий
Аймак: Баян-Улгий
б.з.б VI — I мыңжылдық 1996 934 ii, iii, vi
2 Flag of Mongolia.svg Хойд-Цэнхэр үңгірі
(моңғ. Хойд Цэнхэрийн агуй)
Аймак: Ховд б.з.б XX — XV мыңжылдық 1996 935 iii, vi
3 Bogd Khan Uul Mount view from Ulan Bator, Mongolia.JPGOtgon tenger uul 2009.jpg Монголияның киелі таулары
(моңғ. Богд хан уул/Бурхан Халдун/Отгонтэнгэр)
*Богд-Хан-Уул
*Бурхан-Халдун
* Отгон-Тэнгэр
Улан-Батор қаласы
Аймақтар: Хэнтий, Завхан
1996 936 не указаны
4 Hovsgol.jpg Хубсугул көлі
(моңғ. Хөвсгөл нуур)
Еӊ жақын қала: Хатгал
Аймак: Хувсгел
1996 938 не указаны
5 Gurvger.jpg Гоби-Гурван-Сайхан
(моңғ. Говь гурван сайхан байгалийн цогцолбор газар)
Еӊ жақын қала: Даланзадгад
Аймак: Умнеговь
1996 939 vii, viii, ix, x
6 KhongorynEls.jpg Гоби ұлы шөлдаласы
(моңғ. Говь)
Аймак: Умнеговь, Дорноговь 1996 940 vii, viii, ix, x
7 Amarbayasgalant Monastery.JPG Амарбаясгалант Монастырі
(моңғ. Амарбаясгалант хийд)
Еӊ жақын қала: Сухэ-Батор
Аймак: Сэлэнгэ
XVIII ғ. 1996 942 ii, iii, iv
8 Flag of Mongolia.svg Жоғарғы Цаган-Голдағы петроглифтер
(моңғ. Цагаан Гол)
Аймак: Баян-Улгий б.з.б XX — XV мыңжылдық 2009 5471 i, ii

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Моңғолиядағы Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар. Басты дереккөзінен мұрағатталған 12 наурыз 2012. Тексерілді, 30 қараша 2011.
  2. The States Parties - Mongolia. unesco.org. Басты дереккөзінен мұрағатталған 12 наурыз 2012. Тексерілді, 30 қараша 2011.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]