Үндістандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Үндістанның 31 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандар тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Үндістан территироиясындағы Әлемдік мұра тізіміне 47 нысан үміткер ретінде тіркелген.[1]

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Ел Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1 RedFort.jpg Аградағы форт Уттар-Прадеш штаты XVI ғ. 1983 251 III
2 Ajanta (63).jpg Аджанта үңгірлері Махараштра штаты 1983 242 I, II, III, VI
3 Ellora cave10 001.jpg Эллора үңгірлері Махараштра штаты 1983 243 I, III, VI
4 Taj Mahal in March 2004.jpg Тәж Махал Уттар-Прадеш штаты 1983 252 I
5 Rathas-Mahabalipuram.jpg Махабалипурамдағы ескерткіштер кешені Тамилнад штаты 1984 249 I, II, III, VI
6 Konark Surya Temple.jpg Конарактағы күн ғибдатханасы Орисса штаты 1984 246 I, III, VI
7 Kazi rhino edit.jpg Казиранга ұлттық паркі Ассам штаты 1985 337 IX, X
8 Black necked Stork I2-Bharatpur IMG 8533.jpg Кеоладео ұлттық паркі Раджастхан штаты 1985 340 X
9 Capped langur in manas.jpg Манас қорығы Ассам штаты 1985 338 VII, IX, X
10 St Cajetan Goa.jpg Гоаның ғибдатханалары мен монастырлері Гоа штаты 1986 234 II, IV, VI
11 Diwan-i-Khas-5.jpg Фатехпур-Сикри Уттар-Прадеш штаты 1986 255 II, III, IV
12 Vittala temple Hampi.jpg Хампидің қираған үйінділері (Виджаянагар империясы) Карнатака штаты 1986 241 I, III, IV
13 Khajuraho - Kandariya Mahadeo Temple.jpg Кхаджурахо ескерткіштері Мадхья-Прадеш штаты 1986 240 I, III
14 Île d'Elephanta.jpg Элефанта аралының үңгір ғибдатханалары Махараштра штаты 1987 244 I, III
15 Chola sculpture.jpg Чола ғибдатханалары Тамилнад штаты 1987, 2004 250 II, III
16 Mallikarjuna and Kashivishwanatha temples at Pattadakal.jpg Паттадакал ескерткіштері Карнатака штаты 1987 239 III, IV
17 Sundarbans 02.jpg Сундарбан ұлттық паркі Батыс Бенгалия штаты 1983 452 IX, X
18 Valley of flowers uttaranchal full view.JPG Нанда-Деви ұлттық паркі және Гүлдер алабы Уттаракханд штаты 1988, 2005 335 VII, X
19 Sanchi Great Stupa Torana.jpg Санчидағы Будда ескерткіштері Мадхья-Прадеш штаты 1989 524 I, II, III, IV, VI
20 Humayuns Tomb Delhi 31-05-2005 pic3.jpg Хумаюн мазары Дели 1993 232 II, IV
21 Qutub Minar (1).jpg Кутб-Минар минареті Дели 1993 233 IV
22 DHR 780 on Batasia Loop 05-02-21 08.jpeg Индияның тауларындағы темір жолдар Харьяна, Химачал-Прадеш, Западная Бенгалия, Тамилнад штаттары 1999, 2005 944 II, IV
23 Mahabodhitemple.jpg Махабодхи ғибдатханасы Бихар штаты 2002 1056 I, II, III, IV, VI
24 Bhimbetka1.JPG Бхимбеткадағы жартастардағы паналар Мадхья-Прадеш штаты 2003 925 III, V
25 Jama masjid in Champaner.JPG Чампанер-Павагадх археологиялық паркі Гуджарат штаты 2004 1101 III, IV, V, VI
26 Mumbai India.jpg Вокзал Чхатрапати-Шиваджи Махараштра штаты 2004 945 II, IV
27 Red Fort, Delhi by alexfurr (2).jpg Қызыл форт (Дели) Дели 2007 231 II, III, VI
28 Jantar Mantar Delhi 27-05-2005.jpg Джантар-Мантар Раджастхан штаты 2010 1338 III, IV
29 Western-Ghats-Matheran.jpg Батыс Гат Гуджарат, Махараштра, Гоа, Карнатака, Тамилнад және Керала штаттары 2012 1342 IX, X
30 Amber-fort.jpg Раджастхан форттары Раджастхан штаты 2013 247 II, III
31 Rani ki vav 02.jpg Рани ки вав құдығы Гуджарат штаты XI ғ. 2014 922 I, IV

Дереккөздер[өңдеу]

  1. [1] Properties submitted on the Tentative List

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]