Аустралиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

Уикипедия — ашық энциклопедиясынан алынған мәлімет
Jump to navigation Jump to search

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Аустралияның 19 нысаны бар (2012 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 2 нысан мәдени, 12 табиғи және 5 - аралас критерийлар бойынша іліккен[1].

Тізім[өңдеу]

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан.

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Критерийлер
1
Coral Outcrop Flynn Reef.jpg
Үлкен тосқауылды риф
(ағылш. Great Barrier Reef)
Корал теңізі 1981 154 vii, viii, ix, x
2
Kakadu 2534.jpg
Какаду ұлттық паркі
(ағылш. Kakadu National Park)
Австралияның Солтүстік аймағы 1981, 1987, 1992 147 i, vi, vii, ix, x
3
Mungo lake 1.jpg
Уилландра көлінің аймағы
(ағылш. Willandra Lakes Region)
Штат: Жаңа Оңтүстік Уэльс 1981 167 iii, viii
4
LordHoweIslandFromKimsLookout.jpg
Лорд-Хау аралдары (ағылш. Lord Howe Island Group):
Лорд-Хау (ағылш. Lord Howe Island)
Болс-Пирамид (ағылш. Ball's Pyramid)
Штат: Жаңа Оңтүстік Уэльс 1982 186 vii, x
5
CradleMountain.jpg
Тасманияның жабайы табиғаты
(ағылш. Tasmanian Wilderness)
Штат: Тасмания 1982, 1989 181 iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
6
Elabana Falls.jpg
Австралияның шығыс жағалауының жаңбырлы ормандары
(ағылш. Gondwana Rainforests of Australia)
Штаттар: Жаңа Оңтүстік Уэльс және Квинсленд шекарасында 1986, 1994 368 viii, ix, x
7
Uluru Australia(1).jpg
Улуру-Ката Тьюта ұлттық паркі
(ағылш. Uluru-Kata Tjuta National Park)
(бұрынғы атауы Айерс-Рок — Маунт-Олга,
ағылш. Ayers Rock – Mount Olga)
Австралияның Солтүстік аймағы 1986, 1994 447 viii, ix, x
8
Daintree National Park.jpg
Квинслендтің ылғалды тропиктері
(ағылш. Wet Tropics of Queensland )
1988 486 vii, viii, ix, x
9
Stromatolites in Sharkbay.jpg
Шарк-Бей
(ағылш. Shark Bay)
Штат: Батыс Австралия 1991 578 vii, viii, ix, x
10
Fraser Island view from Indian Head.jpg
Фрейзер аралы
(ағылш. Fraser Island)
Штат: Квинсленд 1992 620 vii, ix
11
Riversleigh.jpg
Аустралиялық сүткөріктілерінің қазбалары
(ағылш. Australian Fossil Mammal Sites):
Риверслей (11а; ағылш. Riversleigh)
Наракорт (11б; ағылш. Naracoorte)
Штаты: Квинсленд; Оңтүстік Аустралия 1994 698 viii, ix
12
Heard.jpg
Херд аралы және Макдональд аралдары
(ағылш. Heard and McDonald Islands)
1997 577 viii, ix
13
RoyalPenguins4.JPG
Маккуори аралы
(ағылш. Macquarie Island)
Штат: Тасмания 1997 629 vii, viii
14
Blue mountains - three sisters.jpg
Блу-Маунтинстаулы жер
(ағылш. Greater Blue Mountains Area)
Штат: Жаңа Оңтүстік Уэльс, Катумба қаласының маңында 2000 917 ix, x
15
Purnululu National Park Peter Ruckstuhl -2.jpg
Пурнулулу ұлттық паркі
(ағылш. Purnululu National Park)
Штат: Батыс Аустралия 2003 1094 vii, viii
16
Royal exhibition building tulips straight.jpg
Мельбурн көрме орталығы және Карлто бақтары
(ағылш. Royal Exhibition Building and Carlton Gardens)
Штат: Виктория, Мельбурн қаласы XIX ғ. 2004 1131 ii
17
SydneyOperaHouse.jpg
Сидней опера театры
(ағылш. Sydney Opera House)
Штат: Жаңа Оңтүстік Уэльс, Сидней XX ғасыр 2007 166 i
18
CockatooIslandPanorama.jpg
Австралияның каторгалық қоныстары
(ағылш. Australian Convict Sites)
11 объектов в разных штатах XVIII ғасыр, XIX ғасыр 2010[2] 1306 iv, vi
19
Ningaloo.jpg
Нингалу жағалауы (ағылш. Ningaloo Coast) Штат: Батыс Аустралия 2011[3] 1369 vii, x

Дереккөздер[өңдеу]

Тағы қараңыз[өңдеу]

Сыртқы сілтемелер[өңдеу]