Альберт Финни

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search
Альберт Финни
Albert Finney
Жалпы мағлұмат
Туған күні

9 мамыр 1936(1936-05-09) (83 жас)

Туған жері

Солфорд, Англия

Азаматтығы

 Ұлыбритания

Мамандығы

актер

Белсенді жылдары

1958–қазіргі уақыт

IMDb

ID 0001215

Альберт Финни (ағылш. Albert Finney, 9 мамыр 1936, Солфорд) – америкалық актер. «Оскар» жүлдесінің номинанты атанған. «Том Джонс», «Murder on the Orient Express», «Miller's Crossing», «Эрин Брокович», «Big Fish» және «Борн Ультиматумы» фильмдерінің арқасында танымал болған.

Өмірбаяны[өңдеу]

Финни 1950 жылдардан актерлық карьерамен айналыса бастайды. 1963 жылы Тони Ричардсонның қойылымында Том Джонстың рөлін ойнап, «Оскар» сыйлығына иеленеді. 1974 жылы Агата Кристидің «Murder on the Orient Express» атты романынан түсірілген фильмде Эркюль Пуароның рөлін ойнап, даңқы арта түседі.

Жеке өмірі[өңдеу]

Альберт Финнидің Джейн Уэнхем атты әйелі болған. Олардың Саймон атты ұлдары бар. 1970-1978 жылдар аралығында атақты Анук Эме атты француздық актрисамен некеде болған. 2011 жылдың мамыр айында актер ісік ауруымен ұзақ уақыт бойы күресіп жүргендігі жайлы айтады.

Фильмография[өңдеу]

  • 1960: The -Entertainer — Мик Райс
  • 1960: Saturday Night and Sunday Morning — Артур Ситон
  • 1963: Tom Jones — Том Джонс
  • 1967: Two for the Road — Марк Уоллес
  • 1968: Charlie Bubbles — Чарли Бабблз; режиссёрі болған
  • 1970: Scrooge — Эбенезер Скрудж
  • 1971: Gum Shoe — Эдди Гинли
  • 1974: Murder on the Orient Express — Эркюль Пуаро
  • 1977: The Duellists — Жозеф Фуше
  • 1981: Looker — Ларри Робертс
  • 1981: Wolfen — Дьюи Уилсон
  • 1982: Annie — Уорбакс әкесі
  • 1983: The Dresser — «Сэр»
  • 1984: Under the Volcano — Джеффри Фёрмин
  • 1990: Miller's Crossing — Лео О'Бэннон
  • 1992: The Playboys — Хегарти
  • 1994: The Browning Version — Эндрю Кроккер-Харрис
  • 1999: Breakfast of Champions — Килгор Траут
  • 2000: Erin Brockovich — Эд Масри
  • 2000: Traffic — АҚШ президент әкімшілігінің басшысы
  • 2003: Big Fish — Эдвард Блум
  • 2004: Ocean's Twelve — Гаспар ЛеМарк
  • 2006: A -Good Year — Генри Скиннер ағасы
  • 2006: Amazing Grace — Джон Ньютон
  • 2007: The Bourne Ultimatum — Альберт Хирш
  • 2007: Before the Devil Knows You're Dead — Чарльз Хенсон
  • 2012: The Bourne Legacy — Альберт Хирш
  • 2012: Skyfall — Кинкейд

Дереккөздер[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]