Қазақстанның ең дәулетті адамдарының тізімі (2013)

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

Қазақстанның ең дәулетті адамдарының тізіміForbes журналының Қазақстандық нұсқасын дайындап, жариялайтын бейресми тізім. Тізім пайдалануға болатын, ашық қолжетімді ақпаратқа ғана сүйенеді. Осыған орай Forbes Kazakhstan журналы тізімдегі көрсетілген деректер шынайы өмірдегі ақпаратпен дәл келмеуі мүмкін екендігін ескертеді [1].

Forbes Kazakhstan журналы 2012 жылдан бастап жарыққа шығады және халықаралық тәжірибеге сүйене отырып арнайы рейтингтер мен тізімдер қалыптастырады. Қазақстанның ең дәулетті адамдарының тізімі - аталған басылымның тұңғыш жариялаған тізімі болып саналады. 2013 жылғы рейтингті дайындау жұмысына келесі азаматтардан тұратын зерттеу тобы араласты: Ардақ Бөкеева, Еркен Қалижаров, Алма Омарова, журналисттер: Рашид Дүйсембаев, Александр Воротилов, Бақытгүл Жұрқабаева, Ульяна Салапаева.

Зерттеудің әдістемелік негіздері[өңдеу]

Авторлардың айтуы бойынша аталған зерттеу жұмысына 65 адам таңдалып алынған, негізгі талап ретінде белгілі бір шамадан төмен болмауы керек деп белгіленді. Барлық 65 адамның ішінен ең жоғарғы 50 адам таңдалды. Әлемдік ашық компаниялар нарықтық бағасына қарай анықталады. KASE қазақстандық биржасында сауда саттық жасайтын компаниялар жеке капиталы мен материалдық емес активтерінің көлемі бойынша анықталды.

2013 жылы Қазақстанның ең дәулетті адамдарының тізімі келесідей болды:

Реттік саны Аты-жөні Жасы Дәулет көлемі АҚШ доллары Қызмет аясы Компаниядағы үлестері
1 Владимир Ким 52 $2 300 000 000 Ұяшық мәтіні Cuprum Holding Limited, 25,7% Группы «Казахмыс» Ұяшық мәтіні
2 Болат Өтемұратов 55 $ 2 200 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
3 Алиджан Ибрагимов 58 $2 100 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
4 Тимур Құлыбаев 46 $1 300 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
5 Динара Құлыбаева 45 $1 300 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
6 Нұржан Субханбердин 48 $ 950 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
7 Рашит Сәрсенов 64 $920 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
8 Асқар Алшынбаев 48 $810 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
9 Айгүл Нуриева 38 $780 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
10 Евгений Фельд 55 $750 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
11 Бақытбек Байсейітов 55 $640 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
12 Василий Розинов 57 $625 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
13 Дариға Назарбаева 49 $595 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
14 Ғалымжан Есенов 31 $480 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
15 Нұрлан Смагұлов 48 $450 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
16 Нұрлан Бизаков 49 $440 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
17 Дінмұхамет Ыдырысов 48 $430 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
18 Софья Сәрсенова 66 $400 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
19 Жақсыбековтер отбасы Ұяшық мәтіні $380 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
20 Нұрлан Тілеубаев 46 $338 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
21 Кеңес Рақышов 34 $332 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
22 Руслан Молдабеков 49 $320 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
23 Вячеслав Ким 44 $300 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
24 Қуанышовтар отбасы Ұяшық мәтіні $300 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
25 Нұржан Бекшенов 39 $290 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
26 Айдын Рақымбаев 40 $245 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
27 Олег Новачук 41 $242 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
28 Александр Клебанов 50 $225 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
29 Сержан Жұмашов 46 $215 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
30 Еркін Әмірханов 45 $200 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
31 Сергей Кан 45 $200 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
32 Нұралы Әлиев 28 $200 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
33 Сейітжановтар отбасы 63 $185 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
34 Мұқашовтар отбасы Ұяшық мәтіні $180 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
35 Эдуард Ким 47 $180 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
36 Александр Белович 58 $170 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
37 Ерболат Апсалямов 44 $160 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
38 Айбар Дәуітов 41 $155 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
39 Серік Төлбасов 47 $150 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
40 Нұрлан Қаппаров 43 $120 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
41 Берік Қаниев 43 $114 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
42 Ерболат Досаев 43 $114 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
43 Юрий Пак 43 $113 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
44 Игорь Школьник 32 $110 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
45 Алмас Мыңбаев 39 $110 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
46 Қайрат Мәжібаев 45 $107 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
47 Байтасовтар отбасы 43 $87 000 000і Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
48 Нина Жүсіпова 51 $83 000 000 Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні Ұяшық мәтіні
49 Мұрат Сафин 55 $82 000 000 Ұяшық мәтіні АО «Атыраумунайгазгеология», которым владеет через MTA Securities & Investment Limited. Контролирует Precious Oil Products Investments B.V., которое владеет АО «Каспий нефть» (100%, разрабатывает месторождение Айранколь Жылыойского района Атырауской области) и через AIL Alpha Corporation Ltd, зарегистрированной на острове Мэн, – «Бузачи Нефть» (разведка на месторождении Каратурун Восточный и добыча на месторождении Каратурун Морской в Мангистауской области) Ұяшық мәтіні
50 Анатолий Балушкин 44 $80 000 000 Ұяшық мәтіні «БИПЭК АВТО», 67,9%, «Рахмановские ключи» горнолыжный курорт Нуртау Ұяшық мәтіні

Дереккөздер[өңдеу]

  1. Рашид Дүйсембаев, Александр Воротилов, Бақытгүл Жұрқабаева, Ульяна Салапаева 50 самых богатых людей Казахстана - 2013(орыс.)). Forbes Kazakhstan журналы (2 мамыр 2013). Тексерілді, 8 мамыр 2013.