Швейцариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Швейцарияның 11 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 8 нысан мәдени, 3 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Франция аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 1 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 Kloster Muestair.jpg Сэнт Иоанн Бенедикт монастырі
(фр. Couvent bénédictin de Saint-Jean-des-Sœurs)
(нем. Benediktinerinnenkloster St. Johann in Müstair)
(итал. Monastero benedettino di San Giovanni a Müstair)
(ромш. Claustra benedictina da Son Jon a Müstair)
Мюстаир
Граубюнден
VIII ғ. соңы 1983 269 iii
2 Convent of St Gall.jpg Сэнт–Галл монастырі
(фр. Couvent de Saint-Gall)
(нем. Fürstabtei und Stiftsbibliothek St. Gallen)
(итал. Abbazia di San Gallo)
(ромш. Claustra benedictina da Son Gag)
Санкт-Галлен қаласы
Санкт-Галлен
VIII ғ. басы 1983 268 ii, iv
3 Bern luftaufnahme.png Берндағы көне қала
(фр. Vieille ville de Berne)
(нем. Altstadt von Bern)
(итал. Centro storico di Berna)
(ромш. Citad vegla da Berna)
Берн қаласы
Берн
XII-XV ғ. 1983 267 iii
4 ChateauMontebelloBellinzona.jpg Беллинцоне бекет құрылыстары
(фр. Trois châteaux, muraille et remparts du bourg de Bellinzone)
(нем. Burgen von Bellinzona)
(итал. I tre castelli e la cinta muraria di Bellinzona)
(ромш. Trais Chastès e fortificaziuns da Bellinzona)
Беллинцона қаласы
Тичино
IV -XV ғ. 2000 884 iv
5 Switzerland - Aletsch Glacier 1.jpg Юнгфрау-Алеч-Бичхорн
(фр. Alpes suisses Jungfrau-Aletsch)
(нем. Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch)
(итал. Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn)
(ромш. Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn)
Берн Альпылары
Берн, Вале
2001 1037 vii, viii, ix
6 Lake Lugano.jpg Монте-Сан-Джорджио
(фр. Monte San Giorgio)
(нем. Monte San Giorgio)
(итал. Monte San Giorgio)
(ромш. Monte San Giorgio)
Тичино
Италиямен Flag of Italy.svg бірге
2003 1090 viii
7 Lavaux Alpes et Lac léman.jpg Террасовые виноградники Лаво терраса жүзім егістері
(фр. Lavaux, vignoble en terrasses)
(нем. Weinterrassen von Lavaux)
(итал. Lavaux, terrazze vinicole)
(ромш. Terrassas da Lavaux)
Во XI ғ. 2007 1243 iii, iv, v
8 Martinsloch.jpg Сардона тектоникалық тобы
(фр. Haut lieu tectonique suisse Sardona)
(нем. Tektonikarena Sardona)
(итал. Arena tettonica svizzera di Sardona)
(ромш. Aut lieu tectonic da Sardona)
Гларус, Граубюнден, Санкт-Галлен 2008 1179 viii
9 Landwasserviadukt.jpg Ретий темір жолы
(фр. Chemin de fer rhétique dans le paysage de l'Albula et de la Bernina)
(нем. Albula- und Berninalinie der Rhätischen Bahn)
(итал. Ferrovia retica nel paesaggio dell'Albula e del Bernina)
(ромш. Viafier retica en il paesagi da l'Albula e da la Bernina)
Граубюнден
Италиямен Flag of Italy.svg бірге
XX ғ.басы 2008 1276 ii, iv
10 La chaux de fond1-ag.jpg Ла-Шо-де-Фон және Ле Локль
(фр. La Chaux-de-Fonds / Le Locle)
(нем. La Chaux-de-Fonds und Le Locle)
(итал. Pianificazione urbana di La Chaux-de-Fonds/Le Locle)
(ромш. La Chaux-de-Fonds / Le Locle)
Нёвшатель XX ғ. 2009 1302 iv
11 Picswiss FR-16-10.jpg Альпының маңындағы тарихтан бұрынғы бағана үстіндегі тұрғын жайлар
(фр. Sites palafittiques préhistoriques autour des Alpes)
(нем. Prähistorische Pfahlbauten um die Alpen)
(итал. Antichi insediamenti sulle Alpi)
(56 пункт)
Женева, Во, Санкт-Галлен
Франциямен Flag of France.svg, Германиямен Flag of Germany.svg, Австриямен Flag of Austria.svg, Италиямен Flag of Italy.svg, Словениямен Flag of Slovenia.svg бірге
б.з.б.V — I мыӊжылдық 2011 1363 iii, v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Maison blanche 01.jpg Ле Корбюзьенің сәулет жұмыстары:
(фр. L’œuvre architecturale et urbaine de Le Corbusier)
(нем. Das architektonische Werk Le Corbusiers)
*Ла-Шо-де-Фондағы Вилла Фалле
*Ла-Шо-де-Фондағы Вилла Жаннере-Перре
*Ла-Шо-де-Фондағы Вилла Швоб
* Корсодағы Вилла Ле-Лак
Ла-Шо-де-Фон, Корсо
Невшатель, Во
1912, 1916, 1923 2004 2037 i, ii, iv, vi

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Швейцариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 сәуір 2012. Тексерілді, 6 желтоқсан 2010.

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]